Leren omgaan met ADHD: tips

Leren omgaan met ADHD: tips ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een gedragsstoornis die zowel bij kinderen (3 tot 5%) als bij volwassenen (ongeveer 1%) voorkomt. De stoornis kenmerkt zich door hyperactiviteit, gecombineerd met het onvermogen om aandacht te besteden aan verschillende zaken (attention deficit). Deze volwassenen of kinderen zijn ook zeer actief en beweeglijk. Personen die samenleven met iemand die ADHD heeft, hebben het vaak niet gemakkelijk. Het is heel wat aanpassen om te kunnen omgaan met ADHD. De aandoening komt vaker bij jongens voor dan bij meisjes en start in de meeste gevallen vóór het zevende levensjaar. Er bestaan uiteraard enkele tips om te leren omgaan met deze gedragsstoornis.

Wat is ADHD?

ADHD, of “aandachtstekort met hyperactiviteit” is een combinatie van hyperkinesie, zeer druk gedrag en de onkunde om geconcentreerd en met volle aandacht verschillende zaken uit te voeren. De stoornis wordt vastgesteld bij 1 tot 4 % van de kinderen en zelfs bij 1% van de volwassenen. Een derde van de kinderen waarbij ADHD werd vastgesteld, vertoont op volwassen leeftijd nog ADHD-kenmerken. De stoornis wordt vastgesteld na een uitgebreid onderzoek. Bij onverklaarbaar gedrag van een kind denken vele ouders onmiddellijk aan ADHD. Dit is echter verkeerd omdat er nog andere oorzaken kunnen zijn van een onverklaarbaar en druk gedrag bij een kind.

Bron: Patrice Audet, PixabayBron: Patrice Audet, Pixabay

Wat zijn de kenmerken van ADHD?

ADHD kenmerkt zich door aandachtstekort-verschijnselen en hyperkinesie-verschijnselen (kinderen of volwassenen die overactief zijn). Voorbeelden van deze twee kenmerken zijn:
  • Aandachtstekort: heel snel afgeleid door omgevingsfactoren, concentratieproblemen, slechte organisatie van taken, emotionele en sociale ontwikkelingsstoornissen, slecht luisteren wanneer men persoonlijk aangesproken wordt, enzovoort.
  • Hyperkinesie: zeer beweeglijk zijn, niet kunnen stilzitten, agressief en zeer druk gedrag (vooral bij jongens), zijn of haar beurt niet kunnen afwachten, opdringerig zijn, enzovoort.

Naast deze minder positieve eigenschappen, kunnen ADHD patiënten in sommige gevallen ook zeer positieve eigenschappen hebben. Ze zijn dan spontaan, enthousiast, lief en hebben een uitzonderlijk gevoel voor humor.

Tips om te leren omgaan met ADHD

Samenleven met een partner die ADHD heeft is heus geen lachertje. Stemmingswisselingen, chaotisch en introvert gedrag zijn maar enkele van de typische (maar vervelende) kenmerken. Enkele tips om met deze moeilijke leefsituatie te kunnen omgaan kunnen het dagelijks leven alvast wat aangenamer maken.

Zorg dat je de stoornis goed begrijpt

ADHD-patiënten moet je vooral goed begrijpen. Tracht jezelf in te leven hoe zij zich voelen en hoe zij leven. Zorg ervoor dat je heel goed op de hoogte bent en lees veel informatie over de gedragsstoornis. Wanneer je over veel kennis over de stoornis beschikt, dan kan je uiteraard de symptomen herkennen en je partner beter leren begrijpen. Op deze manier kunnen vele kleine irritaties en spanningen worden voorkomen.

Leer chaotisch gedrag aanvaarden

ADHD’ers kenmerken zich door vergeetachtig en chaotisch gedrag. In sommige situaties kan dit heel vervelend zijn. Heel vaak zal je je partner meerdere keren iets moeten vragen of je moet hem of haar ergens opnieuw doen aan denken. ADHD-patiënten doen dit echter niet bewust en zijn niet bewust van dit gedrag. Enige mildheid is wel aan de orde.

