Zonneallergie: oorzaken, symptomen en behandeling
Allergieën, niemand wil ergens allergisch voor zijn en als je dan toch ergens allergisch voor bent ga je de bron van je allergie uit de weg. Maar hoe moet dat nou als je allergisch bent voor de zon? Die kun je toch moeilijk uit de weg gaan. Wat zijn de symptomen van een zonneallergie en kan er eigenlijk wel wat aan gedaan worden? Leven zonder de zon kan niet, maar een zonneallergie maakt het wel heel lastig om te leven met de zon.
Wat is zonneallergie?
Zonlicht bevat UV-straling, als je een zonneallergie hebt dan is je huid extra gevoelig voor die UV-straling. Er zijn drie verschillende soorten zonneallergie: polymorfe lichteruptie, fotocontactallergie en solitaire utricaria. De ergste vorm van zonneallergie is solitaire ultricaria. De meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe lichteruptie. De symptomen van de drie zonneallergieën lijken veel op elkaar, maar toch hebben ze een paar verschillen.
Wat zijn de symptomen van zonneallergie?
Polymorfe lichteruptie en fotocontactallergie hebben vaak dezelfde soort symptomen. Vaak krijgen mensen last van een rode huid die na loop van tijd begint te jeuken en/of pijn begint te doen. Op de huid kunnen kleine blaren of bultjes ontstaan die erg kunnen jeuken. Sommige delen van de huid die niet in het zonlicht zijn geweest worden niet rood. Met zonneallergie voelt de huid droog aan en kunnen er kleine schilfertjes op de huid komen. De eerste symptomen zie je soms pas één tot vijf dagen na blootstelling aan zonlicht, maar in de meeste gevallen zie je de eerste symptomen al binnen 24 uur.
Solitaire utricaria is de ergste vorm van zonneallergie, de symptomen zijn ook wat erger dan die van polymorfe lichteruptie en fotocontactallergie. Bij solitaire ultricaria is een behandeling noodzakelijk, dat komt omdat er bij deze vorm van zonneallergie galbulten kunnen ontstaan die pijnlijk zijn en flink groot kunnen worden.
Waardoor wordt zonneallergie veroorzaakt?
De oorzaak van zonneallergie is een overgevoelige huid voor een deel van het zonlicht. Het zonlicht bestaat voor een deel uit ultraviolet licht. Bij mensen zonder zonneallergie hebben die UV-stralen een dempend effect op het immuunsysteem en reageert het lichaam dus niet op UV-stralen. Bij mensen met een zonneallergie zit dat anders, daar vindt de demping van de UV-stralen niet plaats en reageert het lichaam dus op de UV-stralen die binnenkomen. En dat uit het lichaam dan weer in de rode uitslag, blaren en blaasjes. Er zijn verschillende oorzaken van zonneallergie.
Primaire zonneallergie
Bij een primaire zonneallergie is iemand extra gevoelig voor de zon. Het is eigenlijk gewoon een allergie net zoals iemand die extra gevoelig is voor fruit of noten.
Secundaire zonneallergie
Bij een secundaire zonneallergie wordt de allergie veroorzaakt door een combinatie met een chemische stof, bijvoorbeeld een cosmetische crème, een plantenextract of een medicijn. Deze medicijnen kunnen een zonneallergie veroorzaken:
- sommige antibiotica, bijvoorbeeld tetracycline, nalidixinezuur
- pijnstillers, bijvoorbeeld ibuprofen
- anti-jeukmiddelen, bijvoorbeeld promethazine
- plastabletten, bijvoorbeeld thiazidepreparaten
- harttabletten: amiodaron
Deze planten kunnen een zonneallergie veroorzaken:
- schermbloemigen: kervel, engelwortel, pastinaak, berenklauw, selderij, wortelen, dille en peterselie
- ruitfamilie: wijnruit
Deze chemische middelen kunnen een zonneallergie veroorzaken:
- koolteer: carboleum
- huidverzorgingsmiddelen, bijvoorbeeld musk ambrette
- desinfecterende middelen, bijvoorbeeld hexachlorofeen
- kleurstoffen, bijvoorbeeld paraphenyleendiamine
- zonnefiltercrèmes, bijvoorbeeld para-aminobenzoëzuur (PABA)
Ook middelen tegen muggenbeten kunnen een oorzaak zijn van zonneallergie.
Voorkomen dat je zonneallergie erger wordt
Door direct zonlicht zoveel mogelijk te vermijden kun je voorkomen dat je zonneallergie steeds erger wordt. Heb je een niet-ernstige vorm van zonneallergie dan moet je proberen te zorgen dat je huid weer langzaam blootgesteld wordt aan de zon om zo weer tolerantie op te bouwen voor de UV-stralen in het zonlicht.
Laten testen bij de huidarts
Als je denkt dat je een zonneallergie hebt dan kun je het beste langs de huisarts gaan. De huisarts kan je dan doorverwijzen naar de huidarts. Bij de huidarts kun je laten testen voor welk UV licht je het meest gevoelig bent. Er zijn namelijk twee UV lichten UV-A en UV-B, de meeste mensen zijn het gevoeligst voor UV-A licht. Het is handig om te weten waar je gevoelig voor bent, zodat je betere voorzorgsmaatregelen kan treffen.
Behandeling van zonneallergie
Primaire zonneallergie
Met verschillende crèmes kun je een zonneallergie goed behandelen. De crèmes bevatten medicijnen zoals; corticosteroïden of antihistaminica die medicijnen onderdrukken het afweersysteem. De crèmes zorgen ervoor dat je geen sterke allergische reacties krijgt. Verder kun je voorkomen dat je nog verdere allergische reacties krijgt door het gebruik van speciale zonneallergiespray. De huid moet weer langzaam gaan wennen aan zonlicht, dat gebeurt tijdens het voorjaar. Als de huid niet gaat wennen aan het zonlicht moet er een kunstmatige gewenning worden opgewekt.
Secundaire zonneallergie
Bij een secundaire zonneallergie verdwijnt de aandoening meestal vanzelf. Hoelang het duurt voordat de allergie minder wordt ligt aan de oorzaak van de allergie. Is de allergie een reactie op een medicijn dat je gebruikt dan geneest de allergie enkele dagen nadat je het voor het laatst gebruikt. Overleg voor het stoppen met het medicijn wel even met je huisarts.