Parels van Epstein: wit bultje tandvlees/gehemelte bij baby

Parels van Epstein: wit bultje tandvlees/gehemelte bij baby Parels van Epstein duiden op witte bultjes op het tandvlees van een baby of een wit bultje op het gehemelte. Deze bultjes in de mond komen vaak voor bij pasgeboren baby's. Parels van Epstein, ook wel bekend onder de benaming 'cysten van de gingiva bij een pasgeborene', zijn kleine witte of gele bultjes (1 tot 3 mm groot) die voorkomen op het tandvlees of verhemelte van een boreling. Deze witte bultjes op het tandvlees of gehemelte komen voor bij 60-85% van de pasgeborenen. Deze bultjes zijn gevuld met vocht. Ze worden veroorzaakt door ingesloten epitheel tijdens de ontwikkeling van het gehemelte. Behandeling van parels van Epstein zijn niet nodig, omdat ze vrijwel altijd vanzelf verdwijnen door hetzij involutie, hetzij door spontaan doorbreken.
Parels van Epstein bij een baby van vijf weken oud / Bron: Sghael, Wikimedia Commons (Publiek domein)Parels van Epstein bij een baby van vijf weken oud / Bron: Sghael, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wat zijn Parels van Epstein?

Parels van Epstein zijn witachtige tot gele cysten in de vorm van een wit puntje of wit bultje, die zich vormen op het tandvlees en het verhemelte bij een pasgeboren baby. Parels van Epstein werden voor het eerst beschreven door de Tsjechische kinderarts Alois Epstein in 1880.

Synoniemen

Een andere benaming van parels van Epstein is 'cysten van de gingiva bij een pasgeborene'. Ze worden ook wel eens aangeduid als 'Epstein-parels'.

Wie krijgen het?

Parels van Epstein komen alleen voor bij pasgeborenen en zijn heel gebruikelijk. Ze worden gezien bij ongeveer 4 van de 5 pasgeborenen. Vaak worden ze niet opgemerkt door ouders of verzorgers.

Epstein-parels worden vaker gezien bij baby's van moeders die voor de tweede keer of vaker zwanger zijn, alsook bij kinderen met een hoger geboortegewicht. Het komt tevens vaker voor bij voldragen baby’s.

Alois Epstein / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)Alois Epstein / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Oorzaken

Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap beginnen de twee delen van de kaak en het verhemelte van een baby samen te smelten. Bij het sluiten ontstaan kleine met vocht gevulde holtes die zijn afgedekt door een dun epitheel (laagje huid) en gevuld met keratine (een soort eiwit). Deze witte bultjes worden dus veroorzaakt door ingesloten epitheel tijdens de ontwikkeling van het gehemelte. Of, met andere woorden, het gaat hierbij om huid die vast komt te zitten terwijl de mondstructuren van de baby zich nog steeds vormen in de baarmoeder. Wanneer de mond van een baby de laatste ontwikkelingsstadia bereikt, beginnen de zijkanten van de kaak en het gehemelte samen te smelten. Wanneer dat gebeurt, kunnen sommige lagen van de huid 'vast komen te zitten' wat resulteert in parels van Epstein.

Symptomen: wit bultje tandvlees/gehemelte

Verschijnselen

Bij parels van Epstein gaat het om witte tot gele knobbeltjes en bultjes die op het tandvlees of op het gehemelte verschijnen. Ze zien er soms uit als opkomende tanden. Het gaat niet gepaard met andere klachten, zoals pijn of jeuk.

Locatie

Meestal verschijnen Parels van Epstein alleen in de mond van een baby. Jongetjes kunnen echter ook Parels van Epstein op hun voorhuid krijgen. Dit staat bekend als preputiale parels van Epstein. Een baby met parels van Epstein hoeft geen preputiale parels van Epstein te hebben en vice versa. De meerderheid van de preputiale parels van Epstein komt voor bij voldragen baby's van 3.000 gram of meer.

Is het gevaarlijk?

Parels van Epstein zijn goedaardige cysten, wat betekent dat ze niet gevaarlijk of pijnlijk zijn voor je baby. Deze witte bultjes vereisen geen behandeling en verdwijnen volledig in de loop van een paar dagen tot weken. Soms kan wrijving als gevolg van borstvoeding, het drinken van een fles of zelfs het gebruik van een fopspeen de cysten doen doorbreken, waardoor ze ook kunnen verdwijnen.

Huisarts onderzoekt baby / Bron: Istock.com/Zdenka DarulaHuisarts onderzoekt baby / Bron: Istock.com/Zdenka Darula

Wanneer arts raadplegen?

