Divertikels: Wat zijn het en hoe worden ze behandeld?

Divertikels: Wat zijn het en hoe worden ze behandeld? Als de darmwand een te hoge druk dient te weerstaan kunnen er 'divertikels' ontstaan. Dit zijn uitstulpingen die over de lange termijn vervelende kwalen teweeg kunnen brengen. Dit gebeurt meestal op oudere leeftijd. Als er in deze uitstulpingen ontlasting achterblijft kunnen er ontstekingen ontstaan. Soms ontstaan er bloedingen omdat een divertikel ervoor gezorgd heeft dat een ader is gesprongen. In enkele gevallen dient men een operatie te ondergaan om meer problemen te kunnen voorkomen. Hoe kan men de kans op het krijgen van divertikels verkleinen?

Divertikels


Beschadigingen van de darmwand

De darmwand kan onder hoge druk beschadigd raken. Dit gebeurt meestal bij personen die ouder zijn dan 50 jaar. Als gevolg van een hoge druk kunnen er uitstulpingen ontstaan. Deze kleine uitstulpingen worden ook wel 'divertikels' genoemd. Zij groeien in de tegenovergestelde richting ten opzichte van de darmpoliepen.

Hoe ziet een divertikel eruit?

De uitstulpingen die zich aan de darmwand bevinden hebben de vorm van een klein zakje. Het kleine zakje lijkt zijn vering verloren te hebben en is tegelijk uitgerekt. De uitstulpingen kunnen enkele millimeters groot zijn tot wel zo'n 15 centimeter. Dit wordt een reuzendivertikel genoemd.

Wanneer ontstaat er een te hoge druk aan de darmwand?

Personen die last hebben van obstipatie (een verstopping) kunnen een te hoge druk in de darmwand ervaren. De ontlasting is bij een obstipatie namelijk hard waardoor er schade aan de darmwand kan ontstaan. Hiernaast kan er door middel van darmspasmen druk uitgeoefend worden waardoor er uitstulpingen ontstaan. Darmspasmen zijn onregelmatige samentrekkingen van de darmwand.

Symptomen die kunnen ontstaan

De divertikels zijn meestal goedaardig en veroorzaken haast geen klachten.

Diverticulose

De term 'diverticulose' wordt gebruikt wanneer er meerdere divertikels in de darm aanwezig zijn. Diverticulose komt hoofdzakelijk in een bepaald gebied in de dikke darm voor, namelijk in het 'colon sigmoideum' oftewel het S-vormige gedeelte. Dit is de ruimte die zich voor de endeldarm bevindt en het einde is van de dikke darm. De vele holtes die er ontstaan kunnen onder andere voor maagkrampen en diarree zorgen. Meestal zijn de gevolgen van deze aandoening onschuldig.

Welke gevallen dienen behandeld te worden?
In enkele gevallen kunnen er bloedingen ontstaan. Dit kan bij de kleine opening van de divertikel ontstaan. Soms is ontlasting die in een holte vast komt te zitten de oorzaak. Het kan namelijk druk oefenen op nabijgelegen (slag)aders. Als gevolg hiervan kan er bloed in de maagholte terechtkomen en kunnen ontstekingen ontstaan.

Diverticulitis

Soms kunnen er als gevolg van divertikels ontstekingen ontstaan (deze aandoening staat ook wel bekend als 'diverticulitis'). Dit zijn bacteriële infecties die in de uitstulpingen ontstaan. De ontlasting blijft namelijk in deze holtes achter waardoor bacteriën de kans krijgen om zich op te hopen. Dit gebeurt meestal wanneer er sprake is van harde een droge ontlasting. Uiteindelijk kan het natuurlijke afweersysteem op de bacteriën reageren waardoor er infecties ontstaan.

Hoe worden divertikels behandeld?

Het is belangrijk om ten eerste de darmspasmen te verminderen zodat er zo min mogelijk druk op de darmwanden terecht komt. Dit kan door voldoende voedingsvezels binnen te krijgen. Voedingsvezels bevinden zich grotendeels in volkorenbrood, fruit en groenten. Hiernaast kan men een dieet volgen waarbij je voldoende zemelen binnenkrijgt. Als de symptomen erger worden krijgt men medicijnen die bestaan uit antibioticum en pijnstillers. In deze periode dient men juist zo min mogelijk vezels in te nemen en het liefst gebruik te maken van vloeibare voeding. In ergere gevallen krijgt men in het ziekenhuis voeding toegediend door het gebruik van een infuus.

Operaties

Als er sprake is van een regelmatig verlies van bloed wordt er een operatie ondernomen. Hierbij wordt er een groot gedeelte van de dikke darm weggehaald. Reuzendivertikels worden eveneens verwijderd. Dit doet men omdat deze uitstulpingen zodanig groot zijn dat de kans op ontstekingen aanzienlijk aanwezig is. De darm heeft vervolgens een grotere kans om open te scheuren waardoor er uiteindelijk meer ontstekingen en bloedingen ontstaan. Soms wordt er enkele maanden gebruik gemaakt van een stoma.
© 2017 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diverticulose en diverticulitisVeel mensen hebben last van darmaandoeningen. Bij deze aandoening heeft men last van divertikels, meestal in de dikke da…
Diverticulitis: ontstekingDiverticulitis: ontstekingDiverticulitis is een ontsteking van een uitstulping van de darm. Het meest voorkomende ziektebeeld is buikpijn, koorts…
Divertikels/diverticulitis: symptomen, diagnose, behandelingDivertikels/diverticulitis: symptomen, diagnose, behandelingKleine uitstulpingen van de darmmuur in de buikholte worden divertikels genoemd. Deze uitstulpingen komen vooral voor in…
Diverticulitis: een ontsteking in de darmenDiverticulitis: een ontsteking in de darmenAan de buitenkant van de dikke darm kunnen uitstulpingen ontstaan die divertikels worden genoemd. Als deze uitstulpingen…

Arteriitis temporalis: Ontsteking van slagaders bij de slaapArteriitis temporalis: Ontsteking van slagaders bij de slaapArteriitis temporalis is een aandoening waarbij middelgrote en grote slagaders ontstoken zijn, meestal in het hoofd en d…
Ouderdomswratten: Goedaardige, pijnloze gezwellen op huidOuderdomswratten: Goedaardige, pijnloze gezwellen op huidOuderdomswratten (verruca senilis, erruca seborrhoica, vettige wrat) is veel voorkomende huidaandoening, waarbij zich wr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hellerhoff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://www.mlds.nl/ziekten/divertikels-en-diverticulitis/
  • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/divertikel/item35430
  • http://www.merckmanual.nl/mmhenl/print/sec09/ch128/ch128b.html
  • http://www.mdlcentrum.nl/page.php?ID=59
Island (91 artikelen)
Laatste update: 19-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.