Lichen nitidus: Huidaandoening met vele glanzende bultjes
Lichen nitidus heeft een onbekende oorzaak, al gaat dit soms wel gepaard met andere (huid)ziekten. De huidziekte kenmerkt zich door het verschijnen van vele kleine glanzende bultjes op de huid van de hals, de romp, de onderarmen, de buik en de geslachtsorganen. De huidaandoening brengt zelden symptomen met zich mee en een behandeling is vrijwel nooit nodig, omdat de ziekte vanzelf verdwijnt. Soms is echter wel een behandeling nodig wat gebeurt met medicatie en/of lichttherapie. De meeste patiënten hebben tot slot goede vooruitzichten bij deze onschuldige huidziekte. De arts Pinkus beschreef voor het eerst deze huidaandoening in de medische literatuur in 1907.
Epidemiologie lichen nitidus
Lichen nitidus is een relatief zeldzame aandoening die meestal kinderen en jongvolwassenen treft, al zijn ouderen ook gerapporteerd in de medische literatuur. Beide geslachten en alle rassen zijn even vaak getroffen. De werkelijke prevalentie van deze ziekte is moeilijk in te schatten, want de ziekte brengt meestal weinig of geen symptomen met zich mee en verdwijnt vanzelf.
Oorzaken goedaardige huidaandoening onbekend
De oorzaak van lichen nitidus is onbekend. Lichen nitidus gaat soms wel gepaard met een aantal andere (huid)aandoeningen zoals:
Verder maakt de medische literatuur melding van het optreden van de huidziekte na het
tatoeëren. Ook wordt de niet-besmettelijke ziekte soms gezien in families.
Symptomen: Vele glanzende bultjes en soms jeuk
Meestal zijn de hals, de onderarmen, de handrug, de voetzool, de penis, de borst, de buik en/of de billen aangetast door de
huiduitslag, hoewel mogelijk elk lichaamsdeel getroffen is. Soms ontstaat ook een gegeneraliseerde huiduitslag over het gehele lichaam. De letsels staan vaak geïsoleerd, maar soms zijn ze wel in clusters (groepen) te vinden.
Vaak
De huidaandoening kenmerkt zich door vlakke bultjes met een glanzend oppervlak. Deze tientallen tot duizenden bultjes zijn erg klein namelijk gemiddeld slechts één tot drie millimeter. De huidletsels komen voor in verschillende kleuren, namelijk wit, huidkleurig, roze en donkerbruin. Bij mensen met een donkere huidskleur ontstaan echter lichtere bultjes (
hypopigmentatie). Meestal brengen de afgeplatte huidletsels geen symptomen met zich mee, maar soms ontstaat wel milde tot hevige jeuk.
Soms
Het
fenomeen van Köbner verschijnt soms bij deze huidziekte. Bij dit prikkeleffect ontstaat een huidaandoening (dermatose) op de plaats van een trauma als die aandoening reeds actief is op andere plekken van de huid. Dit houdt bij lichen nitidus in dat nieuwe
huidbultjes in een lineair patroon ontstaan als reactie op een krabeffect en dit langs het ontstane huidtrauma.
Zelden
Af en toe komen
nagelveranderingen voor, zoals
putjes in de nagels. Ook presenteert een patiënt zich mogelijk met grijs-witte
knobbeltjes in de mond. Deze slijmvliesletsels zijn zeldzaam.
Diagnose en onderzoeken
Een
biopsie van het huidbultje onthult typische kenmerken van lichen nitidus. Dit is nodig omdat de symptomen van lichen nitidus soms lijken op volgende ziekten:
Behandeling met medicatie en/of lichttherapie
Meestal is een behandeling niet nodig bij deze aandoening die vanzelf verdwijnt. Soms voert de arts wel een behandeling uit, en dit dan bij chronische, persisterende en gegeneraliseerde vormen van de ziekte waardoor de patiënt ook last heeft van jeuk. De behandeling bestaat dan voornamelijk uit medicatie en/of lichttherapie.
Diverse medicijnen zijn inzetbaar bij lichen nitidus /
Bron: Stevepb, Pixabay Medicatie
Sommige patiënten krijgen
topische (op de huid aangebrachte) of orale (via de mond ingenomen)
corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers).
Antihistaminica (geneesmiddelen tegen een allergische reactie) verminderen bij sommige patiënten eveneens de jeuk.
Lichttherapie
Fototherapie (UV-lichttherapie) en fotochemotherapie zijn tevens vaak gunstig voor patiënten. Sommige patiënten zijn eveneens gebaat met
zonlicht als een natuurlijke behandelingsoptie.
Prognose huidafwijking
Soms is het nodig dat de arts een andere behandelingsoptie inzet bij lichen nitidus. De effectiviteit van de behandelingen zijn namelijk erg variabel maar bij persisterende klachten duurt het soms meerdere maanden alvorens de behandeling vruchten afwerpt. Bij de meeste patiënten verdwijnt de ziekte echter onbehandeld binnen één maand tot één jaar. Soms blijft de ziekte echter chronisch gedurende meerdere jaren aanwezig om dan plots te verdwijnen.
Complicaties huidziekte
Lichen nitidus is een goedaardige ziekte die geen
kanker veroorzaakt of leidt tot ernstige medische gezondheidsproblemen. Wel is het uiterlijk mogelijk aangetast waardoor de patiënt emotionele en psychische problemen ervaart.