Lichen nitidus: Huidaandoening met vele glanzende bultjes

Lichen nitidus: Huidaandoening met vele glanzende bultjes Lichen nitidus heeft een onbekende oorzaak, al gaat dit soms wel gepaard met andere (huid)ziekten. De huidziekte kenmerkt zich door het verschijnen van vele kleine glanzende bultjes op de huid van de hals, de romp, de onderarmen, de buik en de geslachtsorganen. De huidaandoening brengt zelden symptomen met zich mee en een behandeling is vrijwel nooit nodig, omdat de ziekte vanzelf verdwijnt. Soms is echter wel een behandeling nodig wat gebeurt met medicatie en/of lichttherapie. De meeste patiënten hebben tot slot goede vooruitzichten bij deze onschuldige huidziekte. De arts Pinkus beschreef voor het eerst deze huidaandoening in de medische literatuur in 1907.

Epidemiologie lichen nitidus

Lichen nitidus is een relatief zeldzame aandoening die meestal kinderen en jongvolwassenen treft, al zijn ouderen ook gerapporteerd in de medische literatuur. Beide geslachten en alle rassen zijn even vaak getroffen. De werkelijke prevalentie van deze ziekte is moeilijk in te schatten, want de ziekte brengt meestal weinig of geen symptomen met zich mee en verdwijnt vanzelf.

Oorzaken goedaardige huidaandoening onbekend

De oorzaak van lichen nitidus is onbekend. Lichen nitidus gaat soms wel gepaard met een aantal andere (huid)aandoeningen zoals:

Verder maakt de medische literatuur melding van het optreden van de huidziekte na het tatoeëren. Ook wordt de niet-besmettelijke ziekte soms gezien in families.

Symptomen: Vele glanzende bultjes en soms jeuk

Meestal zijn de hals, de onderarmen, de handrug, de voetzool, de penis, de borst, de buik en/of de billen aangetast door de huiduitslag, hoewel mogelijk elk lichaamsdeel getroffen is. Soms ontstaat ook een gegeneraliseerde huiduitslag over het gehele lichaam. De letsels staan vaak geïsoleerd, maar soms zijn ze wel in clusters (groepen) te vinden.

Vaak

De huidaandoening kenmerkt zich door vlakke bultjes met een glanzend oppervlak. Deze tientallen tot duizenden bultjes zijn erg klein namelijk gemiddeld slechts één tot drie millimeter. De huidletsels komen voor in verschillende kleuren, namelijk wit, huidkleurig, roze en donkerbruin. Bij mensen met een donkere huidskleur ontstaan echter lichtere bultjes (hypopigmentatie). Meestal brengen de afgeplatte huidletsels geen symptomen met zich mee, maar soms ontstaat wel milde tot hevige jeuk.

Soms

Het fenomeen van Köbner verschijnt soms bij deze huidziekte. Bij dit prikkeleffect ontstaat een huidaandoening (dermatose) op de plaats van een trauma als die aandoening reeds actief is op andere plekken van de huid. Dit houdt bij lichen nitidus in dat nieuwe huidbultjes in een lineair patroon ontstaan als reactie op een krabeffect en dit langs het ontstane huidtrauma.

Zelden

Af en toe komen nagelveranderingen voor, zoals putjes in de nagels. Ook presenteert een patiënt zich mogelijk met grijs-witte knobbeltjes in de mond. Deze slijmvliesletsels zijn zeldzaam.

Diagnose en onderzoeken

Een biopsie van het huidbultje onthult typische kenmerken van lichen nitidus. Dit is nodig omdat de symptomen van lichen nitidus soms lijken op volgende ziekten:

Behandeling met medicatie en/of lichttherapie

Meestal is een behandeling niet nodig bij deze aandoening die vanzelf verdwijnt. Soms voert de arts wel een behandeling uit, en dit dan bij chronische, persisterende en gegeneraliseerde vormen van de ziekte waardoor de patiënt ook last heeft van jeuk. De behandeling bestaat dan voornamelijk uit medicatie en/of lichttherapie.

