Lichen simplex chronicus: Huidziekte met jeuk door krabben
Lichen simplex chronicus is een veel voorkomende huidaandoening die ontstaat na veelvuldig en chronisch krabben of wrijven aan de huid. De primaire jeuk wordt veroorzaakt door een huidziekte of door andere omgevingsfactoren. Door het krabben ontstaan diverse huidreacties die vooral gekenmerkt worden door hevige jeuk en een ruw, leerachtig uiterlijk. De behandeling richt zich voornamelijk op het verminderen van de jeuk en het verkleinen en verminderen van de letsels zodat de patiënt minder gaat krabben. Dit gebeurt door middel van medicijnen, maar ook door het behandelen van eventuele onderliggende problemen van de huidaandoening. De vooruitzichten voor behandelde patiënten zijn variabel. De huidziekte kan gepaard gaan met enkele complicaties.
Synoniemen lichen simplex chronicus
Andere termen die gebruikt worden in de medische literatuur zijn:
- neurodermatitis circumscripta
- neurodermitis circumscripta
- nodulaire prurigo
- ziekte van Vidal
Epidemiologie huidziekte
De exacte frequentie is volgens Emedicine niet bekend in de algemene bevolking, maar mogelijk lijdt wel 12% van de oudere bevolking aan de huidziekte. Mensen van Aziatische en zwart-Afrikaanse afkomst zijn vaker getroffen door lichen simplex chronicus. De ziekte is zeldzaam bij adolescenten. Kinderen en ook ouderen die vaak chronische herhalende bewegingen maken en niet kunnen stoppen met krabben aan bijvoorbeeld
insectenbeten, zijn het vaakst aangetast. Vrouwen zijn vaker dan mannen aangetast door de huidziekte. De meeste patiënten zijn tot slot tussen de dertig en vijftig jaar oud wanneer ze de diagnose krijgen.
Oorzaken huidaandoening
Het is anno oktober 2020 niet goed duidelijk wat de oorzaak is van lichen simplex chronicus. De symptomen komen wel tot stand na herhaald krabben en wrijven, die ontstaat door gelokaliseerde jeuk. De primaire jeuk is het gevolg van:
- acne keloidalis nuchae
- atopisch eczeem (chronische huidziekte met droge huid en jeukende huid)
- contacteczeem zoals bijvoorbeeld kledij die de huid irriteert
- een insectenbeet
- een schimmelinfectie
- lichen planus (symptomen aan mond, huid en geslachtsorganen)
- littekens (bijvoorbeeld traumatisch, postherpetisch / zoster)
- neuropathie (radiculopathie) zoals bijvoorbeeld brachioradialis pruritus
- psoriasis (chronische huidziekte met droge huid en schilfers)
- veneuze eczeem
- veneuze insufficiëntie en asteatotisch eczeem (huidaandoening met bleekrode barstjes)
- xerosis
Risicofactoren
Emotionele
stress is een bijdragende factor bij veel patiënten, wat ook de benaming 'neurodermitis' verklaart. Mensen die lijden aan een
angststoornis, een
depressie; een
obsessief compulsieve stoornis (OCS: psychische aandoening met obsessie en dwanghandelingen) of andere emotionele problemen, zijn vaker getroffen. Daarnaast is de chronische blootstelling aan uitlaatgassen in het verkeer geassocieerd met een toename van de frequentie van de lichen simplex chronicus en andere huidaandoeningen bij kinderen.
Symptomen: Jeuk en verdikte huid door krabben
De symptomen van lichen simplex chronicus vinden voornamelijk plaats aan de hoofdhuid, de nek, de zijkanten van de kuiten, de strekzijde van de onderarmen en ellebogen, de bovenbenen, het scheenbeen, de rug en het scrotum (balzak) of de vulva (uitwendige deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan) maar haast alle lichaamsdelen zijn mogelijk getroffen. De huidreacties op lichen simplex chronicus overlappen elkaar soms, waarbij de patiënt gemengde symptomen heeft.
