Reumatoïde artritis: het belang van beweging en voeding

Reumatoïde artritis: het belang van beweging en voeding Bewegen bij reuma is zeer belangrijk en tevens hoognodig, omdat de gewrichten stijf en pijnlijk zijn. Dit is dan zeker niet gemakkelijk, maar juist bij beweging verminderen de klachten zienderogen en kunnen zelfs overgaan. Daarom kan het noodzakelijk zijn om bij reuma toch beweging te nemen, om eventueel erger te voorkomen. Bij reumatoïde artritis zijn de klachten vaak nog hardnekkiger dan bij andere vormen van reuma, omdat de gewrichten hierbij gaan zwellen en gloeien. In zulke toestand is het erg belangrijk om de gewrichten soepel te houden door middel van beweging, want anders kan de pijn verergeren.

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam van meer dan 200 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Waarbij bepaalde bewegingen moeilijk worden en pijn veroorzaken.

Er is een vorm van reuma die vaak voorkomt en erger kan zijn dan andere vormen en dat is 'reumatoïde artritis', een zeer ernstige en pijnlijke aandoening die de gewrichten doet zwellen en gloeien.

Reumatoïde artritis is een niet te onderschatten kwaal. Het is een ziektebeeld dat gekenmerkt wordt door chronische gewrichtsontstekingen, waar je niet van kunt genezen.

De symptomen kunnen erger zijn dan bij andere vormen van reuma. Bij reumatoïde artritis is beweging aangeraden om minder pijnlijke rode zwellingen te krijgen.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van reumatoïde artritis zijn zeer opvallend. Personen kunnen zich met veel moeite bewegen, omdat de gewrichten van handen, polsen en/of voeten pijnlijk stijf en gezwollen kunnen zijn. Het ontstoken gewricht kan zelfs al pijn doen zonder beweging en kan soms ook rood zijn en gloeien.

Meestal heeft deze persoon zowel links als rechts pijn en ook moeheid is er dikwijls bij. Stijfheid wordt vooral 's morgens ervaren door de hele nacht bewegingsloos te zijn geweest, maar verbetert vaak gedurende de dag, wanneer men weer gaat bewegen.

Wat is de oorzaak van reuma?

De oorzaak valt moeilijk te bepalen. Omdat reuma een auto-immune ziekte is maakt het lichaam actieve stoffen aan tegen zichzelf, die zich vastzetten in het gewricht. Daardoor ontstaat er een ontsteking die het gewricht aantast.

Meestal speelt erfelijkheid hierbij geen rol. De oorzaak zou kunnen zijn dat men een soort voedsel heeft gegeten dat moeilijk verteerbaar was en dat het lichaam hiertegen in opstand komt. Hier is het onderzoek nog niet over uit!

Een aantal vormen van reuma geneest echter niet en wordt daarom ook wel 'chronische reuma' genoemd. Sommige vormen van reuma zijn samenhangend met andere ziektes, waardoor de oorzaak nog moeilijker te achterhalen is.

Wat is hieraan te doen?

Volgens Elise Rummens, preventie-arts Christelijke Mutualiteit (een Belgisch ziekenfonds) is het goed om een ontstoken gewricht rust te geven en zo nodig af te koelen met ijs.

Wanneer het gloeien en de zwelling zijn verdwenen, gaat men het beste weer bewegen. Er bestaan pijnstillers zoals paracetamol die de ontstekingen kunnen remmen en de pijn verminderen.

Opgelet: neem nooit meer dan vier keer per dag één gram paracetamol in. De arts kan je eventueel ook ontstekingsremmers aanraden. Start nooit zelf met zo'n behandeling!

Wanneer naar de dokter gaan?

Wanneer reumatische klachten reeds vier weken duren, heb je misschien reumatoïde artritis. Dan is het zeker aangeraden om bij je huisarts langs te gaan.

Die zal je zo nodig verwijzen naar de reumatoloog, deze zal na onderzoek de diagnose stellen en tevens onderzoeken of specifieke reumamedicijnen nog kunnen helpen.

Stel het niet uit, want het is belangrijk dat reumatoïde artritis correct wordt behandeld. Maar vergeet ondertussen niet te bewegen, dit is zoals aangegeven erg belangrijk.

