InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Wat helpt bij muggenbeten

Wat helpt bij muggenbeten

Wat helpt bij muggenbeten Het is om gek van te worden. Nauwelijks is het licht uit, of het zoemen begint. Doe je het licht weer aan, dan is er niets te zien. Wat je wel ziet, is een rode zwelling de volgende dag. Het is een afscheiding uit de speekselklieren van muggen die verantwoordelijk is voor een vervelende jeuk. Het lichaam gaat in de verdediging en scheidt meer histamine af. De huid rondom de prik zwelt op, wordt rood en begint te jeuken. Maar zelfs als het jeukt, krabben moet je onder geen beding, adviseren dermatologen. Wat helpt het beste bij muggenbeten? Wel, het sap van de ui is een bewezen huismiddel bij muggenbeten.

Krabben verergert de jeuk

Steeds meer mensen stellen zich onder behandeling van een arts in verband met muggenbeten. Dat komt onder meer door nieuwe soorten tropische muggen die in Nederland opduiken. Krabben geeft slechts tijdelijk verlichting, daarna wordt de jeuk alleen nog erger. Door de druk die het krabben in de nabijheid van de muggenbult uitoefent, wordt het door de mug afgescheiden speekselvocht alleen maar nog maar verder verspreid. De extra irritatie die dat met zich meebrengt, stimuleert de afscheiding van histamine.

Bacteriën bij muggensteken kunnen leiden tot wondroos

Bovendien bestaat bij krabben het risico dat bacteriën in de huid geraken, met wondroos of belroos als mogelijk gevolg. Daarbij gaat het om een bacteriële infectie van de bovenste huidlaag en de lymfeklieren rond de plek waar men gestoken is. De huid zwelt erg op, wordt warm en er vormt zich een duidelijk waarneembare rode plek. Vaak komen daar nog misselijkheid en koorts bij. Er zit dan niets anders op dan een arts te bezoeken.

Weersta de drang om te krabben

Bij wondroos helpt alleen nog de toediening van een antibioticum. Bovendien moet de betrokken plek worden gekoeld en verdoofd. Daarnaast worden antibacteriële en op basis van cortisonen bereide zalven ingezet. De behandeling kan tot 14 dagen duren, maar soms kan die periode ook aanzienlijk uitlopen. Bijna dagelijks bezoeken patiënten als gevolg van muggenbeten een artsenpraktijk. Wie de drang om te krabben kan weerstaan, kan het risico van een ontsteking aanzienlijk verminderen.

Azijn en uien zijn goede huismiddelen

In plaats van te krabben, kan men de getroffen plek beter koelen. Azijn en uien hebben zich bovendien als zeer werkzame huismiddeltjes bewezen. Ze blinken uit door hun verkoelende en desinfecterende werking. Dermatologen adviseren deze huismiddelen echter alleen dan wanneer het getroffen gebied intact, derhalve ongedeerd is.

Eigen speeksel als eerste hulp

Eveneens een goede EHBO-maatregel is het eigen speeksel: dat werkt verkoelend en dus jeuk-onderdrukkend. Bovendien heeft speeksel nog een ander voordeel: Het bevat afweerstoffen die ertoe bijdragen dat beschadigingen en ontstekingen in de mondholte sneller genezen. Er daarvan kunnen ook muggenbulten profiteren.

Hete lepel niet zonder risico

Een andere mogelijkheid is om een ​​lepel te verwarmen tot 45 à 50 graden, en die tegen de muggenbult drukken. De warmte zorgt ervoor dat de eiwitten in het speekselvocht van de muggen wordt vernietigd. Maar 50 graden is toch al redelijk heet. Je kan de lepel nauwelijks nog vastpakken. Er bestaat dan ook het risico dat je brandwonden oploopt. Dermatologen zijn dan ook erg terughoudend over deze maatregel.

Voorkomen is beter dan genezen

Het meest effectief zijn volgens dermatologen anti-histamine-gels of -lotions, dan wel cortisone bevattende zalven. Zij zorgen ervoor dat de zwelling vermindert en de jeuk afneemt. Maar om te verhinderen dat de huid überhaupt een doelwit voor de kwelgeesten vormt, adviseren artsen om bij het begin van de schemering het huidoppervlak te bedekken. Het meest geschikt is lichtkleurige kleding.
© 2015 - 2019 Serkozy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Muggenbeten - natuurlijke behandelingenMuggenbeten - natuurlijke behandelingenNa muggenbeten is een huidreactie met jeuk, roodheid en zwelling normaal. Gevaarlijk is het niet, maar lastig zoveel te…
Muggen in de slaapkamer: muggenbeten voorkomen en behandelenMuggen in de slaapkamer: muggenbeten voorkomen en behandelenMuggen in de slaapkamer zijn vervelend. Na een mooie lente- of zomerdag is de kans groot dat enkele muggen indien je g…
Wat te doen tegen muggenbeten?Wat te doen tegen muggenbeten?Met de eerste warme dagen komen ook weer de insecten tevoorschijn. Heel vervelend zijn de muggen die onmiddellijk op zoe…
Muggenbeet: jeuk, uitslag en allergische reactie muggenbultMuggenbeet: jeuk, uitslag en allergische reactie muggenbultEen muggenbeet kan een sterk jeukende bult veroorzaken op de plek waar de persoon door een mug is gestoken. Jeuk als gev…
Muggenbeet, wat te doen?Muggenbeet, wat te doen?In de zomer hebben weer veel mensen last van muggenbeten en de daardoor ontstane muggenbulten. Ze jeuken en zien er niet…

Reageer op het artikel "Wat helpt bij muggenbeten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Serkozy
Gepubliceerd: 16-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!