Huidveranderingen
Een huidplek ter grootte van een euro is getroffen. Meestal verschijnt slechts één gelokaliseerde plek en dit vooral aan de dominante zijde van de patiënt, maar sommige patiënten hebben ook twee of meer aangetaste huidgebieden. De huidaandoening start met hevige jeuk en roodheid van een huidplek met scherpe randen. Deze roodheid en jeuk nemen nog toe wanneer de patiënt krabt of wrijft aan de jeukende huid. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel met in aanvallen optredende jeuk. Uiteindelijk verschijnen bij de patiënt ovaalvormige, verdikte,
schilferige en verdonkerde gebieden (
hyperpigmentatie) waarbij het huidreliëf grover is dan normaal. De haren zijn vaak ook afwezig in deze gebieden. De huid is voorts minder plooibaar, ruw en leerachtig. Op de huid ontstaan tevens polygonale (veelhoekige) huidveldjes die gescheiden zijn door diepe smalle groeven.
Nodulaire prurigo
Nodulaire prurigo is een andere huidreactie op het krabben, wrijven of plukken van de jeukende huid. Bij deze chronische huidaandoening vormen zich kleine koepelvormige pukkels die hevig jeuken, vooral op de romp en de strekzijde van de armen en
benen. Door het krabben ontstaat en aanzienlijke schade aan het huidoppervlak.
Diagnose en onderzoeken
Lichamelijk onderzoek
Het klinisch beeld van lichen simplex chronicus is vrij typisch waardoor de dermatoloog (huidarts) meestal op basis van de symptomen al in staat is om de diagnose te stellen. Hij bemerkt namelijk het eenzijdige letsel op het scheenbeen, de
voet of de andere plaatsen in combinatie met een zeer ernstig jeukende en verdikte huid.
Diagnostisch onderzoek
Toch laat de arts vaak nog een huidafkrabsel onderzoeken om een mogelijke
tinea-infectie op te sporen, en ook een
huidbiopsie is nuttig om eventuele andere aandoeningen met hetzelfde klinisch beeld op te sporen.
Differentiële diagnose
Een mogelijke valkuil van lichen simplex zijn volgende aandoeningen die het klinisch beeld van de huidziekte nabootsen:
Behandeling
Voor de arts vormt de behandeling van lichen simplex een uitdaging.

Vochtinbrengende crèmes zijn nuttig /
Bron: Jniittymaa0, Pixabay Zelfzorg
Koude aanbrengen op de huidletsels vermindert de jeuk. Dit gebeurt met behulp van koelingscrèmes met menthol of koude, natte kompressen. Daarnaast zijn
vochtinbrengende crèmes nuttig; deze verbeteren namelijk de droge huid en verminderen de drang tot krabben. De nagels kort houden vermindert de schade aan de huid door het krabben, wat een secundaire bacteriële infectie voorkomt.
Professionele medische zorg
Lichen simplex chronicus
De behandeling van lichen simplex chronicus verloopt met tal van mogelijke medicijnen om de jeuk te verlichten en de letsels te minimaliseren zodat de patiënt stopt met wrijven. De behandeling is gebaseerd op de omvang, de grootte en de vorm van het huidletsel. Bij wijdverspreide letsels is vaak een orale (via de mond ingenomen) behandeling nodig. Volgende medicijnen zijn mogelijk:
- antihistaminica (geneesmiddelen tegen allergie)
- koolteerdestillaten (teerzalf)
- krachtige topische (op de huid aangebrachte) corticosteroïden (ontstekingsremmende medicijnen) totdat de plek verdwijnt (hiervoor zijn vier tot zes weken nodig) waarbij de plek tijdelijk wordt afgedekt met een verband om de werkzaamheid te verbeteren. Een afgedekt verband doet de patiënt tevens minder krabben. De patiënt vermindert geleidelijk de corticosteroïden nadat de huidveranderingen al verbeterd zijn.
- orale antibiotica (bij een secundaire infectie door het krabben)
- steroïde-injecties elke vier tot zes weken
- tricyclische antidepressiva (verbeteren slaapstoornissen)
Fototherapie (behandeling met behulp van licht) is eveneens inzetbaar voor de huidletsels.
Onderliggend probleem
Daarnaast behandelt de arts de oorspronkelijke aandoening.