Diverse medicijnen zijn inzetbaar bij lichen nitidus / Bron: Stevepb, PixabayDiverse medicijnen zijn inzetbaar bij lichen nitidus / Bron: Stevepb, Pixabay
Medicatie
Sommige patiënten krijgen topische (op de huid aangebrachte) of orale (via de mond ingenomen) corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers). Antihistaminica (geneesmiddelen tegen een allergische reactie) verminderen bij sommige patiënten eveneens de jeuk.

Lichttherapie

Fototherapie (UV-lichttherapie) en fotochemotherapie zijn tevens vaak gunstig voor patiënten. Sommige patiënten zijn eveneens gebaat met zonlicht als een natuurlijke behandelingsoptie.

Prognose huidafwijking

Soms is het nodig dat de arts een andere behandelingsoptie inzet bij lichen nitidus. De effectiviteit van de behandelingen zijn namelijk erg variabel maar bij persisterende klachten duurt het soms meerdere maanden alvorens de behandeling vruchten afwerpt. Bij de meeste patiënten verdwijnt de ziekte echter onbehandeld binnen één maand tot één jaar. Soms blijft de ziekte echter chronisch gedurende meerdere jaren aanwezig om dan plots te verdwijnen.

Complicaties huidziekte

Lichen nitidus is een goedaardige ziekte die geen kanker veroorzaakt of leidt tot ernstige medische gezondheidsproblemen. Wel is het uiterlijk mogelijk aangetast waardoor de patiënt emotionele en psychische problemen ervaart.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichen nitidus: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseLichen nitidus: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseLichen nitidus is een zeldzame huidaandoening, die vooral voorkomt bij kinderen en jongvolwassenen. Lichen nitidus kenme…
Lichen planus (jeukende uitslag)Lichen planus (jeukende uitslag)Lichen planus wordt ook wel lichen ruber planus genoemd. Deze aandoening komt zowel bij vrouwen voor als bij mannen. Het…
Lichen striatus: Huidziekte met huidletsels op arm of beenLichen striatus: Huidziekte met huidletsels op arm of beenLichen striatus is een zeldzame goedaardige en zelfbeperkende huidaandoening met onbekende oorsprong. Vooral kinderen on…
Lichen striatus: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseLichen striatus: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseLichen striatus is een zeldzame, zelfbeperkende huidaandoening die vooral bij kinderen voorkomt. De exacte oorzaak van l…

Blaasspasmen (blaaskrampen): symptomen en oorzakenBlaasspasmen (blaaskrampen): symptomen en oorzakenBlaasspasmen is een vervelende klacht. Blaasspasmen of blaaskrampen zijn onwillekeurige samentrekkingen van een geprikke…
Keratoacanthoom: Goedaardige snelgroeiende huidtumorKeratoacanthoom: Goedaardige snelgroeiende huidtumorEen keratoacanthoom (keratoacanthoma) is een snelgroeiende goedaardige huidtumor. Meestal ontstaat dit huidletsel op een…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 30 maart 2017:
 • Clinical Presentation, http://emedicine.medscape.com/article/1123127-clinical-presentation#showall
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Complications, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lichen-nitidus/basics/complications/con-20028467
 • Definition, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lichen-nitidus/basics/definition/con-20028467
 • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/1123127-differential-diagnoses#showall
 • Facial actinic lichen nitidus successfully treated with hydroxychloroquin: a case report., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24314781
 • Generalized lichen nitidus in a boy with Niemann-Pick disease type B., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24474110
 • Generalized lichen nitidus: a case report and review of the literature, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5183789/
 • Lichen nitidus, http://www.pcds.org.uk/clinical-guidance/lichen-nitidus
 • Lichen nitidus, https://www.dermnetnz.org/topics/lichen-nitidus
 • Lichen nitidus, https://www.dermnetnz.org/topics/lichen-nitidus
 • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/1123127-overview#showall
 • Treatment & Drugs, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lichen-nitidus/basics/treatment/con-20028467
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 18-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.