Psittacose: Infectie (ziekte) door besmetting vogels
Bij psittacose heeft een patiënt een infectie opgelopen met Chlamydophila psittaci, een soort bacterie die te vinden is in de uitwerpselen van vogels. Vogels verspreiden de infectie naar de mens, al gebeurt dit zelden. De patiënt met psittacose vertoont vaak veel algemene symptomen of zelfs geen symptomen, waardoor de ziekte moeilijk te diagnosticeren valt. De ziekte werd voor het eerst gemeld in Europa in 1879. In 1894 werd de naam psittacose - de Griekse term voor “papegaai” - voor het eerst gebruikt.
Synoniemen psittacose
Psittacose is eveneens bekend onder deze synoniemen:
- Chlamydia psittaci (dit is de naam van de bacterie)
- Ornithose
- Papegaaienziekte
- Parrot fever
- Psittacosis
Epidemiologie ziekte
Psittacose is een zeldzame aandoening die wereldwijd voorkomt. De incidentie neemt toe in de ontwikkelde landen waar mensen steeds meer exotische
vogels importeren. Gemiddeld krijgen jaarlijks veertig tot tachtig mensen deze ziekte in Nederland. In België worden jaarlijks ongeveer vijftien personen getroffen. Wellicht lijden meer patiënten aan de aandoening, maar wordt de diagnose niet gesteld omdat het vaak gaat om milde gevallen met weinig of geen symptomen. Af en toe gebeurt er een kleine uitbraak in Nederland of België, maar er zijn dan niet veel bijkomende patiënten getroffen. De ziekte vertoont geen seksuele of raciale voorkeur en komt voor in alle leeftijdsgroepen, ook bij kinderen. De infectie komt echter vaker voor bij patiënten van middelbare leeftijd.
Oorzaken: Infectie door besmetting vogels
Vogeleigenaren, dierenwinkelwerknemers, werknemers in een dierentuin, personen die in pluimveeslachterijen werken en dierenartsen hebben een verhoogd risico op deze infectie. Deze gevallen komen voornamelijk voor bij patiënten met een verlaagd immuunsysteem. Vooral papegaaien, parkieten en grasparkieten veroorzaken de infectie, maar deze kan ook worden overgedragen door andere vogels, zoals kalkoenen, duiven en eenden.
Symptomen van atypische longontsteking
De incubatietijd (de tijd tussen besmetting en het optreden van symptomen) bedraagt één tot twee weken. De patiënt vertoont meestal
griepachtige symptomen die vergelijkbaar zijn met die van
atypische pneumonie. De patiënt kan bloederig
sputum (slijm), een droge
hoest,
gewrichtspijn,
hoofdpijn,
koorts, koude
rillingen en
spierpijn (vooral in het hoofd en de nek) hebben. Tevens kan hij
vermoeid zijn en lijden aan
kortademigheid. In ernstigere gevallen kan hij een
longontsteking (= pneumonie:
ontsteking van de onderste luchtwegen) of bloedvergiftiging ontwikkelen, wat een ziekenhuisopname vereist. Het is ook mogelijk dat de patiënt asymptomatisch is. Door de grote variëteit in het ziektebeeld is psittacose erg moeilijk te diagnosticeren.
Diagnose en onderzoeken
Lichamelijk onderzoek
Een arts vraagt de patiënt of hij recent in contact is geweest met vogels. Vervolgens krijgt de patiënt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. De arts plaatst zijn stethoscoop op de borst van de patiënt om naar de
ademgeluiden te luisteren (
auscultatie). Hierbij kan de arts abnormale, krakende longgeluiden (
reutels) en verminderde ademgeluiden horen.
Diagnostisch onderzoek
Diagnostische onderzoeken omvatten een volledig
bloedonderzoek, een
radiografisch onderzoek van de
borstkas (
thoraxfoto), een CT-scan van de borstkas en een
sputumkweek.
Differentiële diagnose
De differentiële diagnoses omvatten:
Behandelingen met antibiotica
De arts behandelt de infectie met een drie weken durende antibioticakuur.
Prognose vaak zeer goed
Wanneer een patiënt geen andere aandoening heeft, is de prognose van psittacose zeer goed. De patiënt herstelt meestal volledig. Het sterftecijfer is minder dan 1% bij gebruik van de juiste
antibiotica.
Complicaties
Complicaties kunnen omvatten:
Neurologische complicaties
Encefalitis: In zeldzame gevallen kan psittacose leiden tot ontsteking van de hersenen, wat neurologische symptomen zoals verwardheid, coördinatieproblemen en zelfs aanvallen kan veroorzaken.
Cardiovasculaire complicaties
Hartklepinfectie: De infectie kan zich uitbreiden naar de hartkleppen, wat kan leiden tot endocarditis (ontsteking van de binnenkant van het hart), met ernstige gevolgen voor de hartfunctie.
Hepatische complicaties
Leverontsteking (hepatitis): Psittacose kan in sommige gevallen leiden tot ontsteking van de lever, resulterend in symptomen zoals geelzucht, buikpijn en vermoeidheid.
Longcomplicaties
Chronische longschade: Onbehandelde psittacose kan leiden tot blijvende schade aan de longen, wat resulteert in verminderde longfunctie en aanhoudende ademhalingsproblemen.
Algemene complicaties
Sepsis: In ernstige gevallen kan de infectie zich door het lichaam verspreiden, wat kan leiden tot sepsis, een levensbedreigende aandoening die onmiddellijke medische behandeling vereist.
Preventie van psittacose
Hoewel psittacose niet altijd kan worden voorkomen, kunnen de volgende maatregelen helpen om het risico op infectie te verminderen:
Hygiënische maatregelen
- Handen wassen: Regelmatig en grondig handen wassen, vooral na contact met vogels of hun uitwerpselen, kan helpen de verspreiding van de bacterie te voorkomen.
- Reiniging en desinfectie: Het regelmatig reinigen en desinfecteren van kooien en andere vogelgerelateerde uitrusting kan helpen om de aanwezigheid van Chlamydophila psittaci te verminderen.
Veiligheid bij vogelcontact
- Gebruik van beschermende uitrusting: Mensen die regelmatig in contact komen met vogels, zoals vogelhouders en dierenverzorgers, moeten beschermende uitrusting dragen, zoals handschoenen en mondmaskers, om blootstelling te minimaliseren.
- Regelmatige veterinaire controles: Vogels moeten regelmatig worden gecontroleerd door een dierenarts om tekenen van infectie vroegtijdig op te sporen en te behandelen.
Educatie en bewustwording
- Opleiding over psittacose: Voor mensen die met vogels werken of vogels houden, kan educatie over de symptomen en preventie van psittacose helpen om vroege detectie en behandeling te bevorderen.
- Bewustwording van symptomen: Bewustzijn van de symptomen van psittacose kan ervoor zorgen dat patiënten sneller medische hulp zoeken als ze vermoeden dat ze besmet zijn.
Lees verder