Oculaire histoplasmose (vogelpoepziekte): Ooginfectie

Oculaire histoplasmose (vogelpoepziekte): Ooginfectie Histoplasmose, ook gekend als de vogelpoepziekte, is een ziekte veroorzaakt door de schimmel Histoplasma capsulatum. Aanvankelijk is dit een longinfectie die soms na tientallen jaren plots migreert naar de ogen en daar voor problemen zorgt. Het inademen van de schimmel die zich in stof of in ander materiaal bevindt dat door uitwerpselen van vogels, pluimvee of ratten besmet werd, veroorzaakt de infectie. Mogelijk is de patiënt hierdoor (ernstig) slechtziend, al zijn er wel behandelingsmethoden.

Epidemiologie vogelpoepziekte

Wie vroeg in het leven is blootgesteld aan de schimmel en leeft in endemische gebieden, zoals het stroomgebied van de Ohio-Mississippi, heeft een groot risico voor het ontwikkelen van oogproblemen later in het leven. Volwassenen die verhuizen naar endemische gebieden, ontwikkelen de oogziekte meestal niet. Oculaire histoplasmose is een belangrijke oorzaak van blindheid bij twintig tot veertigjarigen in endemische gebieden, en treft mannen en vrouwen in gelijke mate. Cijfers over de prevalentie zijn niet gevonden in de geraadpleegde bronnen.

Oorzaken oculaire histoplasmose

Histoplasmose is een schimmelinfectie die tot uiting komt wanneer een patiënt luchtsporen van de schimmel Histoplasma capsulatum inhaleert in de longen. Dit organisme gedijt in gebieden die besmet zijn met afval van vogels of vleermuizen (vochtige grond, kippenhokken en schuren). Histoplasmose start met een longinfectie. Deze migreert naar het oog via de bloedstroom en veroorzaakt vaak ernstige oculaire histoplasmose. Het is verder niet mogelijk dat een patiënt met oculaire histoplasmose anderen infecteert omdat de organismen kort na de eerste infectie sterven.

Symptomen ooginfectie

Een histoplasmose schimmelinfectie is vaak zo mild dat de patiënt geen zichtbare symptomen ervaart. Mogelijke symptomen die optreden zijn vaak vergelijkbaar met deze van een gewone verkoudheid (milde infectie met symptomen aan neus en keel). Het immuunsysteem overwint meestal de infectie in een paar dagen zonder dat een behandeling vereist is.

Bij oculaire histoplasmose, wat in een tweede stadium optreedt, heeft de patiënt in een vroege fase vaak geen symptomen. Enkel histoplekken zijn dan door de oogarts op het netvlies te detecteren als bewijs van de schimmelinfectie aan de ogen. Histoplekken tasten het gezichtsvermogen normaliter niet aan, maar om onbekende redenen leiden ze soms tien tot twintig jaar later tot complicaties. Histoplekken zijn namelijk geassocieerd met de groei van abnormale bloedvaten onder de retina. In een later stadium verschijnen de symptomen van histoplasmosis als de abnormale bloedvaten veranderingen in het gezichtsvermogen veroorzaken. De symptomen zijn gelijk aan de symptomen van het choroïdale neovasculaire membraan.

De symptomen variëren in ernst per patiënt. Volgende symptomen wijzen niet automatisch in de richting van oculaire histoplasmose, maar de patiënt doet er goed aan toch onmiddellijk contact op te nemen met de oogarts bij deze problemen.

De patiënt heeft witte plekken in zijn (centrale) gezichtsvermogen, ervaart drijvers en vlekken (floaters), hij ziet wazig (wazig gezichtsvermogen) en zijn gezichtsscherpte is veelal gedaald. Daarnaast is zijn gezichtsvermogen vervormd; dingen die eerst recht waren, lijken gebogen, krom of onregelmatig. Tevens vervagen de kleuren en heeft de patiënt last van fotofobie (medische term voor "overgevoeligheid voor licht").

Diagnose en onderzoeken

De oogarts voert een grondig oogheelkundig onderzoek uit via oftalmoscopie. Hij verwijdt tevens de pupillen van de patiënt met mydriatica zodat hij in staat is de binnenkantstructuren van de oog te inspecteren. Hij merkt zo de histospots (schimmelsporen) en de zwelling van het netvlies op, wat de groei van nieuwe, abnormale bloedvaten signaleert. Bijkomende onderzoeken omvatten een fluorescentieangiografie van de fundus en een OCT-scan.

Behandeling oogziekte

Een injectie in het oog met corticosteroïden of een laserbehandeling zijn mogelijke behandelingsmethoden. Er zijn echter geen effectief bewezen behandelingen voor de ziekte voorhanden.

Prognose infectie aan het oog

Oculaire histoplasmose valt niet te genezen. Een tijdige diagnose en behandeling zijn vaak succesvol om het verlies van gezichtsvermogen te voorkomen. Niettemin heeft de patiënt gedurende zijn hele leven risico op opnieuw oogproblemen, zelfs na diverse behandelingen. Mogelijk verslechtert het gezichtsvermogen telkens opnieuw zodat maatschappelijke blindheid zelfs mogelijk is na verloop van tijd.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ratten laten de zeevogels uitstervenEen recent wetenschappelijk rapport heeft een nieuw manmade ecodrama aan het licht gebracht. Ruim één derde van de zeevo…
Complicaties van aids/hiv: Infecties, ziekten en kankerComplicaties van aids/hiv: Infecties, ziekten en kankerHet humaan immunodeficiëntievirus (HIV) veroorzaakt een hiv-infectie en aids. Het virus valt het immuunsysteem aan. Wann…
De vloek van de farao of Histoplasma capsulatumIn de beroemde Vallei der Koningen ligt het graf van Toetanchamon, de farao die over Egypte heerste van 1354-1346 v.C. B…
De PapegaaienziekteMedio november 2007 wordt, voor de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis, bekend dat er een uitbraak van de papegaa…

Anisocorie: Oogafwijking met ongelijke pupilgroottesAnisocorie: Oogafwijking met ongelijke pupilgroottesDe in half januari 2016 overleden Engelse zanger David Bowie had twee heel bijzondere ogen. Hij leed namelijk aan anisoc…
De gevolgen en behandeling van een hoge cholesterolDe gevolgen en behandeling van een hoge cholesterolEen te hoge cholesterol kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Hypercholesterolemie blijft immers een groot ri…
Bronnen en referenties
 • http://kimbols.be/medisch/oogziektes-behandelingen/maculadegeneratie-md/binnenkort-nieuwe-mogelijkheden-voor-de-visudyne-therapie.html
 • http://www.aao.org/eye-health/diseases/histoplasmosis-diagnosis
 • http://www.aao.org/eye-health/diseases/histoplasmosis-symptoms
 • http://www.aao.org/eye-health/diseases/histoplasmosis-treatment
 • http://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-histoplasmosis
 • http://www.eyecareinstitute.com/eye-conditions/ocular-histoplasmosis/
 • http://www.lowvision.org/histoplasmosis_maculopathy.htm
 • http://www.mallpools.com/oogziekte-veroorzaakt-door-vogels/
 • http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=24114
 • http://www.motherearthnews.com/natural-health/histoplasmosis-bird-droppings-disease-zmaz83ndzale.aspx
 • https://nei.nih.gov/health/histoplasmosis/histoplasmosis
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Histoplasmose
 • https://www.eyecenters.com/what-you-should-know-about-ocular-histoplasmosis.html
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 17-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.