De Papegaaienziekte
Medio november 2007 wordt, voor de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis, bekend dat er een uitbraak van de papegaaienziekte heeft plaatsgevonden in de buurt van Nijmegen. De keurmeester van de show is ziek, alsmede de prijswinnaar en zijn vrouw. Waarschijnlijk heeft de besmetting plaatsgevonden via deze show.
Algemeen
De Papegaaienziekte is zeldzame vorm van bacteriële longontsteking. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia psittaci. Het is een ziekte die van dier op mens kan worden overgebracht. Het is een parasiet die leeft in de weefselcellen van dier of mens. De parasiet is ooit gevonden in bloed, lever, milt, nieren als in uitwerpselen en veren van besmette vogels.
De naam Papegaaienziekte is afkomstig van het Griekse Psittacose, een ziekte die bij zowel wilde vogels als gekooide vogels voorkomt. Voornamelijk zijn de (dwerg)papegaaien en parkieten de vogels die deze bacterie krijgen.
Hoe wordt de ziekte overgedragen
Door het inademen van stof dat van de veren van de vogels afkomt, alsmede de uitwerpselen van de vogels kan de ziekte worden opgelopen. Ook slijm, traanvocht en snot bevat de gevaarlijke bacterie. Buiten het lichaam kan de bacterie lang overleven, waardoor ook het volièrezand een gevaar vormt.
De bacteriën verplaatsen zich onder ander door lucht en stofdeeltjes, waardoor zij redelijk makkelijk door andere vogels, maar ook door mensen kunnen worden ingeademd. De grootste groep van mensen die het meeste risico lopen zijn uiteraard degene die veel met vogels te maken hebben. Dan maakt het niet uit of het nu een kweker is of iemand die in een dierenwinkel werkt.
Hoe ontwikkelt de ziekte
Door inademing komt de bacterie in de longen, waarna de ziekte zich tussen de 4 tot 15 dagen na inademing manifesteert. De symptomen kunnen zijn:
- In de eerste fase: griepverschijnselen, zoals hoge koorts, rillingen, vermoeidheid, geen eetlust, spierpijn en pijn in de borstkas, misselijkheid, diarree, hoofdpijn, abnormale intolerantie voor licht.
- In de tweede fase: droge hoest en het opgeven van longslijm
In eerste instantie zijn het de longen die als eerste worden aangetast, maar al snel volgen andere organen zoals de hartspier, de hersenen en de lever. Soms eist de ziekte een leven, maar dat is niet in alle gevallen zo. De koorts kan soms wel meer dan 3 weken aanhouden.
Behandeling
Om de juiste diagnose te kunnen stellen, wordt er vaak een röntgenfoto gemaakt. De foto vertoond een opvallend sterke afwijking in verhouding tot het klinisch beeld. Vaak is het geven van antibiotica genoeg om van deze ziekte te genezen. De vorm antibiotica Tetracyline wordt wel voorgeschreven.
Wel is het mogelijk dat na het afronden van de medicatie een herhaling van de ziekte kan optreden, dus oplettendheid is wel geboden.
Nederland in november 2007
In het Nederlandse Weurt, vlak bij Nijmegen, heeft in de 1e week van november 2007 een vogelshow plaatsgevonden. Inmiddels zijn 18 mensen die mogelijk besmet zijn met de Papegaaienziekte, waarvan er 7 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Gelukkig zijn zij geen van allen in levensgevaar. De meeste patiënten zijn ouder dan 70 jaar en allen waren standhouder op de show.
De vogelshow is bezocht door ongeveer 200 mensen, de GGD is inmiddels aan het onderzoeken of onder de overige bezoekers dezelfde ziekteverschijnselen geopenbaard zijn. Wel is onder de zieken ook de keurmeester van de show.
Voor een ziekte uitbraak als deze bestaat een meldingsplicht, aldus dierenarts Zijderveld van het Centraal Instituut voor Dierziektencontrole CIDC in Lelystad. Waar precies de haard van deze uitbraak ligt is nog niet bekend.