Zonneallergie: oorzaken, symptomen en behandeling

Zonneallergie: oorzaken, symptomen en behandeling Allergieën, niemand wil ergens allergisch voor zijn en als je dan toch ergens allergisch voor bent ga je de bron van je allergie uit de weg. Maar hoe moet dat nou als je allergisch bent voor de zon? Die kun je toch moeilijk uit de weg gaan. Wat zijn de symptomen van een zonneallergie en kan er eigenlijk wel wat aan gedaan worden? Leven zonder de zon kan niet, maar een zonneallergie maakt het wel heel lastig om te leven met de zon.

Wat is zonneallergie?

Zonlicht bevat UV-straling, als je een zonneallergie hebt dan is je huid extra gevoelig voor die UV-straling. Er zijn drie verschillende soorten zonneallergie: polymorfe lichteruptie, fotocontactallergie en solitaire utricaria. De ergste vorm van zonneallergie is solitaire ultricaria. De meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe lichteruptie. De symptomen van de drie zonneallergieën lijken veel op elkaar, maar toch hebben ze een paar verschillen.

Wat zijn de symptomen van zonneallergie?

Polymorfe lichteruptie en fotocontactallergie hebben vaak dezelfde soort symptomen. Vaak krijgen mensen last van een rode huid die na loop van tijd begint te jeuken en/of pijn begint te doen. Op de huid kunnen kleine blaren of bultjes ontstaan die erg kunnen jeuken. Sommige delen van de huid die niet in het zonlicht zijn geweest worden niet rood. Met zonneallergie voelt de huid droog aan en kunnen er kleine schilfertjes op de huid komen. De eerste symptomen zie je soms pas één tot vijf dagen na blootstelling aan zonlicht, maar in de meeste gevallen zie je de eerste symptomen al binnen 24 uur.

Solitaire utricaria is de ergste vorm van zonneallergie, de symptomen zijn ook wat erger dan die van polymorfe lichteruptie en fotocontactallergie. Bij solitaire ultricaria is een behandeling noodzakelijk, dat komt omdat er bij deze vorm van zonneallergie galbulten kunnen ontstaan die pijnlijk zijn en flink groot kunnen worden.

Waardoor wordt zonneallergie veroorzaakt?

De oorzaak van zonneallergie is een overgevoelige huid voor een deel van het zonlicht. Het zonlicht bestaat voor een deel uit ultraviolet licht. Bij mensen zonder zonneallergie hebben die UV-stralen een dempend effect op het immuunsysteem en reageert het lichaam dus niet op UV-stralen. Bij mensen met een zonneallergie zit dat anders, daar vindt de demping van de UV-stralen niet plaats en reageert het lichaam dus op de UV-stralen die binnenkomen. En dat uit het lichaam dan weer in de rode uitslag, blaren en blaasjes. Er zijn verschillende oorzaken van zonneallergie.

Primaire zonneallergie

Bij een primaire zonneallergie is iemand extra gevoelig voor de zon. Het is eigenlijk gewoon een allergie net zoals iemand die extra gevoelig is voor fruit of noten.

Secundaire zonneallergie

Bij een secundaire zonneallergie wordt de allergie veroorzaakt door een combinatie met een chemische stof, bijvoorbeeld een cosmetische crème, een plantenextract of een medicijn. Deze medicijnen kunnen een zonneallergie veroorzaken:
 • sommige antibiotica, bijvoorbeeld tetracycline, nalidixinezuur
 • pijnstillers, bijvoorbeeld ibuprofen
 • anti-jeukmiddelen, bijvoorbeeld promethazine
 • plastabletten, bijvoorbeeld thiazidepreparaten
 • harttabletten: amiodaron

Deze planten kunnen een zonneallergie veroorzaken:
 • schermbloemigen: kervel, engelwortel, pastinaak, berenklauw, selderij, wortelen, dille en peterselie
 • ruitfamilie: wijnruit

Deze chemische middelen kunnen een zonneallergie veroorzaken:
 • koolteer: carboleum
 • huidverzorgingsmiddelen, bijvoorbeeld musk ambrette
 • desinfecterende middelen, bijvoorbeeld hexachlorofeen
 • kleurstoffen, bijvoorbeeld paraphenyleendiamine
 • zonnefiltercrèmes, bijvoorbeeld para-aminobenzoëzuur (PABA)

Ook middelen tegen muggenbeten kunnen een oorzaak zijn van zonneallergie.

