Voorkomen van misselijkheid na gebruik van de pil
De anticonceptiepil, kortweg de pil genoemd, is een betrouwbare methode om zwangerschap te voorkomen. Dit wordt bewerkstelligd door de hormonen oestrogeen en progestageen in de pil. Deze hormonen kunnen helaas een aantal ongewenste effecten hebben op het lichaam. Een van de mogelijke bijwerkingen van het hormoon oestrogeen in deze pil is misselijkheid. Door een aantal zaken in acht te houden kan deze misselijkheid over het algemeen goed bestreden worden.
Misselijkheid na gebruik van de pil
Misselijkheid is een veelvoorkomende bijwerking van anticonceptiepillen. De pil is werkzaam door een verscheidenheid aan mechanismes. Het oestrogeen in de pil gaat de eisprong, ook wel ovulatie genoemd, tegen. Zonder de eisprong is zwangerschap niet mogelijk. Daarnaast bevat een pil progestageen, wat het sperma bemoeilijkt de baarmoeder te bereiken. De hoeveelheid oestrogeen en progestageen in de anticonceptiepil bepaalt in grote mate de kans op bijwerkingen. Voor misselijkheid is oestrogeen de voornaamste boosdoener. Dit hormoon kan maagklachten veroorzaken. Een anticonceptiepil met een hoge dosering oestrogeen heeft dan ook een verhoogde kans op misselijkheid als bijwerking.
Het voorkomen van misselijkheid
Veel vrouwen hebben, door een of meerdere aspecten van hun dagelijkse routine aan te passen, misselijkheid met succes kunnen bestrijden.
Neem de pil niet in op een lege maag
Om misselijkheid te voorkomen, is het aan te raden de pil niet te slikken op een lege maag. Het is beter deze in te nemen na een maaltijd of na een snack voor het slapen gaan. Daarnaast is het mogelijk om een half uur voor het innemen van de pil een maagtablet te slikken. Dit kan ervoor zorgen de maag rustig te houden.
Probeer gember en munt om de maag te verzachten
Een deel van de vrouwen met misselijkheidsklachten heeft deze opgelost door het innemen van bepaalde producten. Gember en munt worden veel genoemd in dit verband. Munt en gember staan beide bekend om hun verzachtende werking op een ontstelde maag. Veel vrouwen hebben bijvoorbeeld baat gehad bij het drinken van verse muntthee. Daarnaast kan pepermuntolie gemengd worden met sap of water. Gember kan zowel als thee worden bereid als via capsules worden ingenomen.
Pas het moment van inname aan
Veel vrouwen ervaren meer misselijkheid wanneer de pil in de ochtend in wordt genomen, in vergelijking met ’s avonds. Probeer de pil elke avond rond dezelfde tijd in te nemen, om te kijken of dit de misselijkheid voorkomt.
Bijwerkingen nemen na verloop van tijd af
Wanneer net begonnen is met een (nieuw soort) anticonceptiepil en de misselijkheid slechts licht is, is het raadzaam geduld te betrachten. Vaak verdwijnt deze lichte misselijkheid na enkele weken, wanneer het lichaam aan de nieuwe hormonen is gewend. Bijwerkingen die na drie maand nog steeds aanhouden, zijn waarschijnlijk blijvend. In dit geval zal een nieuwe vorm van anticonceptie kunnen worden overwogen.
Ernstige misselijkheid
Bij een sterke mate van misselijkheid is het van belang een betere hormonale balans te vinden. De anticonceptiepil zal genoeg oestrogeen moeten bevatten om zwangerschap te voorkomen, maar niet zo veel dat misselijkheid optreedt. Het is goed om in samenspraak met de huisarts de alternatieve opties te verkennen.
Het is mogelijk dat misselijkheid niet te voorkomen valt, onafhankelijk van het type pil dat genomen wordt. In dat geval zal over moeten worden gegaan op een andere vorm van anticonceptie, zoals condooms of een anticonceptiepil met alleen progestageen. Bij deze pil met lage hormoondosering is het regelen van de menstruatie overigens niet mogelijk. De huisarts kan adviseren over een scala aan andere voorbehoedsmiddelen die effectief zijn en minder bijwerkingen hebben dan de traditionele anticonceptiepil, zoals de prikpil, de hormoonspiraal en het koperspiraaltje.