Longknobbeltjes: Oorzaken van noduli (knobbels) in longen

Longknobbeltjes: Oorzaken van noduli (knobbels) in longen Een longknobbeltje is een klein gezwelletje in de long, met een diameter kleiner dan 3 centimeter. Longknobbeltjes kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Goedaardige knobbeltjes zijn het gevolg van diverse aandoeningen, zoals ontstekingen, infecties of andere oorzaken. Kwaadaardige longknobbeltjes komen voor in verschillende vormen. Symptomen zijn niet altijd aanwezig, vooral niet bij goedaardige knobbeltjes. Kwaadaardige knobbeltjes veroorzaken echter vaak hoest, kortademigheid en andere klachten. De behandeling van longknobbeltjes is sterk afhankelijk van de oorzaak en of de knobbeltjes goedaardig of kwaadaardig zijn. Meestal is een combinatie van medicatie, operatie en/of radiotherapie mogelijk. De vooruitzichten zijn per geval erg verschillend.

Anatomie van de longen

De longen zijn essentiële organen van het ademhalingssysteem en bevinden zich in de borstholte, aan weerszijden van het hart. Ze zijn verantwoordelijk voor de gaswisseling, waarbij zuurstof uit de lucht in het bloed wordt opgenomen en koolstofdioxide uit het bloed wordt verwijderd.

Structuur van de longen
De longen zijn verdeeld in lobben: de rechterlong bestaat uit drie lobben (bovenste, middelste en onderste lob), terwijl de linkerlong uit twee lobben bestaat (bovenste en onderste lob). Deze asymmetrie is het gevolg van de aanwezigheid van het hart aan de linkerkant van de borstholte.

De longen zijn omgeven door een dubbellaags vlies, de pleura, dat de longen en de borstholte bedekt. De pleura bestaat uit twee lagen: de pariëtale pleura, die de borstwand bekleedt, en de viscerale pleura, die de longen bedekt. Tussen deze twee lagen bevindt zich de pleuraholte, gevuld met pleuravocht, dat helpt bij het verminderen van wrijving tijdens de ademhaling.

Bronchi en bronchiolen
De lucht die we inademen komt de longen binnen via de luchtpijp (trachea), die zich splitst in de rechter en linker hoofdbronchus. Deze hoofdbronchi vertakken zich verder in de secundaire (lobaire) bronchi, die elk naar een lob van de longen leiden. De bronchi vertakken zich verder in kleinere bronchiolen, die uiteindelijk eindigen in de alveoli, de kleine luchtzakjes waar de gaswisseling plaatsvindt.

Alveoli en longknobbeltjes
De alveoli zijn de functionele eenheden van de longen en zijn verantwoordelijk voor de gaswisseling. Ze hebben een dunne wand van één cellaag, wat de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide mogelijk maakt. De alveoli zijn omgeven door een netwerk van haarvaten, die zuurstof opnemen en koolstofdioxide afgeven aan het bloed.

Longknobbeltjes (ook wel noduli genoemd) zijn kleine, gezwollen structuren die zich in de longen kunnen vormen. Ze ontstaan vaak als gevolg van ontsteking, infectie of andere aandoeningen. Longknobbeltjes kunnen variëren in grootte en kunnen enkele millimeters tot enkele centimeters groot zijn. Ze kunnen zowel goedaardig als kwaadaardig zijn en worden vaak aangetroffen tijdens beeldvorming, zoals een röntgenfoto of CT-scan.

De anatomie van longknobbeltjes kan variëren afhankelijk van hun oorzaak:
  • Infectieuze longknobbeltjes: Bij infecties, zoals tuberculose, kunnen longknobbeltjes ontstaan door de ophoping van immuuncellen en necrotisch weefsel. Deze knobbeltjes zijn vaak gevuld met pus of ontstoken weefsel.
  • Goedaardige knobbeltjes: Deze knobbeltjes kunnen ontstaan door littekenweefsel na een infectie of door andere niet-kankerachtige aandoeningen. Ze zijn vaak kleiner en vereisen mogelijk geen behandeling.
  • Kwaadaardige knobbeltjes: Bij longkanker kunnen longknobbeltjes de vorm aannemen van tumoren die zich ontwikkelen uit de longcellen. Dit type knobbeltje kan infiltreren in omringend weefsel en metastaseren naar andere delen van het lichaam.

