Winchester-syndroom: Afwijkingen aan bot en huid

Winchester-syndroom: Afwijkingen aan bot en huid Het Winchester-syndroom is een uiterst zeldzame bindweefselaandoening waarbij de patiënt botverlies en een kort gestalte heeft in combinatie met knobbeltjes onder de huid, grove gelaatstrekken en afwijkingen aan de ogen en tanden. Medicatie en chirurgie zijn voorhanden voor het behandelen van deze niet te genezen ziekte. De progressieve aandoening werd voor het eerst in de medische literatuur beschreven door de arts Winchester et al. in 1969.

Synoniemen Winchester-syndroom

Het Winchester-syndroom (W, WNCHRS) is eveneens gekend onder deze synoniemen:
  • Winchester-Grossman Syndroom
  • ziekte van Winchester

Epidemiologie ziekte

Het Winchester-syndroom is een zeldzame aandoening waarvan de prevalentie onbekend is. Wereldwijd lijden enkele patiënten aan de ziekte. Vrouwen zijn iets vaker dan mannen getroffen, al is dit relatief aangezien wereldwijd sinds het beschrijven van de aandoening slechts een tiental patiënten gerapporteerd zijn. De patiënten zijn van Mexicaanse, Indiase, Puerto Ricaanse en Iraanse afkomst.

Oorzaken en erfelijkheid

Het Winchester-syndroom is te wijten aan mutaties (wijzigingen) in het MMP14-gen (ook bekend als MT1-MMP). Deze aandoening heeft een autosomaal recessief overervingspatroon, waardoor beide kopieën van het gen in elke cel aanwezig moeten zijn opdat de aandoening tot uiting komt. De ouders van een patiënt met een autosomaal recessieve aandoening dragen elk een exemplaar van het gemuteerde gen, maar vertonen meestal geen symptomen van het Winchester-syndroom.

Symptomen: Afwijkingen aan bot en huid

De beginleeftijd aan de symptomen varieert sterk namelijk tussen de 3 maanden tot 22 jaar. Bij de meeste patiënten zijn de gewrichten verstijfd en pijnlijk rond tweejarige leeftijd. De gewrichten van de vingers, ellebogen, knieën en voeten zijn tevens gezwollen en rood.

Bot

Bij de meeste patiënten met het Winchester-syndroom start het botverlies in de handen en voeten. Hierbij gaat pijn en een beperkt bewegingsbereik gepaard. De botafwijkingen breiden later uit naar andere lichaamsdelen, met gewrichtsproblemen (artropathie) in de ellebogen, de schouders, de knieën, de heupen en de rug. De meeste patiënten met het Winchester-syndroom ontwikkelen een lage botdichtheid (osteopenie) en osteoporose (verlies van botmassa met risico op botbreuken) van het hele skelet. Deze afwijkingen maken botten broos waardoor de patiënt sneller fracturen heeft. De patiënt heeft hierdoor eveneens een kort gestalte.

Huid

Sommige patiënten met het Winchester-syndroom hebben huidafwijkingen waaronder donkere huidvlekken, en een dikke, leerachtige huid. Daarnaast ontwikkelt de patiënt knobbeltjes onder de huid van de armen en benen.

Andere symptomen

Andere symptomen van de aandoening omvatten een vertroebeling van de ooglens (cataract), een overmatige haargroei (hypertrichose, hirsutisme), terugkerende oorinfecties, hartafwijkingen, en typische, grove gelaatstrekken (een platte neus, een vergrote tong (macroglossie), dikkere lippen, dikker tandvlees, onregelmatig geplaatste tanden, een overmatige groei van het tandvlees en te veel tanden).

Diagnose en onderzoeken

Diagnostisch onderzoek

De arts voert een radiografisch onderzoek uit van het skelet wat alle skeletafwijkingen onthult. Ook een biopt van het tandvlees en de huid zijn nodig om de diagnose te bevestigen.

Differentiële diagnose

Symptomen van volgende aandoeningen hebben een sterk gelijkende symptomenreeks van het Winchester-syndroom:
  • de ziekte van Farber
  • het Scheie syndroom
  • juveniele idiopathische artritis (pijn, zwelling en stijfheid van gewrichten)
  • nodulose-arthropathie osteolyse-syndroom (NAO)
  • torg osteolyse syndroom (= erfelijke multicentrische osteolyse)

Behandeling via medicatie en/of operatie

De behandeling van het Winchester-syndroom is symptomatisch en ondersteunend gericht. De patiënt neemt medicijnen zoals ontstekingsremmers, spierontspanners en antibiotica. Als oorontstekingen frequent en ernstig aanwezig zijn, is soms een chirurgische ingreep vereist om oorbuisjes in te brengen. Deze operatietechniek is in medische termen gekend als “myringotomie”. Daarnaast is fysiotherapie nuttig om de aangetaste ledematen zo soepel mogelijk te houden. Mobiliteitshulpmiddelen zijn soms nodig.

Prognose aandoening

De ziekte is progressief, maar informatie over de levensverwachting is niet gevonden in de geraadpleegde literatuur. De aandoening leidt tot ernstig verlies van beweging in de gewrichten. In de meeste gevallen is de intellectuele functie niet aangetast.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Polydactylie: Extra vinger (vingers) of teen (tenen)Polydactylie: Extra vinger (vingers) of teen (tenen)Polydactylie betekent letterlijk: “veel vingers of tenen hebben”. Bij deze aangeboren afwijking (congenitale anomalie) h…
Cutis laxa: Losse huid en afwijkingen aan organenCutis laxa: Losse huid en afwijkingen aan organenBij cutis laxa treedt een sterk plooibare slappe huid op als gevolg van een zeer losse consistentie van de subcutis (ond…
Greig-syndroom: Afwijkingen aan hoofd, vingers en tenenGreig-syndroom: Afwijkingen aan hoofd, vingers en tenenBij het erfelijke Greig-syndroom heeft een patiënt afwijkingen aan de vingers en tenen en aan het hoofd en gezicht. Poly…
Manitoba oculotrichoanaal-syndroomManitoba oculotrichoanaal-syndroomHet Manitoba oculotrichoanaal-syndroom is een multisystemische erfelijke aandoening waarbij de patiënt afwijkingen heeft…

Bijschildklierkanker: symptomen, oorzaken en behandelingBijschildklierkanker: symptomen, oorzaken en behandelingBijschildklierkanker (parathyroidkanker) is een aandoening waarbij kankercellen zich in de weefsels van een bijschildkli…
Te snel werkende bijschildklier (hyperparathyreoïdie)Te snel werkende bijschildklier (hyperparathyreoïdie)Te snel werkende bijschildklier (hyperparathyreoïdie) betekent dat de bijschildklieren (parathyreoïden) overactief zijn…
Bronnen en referenties
  • Clinical Presentation, http://emedicine.medscape.com/article/1116154-clinical-presentation#showall, geraadpleegd op 8 september 2016
  • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/1116154-overview#showall, geraadpleegd op 8 september 2016
  • Winchester Syndrome, http://rarediseases.org/rare-diseases/winchester-syndrome/, geraadpleegd op 8 september 2016
  • Winchester syndrome, https://ghr.nlm.nih.gov/condition/winchester-syndrome#synonyms, geraadpleegd op 8 september 2016
  • Workup, http://emedicine.medscape.com/article/1116154-workup#showall, geraadpleegd op 8 september 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.