Neem zelf ook wat rust

Leven met een ADHD-patiënt vereist heel wat energie en geduld van jezelf. Denk eraan dat naast de zorg er ook voor jou wat ontspanning nodig is. Af en toe wat sport, een goede babbel met een goede vriend of vriendin of een saunabezoek kunnen wonderen doen om even de zorgen op kant te laten.

Goede afspraken en een duidelijke agenda

Zorg voor een duidelijke en afgelijnde agenda en maak er een dagelijkse gewoonte van om deze agenda dan ook te consulteren. Op deze manier weet iedereen, inclusief de ADHD’er, waar hij aan toe is en wat er van hem of haar wordt verwacht. Het is belangrijk om enkel de belangrijkste zaken in de agenda te zetten. Bij teveel informatie, zal de ADHD'er al snel door de bomen het bos niet meer zien. Maak eveneens een takenlijst met huishoudelijke klusjes. Bij ADHD-koppels zie je vaak dat de niet-ADHD’er te veel taken op zich neemt. Dat hoeft uiteraard niet zo te zijn. Jullie beiden moeten in staat zijn om de klusjes af te werken. Bij de ADHD-patiënt zal dit wat trager en moeilijker gaan, maar het is best mogelijk.

Positivisme tussen jullie beiden moet overheersen
Negativiteit over hun aandoening kan personen met ADHD typeren. Zijzelf denken dat ze niets kunnen en dat het normale leven in de maatschappij niet voor hen is weggelegd. Het gevaar bestaat dat dit negatief gedrag ook overslaat op de levensgezel. Waak erover dat dit niet gebeurt. Probeer jullie relatie positief te houden. Een positieve blik op het leven maakt het voor jou en je ADHD-partner in ieder geval aangenamer. Indien de negativiteit de bovenhand blijft halen, dan kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met een therapeut.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ADHD Checklist: Symptomen en kenmerken van hyperactiviteitADHD of hyperactiviteit bij kinderen staat behoorlijk in de belangstelling. Voor ouders is het een zegen dat er eindelij…
Oorzaken en symptomen van ADHDBij ADHD denkt men vaak aan drukke kinderen. Maar wat zijn de verdere symptomen van ADHD, hoe ontstaat deze aandoening e…
ADHD behandelen met medicatieADHD behandelen met medicatieADHD is een psychiatrische aandoening waarbij men problemen met de aandacht en hyperactiviteit heeft. ADHD behandelen me…
Behandel ADHD op de natuurlijke manier met een ADHD dieetBehandel ADHD op de natuurlijke manier met een ADHD dieetIndien je op zoek bent naar een alternatieve behandeling tegen ADHD, kun je overwegen om het voedingspatroon enigszins a…

Oogtumoren: Retinoblastoom, melanoom, lymfoom aan ogenOogtumoren: Retinoblastoom, melanoom, lymfoom aan ogenPrimaire tumoren ontstaan in het oog zelf, bijvoorbeeld retinoblastoom, melanoom of lymfoom. Tumoren in het oog zijn ech…
Sporten: spierkrampen voorkomenSporten: spierkrampen voorkomenHeel wat sporters zullen uit eigen ervaring weten dat een spierkramp heel pijnlijk kan zijn. Hoe ontstaan spierkrampen?…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RobinHiggins, Pixabay
  • Gezondheid.be, http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=292n, 26 augustus 2015
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/ADHD, 26 augustus 2015
  • Ouders.nl, http://www.ouders.nl/artikelen/10-tips-voor-het-omgaan-met-druk-gedrag, 26 augustus 2015
  • Eleos.nl, http://www.eleos.nl/Psychische_problemen/ADHD/Omgaan_met, 26 augustus 2015
  • Afbeelding bron 1: Patrice Audet, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.