Tepelkloven: Pijnlijke tepels bij het geven van borstvoeding

Tepelkloven: Pijnlijke tepels bij het geven van borstvoeding In de eerste weken van de borstvoeding krijgen moeders soms te maken met tepelkloven. Dit zijn pijnlijke, gevoelige en rood uitziende tepels die mogelijk kapot zijn en bloeden. Één of beide tepels zijn aangetast. Deze aandoening ontstaat wanneer het aanleggen van de baby niet goed gebeurt omdat de baby enkel aan het eind van de tepel zuigt. Bepaalde groepen zijn meer gevoelig voor de pijnlijke aandoening, namelijk vrouwen die platte of ingetrokken tepels hebben. Af en toe is een schimmelinfectie zoals spruw (candidiasis) de oorzaak van tepelkloven. Bepaalde zepen leiden bij gevoelige vrouwen ook tot tepelkloven. Voert de moeder enkele tips uit, dan verdwijnen de symptomen van tepelkloven meestal vrij snel. Een vrouw met tepelkloofjes mag zonder probleem verder haar baby blijven voeden, ook wanneer de kloven bloeden.

Positie van borstvoeding bij tepelkloven

De moeder wrijft de tepels kort in met een koud kompres (niet met ijs) zodat de pijn verdoofd wordt. Het is bij het voeden belangrijk dat de baby wat hoger ligt en de moeder hem goed ondersteunt. Op deze manier trekt de baby minder aan de pijnlijke tepels. Het hoofdje legt de moeder het beste in de elleboogholte waarbij de buik van de baby tegen de moeder aanleunt. De mond van de baby ligt op deze manier vlakbij de tepel. Vervolgens legt de moeder een arm van de baby tegen het lichaam en zorgt ze voor een goede ondersteuning van de billen en benen. De moeder volgt ook op of de baby wel goed de tepel en het tepelhof in de mond neemt, wat niet altijd het geval is. De baby ligt bovendien best onder de arm met de voeten naar achter tegen de buik van de moeder. Deze houding is gekend als de baker- of voetbalhouding, omdat dit doet denken aan een ball bij Amerikaans football. Het lijf van de baby ondersteunt de moeder tot slot stevig met een kussen. Bemerkt de moeder dat ze toch nog pijnlijke tepelkloven heeft, dan is de baby misschien niet goed aangelegd en mag ze de baby van positie veranderen om de pijn te verlichten.

Andere tips bij vrouwen die borstvoeding geven

Borstvoeding mag de moeder geven van zodra ze aanvoelt dat de baby dit nodig heeft, want vaker voeden leidt tot minder zuigkracht van de baby waardoor de moeder minder pijn heeft. De vrouw start hierbij steeds met de minst pijnlijke tepel, want baby’s hebben de neiging om in het begin harder te zuigen. Het is daarom voor de moeder ook aangewezen om eerst diep te ademhalen alvorens de baby aan te leggen, want de eerste slokjes zijn vaak het pijnlijkst. Wanneer de borstvoeding te pijnlijk is, is het zeer belangrijk om melk van de kant van de tepelkloven uit te drukken om het risico op mastitis (borstweefselontsteking) te verminderen en om het melkaanbod te handhaven. Een vrouw met platte of ingetrokken tepels gebruikt best een plastic tepelbeschermer. Hierdoor komen de tepels meer naar voren.

Na de borstvoeding aan een baby

Voorts wast de vrouw na elke voeding de tepels met warm water (zonder zeep) en droogt ze deze grondig. Ook mag de moeder kort na het voeden een warme steriele zoutoplossing of anders een halve theelepel zout in een kopje warm water toepassen op de tepels en alle gebieden van de beschadigde huid. Dit is mogelijk met een washandje of anders met een knijpfles (met zachte straal). Het is belangrijk dit niet te lang toe te dienen (maximaal tien minuten per keer) omdat anders de genezing vertraagt en soms nog meer tepelkloven ontstaan. De borsten hebben voorts voldoende frisse lucht nodig tussen de borstvoedingen door waardoor een vrouw haar beha het beste uitdoet.

Medische hulp aan moeder bij pijnlijke tepels

Raadplegen van een arts

In een aantal situaties is het verstandig om een arts of verloskundige te raadplegen, namelijk wanneer de tepels niet genezen zijn binnen twee à drie dagen of wanneer de vrouw hiernaast nog lijdt aan andere symptomen die niet verdwijnen. Bij glimmend rode tepels met een witte afscheiding of een rood, pijnlijk gebied rond de tepels, is het eveneens raadzaam om een arts te raadplegen.

Medicatie

Pijnlijke tepelkloven mag de vrouw insmeren met lanolinezalf die speciaal bedoeld is voor vrouwen die borstvoeding geven. Dit masseert de vrouw voorzichtig in. Dit mag op de huid blijven wanneer ze de baby gaat voeden. Heeft de moeder erg veel pijn, dan mag ze ongeveer een halfuur voor het voeden paracetamol nemen. Hierdoor is ze meer ontspannen tijdens het voeden. Lijdt de moeder aan spruw (candidiasis), dan schrijft de arts haar antimycotica (schimmeldodende medicijnen) voor. Verder krijgt een vrouw bij een open wonde antibiotica voorgeschreven.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tepelkloven en borstontstekingBen je pas bevallen en geef je borstvoeding? Heb je pijnlijke tepels of borsten. Dan is de kans groot dat je last hebt v…
Pijnlijke tepels door tepelklovenPijnlijke tepels door tepelklovenTepelkloven kunnen zeer pijnlijk zijn en bemoeilijken het zogen. Ze bevorderen bovendien ook de kans op een borstontstek…
Tepelkloven behandelen, verzorgen en voorkomenTepelkloven behandelen, verzorgen en voorkomenTepelkloven zijn de nachtmerrie van de zogende vrouw. Tepelkloven ontstaan vaak door verkeerd aanleggen van de baby tijd…

Angina pectoris: hartkramp - uitleg en behandelingAngina pectoris: hartkramp - uitleg en behandelingAngina pectoris is een hartkramp, die ontstaat als een deel van de hartspier te weinig zuurstof krijgt. Deze aandoening…
Voorjaarsmoeheid tegengaan: energieniveau verhogenVoorjaarsmoeheid tegengaan: energieniveau verhogenHet klinkt mogelijk tegenstrijdig, want het voorjaar is hét seizoen waarin alles ontwaakt, ontluikt en de kleuren en geu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TawnyNina, Pixabay
  • Geraadpleegd op 6 april 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Cracked or bleeding nipples, https://www.babycenter.com/0_cracked-or-bleeding-nipples_8493.bc
  • Healing Tips for Nipple Cracks or Abrasions, http://kellymom.com/bf/concerns/mother/nipplehealing/
  • Tepelkloven, Bij glimmend rode tepels met een witte afscheiding of een rood, pijnlijk gebied rond de tepels, is het raadzaam om een arts te raadplegen.
  • Tepelkloven, Eerste Hulp Bij Kleine Kwalen - een praktische gids voor zelfbehandeling van kleine kwalen, Auteur :Michael Peters, Uitgever: Lifetime , ISBN10: 9021580535, ISBN13: 9789021580531, blz. 126
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 12-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.