Soorten infecties bij mensen overgedragen door vogels

Soorten infecties bij mensen overgedragen door vogels Diverse vogels kunnen bacteriële infecties, schimmelinfecties of virale infecties veroorzaken. Dit gebeurt door het aanraken, eten, drinken, of inademen van (bepaalde sporen) van besmette vogels. Het is ook mogelijk dat mensen besmet raken door een insect dat een aandoening van vogels overbrengt. De belangrijkste vogelsoorten die verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van ziekten zijn duiven, meeuwen, mussen en spreeuwen. Er zijn verschillende preventietechnieken beschikbaar om het risico op het oplopen van een infectie door vogels te verminderen.

Verspreiding van infecties door vogels

De belangrijkste bronnen van infecties door vogels zijn uitwerpselen (feces), nesten en veren.

Feces (ontlasting)

De uitwerpselen van duiven, meeuwen, spreeuwen en huismussen zijn een belangrijke bron van ziekteverspreiding. Vogelfeces kunnen ziekteverwekkers zoals bacteriën, schimmels en virussen bevatten. Wanneer uitwerpselen zich ophopen, ontstaat een verhoogd risico op blootstelling aan deze ziekteverwekkers.

Vogelnesten

Vogelnesten kunnen ook infecties verspreiden, omdat ze een ideale broedplaats zijn voor bepaalde schimmels en parasieten. Deze kunnen via vuil en afval in de lucht komen. Nesten kunnen ook worden bevolkt door parasieten die ziekten overdragen op mensen.

Vogelveren

Veren kunnen ziekten verspreiden, vooral als ze afkomstig zijn van dode vogels. Ze kunnen parasieten, bacteriën en virussen bevatten. De kans op infectie door vogelveren is echter relatief klein, maar blijft een potentiële risico.

Blootstelling aan ziektekiemen

Mensen kunnen op verschillende manieren blootgesteld worden aan infecties die door vogels worden verspreid:
  • Aanraken: Contact met dode vogels kan leiden tot blootstelling aan schadelijke bacteriën, schimmels en virussen.
  • Drinken: Het consumeren van besmet water of andere drankproducten kan infecties veroorzaken.
  • Eten: Het eten van voedsel dat besmet is door vogelfeces kan leiden tot infecties.
  • Inhaleren (inademen): Gedroogde vogelfeces kunnen ziekteverwekkers in de lucht verspreiden die ingeademd kunnen worden.
  • Insectenbeten: Insecten die besmet zijn door vogels kunnen de ziekte overdragen aan mensen via beten of steken.

Bacteriële infecties verspreid door vogels

Hoofdpijn is één van de mogelijke symptomen van psittacose. / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn is één van de mogelijke symptomen van psittacose. / Bron: Geralt, Pixabay

Psittacose

De bacterie Chlamydophila psittaci veroorzaakt psittacose (psittacosis). Deze infectie kan optreden door het inademen van luchtdeeltjes die aanwezig zijn in de ademhalingssecreties, uitwerpselen en veren van geïnfecteerde vogels. Symptomen verschijnen meestal vijf tot negentien dagen na blootstelling en kunnen lijken op buiktyfus, met klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, diarree, koorts en spierpijn.

Salmonellose

De bacterie Salmonella sp. veroorzaakt salmonellose. Deze infectie ontstaat door het consumeren van voedsel of drinken dat besmet is met vogelfeces. Symptomen verschijnen meestal twaalf tot tweeënzeventig uur na blootstelling en kunnen bestaan uit diarree, koorts, braken, en misselijkheid. De meeste patiënten herstellen zonder specifieke medische behandeling.

Schimmelinfecties overgedragen door vogels

Cryptokokkose (cryptokokkenziekte)

Cryptokokkose wordt veroorzaakt door de systemische pathogene gisten Cryptococcus neoformans en Cryptococcus gattii. Deze schimmels worden vaak aangetroffen in de uitwerpselen van vogels en kunnen in de lucht terechtkomen wanneer verstoorde bodem- of nestmaterialen worden verstoord. Inademing van de schimmelsporen kan leiden tot infectie van de longen en het centrale zenuwstelsel.

Histoplasmose

De Histoplasma sp.-schimmel veroorzaakt histoplasmose. De infectie verspreidt zich door inademing van lucht die besmet is met schimmelsporen, vooral wanneer geïnfecteerde bodem wordt verstoord. Symptomen kunnen milde koorts, pijn op de borst, rillingen, hoesten, gewrichtspijn, gewrichtsstijfheid, spierpijn, spierstijfheid, huiduitslag (meestal kleine zweertjes in de onderbenen), en/of kortademigheid omvatten.

Virale infecties veroorzaakt door vogels

Vogelgriep (aviaire influenza)

De influenza A-stam van het influenzavirus veroorzaakt vogelgriep. Hoewel menselijke infecties zeldzaam zijn, kunnen ze optreden door direct contact met geïnfecteerde vogels of door blootstelling aan vervuilde omgevingen. Mensen kunnen in uitzonderlijke gevallen ook besmet raken door het consumeren van besmet voedsel, zoals rauw verontreinigd bloed van pluimvee.