Voorkomen dat je zonneallergie erger wordt

Door direct zonlicht zoveel mogelijk te vermijden kun je voorkomen dat je zonneallergie steeds erger wordt. Heb je een niet-ernstige vorm van zonneallergie dan moet je proberen te zorgen dat je huid weer langzaam blootgesteld wordt aan de zon om zo weer tolerantie op te bouwen voor de UV-stralen in het zonlicht.

Laten testen bij de huidarts

Als je denkt dat je een zonneallergie hebt dan kun je het beste langs de huisarts gaan. De huisarts kan je dan doorverwijzen naar de huidarts. Bij de huidarts kun je laten testen voor welk UV licht je het meest gevoelig bent. Er zijn namelijk twee UV lichten UV-A en UV-B, de meeste mensen zijn het gevoeligst voor UV-A licht. Het is handig om te weten waar je gevoelig voor bent, zodat je betere voorzorgsmaatregelen kan treffen.

Behandeling van zonneallergie

Primaire zonneallergie

Met verschillende crèmes kun je een zonneallergie goed behandelen. De crèmes bevatten medicijnen zoals; corticosteroïden of antihistaminica die medicijnen onderdrukken het afweersysteem. De crèmes zorgen ervoor dat je geen sterke allergische reacties krijgt. Verder kun je voorkomen dat je nog verdere allergische reacties krijgt door het gebruik van speciale zonneallergiespray. De huid moet weer langzaam gaan wennen aan zonlicht, dat gebeurt tijdens het voorjaar. Als de huid niet gaat wennen aan het zonlicht moet er een kunstmatige gewenning worden opgewekt.

Secundaire zonneallergie

Bij een secundaire zonneallergie verdwijnt de aandoening meestal vanzelf. Hoelang het duurt voordat de allergie minder wordt ligt aan de oorzaak van de allergie. Is de allergie een reactie op een medicijn dat je gebruikt dan geneest de allergie enkele dagen nadat je het voor het laatst gebruikt. Overleg voor het stoppen met het medicijn wel even met je huisarts.
© 2016 - 2024 Rich205, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij zonneallergie?Wat is zonneallergie? Zonneallergie is een abnormale reactie van de huid wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Z…
Zonneallergie spray: zonneblaasjes voorkomen met DermaForteZonneallergie spray: zonneblaasjes voorkomen met DermaForteZonneblaasjes door zonneallergie treden op na blootstelling aan ultraviolette stralen (uv-licht). De uitslag bij zonneal…
Zonneblaasjes: symptomen, oorzaak en behandelingZonneblaasjes: symptomen, oorzaak en behandelingWat zijn zonneblaasjes en wat kun je tegen zonneblaasjes doen? Bij de eerste zonnestralen in de lente zijn er een aantal…

Shigellose: Bacteriële infectie met diarreeShigellose: Bacteriële infectie met diarreeShigellose een zeer besmettelijke vorm van diarree veroorzaakt door een groep bacteriën (Shigella). Een patiënt loopt de…
Longaandoening silicose: Blootstelling (inademen) van silicaLongaandoening silicose: Blootstelling (inademen) van silicaSilicose is een longaandoening waarbij een patiënt kleine stukjes silica inademt. Dit is een mineraal dat deel uitmaakt…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Shevacreations, Pixabay
 • Zonneallergie - lees hier alles over zonneallergie! (sd). Opgeroepen op Januari 12, 2015, van http://www.zonneallergie.eu/
 • Eijck, D. A.v. (sd). zonneallergie - aandoeningen - dokterdokter.nl. Opgehaald van www.dokterdokter.nl: http://www.dokterdokter.nl/aandoening/zonneallergie/
Rich205 (7 artikelen)
Laatste update: 06-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.