De Papegaaienziekte

Medio november 2007 wordt, voor de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis, bekend dat er een uitbraak van de papegaaienziekte heeft plaatsgevonden in de buurt van Nijmegen. De keurmeester van de show is ziek, alsmede de prijswinnaar en zijn vrouw. Waarschijnlijk heeft de besmetting plaatsgevonden via deze show.

Algemeen

De Papegaaienziekte is zeldzame vorm van bacteriële longontsteking. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia psittaci. Het is een ziekte die van dier op mens kan worden overgebracht. Het is een parasiet die leeft in de weefselcellen van dier of mens. De parasiet is ooit gevonden in bloed, lever, milt, nieren als in uitwerpselen en veren van besmette vogels.

De naam Papegaaienziekte is afkomstig van het Griekse Psittacose, een ziekte die bij zowel wilde vogels als gekooide vogels voorkomt. Voornamelijk zijn de (dwerg)papegaaien en parkieten de vogels die deze bacterie krijgen.

Hoe wordt de ziekte overgedragen

Door het inademen van stof dat van de veren van de vogels afkomt, alsmede de uitwerpselen van de vogels kan de ziekte worden opgelopen. Ook slijm, traanvocht en snot bevat de gevaarlijke bacterie. Buiten het lichaam kan de bacterie lang overleven, waardoor ook het volièrezand een gevaar vormt.

De bacteriën verplaatsen zich onder ander door lucht en stofdeeltjes, waardoor zij redelijk makkelijk door andere vogels, maar ook door mensen kunnen worden ingeademd. De grootste groep van mensen die het meeste risico lopen zijn uiteraard degene die veel met vogels te maken hebben. Dan maakt het niet uit of het nu een kweker is of iemand die in een dierenwinkel werkt.

Hoe ontwikkelt de ziekte

Door inademing komt de bacterie in de longen, waarna de ziekte zich tussen de 4 tot 15 dagen na inademing manifesteert. De symptomen kunnen zijn:
  • In de eerste fase: griepverschijnselen, zoals hoge koorts, rillingen, vermoeidheid, geen eetlust, spierpijn en pijn in de borstkas, misselijkheid, diarree, hoofdpijn, abnormale intolerantie voor licht.
  • In de tweede fase: droge hoest en het opgeven van longslijm

In eerste instantie zijn het de longen die als eerste worden aangetast, maar al snel volgen andere organen zoals de hartspier, de hersenen en de lever. Soms eist de ziekte een leven, maar dat is niet in alle gevallen zo. De koorts kan soms wel meer dan 3 weken aanhouden.

Behandeling

Om de juiste diagnose te kunnen stellen, wordt er vaak een röntgenfoto gemaakt. De foto vertoond een opvallend sterke afwijking in verhouding tot het klinisch beeld. Vaak is het geven van antibiotica genoeg om van deze ziekte te genezen. De vorm antibiotica Tetracyline wordt wel voorgeschreven.

Wel is het mogelijk dat na het afronden van de medicatie een herhaling van de ziekte kan optreden, dus oplettendheid is wel geboden.

Nederland in november 2007

In het Nederlandse Weurt, vlak bij Nijmegen, heeft in de 1e week van november 2007 een vogelshow plaatsgevonden. Inmiddels zijn 18 mensen die mogelijk besmet zijn met de Papegaaienziekte, waarvan er 7 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Gelukkig zijn zij geen van allen in levensgevaar. De meeste patiënten zijn ouder dan 70 jaar en allen waren standhouder op de show.

De vogelshow is bezocht door ongeveer 200 mensen, de GGD is inmiddels aan het onderzoeken of onder de overige bezoekers dezelfde ziekteverschijnselen geopenbaard zijn. Wel is onder de zieken ook de keurmeester van de show.

Voor een ziekte uitbraak als deze bestaat een meldingsplicht, aldus dierenarts Zijderveld van het Centraal Instituut voor Dierziektencontrole CIDC in Lelystad. Waar precies de haard van deze uitbraak ligt is nog niet bekend.
© 2007 - 2020 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Help mijn papegaai is ziekHelp mijn papegaai is ziekOok een papegaai kan ziek worden, waarop moet u letten? Denk aan de papegaaienziekte, veerrot en PBFD. Soms koopt men ee…
De papegaaienziekte bij dier en mensDe papegaaienziekte bij dier en mensAls u een vogel aan wilt schaffen is het altijd verstandig deze eerst apart te houden en te laten testen op de papegaaie…
Wat is Q koortsQ-koorts komt voornamelijk voor in het Zuiden van Nederland. Mensen kunnen via dieren besmet raken met deze bacterie. Me…
Alles over de Q-koortsQ-koorts is een steeds vaker voorkomende ziekte in Nederland, het verspreid zich voornamelijk van mens op dier. Al in he…

COPD in NederlandCOPD in NederlandChronische Obstructieve Longziekten - Vroeger was astma, longemfyseem en chronische bronchitis samengevoegd onder 1 naam…
De ziekte van CrohnDe ziekte van Crohn (Crohn disease) is een chronische ontsteking van het darmstelsel, welke valt onder de chronisch infl…

Reageer op het artikel "De Papegaaienziekte"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Alice van Leeuwen-Eekhof, 20-05-2011 14:42 #1
Ca. 30 jaar geleden, ben ik door een grote ( zieke) parkiet, van mijn dochter, bij het schoonmaken van de kooi besmet met de bacterie. Ik wist n.l. niet dat de vogel ziek was, maar dat bleek later, want hij overleefde het niet, net als mijn eigen rijstvogeltje

Ik was doodziek en ben, min of meer 'bewusteloos' met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht, na al zo ongeveer 10 dagen thuis, zwaar ziek te zijn geweest, met zéér hoge koorts. GELUKKIG!, want DAAR hebben ze mij uit een soort 'uittreding'' gehaald. Men wist niet wat ik had, dat werd mij, na uit het ziekenhuis te zijn gekomen, pas meegedeeld, want TOEN wisten zij het pas. Voor mijn gevoel, ben ik door het oog van de naald gekropen toen; en ben nog lang erg zwak gebleven. Ik had geen slijm op te hoesten, dus kon dat ook niet als kweek gebruikt worden. Ik weet niet, of u iets heeft aan mijn verslagje, maar IK weet wel, dat IK er ontzettend ZWAAR ziek van ben geweest.

Infoteur: Storm
Gepubliceerd: 17-11-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!