Zo kunnen de spieren en pezen steviger worden en blijven de gewrichten langer soepel. Beweeg minstens een half uur per dag, hiervoor is wandelen het ideale.

Vitaminen, mineralen en voeding

Ook iedere uitwendige behandeling van reumatoïde artritis moet door een inwendige ontgifting (ontslakken), ondersteunend worden begeleid. Vitaminen en mineralen kunnen een belangrijke rol spelen.

Een tekort aan mangaan en zink spelen een zekere rol bij de pijnlijke verschijnselen van reumatoïde artritis, en ook bij groeipijnen bij kinderen en gewrichtspijnen en rugpijn.

Mangaan

Mangaan wordt langzaam en heel moeilijk in het organisme opgenomen via de wand van de dunne darm. Het wordt in principe in de lever opgeslagen. Mangaan is mede verantwoordelijk voor de voortplanting, het functioneren van het zenuwstelsel, evenals het groeien van de botten. En het speelt een rol bij gewrichtsaandoeningen.

Zink

Een tekort aan zink komt tot uiting in groeistoornissen, vaak niet helemaal uitgroeien, een langzame seksuele ontwikkeling evenals huidprikkelingen, die bij het innemen van zink verdwijnen.

Waar zijn deze mineralen te vinden?

Mangaan zit in groene bladgroenten, volkorenproducten en walnoten. Zink komt voor in oesters (heel rijk aan zink), eidooiers, vis, peulvruchten, pompoenpitten, volkorenproducten, lever en lam-, paarden-, en kalfsvlees.

Vers fruit en verse groenten met ontslakkende werking zijn bijvoorbeeld

  • rode aalbessen, aardbeien, peren, appels, knoflook, peterselie, prei, radijs, tuinbonen, artisjokken, citroenen, kersen, frambozen, schorseneren, selder, tomaten, uien en worteltjes.

Om verbetering van klachten te bereiken heb je in eerste instantie geduld nodig

Je moet bereid zijn om zo nodig je levenswijze te veranderen:
  • Schrap alcoholische dranken, worst, suiker en vet vlees van je menu.
  • Eet veel groenten, fruit en volkorenproducten.
  • Mager vlees is toegestaan, zij het niet meer dan drie keer per week.
  • De overige dagen zijn vis of eieren goede alternatieven.

Lees verder

© 2015 - 2024 Enza_9o-, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gewrichtspijn: Symptomen, oorzaken, medicijnen, behandelingGewrichtspijn komt vrij veel voor bij mensen en zorgt voor heel veel ongemak. Ernstige gewrichtspijn kan de kwaliteit va…
Gewrichtsaandoeningen, symptomenGewrichtsaandoeningen, symptomenGewrichten zorgen voor mobiliteit en beweging tussen twee of meerdere beenstukken (botten). Gewrichtsaandoeningen hebben…
Krakende gewrichten: oorzaak en behandelingKrakende gewrichten: oorzaak en behandelingKrakende gewrichten door reuma, vitaminetekort, sport, ontsteking of andere oorzaken. Iedereen heeft er wel eens last va…
Knobbels (noduli) van Heberden en BouchardKnobbels (noduli) van Heberden en BouchardKnobbels aan de vingergewrichten worden ook wel noduli van Heberden en Bouchard genoemd. Bij de noduli van Heberden zijn…

Het Alice in wonderland syndroom (AIWS)Het Alice in wonderland syndroom (AIWS)Het Alice in wonderland syndroom is vernoemd naar het boek Alice's Adventures in wonderland geschreven door Lewis Carrol…
Mycoplasma genitalium, de onbekende soaMycoplasma genitalium, de onbekende soaDe bacterie Mycoplasma genitalium is seksueel overdraagbaar (soa) en kan voor ontstekingen zorgen bij zowel mannen en vr…
Bronnen en referenties
  • Visie CM Regio Limburg
  • Body well. Publishing. Het boek Gezond eten en Gezond blijven. Zo maakt u uw lichaam minder kwetsbaar.
  • www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/reuma/item33333
Enza_9o- (28 artikelen)
Laatste update: 08-12-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.