Heb ik fibromyalgie? Online test geeft indicatie

Heb ik fibromyalgie? Online test geeft indicatie Fibromyalgie is een lastig te diagnosticeren aandoening. Vaak is het een restdiagnose: als andere oorzaken van de klachten allemaal zijn uitgesloten blijft alleen fibromyalgie nog over. Sommige artsen staan erg argwanend tegenover de aandoening en wijzen deze af als zijnde psychisch van aard. Wil je je beter bewapenen tegen een afwijzend commentaar van je arts? Doe dan een online test die je meer inzicht kan verschaffen in de mogelijkheid dat het om fibromyalgie gaat. De vragen van de online beschikbare tests komen in grote lijnen overeen met de test die een arts afneemt om na te gaan of het om fibromyalgie zou kunnen gaan.

Online test voor fibromyalgie


Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie - ook wel weke-delenreuma genoemd - is een ziektebeeld dat zich met name kenmerkt door spierpijn en drukpijnlijke punten verspreid over het hele lichaam. Klachten als slaapproblemen, concentratiestoornissen, depressiviteit, darmproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid en spierstijfheid worden ook toegerekend aan de aandoening. Vaak moet worden vastgesteld dat er geen sprake is van ontstekingen. De diagnose wordt meestal gesteld tussen het 25ste en 40ste levensjaar en 90% van de patiënten is vrouw.

Vaak onbegrepen

Fibromyalgie is een vaak onbegrepen aandoening. Niet zelden wordt het door medici in twijfel getrokken en worden de door patiënten ervaren klachten ter zijde geschoven als zijnde psychisch van aard. Desondanks is fibromyalgie door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wel degelijk erkend en als zodanig opgenomen in het ICD-10, een internationaal gehanteerde lijst van bestaande ziekten. Vaak wordt het echter nog wel gezien als een soort 'restdiagnose': als andere oorzaken van de pijnklachten zoals reuma, syndroom van Ehlers-Danlos, hypermobiliteitssyndroom (HMS), chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en multiple sclerose (MS) zijn uitgesloten blijft alleen fibromyalgie nog over als mogelijke diagnose die alle symptomen bij elkaar zou kunnen verklaren.

Heb ik fibromyalgie?

Mensen lopen soms al jaren rond met pijnklachten maar lopen continu tegen het probleem aan dat de huisarts en geraadpleegde specialisten geen diagnose kunnen stellen. Een eigen online zoektocht leidt dan vroeg of laat vaak tot de conclusie dat het misschien weleens zou kunnen gaan om fibromyalgie. Ben je net specialisten tegen het lijf gelopen die sceptisch staan tegenover deze diagnose dan is deze mogelijkheid wellicht niet eerder door een arts met je besproken. Omdat veel mensen toch met vragen blijven zitten zijn er online diverse tests beschikbaar die een indicatie kunnen geven van de probabiliteit dat fibromyalgie toch de juiste diagnose moet zijn. Het gaat dan om tests waarin dieper wordt ingegaan op de vraag waar de pijn zich precies bevindt, wanneer deze op de voorgrond treedt en met welke frequentie je hierdoor gehinderd wordt.

Waarom een online fibromyalgietest maken?

De ervaring van veel huisartsen leert dan mensen soms het hoofd aardig op hol gebracht kan worden door wat ze allemaal lezen op internet. Een pijntje hier of daar dat tevens op internet wordt genoemd als symptoom van een ernstige aandoening kan al leiden tot de wildste vermoedens. Een veel steviger handvat heb je echter wanneer je duidelijk kan omschrijven waarom je al dan niet denkt dat het om een bepaalde aandoening gaat. Een online fibromyalgietest kan je een beter beeld geven van de kans dat het daadwerkelijk om deze aandoening gaat. Door gericht te vragen naar het bestaan van bepaalde klachten krijg je aan het einde van de test een score die je een indicatie geeft van de kans dat het om fibromyalgie gaat. De vragen van de online beschikbare tests komen vaak in grote lijnen overeen met de test die een arts afneemt om na te gaan of het om fibromyalgie zou kunnen gaan (in ieder geval in die van de hieronder genoemde websites).

Tenderpoints

In een online test wordt je onder andere gevraagd naar de pijn rondom de achttien voor fibromyalgie vastgestelde zogeheten 'tenderpoints'. Om de diagnose fibromyalgie te kunnen stellen moeten klachten ontstaan bij het aandrukken van tenminste elf van de achttien geïdentificeerde tenderpoints. Om vrij en onbevangen de test in te gaan wordt aangeraden niet van te voren te zoeken naar informatie over deze tenderpoints.

Wees argwanend

Niet zelden is een online fibromyalgietest alleen maar bedoeld om een bepaalde behandeling aan de man te brengen. Is de uitkomst van de test dat de kans groot is dat je last hebt van fibromyalgie en wordt je vervolgens direct aangeraden om gebruik te gaan maken van een bepaald medicijn of een bepaalde therapie zoals acupunctuur of andullatie? Wees in dat geval alert. Mogelijk gaat het om een onbetrouwbare, door commerciële motieven ingegeven test. In een goede test worden ook vragen gesteld die juist kunnen leiden naar een andere diagnose zoals bepaalde omgevingsfactoren, angsten en slaapproblemen.

Waar kun je een online fibromyalgietest doen?

Websites die een online fibromyalgietest aanbieden zijn onder meer:
  • Consumed.nl
  • Homehealthproducts.nl
  • Vitality101.com (Engelstalig)
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fibromyalgie is zichtbaar in hersenenNieuwe studie wijst uit dat fibromyalgie zichtbaar is in de hersenen. Uit onderzoek met 30 vrouwen, waarvan 20 met fibro…
Pijnsyndroom fibromyalgie: oorzaken, symptomen & behandelingPijnsyndroom fibromyalgie: oorzaken, symptomen & behandelingFibromyalgie is een van die mysterieuze aandoeningen waar nog maar weinig over geweten is. De symptomen van fibromyalgie…
Wat fibromyalgie isWat fibromyalgie isMensen met fibromyalgie hebben last van chronische pijnklachten in spieren en bindweefsels. Het is een aandoening die ge…
Fibromyalgie en voeding: positieve effecten van een dieetFibromyalgie is een aandoening die gepaard gaat met veel pijnklachten en andere klachten zoals vermoeidheid, maag- en da…

Filariasis: Griepachtige symptomen en verstopte lymfevatenFilariasis: Griepachtige symptomen en verstopte lymfevatenFilariasis is een tropische infectieziekte veroorzaakt door één of meerdere draadvormige parasitaire rondwormen. Wuchere…
Pijn aan de benen: oorzaken van pijnlijke benen of beenpijnPijn aan de benen: oorzaken van pijnlijke benen of beenpijnTerwijl pijn aan de benen een veel voorkomend verschijnsel is na een blessure, kan beenpijn ook optreden als gevolg van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Visual Content, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.bewegenzonderpijn.com/fibromyalgie/
  • http://www.vitality101.com/cfs-fms-checklist
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Fibromyalgie
  • Eigen ervaring van de auteur
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 15-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.