Chineesrestaurantsyndroom: Symptomen aan het gelaat

Chineesrestaurantsyndroom: Symptomen aan het gelaat Bij het Chineesrestaurantsyndroom vertonen sommige patiënten symptomen na het eten van Chinees eten. Deze symptomen zijn zeer divers en concentreren zich vooral op het gelaat van de patiënt. Mononatriumglutamaat is een voedseladditief dat verwerkt is in sommige Chinese gerechten, en mogelijk is dit één van de oorzaken van de ziekte. Dit is echter wetenschappelijk niet bewezen en daarom is dit additief nog steeds verwerkt in voedingsmiddelen. Veelal zijn de symptomen mild en herstelt de patiënt zonder behandeling, maar levensbedreigende complicaties zijn mogelijk.

Synoniemen Chineesrestaurantsyndroom

Het Chineesrestaurantsyndroom is eveneens gekend onder deze synoniemen:
  • hotdog hoofdpijn
  • glutamaat-geïnduceerde astma
  • MSG (mononatriumglutamaat) syndroom
  • MSG-symptoomcomplex

Opmerking over benaming van ziekte

De term Chinese restaurantsyndroom werd eind jaren 1960 bedacht na meldingen van patiënten die slechte reacties hadden op voedsel dat gekruid was met mononatriumglutamaat in Chinese restaurants. Onderzoek in de jaren daarna heeft geen duidelijk verband gelegd tussen die bijwerkingen en de consumptie van MSG. De term Chinese restaurantsyndroom is bekritiseerd als misleidend, mogelijk aanstootgevend en gedateerd. Het is in de medische literatuur vervangen door "MSG-symptoomcomplex".

Oorzaken: Eten van additief mononatriumglutamaat

Wellicht zorgt mononatriumglutamaat, een voedseladditief (smaakversterker), voor de aandoening. Mononatriumglutamaat is het natriumzout van glutaminezuur. Anno oktober 2020 is echter nog geen sluitend wetenschappelijk bewijs gevonden dat dit additief leidt tot de symptomen van het Chineesrestaurantsyndroom. Om die redenen is dit additief nog steeds in sommige maaltijden te vinden, zoals ook in hotdogs en chips. In China en Japan is het additief zelfs één van de belangrijkste ingrediënten in de keuken. De Japanners hebben daarom zelfs de term “umami” voor het voedingsadditief in het leven geroepen. Hoge waarden van mononatriumglutamaat zijn van nature te vinden in onder andere verouderd rundvlees, tomaten en Parmezaanse kaas. Niet alleen de aanwezigheid van mononatriumglutamaat in Chinese voeding leidt tot het syndroom. Mogelijk is een patiënt gewoon bijzonder gevoelig voor additieven en resulteert dit daarom in de aandoening.

Pijn op de borst komt voor bij het chineesrestaurantsyndroom / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst komt voor bij het chineesrestaurantsyndroom / Bron: Pexels, Pixabay

Symptomen: Gelaat

De ernst en uitgebreidheid van de symptomen variëren per patiënt van mild tot zeer ernstig (levensbedreigend). De patiënt heeft acuut optredende pijn in het gelaat waarbij hij hoofdpijn heeft, bloost en het gevoel heeft van druk of zwelling op het gezicht. Daarnaast treedt een branderig gevoel in of rond de mond op na consumptie van sommige Chinese gerechten waarin het additief mononatriumglutamaat is verwerkt. De mond of het gebied rond de mond is mogelijk eveneens gevoelloos. Bovendien zweet de patiënt overmatig en is hij mogelijk misselijk. Ernstige symptomen omvatten hartkloppingen, kortademigheid, ademhalingsproblemen, pijn op de borst, een snelle of abnormale hartslag (de medische term hiervoor is tachycardie) en zwelling van de lippen of keel.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De arts voert een grondig lichamelijk onderzoek uit bij de patiënt. Hierbij is een anamnese, een grondig vraaggesprek, onontbeerlijk. Hierop baseert de arts namelijk meestal de diagnose. Hij vraagt namelijk naar de voeding die de patiënt de afgelopen twee uur gegeten heeft. Wanneer het antwoord "Chinees eten" is of ander voedsel is waarin mononatriumglutamaat verwerkt is, is de diagnose bijna zeker het Chineesrestaurantsyndroom. Bij ernstige symptomen controleert de arts de luchtwegen op een verstopping (luchtwegobstructie). Hij meet tot slot de hartfrequentie bij de patiënt.

