Voorjaarsmoeheid tegengaan: energieniveau verhogen

Voorjaarsmoeheid tegengaan: energieniveau verhogen Het klinkt mogelijk tegenstrijdig, want het voorjaar is hét seizoen waarin alles ontwaakt, ontluikt en de kleuren en geuren ons weer positief stemmen. En toch is er de zogenaamde ‘voorjaarsmoeheid’ of ‘voorjaarsdip’, zoals het ook genoemd wordt, waar menigeen mee te maken kan krijgen. Maar natuurlijk is ook aan de voorjaarsdip iets te doen en dat betreft het aanpakken van enkele energiegebieden. Op wat voor wijze pak je dat effectief aan?
Bron: Jill111, PixabayBron: Jill111, Pixabay

Hoe werkt het?

We denken dat we allemaal vrolijk het voorjaar instappen. Immers, het donkere, sombere dikketruienseizoen kunnen we weer even achter ons laten. Toch geldt dit niet voor iedereen en is er zoiets als de voorjaarsmoeheid. Het lijkt voornamelijk de nasleep van een winterdip te zijn. Als je hier last van hebt, dan ben je veelal mentaal moe en je wacht tot het langzaam beter wordt (naarmate de dagen lengen en de zon meer gaat schijnen).

De signalen van de voorjaarsmoeheid zijn wat minder heftig dan die van de winterdepressie. Vaak is het belangrijkste de overgang en het ‘tekort’ aan datgene wat je lichaam en geest zo’n goed gevoel geeft, zoals:
  • zonlicht
  • lichaamsbeweging
  • fris geurende buitenlucht
  • (mogelijk) een vitamineboost

Niet zelden kijken we zo tegen het eind van de winter ook wat somberder tegen allerlei levensaspecten aan en ook dat kan de mens parten spelen. De overgang naar het frisse (buiten)seizoen wordt dan extra groot en kan net even als teveel aanvoelen.

"Ook al zouden we alle bloemen plukken, de lente zullen we niet kunnen tegenhouden."
Pablo Neruda (1904-1973, Chileens dichter en Nobelprijswinnaar literatuur 1971)

Hoe voorkom je voorjaarsmoeheid?

We gaan er vaak te snel vanuit dat het erbij hoort en we het dus maar even moeten ondergaan. Maar dat is niet helemaal waar. Je kunt je energieniveau op een gezonde manier verhogen. Er zijn wat aandachtsgebieden die je met voldoende stimulans op een hoger energieniveau kunnen krijgen, te weten:
  • fysiek
  • cognitief
  • sociaal-emotioneel
  • creatief

Fysiek

Lichamelijke activiteiten stimuleren je energieniveau. Lichamelijke activiteiten zijn eigenlijk heel breed te benoemen. Immers, gezond en gevarieerd eten maakt daar ook onderdeel van uit. Wat extra vitamines en mineralen kunnen mogelijke (dreigende) tekorten weer goed aanvullen. Natuurlijk voldoende beweging krijgen met de dagelijkse dingen zoals traplopen, lopend naar de winkel, fietsend naar het werk of een lekkere wandeling met de hond. Combineer het bij voorkeur met wekelijks één of twee uur (alleen of in teamverband) sporten. Dat mag fanatiek, maar kan ook prima op recreatief niveau. Bij dit plaatje hoort ook regelmatig ontspannen én vergeet niet voldoende slaap te krijgen.

Bron: JoaquinAranoa, PixabayBron: JoaquinAranoa, Pixabay
Cognitief
Als je nieuwe dingen doet, dan stimuleer je ook je energieniveau. Mensen zeggen niet voor niets dat ze van leuke nieuwe dingen doen of ontdekken, energie krijgen. De hersenen willen geprikkeld worden. Dit kan in allerlei vormen, denk bijvoorbeeld aan je vakkennis verruimen, maar ook een nieuwe spannende hobby aangaan. Pak een vreemde taal op of ga leren duiken. Cognitief word je ook gestimuleerd door strategische bordspelen te doen en door veel te lezen. Zoek een boek uit dat iets van je vraagt als je het leest en verdiep je hierin. Laat je hersenen als het ware ‘kraken’.

