Foreign Accent Syndrome, spontaan een andere taal praten

Foreign Accent Syndrome, spontaan een andere taal praten Na een beroerte of een ongeluk, als Nederlander wakker worden en tot je grote verbazing horen dat je wel Chinees lijkt te praten met een zwaar Chinees accent! Nooit in China geweest maar wel buren van Chinese afkomst. Hoe kan dat nu? Dit blijft toch niet zo? Of voor altijd Nederlands met een vreselijk Frans accent praten. Hoe is het mogelijk? Dit heet het Foreign Accent Syndrome (FAS) en is zeer zeldzaam.

Foreign Accent Syndrome (FAS)

Bij het 'buitenlands accentsyndroom' raakt er iets beschadigd in de hersenen. Uit een coma komen en de spraak is anders dan ervoor, met een accent of een geheel andere taal. Waar je Nederlands geleerd hebt praat je plots Chinees of Frans. Je eigen taal ben je vergeten en je kunt niet communiceren met je geliefden de eerste dagen, vaak na een ernstig ongeluk of na een beroerte. De taal is niet te verstaan maar na een paar dagen lukt het vaak weer, om enigszins te kunnen communiceren. Patiënten met FAS verliezen hun eigen uitspraak en in de plaats daarvan neemt hun stem een vreemd accent aan. Een buitenlands accent, lijkt het wel. Dit gaat heel vaak niet meer over. Sommige mensen blijven echter niet verstaanbaar praten, en spreken een andere taal.

Spraakapraxie

Wat FAS precies is weten wetenschappers nog niet goed. Het is geen syndroom omdat het een hersenstoornis is. Het kon wel eens zijn dat mensen het buitenlands accent krijgen door een spraakapraxie, een taalprobleem met doelbewust spreken.

Oorzaak

Het buitenlands accentsyndroom is het resultaat van een ernstig hoofdletsel in een of meerdere gebieden van de hersenen, die verantwoordelijk zijn voor de spraak. In de meeste gevallen begint FAS met letsel links voor in de hersenen. De taal lijkt een vreemde taal, maar vaak is het zo dat woorden weg zijn, de nadruk anders ligt en het spreken moeilijk gaat. Langzaam wordt het vaak iets beter, maar het buitenlandse accent blijft.

Oorzaak

De belangrijkste oorzaken zijn:
  • een beroerte;
  • trauma aan de hersenen, zoals een harde klap op de schedel;
  • een hersenbloeding;
  • een hersentumor;
  • een migraineaanval of
  • multiple sclerose.

Hoe zien anderen dat?

Dr. R. (Roel) Jonkers, universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt dat FAS patiënten geen buitenlands accent hebben. De luisteraar interpreteert het zo. Hij/zij hoort het anders dan van de rest om hem heen. De FAS-patiënt volgt de accentregels niet van het Chinees, Frans of een andere taal. Roel Jonkers doet er onderzoek naar en zijn vermoeden bestaat dat het veel te maken heeft met de nadruk van het uitspreken. Dat komt omdat FAS-patiënten lettergreep voor lettergreep uitspreken. Vooral de sterke talen zoals Frans, Pools, Hongaars, Duits, Mandarijn en Kantonees zijn sterke talen. Nederlands en Engels zijn veel slappere talen wat de nadrukken betreft.

Vier oorzaken

De Engelse auteurs Nick Miller en Jack Raylls, hebben een boek geschreven waarin ze vier oorzaken noemen waardoor opeens een buitenlands accent ontwikkeld wordt. Namelijk:
  • de neurologische, als gevolg van hersenletsel;
  • een klap op de kaak of artritis in de nek;
  • een psychologische oorzaak (schizofrenie of depressie);
  • een sociologische oorzaak. Mensen die anders gaan praten om zich te willen onderscheiden van een groep.

In het boek, met veel verhalen over ervaringen, noemen ze ook dat patiënten met FAS de klanken anders uitspreken, langzamer gaan praten, het ritme veranderen, de grammatica veranderen en in korte zinnen praten. De hele buitenwereld combineert de taal op zijn eigen manier.

Spraakapraxie

Spraakapraxie is een veelvoorkomende stoornis die kan optreden na hersenletsel. De reden kan zijn een:
  • beroerte (CVA);
  • ongeval (trauma);
  • hersentumor;
  • ontsteking in de hersenen.

Iemand met spraakapraxie spreekt niet meer met hetzelfde gemak waarmee hij of zij dat gewend was te doen. De spieren werken nog goed maar het aansturen van de spieren geeft problemen. Om spraakapraxie te kunnen diagnosticeren is er wereldwijd nog geen ideale test ter beschikking en de diagnose vindt dan ook plaatst op basis van kijken en luisteren naar iemand met spraakapraxie. Het motorisch spraakcentrum is het centrum van broca, een gebied in de grote hersenen in de frontale kwab. Het centrum van Wernicke is dat deel van de hersenen dat een belangrijke rol speelt bij het begrijpen van taal, en wordt ook wel het sensorisch spraakcentrum genoemd.