- antimycotica (geneesmiddelen tegen schimmels)
- fototherapie en immuunmodulerende geneesmiddelen voor inflammatoire dermatosen (orale corticosteroïden, methotrexaat, azathioprine of ciclosporine)
- tricyclische antidepressiva en andere antidepressiva of anti-epileptica voor radiculopathie (aandoening met beknelde zenuw in wervelkolom)(zenuwwortelpijn)
Prognose
Stress vermijden of behandelen met medicatie of therapie, vermindert het krabben aan de huid. De aandoening keert mogelijk terug of verplaatst zich naar andere plekken op de huid. De ziekte is evenwel niet levensbedreigend of besmettelijk, maar wel vervelend voor de patiënt want door de hevige jeuk komen soms slaapstoornissen voor, ontstaan seksuele problemen of vermindert de kwaliteit van leven.
Complicaties
In juni 2015 verschenen onderzoekresultaten van een wetenschappelijk onderzoek in het tijdschrift PLoS One. Hieruit blijkt dat mannen met lichen simplex een hoger risico hebben op het ontwikkelen van
erectiestoornissen als gevolg van de huidziekte. Enkele andere aandoeningen komen bovendien vaker voor bij lichen simplex zoals:
Preventie
Om lichen simplex chronicus te voorkomen, kunnen de volgende maatregelen helpen:
- het vermijden van krabben of wrijven aan jeukende huid
- het beheersen van stress en emotionele problemen
- het vermijden van irriterende stoffen of allergenen die jeuk kunnen veroorzaken
- regelmatig gebruik van huidverzorgingsproducten om de huid gehydrateerd en gezond te houden
- het tijdig behandelen van huidaandoeningen en allergieën om verergering van symptomen te voorkomen
Praktische omgangstips voor lichen simplex chronicus
Lichen simplex chronicus is een huidziekte die wordt gekarakteriseerd door jeuk en verdikking van de huid door herhaaldelijk krabben of wrijven. Het kan chronisch worden en aanzienlijk ongemak veroorzaken.
Jeukverlichting en huidverzorging
Patiënten moeten proberen de jeuk te verlichten zonder te krabben, omdat krabben de aandoening kan verergeren en de huid verder kan beschadigen. Het gebruik van kalmerende zalven, zoals hydrocortisoncrème of mentholbevattende lotions, kan helpen om de jeuk te verminderen.
Het aanbrengen van een vochtinbrengende crème op de aangetaste gebieden kan de huid verzachten en uitdroging voorkomen. Patiënten moeten vermijden om hete douches te nemen, aangezien dit de huid kan uitdrogen en de jeuk kan verergeren.
Psychologische steun en triggers vermijden
Aangezien lichen simplex chronicus vaak wordt verergerd door stress, is het belangrijk om technieken voor stressmanagement te gebruiken, zoals meditatie of yoga. Het vermijden van triggers zoals bepaalde stoffen (bijvoorbeeld wol of ruwe stoffen) kan ook nuttig zijn om uitbraken te voorkomen.
Psychotherapie kan helpen bij het omgaan met de psychologische effecten van de aandoening, vooral als stress of angst een rol speelt bij het verergeren van de symptomen.
Misvattingen rond lichen simplex chronicus
Lichen simplex chronicus is een huidaandoening die vaak wordt gekarakteriseerd door chronische jeuk en krabben. Er zijn verschillende misvattingen die rondom deze aandoening bestaan, vooral als het gaat om de oorzaken en behandelingen. Door deze misvattingen worden patiënten vaak onterecht in de verkeerde richting gestuurd qua behandeling en zorg. Het is belangrijk om te begrijpen dat lichen simplex chronicus niet altijd zo eenvoudig is als het lijkt en dat de onderliggende factoren veel complexer kunnen zijn.
Lichen simplex chronicus is altijd een gevolg van een allergische reactie
Een veelvoorkomende misvatting is dat lichen simplex chronicus altijd het gevolg is van een allergische reactie. Dit is echter niet het geval. De aandoening ontstaat meestal door herhaaldelijk krabben of wrijven van de huid, wat leidt tot verdere irritatie en verergering van de jeuk. Hoewel allergieën, zoals voor bepaalde stoffen of voedingsmiddelen,
allergieën kunnen bijdragen aan de symptomen, is het niet de enige oorzaak. Het kan ook worden veroorzaakt door andere factoren, zoals stress, die de huidreactie uitlokken, zonder dat er sprake is van een allergische reactie.