Het kan moeilijk zijn om Parels van Epstein te onderscheiden van andere oorzaken van een wit bultje of witte zwelling. Knobbels in de mond van een baby kunnen worden veroorzaakt door een andere aandoening die mogelijk medische behandeling nodig heeft, zoals spruw (een schimmelinfectie). En in sommige zeer zeldzame gevallen kunnen kleine witte bultjes op het tandvlees of een wit bultje op het gehemelte duiden op geboortetanden. Hoewel het zeer zeldzaam is, komen sommige baby's ter wereld met zich ontwikkelende tanden.

Onderzoek en diagnose

Onderzoek door de huisarts bevestigt dat het om parels van Epstein gaat en geen tanden bij de geboorte (geboortetanden). Van iedere tweeduizend pasgeborenen heeft er reeds één een tandje bij de geboorte.

Behandeling parels van Epstein bij een baby

Er is geen behandeling nodig. Dit fenomeen is onschuldig en ongevaarlijk. Er wordt een afwachtend beleid voorgesteld. Een dergelijke cyste bij een volwassene wordt gingivacyste genoemd. In dat geval bestaat de behandeling uit excisie (het wegsnijden van de bult).

Een ouder of verzorger mag de kleine bultjes in de mond van de baby nooit uitknijpen. Deze handeling is niet alleen onaangenaam voor de baby, maar er kunnen hierdoor ook schadelijke bacteriën in de bloedbaan van de baby terechtkomen. Het tandvlees staat immers direct in verbinding met het bloed.

Complicaties

Er zijn geen complicaties bekend.

Prognose

Parels van Epstein verdwijnen gewoonlijk binnen 1 tot 2 weken na de geboorte. Na de leeftijd van drie maanden komen de bultjes vrijwel niet meer voor.

Preventie

Er zijn geen maatregelen die je kunt nemen om parels van Epstein te voorkomen. En dat is ook niet nodig, want deze bultjes zijn volkomen onschuldig en kunnen geen kwaad.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Epstein-parels: Goedaardige bultjes in gehemelte van baby'sEpstein-parels: Goedaardige bultjes in gehemelte van baby'sEpstein-parels zijn kleine witte tot gele cysten. Deze vormen zich op het tandvlees en het gehemelte (dak van de mond) b…
Zwarte parels zijn zeer populairZwarte parels zijn zeer populairZwarte parels zijn zeer populair. Het is ook mogelijk om gewone parels te kleuren met zilvernitraat, dit zorgt er voor d…
Bultje gehemelte: oorzaken van knobbeltje op het gehemelteBultje gehemelte: oorzaken van knobbeltje op het gehemelteEen bultje in je gehemelte of verhemelte kan erg storend zijn. Het bultje kan zich op alle plekken van je gehemelte voor…
De motorische ontwikkeling van de babyBenieuwd wat een baby per maand leert? In dit artikel een kort en bondig schema over de motorische ontwikkelingsfase van…

Stress: Symptomen, gevolgen en tips bij gestrest zijnStress: Symptomen, gevolgen en tips bij gestrest zijnStress maakt mensen mogelijk ziek. Stress werkt namelijk niet alleen in op de emoties. Het verergert ook elk mogelijk ge…
Soorten infecties bij mensen overgedragen door vogelsSoorten infecties bij mensen overgedragen door vogelsDiverse vogels zijn in staat om bacteriële infectie, schimmelinfecties of virale infecties te veroorzaken. Dit gebeurt d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay (bewerkt)
 • G.M. Raghoebar, A. Vissink. Cysten van de gingiva bij een pasgeborene. Ned Tijdschr Tandheelkd 2001; 108: 500.
 • http://www.babyandcompany.com/teeth-teething-and-drool-a-teething-tutorial-for-new-parents/
 • http://nch.adam.com/content.aspx?productId=117&pid=1&gid=001603
 • https://www.pediatrix.com/body.cfm?id=7&action=detail&AEProductID=Adam2004_1&AEarticleiD=001603
 • https://community.babycenter.com/post/a55502344/epstein_pearls_or_teeth
 • https://www.verywellfamily.com/what-to-know-about-epstein-pearls-4163059
 • https://www.nicklauschildrens.org/healthy-lifestyle/epstein-pearls
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Gingival_cyst
 • https://www.whattoexpect.com/first-year/ask-heidi/epstein-pearls.aspx
 • Afbeelding bron 1: Sghael, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/Zdenka Darula
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 29-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.