Enkele voorvallen

De Britse 38-jarige migraine-patiënte Sarah Colwill heeft er alles voor over om van haar Chinese accent af te komen. Sarah Colwill lijdt aan het buitenlands accentsyndroom na hevige migraineaanvallen. Ze praat Engels met een zwaar Chinees accent. Zelf zegt ze: “Het is te gek om waar te zijn allemaal. Ik ben zelfs nog nooit in China geweest! Ik ken geen woord van die taal. Ik vind het echt verschrikkelijk, ik wil mijn stem terug!”. Ondanks het volgen van taallessen en logopedie komt ze niet van haar accent af.

Na een zwaar auto-ongeluk gehad te hebben werd de 22-jarige Ben McMahon wakker uit een coma en begon hij vloeiend Mandarijn tegen zijn ouders te praten. Het duurde ongeveer drie dagen voordat hij weer wist hoe hij Engels moest praten. Na een aantal jaar is hij naar Shanghai verhuisd om commercie te studeren aan de universiteit.

Een 94-jarige vrouw in China spreekt na een beroerte vloeiend Engels. Haar moedertaal Chinees lukt bijna niet meer. Voor haar pensioen was ze werkzaam als leerkracht Engels.
© 2015 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Foreign accent syndrome (buitenlandsaccentsyndroom)Foreign accent syndrome (buitenlandsaccentsyndroom)Het foreign accent syndrome (buitenlandsaccentsyndroom) is een neurologische aandoening waarbij patiënten spraakpatronen…
Aandoening: BeroerteAandoening: BeroerteAls de toevoer naar de hersenen onderbroken wordt, dan spreekt men van een beroerte. In Nederland zijn er per jaar zo'n…
De status van accenten en streektalen in NederlandDe status van accenten en streektalen in NederlandWie het over het standaard Nederlands heeft komt vaak bedrogen uit. In Nederland vindt men veel verschillende accenten,…
Glasgow coma schaal: meetinstrument voor bewustzijnGlasgow coma schaal: meetinstrument voor bewustzijnDe Glasgow coma schaal is een meetmiddel waarmee men de mate van bewustzijn bij mensen kan meten. Dit is met name belang…

Wat te doen bij gekneusde ribben en borstbeenWat te doen bij gekneusde ribben en borstbeenGekneusde ribben of een gekneusd borstbeen kan men oplopen door een ongeluk, een val of klap maar ook door bijvoorbeeld…
Holvoet, oorzaak en symptomenHolvoet, oorzaak en symptomenEen holvoet is het tegenovergestelde van de platvoet. De wreef bij de holvoet ligt beduidend hoger. Hierdoor ontstaan er…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ArtsyBee, Pixabay
  • http://www.rug.nl/let/organization/actueel/nieuwsberichten-2015/images/roel-jonkers-trouw-3-1-2015.pdf
  • Foreign Accent Syndromes Auteur: Jack Ryalls & Nick Miller
  • http://www.tvcn.nl/nl/blog/2014/9/11/spontaan-een-andere-taal-spreken/
  • http://www.mountsinai.org/patient-care/health-library/diseases-and-conditions/foreign-accent-syndrome
  • http://gezondheid.11665.com/nl/gezondheid/201307/144264.html
Reacties

Vic, 07-02-2017
Gisteren was ik op ziekenbezoek bij een van mijn vrienden die een herseninfarct kreeg twee weken geleden. Begint hij ineens vlot Engels te praten tegen mij en nog een een enkele aanwezige. Wij hebben hem nog nooit een woord Engels horen praten, en kennen elkaar al zeker 40 jaar. Verbazing alom. Eerst denk je dat hij aan het geinen is, … nee hij sprak op een welhaast natuurlijke manier gewoon Engels. Reactie infoteur, 08-02-2017
Hallo Vic,

ja, ik kan me zo goed voorstellen dat je denkt dat het een geintje is. Het ís ook raar, maar waar. Gek hé dat het kan? Dank voor het delen. Ik ben het zelf nog nooit tegengekomen.

Groet, Ria.

M., 25-10-2016
Mijn lieve echtgenoot ging aan het einde van zijn dementie-lijden ineens Frans praten. Nooit eerder gedaan en bijna nooit naar Frankrijk geweest… Reactie infoteur, 25-10-2016
Ja, het geeft wel een verklaring, maar het blijft wel vreemd, denk ik.
Dank voor het delen,
Groet Ria.

Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 06-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.