Reumatoïde artritis: het belang van beweging en voeding
Bewegen bij reuma is zeer belangrijk en tevens hoognodig, omdat de gewrichten stijf en pijnlijk zijn. Dit is dan zeker niet gemakkelijk, maar juist bij beweging verminderen de klachten zienderogen en kunnen zelfs overgaan. Daarom kan het noodzakelijk zijn om bij reuma toch beweging te nemen, om eventueel erger te voorkomen. Bij reumatoïde artritis zijn de klachten vaak nog hardnekkiger dan bij andere vormen van reuma, omdat de gewrichten hierbij gaan zwellen en gloeien. In zulke toestand is het erg belangrijk om de gewrichten soepel te houden door middel van beweging, want anders kan de pijn verergeren.
Wat is reuma?
Reuma is een verzamelnaam van meer dan 200 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Waarbij bepaalde bewegingen moeilijk worden en pijn veroorzaken.
Er is een vorm van reuma die vaak voorkomt en erger kan zijn dan andere vormen en dat is 'reumatoïde artritis', een zeer ernstige en pijnlijke aandoening die de gewrichten doet zwellen en gloeien.
Reumatoïde artritis is een niet te onderschatten kwaal. Het is een ziektebeeld dat gekenmerkt wordt door chronische gewrichtsontstekingen, waar je niet van kunt genezen.
De symptomen kunnen erger zijn dan bij andere vormen van reuma. Bij reumatoïde artritis is beweging aangeraden om minder pijnlijke rode zwellingen te krijgen.
Wat zijn de symptomen?
De symptomen van reumatoïde artritis zijn zeer opvallend. Personen kunnen zich met veel moeite bewegen, omdat de gewrichten van handen, polsen en/of voeten pijnlijk stijf en gezwollen kunnen zijn. Het ontstoken gewricht kan zelfs al pijn doen zonder beweging en kan soms ook rood zijn en gloeien.
Meestal heeft deze persoon zowel links als rechts pijn en ook moeheid is er dikwijls bij. Stijfheid wordt vooral 's morgens ervaren door de hele nacht bewegingsloos te zijn geweest, maar verbetert vaak gedurende de dag, wanneer men weer gaat bewegen.
Wat is de oorzaak van reuma?
De oorzaak valt moeilijk te bepalen. Omdat reuma een
auto-immune ziekte is maakt het lichaam actieve stoffen aan tegen zichzelf, die zich vastzetten in het gewricht. Daardoor ontstaat er een ontsteking die het gewricht aantast.
Meestal speelt erfelijkheid hierbij geen rol. De oorzaak zou kunnen zijn dat men een soort voedsel heeft gegeten dat moeilijk verteerbaar was en dat het lichaam hiertegen in opstand komt. Hier is het onderzoek nog niet over uit!
Een aantal vormen van reuma geneest echter niet en wordt daarom ook wel 'chronische reuma' genoemd. Sommige vormen van reuma zijn samenhangend met andere ziektes, waardoor de oorzaak nog moeilijker te achterhalen is.
Wat is hieraan te doen?
Volgens Elise Rummens, preventie-arts Christelijke Mutualiteit (een Belgisch ziekenfonds) is het goed om een ontstoken gewricht rust te geven en zo nodig af te koelen met ijs.
Wanneer het gloeien en de zwelling zijn verdwenen, gaat men het beste weer bewegen. Er bestaan pijnstillers zoals paracetamol die de ontstekingen kunnen remmen en de pijn verminderen.
Opgelet: neem nooit meer dan vier keer per dag één gram paracetamol in. De arts kan je eventueel ook ontstekingsremmers aanraden. Start nooit zelf met zo'n behandeling!
Wanneer naar de dokter gaan?
Wanneer reumatische klachten reeds vier weken duren, heb je misschien reumatoïde artritis. Dan is het zeker aangeraden om bij je huisarts langs te gaan.
Die zal je zo nodig verwijzen naar de reumatoloog, deze zal na onderzoek de diagnose stellen en tevens onderzoeken of specifieke reumamedicijnen nog kunnen helpen.
Stel het niet uit, want het is belangrijk dat reumatoïde artritis correct wordt behandeld. Maar vergeet ondertussen niet te bewegen, dit is zoals aangegeven erg belangrijk.
Zo kunnen de spieren en pezen steviger worden en blijven de gewrichten langer soepel. Beweeg minstens een half uur per dag, hiervoor is wandelen het ideale.
Vitaminen, mineralen en voeding
Ook iedere uitwendige behandeling van reumatoïde artritis moet door een inwendige ontgifting (ontslakken), ondersteunend worden begeleid. Vitaminen en mineralen kunnen een belangrijke rol spelen.
Een tekort aan mangaan en zink spelen een zekere rol bij de pijnlijke verschijnselen van reumatoïde artritis, en ook bij groeipijnen bij kinderen en gewrichtspijnen en rugpijn.
Mangaan
Mangaan wordt langzaam en heel moeilijk in het organisme opgenomen via de wand van de dunne darm. Het wordt in principe in de lever opgeslagen. Mangaan is mede verantwoordelijk voor de voortplanting, het functioneren van het zenuwstelsel, evenals het groeien van de botten. En het speelt een rol bij gewrichtsaandoeningen.
Zink
Een tekort aan zink komt tot uiting in groeistoornissen, vaak niet helemaal uitgroeien, een langzame seksuele ontwikkeling evenals huidprikkelingen, die bij het innemen van zink verdwijnen.
Waar zijn deze mineralen te vinden?
Mangaan zit in groene bladgroenten, volkorenproducten en walnoten. Zink komt voor in oesters (heel rijk aan zink), eidooiers, vis, peulvruchten, pompoenpitten, volkorenproducten, lever en lam-, paarden-, en kalfsvlees.
Vers fruit en verse groenten met ontslakkende werking zijn bijvoorbeeld
- rode aalbessen, aardbeien, peren, appels, knoflook, peterselie, prei, radijs, tuinbonen, artisjokken, citroenen, kersen, frambozen, schorseneren, selder, tomaten, uien en worteltjes.
Om verbetering van klachten te bereiken heb je in eerste instantie geduld nodig
Je moet bereid zijn om zo nodig je levenswijze te veranderen:
- Schrap alcoholische dranken, worst, suiker en vet vlees van je menu.
- Eet veel groenten, fruit en volkorenproducten.
- Mager vlees is toegestaan, zij het niet meer dan drie keer per week.
- De overige dagen zijn vis of eieren goede alternatieven.
Lees verder