De aandoening is besmettelijk
Lichen simplex chronicus is een niet-besmettelijke aandoening. Dit betekent dat het niet van de ene persoon op de andere kan worden overgedragen. Het wordt vaak verward met huidaandoeningen die wel besmettelijk zijn, zoals
huidinfectieen, maar lichen simplex chronicus ontstaat door fysiek gedrag, zoals het krabben van geïrriteerde huid. Er is geen sprake van een virus, bacterie of andere ziekteverwekker die de aandoening verspreidt. Het is belangrijk om te weten dat de aandoening puur te maken heeft met huidbeschadiging door zelf veroorzaakt krabben en wrijven.
Lichen simplex chronicus kan alleen op de handen of voeten voorkomen
Een andere misvatting is dat lichen simplex chronicus uitsluitend op de handen of voeten voorkomt. Hoewel deze gebieden inderdaad vaak aangedaan kunnen zijn, kan lichen simplex chronicus overal op het lichaam verschijnen, inclusief de
gezichten, nek, en andere delen van het lichaam. De aandoening kan zich uitbreiden naar gebieden die vaak in contact komen met kleding of andere irriterende stoffen. Het is dus belangrijk om te beseffen dat deze aandoening zich niet beperkt tot de handen of voeten, maar zich overal kan manifesteren, afhankelijk van de omstandigheden.
Lichen simplex chronicus geneest vanzelf zonder behandeling
Veel mensen denken dat lichen simplex chronicus vanzelf zal genezen zonder enige behandeling. Dit is een misvatting die ernstige gevolgen kan hebben, omdat de aandoening meestal verergert zonder de juiste zorg. Het herhaaldelijk krabben veroorzaakt beschadiging van de huid, wat de aandoening chronisch maakt. Een medische behandeling, vaak in de vorm van zalven of
medicatie, is nodig om de symptomen te verlichten en de huid te helpen genezen. Zonder behandeling blijft de jeuk vaak aanhouden, wat het herstel bemoeilijkt.
Krabben is de enige oorzaak van lichen simplex chronicus
Hoewel het krabben van de huid een primaire oorzaak is van lichen simplex chronicus, denken veel mensen dat het alleen door dit fysieke gedrag wordt veroorzaakt. Stress, angst, en zelfs onderliggende psychologische factoren kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van de aandoening. Dit komt omdat psychologische factoren een rol spelen in het verergeren van de jeuk en de drang om te krabben. Daarom is het belangrijk om niet alleen de fysieke symptomen aan te pakken, maar ook stressgerelateerde factoren die de aandoening kunnen verergeren.
Lichen simplex chronicus is een ernstige huidaandoening
Lichen simplex chronicus wordt vaak als een ernstige aandoening beschouwd, maar in de meeste gevallen is het niet levensbedreigend. Het is een chronische aandoening die ongemak kan veroorzaken, vooral vanwege de jeuk en huidbeschadiging door het krabben. Ondanks de chronische aard van de aandoening, kunnen de meeste patiënten met een juiste behandeling, zoals het gebruik van crèmes of corticosteroïden, de symptomen onder controle houden. Het is belangrijk om te begrijpen dat, hoewel het een langdurige aandoening kan zijn, het niet altijd ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt als het goed wordt behandeld.
Behandeling van lichen simplex chronicus is altijd langdurig en moeilijk
Er bestaat de misvatting dat de behandeling van lichen simplex chronicus altijd langdurig en moeilijk is. Hoewel de aandoening soms langdurige zorg vereist, zijn er veel effectieve behandelingen beschikbaar die de symptomen snel kunnen verlichten. Er zijn diverse
medicijnen en crèmes die het herstel bevorderen, evenals andere therapieën die gericht zijn op het verminderen van de jeuk en de onderliggende oorzaken van de aandoening. In sommige gevallen kan de behandeling relatief snel effectief zijn als er snel wordt ingegrepen om de symptomen te verlichten. Het belangrijkste is om een behandelingsplan op maat te maken, in samenwerking met een arts.