Elektrocardiografie (hartfilmpje) / Bron: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Elektrocardiografie (hartfilmpje) / Bron: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Diagnostisch onderzoek
De arts maakt een elektrocardiografie (ECG: meting van de elektrische activiteit van hart) bij ernstige symptomen.

Behandeling

De arts bekijkt grondig de symptomen van de patiënt, en stemt hierop een behandeling af. Bij milde symptomen, zoals hoofdpijn of blozen, is een behandeling veelal niet vereist. Voldoende water drinken in combinatie met een pijnstiller zijn meestal voldoende om de symptomen te verlichten. Bij levensbedreigende symptomen is medische hulp noodzakelijk. De arts schrijft mogelijk antihistaminica voor. Dit zijn geneesmiddelen die de arts inzet bij de behandeling van overgevoeligheidsreacties.

Prognose

De meeste patiënten vertonen milde symptomen en herstellen dan snel, zonder dat een behandeling vereist is. De patiënt vertoont evenmin blijvende schade. Patiënten die een levensbedreigende reactie hebben gekregen op het eten van Chinese voeding, zijn het beste extra voorzichtig met wat ze eten. De arts schrijft mogelijk medicatie voor die de patiënt bij zich moet hebben in het geval hij een aanval krijgt.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gistextract als smaakmakerGistextract als smaakmakerGistextracten worden in voedingsmiddelen gebruikt om een hartige smaak te krijgen. Veel soepen, sauzen, hartige snacks e…
Basis Chinees (wegwijs in China)Inderdaad, als u al westerse toerist naar China trekt, is de kennis van Engels alleen zeker niet voldoende! Taxichauffeu…
Vijfde en zesde ziekte: oorzaken, symptomen, behandelingVijfde en zesde ziekte: oorzaken, symptomen, behandelingDe vijfde ziekte en de zesde ziekte. De namen klinken wat geheimzinnig, maar wat houden de ziekten nu eigenlijk in. Hoe…
Ziekte van Pfeiffer - symptomen, genezing en verspreidingRuim negentig procent van alle mensen raakt ooit in zijn leven geïnfecteerd met de ziekte van pfeiffer, de effecten van…

Cryptokokkose: Schimmelinfectie met aantasting longen & huidCryptokokkose: Schimmelinfectie met aantasting longen & huidCryptokokkose is een schimmelinfectie veroorzaakt door het inademen van de schimmel Cryptococcus neoformans of Cryptococ…
Gynaecomastie (borstontwikkeling bij de man): OorzakenGynaecomastie (borstontwikkeling bij de man): OorzakenGynaecomastie is de medische term voor een meestal goedaardige ontwikkeling van de borstklier van de man naar het vrouwe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Meditations, Pixabay
  • Geraadpleegd op 3 oktober 2020:
  • Chinese restaurant syndrome, https://www.merriam-webster.com/dictionary/Chinese%20restaurant%20syndrome
  • Chinese restaurant syndrome, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001126.htm, geraadpleegd op 24 april 2016
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 24 april 2016
  • De waarheid over MSG (monosodiumglutamaat) en Chinees-restaurantsyndroom , http://nl.healthline.com/health/de-waarheid-over-msg-monosodiumglutamaat-en-Chinees-restaurantsyndroom#Overzicht1 , geraadpleegd op 24 april 2016
  • Definition of Chinese restaurant syndrome, http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=15584, geraadpleegd op 26 april 2016
  • On MSG and Chinese Restaurant Syndrome, http://luckypeach.com/on-msg-and-chinese-restaurant-syndrome/ , geraadpleegd op 24 april 2016
  • Search Results, http://nl.healthline.com/health/de-waarheid-over-msg-monosodiumglutamaat-en-chinees-restaurantsyndroom#Overzicht1
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 03-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.