Paragonimiasis: Worminfectie met symptomen aan buik & longen
Paragonimiasis is een parasitaire infectie veroorzaakt door platwormen, specifiek door wormen van het geslacht Paragonimus. Deze aandoening ontstaat doorgaans door het eten van rauwe of onvoldoende verhitte schaaldieren die besmet zijn met de parasiet. De infectie richt zich vooral op de longen en het borstvlies, wat leidt tot symptomen zoals buikpijn, hoesten en kortademigheid. De diagnose kan uitdagend zijn, en de behandeling met wormdodende medicijnen kan enige tijd in beslag nemen. Indien onbehandeld, kan paragonimiasis leiden tot chronische problemen en ernstige complicaties, zoals infecties in de hersenen of buik. Preventief wordt aangeraden om geen rauwe schaaldieren te consumeren in gebieden waar deze parasieten veel voorkomen.
Epidemiologie parasitaire infectie
Paragonimiasis komt voornamelijk voor in tropische klimaten en is wijdverspreid in West-Afrika, het Indische subcontinent, het Verre Oosten, Midden- en Zuid-Amerika. De verspreiding van deze ziekte is sterk afhankelijk van de aanwezigheid van de parasiet en de consumptie van besmette schaaldieren in deze regio's.
Oorzaken: Platwormen van het geslacht Paragonimus
Paragonimus
De ziekte wordt veroorzaakt door platwormen van het geslacht Paragonimus. De Wereldgezondheidsorganisatie vermeldt verschillende soorten die bij mensen symptomen kunnen veroorzaken, met name:
- P. africanus en P. uterobilateralis in West- en Centraal-Afrika.
- P. caliensis, P. kellicotti en P. mexicanus in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika.
- P. westermani, P. heterotremus en P. philippinensis in Azië, waaronder China, Noord-Korea, Zuid-Korea, Laos, de Filippijnen, Thailand, Vietnam en andere Oost-Aziatische landen.
Besmetting
Infectie treedt op door het consumeren van rauwe of onvoldoende verhitte garnalen, krabben of rivierkreeften die besmet zijn met de parasiet. Deze besmette schaaldieren kunnen ook door andere dieren zoals katten, honden, schapen, stinkdieren, vossen, coyotes, wasberen, bobcats en nertsen worden gegeten. Wanneer mensen vlees van deze besmette dieren consumeren, kunnen zij ook besmet raken, hoewel dit minder frequent voorkomt.
Wormen in het lichaam
Na consumptie komen de larven vrij in de darm, dringen door de darmwand, gaan de buikholte binnen en migreren door het diafragma naar de longen. Binnen zes tot tien weken rijpen de larven uit tot volwassen wormen, die tot 120 mm bij 10 mm groot kunnen worden. Deze volwassen wormen leven in de longen en produceren gouden bruine eieren die via de bronchiolen worden uitgescheiden, of worden ingeslikt en via de ontlasting uitgescheiden. In zeldzame gevallen kunnen de wormen ook in de buikholte of hersenen verblijven, wat kan leiden tot ernstige complicaties. Paragonimiasis is niet besmettelijk tussen mensen.
Pijn op de borst komt vaak voor bij paragonimiasis. /
Bron: Pexels, PixabaySymptomen: Buik, longen en hersenen
Niet alle patiënten met paragonimiasis vertonen symptomen. Bij symptomatische patiënten verschijnen de klachten meestal binnen twee tot vijftien dagen na infectie. Beginnen symptomen vaak met buikpijn en diarree, later kunnen ook andere klachten optreden, zoals:
Bij ernstige gevallen kunnen symptomen ook in de hersenen optreden, zoals hoofdpijn, braken, epilepsie en dubbelzien.
Diagnose en onderzoeken
Lichamelijk onderzoek
Het vaststellen van paragonimiasis kan lastig zijn vanwege de overlap van symptomen met andere aandoeningen. De arts begint met een vragenlijst over de consumptie van rauwe schaaldieren. Vervolgens voert hij een lichamelijk onderzoek uit en kan abnormale ademgeluiden of een gevoelige buik detecteren.
Een bloedonderzoek kan kenmerken van de infectie onthullen. /
Bron: Frolicsomepl, Pixabay Diagnostisch onderzoek
Beeldvormende onderzoeken zoals röntgenfoto's, echografie,
CT-scan, en
MRI-scan van de buik, evenals een
bronchoscopie (kijkonderzoek van de luchtwegen) en
thoracentese (verwijdering van overtollig vocht uit de pleuraholte), kunnen helpen bij het bevestigen van de diagnose. Deze onderzoeken kunnen ook
longknobbeltjes onthullen. De bevestiging van paragonimiasis gebeurt door een ontlastingsstaal of
sputumcultuur (onderzoek van slijm uit de luchtwegen), waar de kenmerkende eieren worden gevonden.
Bloedonderzoek kan verhoogde niveaus van specifieke witte bloedcellen (eosinofilie) en antilichamen tegen de wormen aantonen.
Differentiële diagnose
De symptomen van paragonimiasis kunnen lijken op die van andere aandoeningen, zoals
tuberculose. Als de patiënt niet reageert op
antibiotica, kan paragonimiasis een overweging zijn. Andere differentiële diagnoses omvatten:
Behandeling van paragonimiasis
De behandeling van paragonimiasis omvat doorgaans een combinatie van twee
anthelminthica (wormdodende medicijnen). Als de infectie de hersenen heeft aangetast, kunnen anti-epileptica worden voorgeschreven om toevallen te controleren. In sommige gevallen kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn om de zwelling in de hersenen te verminderen.
Bij aantasting van de hersenen kunnen symptomen zoals dubbelzien optreden. /
Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)Prognose en herstel
De prognose bij een tijdige en correcte behandeling van paragonimiasis is doorgaans goed. De meeste patiënten herstellen volledig zonder langdurige gevolgen. Het is echter belangrijk om symptomen tijdig te herkennen en medische hulp in te schakelen om complicaties te voorkomen.
Complicaties van paragonimiasis
Vertraging in de diagnose kan leiden tot complicaties. Bij uitbreiding van de infectie in de buik kunnen complicaties zoals
pleura-effusie (vochtophoping tussen borstvlies en longvlies),
pneumothorax (klaplong) en/of een buiktumor optreden. Als de parasiet naar de hersenen migreert, kunnen symptomen zoals meningitis (ontsteking van het hersen- en ruggenmergvlies) optreden, met
braken,
epilepsie,
dubbelzien (diplopie), verminderd gezichtsvermogen,
hoofdpijn en andere neurologische symptomen.
Preventie van paragonimiasis
Om paragonimiasis te voorkomen, is het cruciaal om schaaldieren grondig te koken voordat ze worden gegeten. Daarnaast zijn goede sanitaire voorzieningen essentieel om besmetting te voorkomen.