Hoe voorkom ik dat mijn handen uitdrogen?

Hoe voorkom ik dat mijn handen uitdrogen? Droge handen kunnen zeer vervelend zijn. Je handen voelen dan grof aan en de huid kan hierdoor zelfs geïrriteerd raken. Er bestaan een hoop factoren waardoor het kan ontstaan. Het is meestal te voorkomen wanneer je de oorzaak weet. Wanneer het een genetisch verband heeft is het echter lastiger. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik de kans op droge handen zoveel mogelijk verklein?

Droge handen voorkomen


De gevolgen van droge handen

Droge handen voelen minder zacht aan en er is hierdoor een verhoogde kans op het ontstaan van irritatie. Droge handen kunnen tevens jeuk teweegbrengen. Het is echter afgeraden om je handen om deze reden onder de kraan te houden. De jeuk verdwijnt op deze manier maar tijdelijk en het kan later juist méér jeuk veroorzaken.

Handen wassen heeft een negatief effect

Wanneer de huid in contact komt met water is er een verhoogde kans dat de huid uitdroogt. Het zorgt er namelijk voor dat de natuurlijke vetlaag verdwijnt. Het huidvet zorgt er normaal gesproken voor dat vocht binnengehouden wordt. Wanneer deze laag weg is kan het lichaamsvocht gemakkelijker verdwijnen. Een warme douche of bad zorgt ervoor dat het gehele lichaam gedehydreerd wordt. Het is belangrijk om voldoende water te drinken. Dit zorgt ervoor dat de huid van binnenuit vocht krijgt. De hoeveelheid water die een persoon nodig heeft verschilt van persoon tot persoon.

Het gebruik van zeep

Het gebruik van zeep zorgt ervoor dat de huid sneller uitdroogt. Net als bij water wordt hierbij het huidvet verwijderd. Sommige personen kunnen niet voorkomen dat zij vaak in contact komen met zeep of andere middelen die voor een droge huid zorgen. Monteurs, schoonmakers en koks hebben hier bijvoorbeeld regelmatig last van. Bij sommige beroepen kan je gebruik maken van handschoenen om het effect zoveel mogelijk tegen te gaan.

Seizoenen

Gedurende de winter is er een verhoogde kans op het krijgen van een droge huid. Warme omgevingen waarbij de kachel aanstaat zorgen voor een droge lucht. Deze droge lucht die ontstaat heeft een negatief effect op de staat van je huid.

Bepaalde eetgewoonten hebben een positieve werking

Een gezonde levensstijl kan ervoor zorgen dat je minder last hebt van deze aandoening. Wanneer je gezond bent is je stofwisseling namelijk in een betere staat waardoor de lichaamscellen beter functioneren. Hiernaast verklein je hiermee de kans dat je ziek wordt. Personen die ziek zijn verliezen meer vocht omdat zij meer transpireren. Groente en fruit kunnen ervoor zorgen dat jouw lichaam gezond blijft.

Drank heeft veel invloed op de gesteldheid van je huid

Het gebruik van alcohol droogt je lichaam uit. Dit heeft te maken met de bijwerkingen van de stof. Het zorgt er namelijk voor dat hormonen die normaal gesproken de huid vochtig houden worden tegengehouden. Dit gebeurt meestal bij overmatig gebruik. Na een lange periode kunnen er zelfs rimpels ontstaan.

Genetische complicaties

Allerlei huidaandoeningen kunnen gevolgen hebben voor de vochtigheid van jouw handen. Atopisch eczeem kan bijvoorbeeld grote gevolgen hebben voor jouw huid en fysieke gesteldheid. Wanneer je last hebt van een dergelijke huidziekte is het aanbevolen om een dermatoloog te bezoeken. De dermatoloog staat ook wel bekend als een 'huidarts' en heeft tevens de mogelijkheid om tips te geven en medicijnen voor te schrijven.

Zalfjes hebben slechts een tijdelijke werking

De huid vervangt zich continu. De gesteldheid van de huid is namelijk grotendeels afhankelijk van de stamcellen die onder de huid liggen. Hierdoor hebben invloeden van buitenaf een minimaal effect. Cosmetische hulpmiddelen hebben hierdoor slechts een tijdelijk effect op de bovenkant van de huid.

Leeftijd

Personen die op leeftijd zijn krijgen meestal sneller last van deze aandoening. De eigenschappen van de huid beginnen namelijk te veranderen naarmate je ouder wordt. Zowel de opperhuid als de lederhuid ondergaan diverse veranderingen, waaronder het verlies van de elasticiteit. Hiernaast raakt het weefsel door de jaren heen beschadigd vanwege de zon en overige invloeden van buitenaf. Hierdoor verliest de huid het vermogen om vocht vast te houden. Naast genetische factoren bestaan er omgevingsfactoren die van invloed zijn.

Contact met papier en dozen

Het aanraken van papier en dozen maakt de huid droger. Het materiaal neemt namelijk vocht op. Wanneer je regelmatig in aanmerking komt hiermee vanwege je baan is het aangeraden om handschoenen te gebruiken. Hierbij kan je denken aan banen die te maken hebben met postsortering of waarbij bepaalde producten ingepakt dienen te worden.
© 2016 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Droge handen in de winterDroge handen in de winterIn de winter kan het voorkomen dat je last hebt van droge handen. Dit is iets waar veel mensen mee te maken hebben. Drog…
Droge handen: oorzaak en tipsDroge handen: oorzaak en tipsDroge handen vormen vooral in de droge winterperiode bij veel mensen klachten. Droge handen kunnen echter het hele jaar…
Droge handen en eczeemDroge handen en eczeemHet is goed mogelijk dat je last hebt van droge handen omdat je eczeem hebt. Eczeem is een huidaandoening en veel mensen…

Tekort aan vitamines bij schildklierpatiëntenTekort aan vitamines bij schildklierpatiëntenVage klachten die niet weggaan, zoals vermoeidheid, haaruitval, een licht gevoel in het hoofd hebben of moeite hebben me…
Slaapziekte: Infectie met koorts en neurologische symptomenSlaapziekte: Infectie met koorts en neurologische symptomenParasieten van de soort Trypanosoma brucei veroorzaken de slaapziekte via een steek van een geïnfecteerde tseetseevlieg.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jing, Pixabay
  • http://www.huidarts.com/huidaandoeningen/droge-huid/
  • http://www.femmemagazine.nl/food-health/teveel-en-te-vaak-alcohol-wat-doet-dat-met-je-huid/
  • http://www.kennislink.nl/publicaties/je-moet-twee-liter-water-per-dag-drinken
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 23-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.