West-Nijlvirus

De West-Nijlvirusinfectie wordt overgedragen door muggen die besmet zijn door vogels. Het West-Nijlvirus behoort tot dezelfde familie als dengue en zika. Vogels fungeren als reservoir voor het virus. Muggen raken besmet door het bijten van geïnfecteerde vogels en kunnen de ziekte overdragen aan mensen via hun beten.

De ziekte van Newcastle kan oogbindvliesontsteking veroorzaken. / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)De ziekte van Newcastle kan oogbindvliesontsteking veroorzaken. / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Ziekte van Newcastle

De ziekte van Newcastle is een ernstige aandoening voor de pluimveesector. Het virus dat deze infectie veroorzaakt behoort tot het geslacht Avulavirus van de vogelparamyxovirussen. Bij mensen kunnen milde symptomen zoals conjunctivitis (oogbindvliesontsteking) en griepachtige symptomen optreden.

Preventie van vogelziekten

Professionele ongediertebestrijding

Een van de effectiefste manieren om het risico op vogelgerelateerde infecties te verminderen is door een professionele ongediertebestrijdingsdienst in te schakelen. Deze experts kunnen maatregelen nemen om vogels af te schrikken en besmetting te voorkomen.

Toegang tot nestlocaties verwijderen

Vogels bouwen vaak nesten op moeilijk bereikbare plekken zoals dakranden, vensterbanken en gaten in de dakbedekking. Het afsluiten van deze toegangspunten en het herstellen van schade aan eigendommen kan helpen om vogels op afstand te houden en de kans op infectie te verminderen. Het plaatsen van obstakels en afschrikmiddelen kan ook effectief zijn.

Voedselbronnen verborgen houden

Vogels zoals duiven en meeuwen zijn vaak op zoek naar voedsel in stedelijke gebieden. Het is belangrijk om voedsel op de juiste manier op te bergen en voedselbronnen goed af te dekken om te voorkomen dat vogels aangetrokken worden.

Vuil opruimen

Vogels worden vaak aangetrokken door vuil en afval, die ze gebruiken om hun nesten te bouwen. Door het terrein rond uw eigendom schoon te houden en vrij van afval, kunt u het risico op vogelziekten verminderen en voorkomen dat vogels een nestplek vinden.

Regelmatige schoonmaak en desinfectie

Het regelmatig schoonmaken en desinfecteren van gebieden waar vogels kunnen komen, zoals terrassen, daken en buitenruimtes, kan helpen om de ophoping van ziekteverwekkers te voorkomen.

Educatie en bewustwording

Educatie over de risico's van vogelziekten en hoe te handelen bij contact met vogels kan helpen bij het voorkomen van infecties. Het is belangrijk om bewustzijn te creëren over de juiste veiligheidsmaatregelen en hygiënische praktijken.

Gebruik van vogelafschrikmiddelen

Het inzetten van visuele afschrikmiddelen, zoals nepvalken of reflecterende materialen, kan effectief zijn om vogels af te schrikken en hun aanwezigheid in risicovolle gebieden te verminderen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vogelziekte 'het geel'De vogel ziekte 'het Geel' verspreid zich momenteel snel door het land. Duitsland heeft er al ruim drie maanden last van…
De papegaaienziekte bij dier en mensDe papegaaienziekte bij dier en mensAls u een vogel aan wilt schaffen is het altijd verstandig deze eerst apart te houden en te laten testen op de papegaaie…
Het fixeren van vogelsSoms is het nodig je dier te fixeren, in een dwanggreep te houden, om bijvoorbeeld medicatie toe te dienen of om het die…
Rui van vogels, vogels in de rui, twee maal per jaarRui van vogels, vogels in de rui, twee maal per jaarEen vogel ruit, omdat nieuwe veren de taak van de oude, versleten veren kunnen gaan overnemen. Veren slijten doordat vog…

Parels van Epstein: wit bultje tandvlees/gehemelte bij babyParels van Epstein: wit bultje tandvlees/gehemelte bij babyParels van Epstein duiden op witte bultjes op het tandvlees van een baby of een wit bultje op het gehemelte. Deze bultje…
Blaaspijn: oorzaken, symptomen & behandeling pijnlijke blaasBlaaspijn: oorzaken, symptomen & behandeling pijnlijke blaasBlaaspijn duidt op pijn aan de blaas. Blaaspijn is een veel voorkomende klacht die voornamelijk voorkomt bij vrouwen, ma…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Couleur, Pixabay
  • Geraadpleegd op 13 september 2018:
  • Bird fever: Infectious Diseases Humans Can Catch from Birds, http://www.ehso.com/ehshome/birdfever2.htm
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Common Bird Parasites & Diseases, https://www.massaudubon.org/learn/nature-wildlife/birds/common-bird-parasites-diseases
  • Diseases transmitted by birds, http://www.birdstoppers.com/bird-diseases
  • Do birds carry harmful diseases?, https://www.bostonglobe.com/lifestyle/2016/03/27/birds-carry-harmful-diseases/lrytlQhtwlu72UsDM9S3fL/story.html
  • Health risks, http://steppestcontrol.com/bird-related-diseases/
  • How can birds make you sick?, https://www.rentokil.com/blog/bird-diseases/#.W5n9ZOgzZR0
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 12-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.