Epstein-parels: Goedaardige bultjes in gehemelte van baby's

Epstein-parels: Goedaardige bultjes in gehemelte van baby's Epstein-parels zijn kleine witte tot gele cysten. Deze vormen zich op het tandvlees en het gehemelte (dak van de mond) bij een pasgeboren baby. De aandoening lijkt alarmerend, maar de knobbeltjes veroorzaken geen pijn voor de zuigeling. De parels vereisen geen medische behandeling, maar het is wel belangrijk om zeker te zijn dat er geen sprake is van mondspruw of een andere aandoening waarvoor wel een behandeling nodig is. De prognose is uitstekend daar de cysten enkele weken tot maanden na de geboorte spontaan verdwijnen. Ze werden voor het eerst beschreven in de medische literatuur door de kinderarts Alois Epstein in 1880.

Epidemiologie van parels van Epstein

Epstein-parels komen alleen voor bij pasgeborenen en zijn heel gebruikelijk. Ze komen voor bij ongeveer vier op de vijf pasgeborenen. Japanse baby’s zijn het vaakst aangetast (tot 92%), gevolgd door blanke en Afro-Amerikaanse. Beide geslachten zijn even vaak getroffen. Epstein-parels komen voorts vaker voor bij baby's van moeders die voor de tweede keer of meer zwanger zijn, alsook bij kinderen met een hoger geboortegewicht. Tot slot zijn voldragen baby’s vaker aangetast met de parels van Epstein.

Oorzaken: Vastzittend keratine bij zich ontwikkelende mondstructuren

Epstein-parels zijn het gevolg van ingesloten epithelium tijdens de ontwikkeling van het gehemelte. Keratine (eiwit in de huid) komt met andere woorden vast komt te zitten terwijl de mondstructuren van de baby zich nog steeds vormen in de baarmoeder. Wanneer de mond van een baby de laatste ontwikkelingsstadia bereikt, beginnen de zijkanten van de kaak en het gehemelte (dak van de mond) samen te smelten. Hierdoor komen sommige huidlagen ‘vast te zitten’, en resulteert dit in de verschijning van de kleine knobbeltjes.

Symptomen: Kleine witte cysten in mond

Epstein-parels zijn zeer kleine doorzichtige witte tot gele cysten (abnormaal gevormde zakvormige holte) die in de mond van een baby verschijnen. Epstein-parels zijn te zien in clustergroepen met twee tot zes cysten, hoewel sommige baby’s zich presenteren met één geïsoleerd letsel. De parels van Epstein verschijnen over het algemeen langs het tandvlees van een baby of langs de bovenkant van het dak van de mond (gehemelte). Meestal verschijnen Epstein-parels alleen in de mond van een baby. Mannelijke baby’s ervaren echter mogelijk ook Epstein-parels op hun voorhuid. De parels zijn niet pijnlijk voor de baby. Epstein-parels lijken op het equivalent van milia (witte papels geproduceerd door vastzittend talg en keratine in de haarzakjes), die vaak op het gezicht van een pasgeborene aanwezig is.

Alarmsymptomen bij bultjes in gehemelte

Medische hulp is nodig wanneer een ouder of verzorger twijfelt over de bultjes. Verder is medisch advies nodig wanneer de cysten niet verdwijnen, lijken te verergeren en/of gaan bloeden. Ook wanneer een baby pijn heeft of eten weigert, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De diagnose van de knobbeltjes in het gehemelte van de baby gebeurt op basis van het klinisch uiterlijk. Verdere beeldvormende onderzoeken of laboratoriumtesten zijn niet nodig.

Differentiële diagnose

Het is soms moeilijk om zeker te zijn dat de mond van de baby Epstein-parels bevat, of dat toch sprake is van een andere mondaandoening. Zo doen de parels soms denken aan mondspruw, een schimmelinfectie die wel een medische behandeling vereist.

Andere differentiële diagnoses zijn:
 • alveolair lymfangioom
 • Bohn knobbeltjes
 • congenitaal ranula
 • congenitale epulis
 • dentale laminacysten
 • natale en neonatale tanden

Behandeling van Epstein-parels bij baby

Epstein-parels zijn goedaardige cysten die geen medische behandeling behoeven. Soms lossen de cysten op door de wrijving van borstvoeding, het drinken van een flesje of zelfs het gebruik van een fopspeen. Door het tandvlees van de baby op een speeltje te wrijven, breken de parels ook sneller af. De arts meldt de ouders tot slot dat de Epstein-parels goedaardig en asymptomatisch zijn, zonder interferentie met voedingen of tanduitbarstingen.

Prognose van goedaardige knobbeltjes

Epstein-parels zijn een voorbijgaande mondslijmvliesaandoening. De bultjes verdwijnen volledig binnen een paar weken tot maanden na de geboorte. Na de leeftijd van drie maanden oud komen de goedaardige letsels vrijwel niet meer voor.

Complicaties van voorbijgaande cysten in mond

Een ouder of verzorger mag de kleine puistjes nooit uitknijpen. Deze handeling is onaangenaam voor de baby en tevens komen hierdoor schadelijke bacteriën in de bloedbaan van de baby terecht. Het tandvlees staat immers direct in verbinding met het bloed.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parels van Epstein: wit bultje tandvlees/gehemelte bij babyParels van Epstein: wit bultje tandvlees/gehemelte bij babyParels van Epstein duiden op witte bultjes op het tandvlees van een baby of een wit bultje op het gehemelte. Deze bultje…
Zwarte parels zijn zeer populairZwarte parels zijn zeer populairZwarte parels zijn zeer populair. Het is ook mogelijk om gewone parels te kleuren met zilvernitraat, dit zorgt er voor d…
Bultje gehemelte: oorzaken van knobbeltje op het gehemelteBultje gehemelte: oorzaken van knobbeltje op het gehemelteEen bultje in je gehemelte of verhemelte kan erg storend zijn. Het bultje kan zich op alle plekken van je gehemelte voor…
Epstein-Barr geen onschuldig virusEpstein-Barr geen onschuldig virusHet Epstein-Barr virus is wereldwijd een veel voorkomend herpesvirus. Ongeveer 80-90% van de wereldbevolking is drager v…

Hyperdontie (bijkomende tanden): Extra tanden in mondHyperdontie (bijkomende tanden): Extra tanden in mondMinder dan vier procent van de bevolking lijdt aan hyperdontie. Dit is is de medische term voor een aandoening waarbij e…
Stress: Symptomen, gevolgen en tips bij gestrest zijnStress: Symptomen, gevolgen en tips bij gestrest zijnStress maakt mensen mogelijk ziek. Stress werkt namelijk niet alleen in op de emoties. Het verergert ook elk mogelijk ge…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Geraadpleegd op 14 september 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Epstein Pearls in a Baby’s Mouth, https://www.verywellfamily.com/what-to-know-about-epstein-pearls-4163059
 • Epstein pearls, https://medlineplus.gov/ency/article/001603.htm
 • Epstein Pearls; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493177/
 • What Are Epstein's Pearls?, https://www.whattoexpect.com/first-year/ask-heidi/epstein-pearls.aspx
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 29-05-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.