Wat te doen bij zonneallergie?
Wat is zonneallergie? Zonneallergie is een abnormale reactie van de huid wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Zonneallergie is te herkennen aan een aantal symptomen, deze staan in het onderstaande artikel. Wanneer je last hebt van zonneallergie zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de allergie de baas te blijven. Als de allergie chronische trekjes begint te vertonen is het verstandig naar een huisarts te gaan. Ook meer hierover staat in het onderstaande artikel.
Wat is zonneallergie?
Wat is
zonneallergie? Zonneallergie is een abnormale reactie van de huid wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Dit wordt vaak veroorzaakt door overgevoeligheid voor UVA of UVB licht. Mensen met zonneallergie hebben in de zomer een grotere kans om last te krijgen van een allergische reactie. De aarde ontvangt in de zomer namelijk meer UV straling dan 's winters. Zonneallergie is te herkennen aan een aantal symptomen.
Symptomen
- Jeuk
- Roodheid
- Bobbeltjes
- Blaasjes
- Zwelling
Wat te doen tegen zonneallergie?
Zonneallergie is erg vervelend, gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen tegen je zonneallergie.
Wat kun je zelf doen?
- Blijf uit de zon tussen 11:00 en 15:00
- Lange kleding dragen
- Zonnebril opzetten
- Wanneer u last heeft van UVB, gebruik zonnebrand met een hoge factor (bijvoorbeeld 50)
Het is verstandig de zon te vermijden tussen 11:00 en 15:00, de zon is dan het sterkst. Als men toch naar buiten wilt is het verstandig lange kleding te dragen. Bij zonneallergie worden soms ook de ogen aangetast door het zonlicht, een zonnebril is daarom geen overbodige luxe. Wanneer de klachten chronische trekjes beginnen te vertonen is het verstandig de huisarts te contacteren. De huisarts kan dan meerdere dingen doen.
Wat kan de huisarts doen?
- Lichttherapie
- Antimalaria-middelen voorschrijven
De huisarts zal de ernst van de klacht bepalen en waar nodig actie ondernemen. Zo kan de arts lichttherapie voorschrijven. Hierbij wordt de patient gedurende een aantal weken blootgesteld aan kunstmatig licht. Dit kan d.m.v een zonnebank of hoogtezon. Verder kunnen antimalaria medicijnen de klachten ook verlichten. Dit zal eerst uitvoerig met de arts besproken worden. In zeer zeldzame gevallen kan men doorverwezen worden naar het ziekenhuis.