Sociaal-emotioneel

Energie kan je ook krijgen door interactie met andere mensen. Je moet hier wel goed over nadenken, want je kun ook interactie met een ‘energieslurper’ hebben. Zo’n man of vrouw die je - soms volledig onbewust - volledig leeggezogen heeft na een gesprek. Feitelijk kan je altijd het beste met een grote boog om dit type mens gaan, maar zeker als je energie in het vroege voorjaar op een relatief laag niveau is, kan je een dergelijk iemand niet gebruiken. Gelukkig zijn er ook legio mensen waar je leuke, stimulerende gesprekken mee kunt voeren, een gesprek waar je je gevoelens op een prettige manier in kwijt kunt bijvoorbeeld. Of maak eens een praatje met een vreemde. Iemand die naast je op de bus of trein zit te wachten. Dit laatste kan ook, vanuit cognitief oogpunt, je energieniveau een boost geven.

Creatief

Laat je inspireren en je zult merken dat je er energie van krijgt. Zoek een leuke workshop uit of pak het penseel of het potlood ter hand. Schrijf een leuk stuk over een onderwerp dat je interesseert of verdiep je in de muziek. Het gaat er niet om of je uitblinkt in wat je doet, maar stel je open om geïnspireerd te worden en dit te vertalen via de pen, het instrument of het penseel. Maar inspiratie doe je ook op door een middagje in het museum door te brengen en voor anderen kan een boswandeling in een oud bos inspirerend werken.

Balans

Pas op de plaats

Als je er voor kiest om die voorjaarsmoeheid tegen te gaan, dan is het ook goed je te realiseren dat je balans moet houden. Je als een bezetene ergens in te storten zonder je ook op gezette tijden terug te trekken, is vragen om problemen. Zorg dat je bij het verkrijgen van al die energie ook zo nu en dan pas op de plaats maakt.

Dat wil niet zeggen dat je maar in je bed moet gaat liggen, want ontspannen met een kopje koffie of thee in het zonnetje op een terrasje gaan zitten, kan ook een vorm van lekker uitrusten zijn. Maar een middagdutje doet natuurlijk ook wonderen. Als je je ogen sluit, kan je brein zich als het ware resetten om vervolgens weer op te laden. Zorg dat je naast de zeven tot negen uur slaap ook overdag een rustmoment ergens in weet te bouwen. Noem het de ‘sluimerstand’ van je hersenen. Het creatieve gedeelte van je hersenen krijgt kans te ontplooien, op het moment dat je je denktank even op ‘uit’ zet.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay
Mediteren
Voor sommige mensen is mediteren ook een rustmoment. Er zijn tal van meditaties die hierbij kunnen helpen. Schaf een dvd aan en laat je op de rustige woorden van de spreker meedrijven op die ‘meditatie-wolk’. Wat ook wil helpen bij een prettig meditatiemoment, is in de buitenlucht zitten met weinig om je heen (op het strand, op een grasveld, etc.), je ogen half sluiten en je door je oogharen richten op de horizon. Vooral niet enkele meters voor je kijken. De afstand (als je richting de horizon kijkt), helpt je de gedachtegang te verruimen en dat kan stimulerend werken tijdens je meditatie.

Tot slot

We staan er lang niet altijd bij stil, maar lekker het voorjaar in gaan gaat lang niet altijd vanzelf. Lekker op verschillende vlakken actief bezig zijn, kan je helpen in het proces om de winter van je af te schudden en met veel energie het mooie ontluikende voorjaar in te stappen.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorjaarsmoeheid, gebrek aan energieVoorjaarsmoeheid, gebrek aan energieVoorjaarsmoeheid, voorjaarsdip of en lentedip is het optreden van vermoeidheidsverschijnselen in het (vroeg) voorjaar. S…
Lichttherapie bij winterdepressieTijdens de winter hebben sommige mensen last van depressiviteit. Deze vorm van depressie kan behandeld worden met lichtt…

Tepelkloven: Pijnlijke tepels bij het geven van borstvoedingTepelkloven: Pijnlijke tepels bij het geven van borstvoedingIn de eerste weken van de borstvoeding krijgen moeders soms te maken met tepelkloven. Dit zijn pijnlijke, gevoelige, en…
Barotitis: Ooraandoening door snelle drukverandering in oorBarotitis: Ooraandoening door snelle drukverandering in oorTijdens het reizen met het vliegtuig, het duiken, of bij een snelle klim of afdaling tijdens een autorit, kan barotitis…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DeltaWorks, Pixabay
  • https://www.gezondheidsnet.nl/depressie/weg-met-voorjaarsmoeheid
  • Sante 4/2017: “Voorjaarsdipje?” Subtitel: “Frisse start voor je mind…”
  • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: JoaquinAranoa, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Unsplash, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-04-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.