Geneesmiddel geïnduceerde longaandoening

Geneesmiddel geïnduceerde longaandoening Een longaandoening die voortkomt uit medicatie, ook wel bekend als een geneesmiddel-geïnduceerde longaandoening, is geen op zichzelf staande longaandoening. De luchtwegproblemen zijn namelijk het gevolg van een slechte reactie op het gebruik van een medicijn. Veel medicijnen veroorzaken mogelijk een allergische reactie met luchtwegproblemen als gevolg. Afhankelijk van de medicatiesoort kunnen symptomen optreden zoals hoesten, een piepende ademhaling, kortademigheid of andere longgerelateerde klachten. Over het aantal patiënten met een longaandoening die voortkomt uit medicatie zijn geen exacte cijfers bekend, maar mogelijk zijn meer patiënten getroffen dan verwacht.

Epidemiologie en prevalentie van geneesmiddel-geïnduceerde longaandoeningen

Anno augustus 2024 blijven geneesmiddel-geïnduceerde longaandoeningen een belangrijke oorzaak van luchtwegproblemen bij patiënten die bepaalde medicatie gebruiken. De prevalentie is moeilijk exact te bepalen, maar het probleem is waarschijnlijk onderschat. De incidentie kan variëren afhankelijk van de soort medicatie en de populatie die deze gebruikt. Artsen zijn zich steeds meer bewust van deze mogelijke complicatie, wat leidt tot een toenemend aantal gerapporteerde gevallen.

Oorzaken geneesmiddel-geïnduceerde longaandoening: Medicatiegebruik

Wanneer een patiënt medicatie gebruikt, zoals bepaalde soorten antibiotica, chemotherapiemedicatie, hartmedicatie en illegale drugs, kan dit leiden tot longbeschadiging. Hierbij zijn geen specifieke risicofactoren bekend. Medicatiegebruik kan leiden tot verschillende longaandoeningen, waaronder:

Pijn op de borst komt voor bij een longontsteking veroorzaakt door medicijnen / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst komt voor bij een longontsteking veroorzaakt door medicijnen / Bron: Pexels, Pixabay

Symptomen van de luchtwegproblemen

De patiënt heeft bloederig sputum (bloederig slijm afkomstig van de luchtwegen). Ook moet hij hoesten en heeft hij koorts. Pijn op de borst komt eveneens voor. De patiënt lijdt tevens aan kortademigheid. Tot slot heeft hij een piepende ademhaling.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De patiënt krijgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek bij de arts. De arts hoort via de stethoscoop (auscultatie) die hij op de borst en longen plaatst abnormale ademgeluiden. De diagnose is wel vrij lastig te stellen omdat de patiënt zich mogelijk met een grote variëteit van symptomen presenteert.

Diagnostisch onderzoek

Diagnostische onderzoeken omvatten een volledig bloedonderzoek, een CT-scan van de borstkas, een bronchoscopie, een longbiopsie (in zeldzame gevallen), een longfunctieonderzoek (spirometrie), een thoracentese (aanprikken van de pleuraholte bij de aanwezigheid van pleuravocht) en een thoraxfoto (radiografisch onderzoek van de borstkas).

Differentiële diagnose

De differentiële diagnoses omvatten een interstitiële longziekte (littekens en ontstekingen in de longen) geassocieerd met een collagene vaataandoening, longembolie (afsluiting van slagader in longen), primaire pulmonale hypertensie en secundaire pulmonale hypertensie.

Behandeling

Indien mogelijk stopt de patiënt met het nemen van het geneesmiddel dat het luchtwegprobleem veroorzaakt. Dit bespreekt de patiënt uiteraard eerst met de arts. Andere behandelingen zijn afhankelijk van de specifieke symptomen. Zuurstoftherapie en anti-inflammatoire geneesmiddelen (steroïden) zijn enkele behandelingsmethoden die de arts na de diagnose best zo spoedig mogelijk opstart bij de patiënt om bijkomende luchtweginfecties te voorkomen. Stoppen met roken is daarnaast eveneens aanbevolen, omdat dit de symptomen mogelijk verergert.

Prognose aan de longen

Acute symptomen van een luchtwegprobleem verdwijnen meestal binnen 48 tot 72 uur nadat de patiënt gestopt is met het geneesmiddel. Chronische symptomen hebben soms een langere hersteltijd nodig. Sommige geneesmiddel-geïnduceerde longaandoeningen, zoals longfibrose (littekenvorming in de longen met kortademigheid), verdwijnen nooit.

Complicaties

Mogelijke complicaties zijn ademhalingsfalen (ernstige aandoening met langzame ademhaling), diffuse interstitiële longfibrose, pulmonale hypertensie, longembolie, pneumothorax (klaplong) en hypoxemie (laag zuurstofgehalte in het bloed). Het meten van hypoxemie gebeurt via een pulsoximetrie. Af en toe treedt de dood op, vooral wanneer de behandeling niet tijdig gestart is.

Risicofactoren en preventie

Hoewel specifieke risicofactoren voor geneesmiddel-geïnduceerde longaandoeningen moeilijk te identificeren zijn, speelt genetische predispositie mogelijk een rol. Preventie is voornamelijk gericht op het zorgvuldig monitoren van patiënten die bekende risicomedicatie gebruiken. Regelmatige longfunctietests en het bespreken van eventuele nieuwe symptomen met de arts kunnen helpen bij vroege detectie. Daarnaast is het belangrijk om patiënten te waarschuwen voor de mogelijke bijwerkingen van hun medicatie.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Byssinose: Longaandoening na blootstelling katoenen stofByssinose: Longaandoening na blootstelling katoenen stofByssinose is een longaandoening die ontstaat nadat een patiënt katoenen stof en stof van andere plantaardige vezels zoal…
Hepatopulmonaal syndroom: Longcomplicatie door leverziekteHepatopulmonaal syndroom: Longcomplicatie door leverziekteHet hepatopulmonaal syndroom is een longcomplicatie die optreedt bij een leverziekte. Bij de aandoening treedt een verwi…
Spirometrie: Onderzoek om de longfunctie te metenSpirometrie: Onderzoek om de longfunctie te metenEen spirometrie is een eenvoudig, niet-invasief, pijnloos en veilig medisch onderzoek dat de arts inzet bij het vaststel…
Asbestose informatieAsbestose informatieAsbestose wordt veroorzaakt door het inademen van asbeststof. De stofdeeltjes wordt door witte bloedcellen ´opgegeten’,…

Androgel (testosteron): bijwerkingen en hoe te gebruiken?Androgel (testosteron): bijwerkingen en hoe te gebruiken?Androgel bevat als werkzame stof testosteron. Androgel wordt gebruikt bij volwassen mannen als testosteronsuppletie of a…
Faalangst in categorieën, wat kun je ertegen doen?Faalangst in categorieën, wat kun je ertegen doen?Een beetje angst kun je zien als gezonde stress, maar als je faalangst hebt kan dit je leven gaan beheersen. Er zijn ver…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
  • http://emedicine.medscape.com/article/1343451-differential
  • http://emedicine.medscape.com/article/1343451-overview#showall
  • http://emedicine.medscape.com/article/1343451-treatment
  • http://radiopaedia.org/articles/drug-induced-lung-disease
  • http://www.merckmanuals.com/home/lung-and-airway-disorders/interstitial-lung-diseases/drug-induced-pulmonary-disease
  • http://www.pharmacytimes.com/publications/issue/2012/november2012/pulmonary-insult-understanding-drug-induced-lung-disease
  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000104.htm
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 28-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.