Vasculaire structuur
De longen hebben een uitgebreid netwerk van bloedvaten, waaronder de longarteriën en longaders. De longarteriën vervoeren zuurstofarm bloed van het hart naar de longen, terwijl de longaders zuurstofrijk bloed terugvoeren naar het hart. Dit systeem is essentieel voor de gaswisseling en de zuurstofvoorziening van het lichaam.

Zenuwstructuur
De longen worden ook geïnnerveerd door het autonome zenuwstelsel, dat de ademhaling reguleert. De nervus vagus speelt een belangrijke rol in het aanpassen van de bronchiale verwijding en vernauwing, wat de luchtstroom naar de alveoli beïnvloedt.

Epidemiologie van longnoduli

Longknobbeltjes komen vrij vaak voor en zijn te vinden op één op de vijfhonderd röntgenfoto’s van de borstkas en één op de honderd CT-scans van de borstkas.

Goedaardige longgezwelletjes

Aspergilloom

Een aspergilloom is een schimmelinfectie die veroorzaakt wordt door Aspergillus, meestal in longholtes die zijn ontstaan door andere aandoeningen zoals tuberculose of sarcoïdose. Het schimmelknobbeltje is in principe goedaardig, maar kan symptomen veroorzaken zoals hoesten, kortademigheid en bloed ophoesten (hemoptoë). Als de symptomen ernstig zijn of er een verhoogd risico op complicaties bestaat, kan chirurgische verwijdering nodig zijn. Soms wordt ook medicamenteuze behandeling met antischimmelmiddelen overwogen.

Hamartoom

Een hamartoom is een van de meest voorkomende goedaardige longtumoren. Deze tumoren bestaan uit een mix van verschillende soorten weefsels, zoals kraakbeen, vet en bindweefsel, die normaal gesproken in de long voorkomen. Hamartomen groeien meestal langzaam en veroorzaken zelden symptomen. Ze worden vaak bij toeval ontdekt tijdens een röntgenfoto of CT-scan. Behandeling is zelden nodig, tenzij het knobbeltje groot genoeg wordt om ademhalingsproblemen te veroorzaken.

Infectieuze granuloom

Een infectieus granuloom is een knobbeltje dat ontstaat als reactie op een infectie, zoals tuberculose of histoplasmose. Dit type knobbeltje is goedaardig en wordt veroorzaakt door een lokale ophoping van ontstekingscellen die het lichaam gebruikt om de infectie te bestrijden. Infectieuze granulomen worden vaak bij toeval ontdekt op een scan en hoeven meestal geen behandeling, tenzij er actieve infectiesymptomen aanwezig zijn die medische aandacht vereisen.

Rond atelectase

Rond atelectase is een zeldzame, goedaardige aandoening waarbij een deel van het longweefsel ineenzakt en een ronde massa vormt die op een knobbeltje lijkt. Het wordt vaak gezien bij mensen met een langdurige blootstelling aan asbest of met andere onderliggende longziekten. Deze aandoening is meestal symptoomloos en wordt bij toeval ontdekt. Behandeling is over het algemeen niet nodig.

Sarcoïdose granuloom

Sarcoïdose is een ontstekingsziekte waarbij zich kleine knobbeltjes, granulomen genaamd, vormen in verschillende organen, waaronder de longen. De knobbels zijn goedaardig, maar kunnen ontsteking en littekenvorming veroorzaken, wat leidt tot ademhalingsmoeilijkheden. Sarcoïdose wordt meestal behandeld met medicijnen zoals corticosteroïden om de ontsteking te verminderen.

Solitaire longnodulus

Een solitaire longnodulus is een enkele, kleine, ronde massa in de long die meestal goedaardig is. Veel van deze noduli zijn het gevolg van oude infecties, littekenweefsel of goedaardige tumoren zoals hamartomen. Deze knobbeltjes zijn meestal symptoomloos en worden bij toeval ontdekt tijdens beeldvorming. Afhankelijk van de grootte en vorm kan regelmatig monitoren of een biopsie nodig zijn om kwaadaardigheid uit te sluiten.

Kwaadaardige longknobbeltjes

Adenocarcinoom

Adenocarcinoom is een type longkanker dat zich ontwikkelt in de slijmproducerende klieren van de longen. Het is een van de meest voorkomende vormen van niet-kleincellige longkanker en wordt vaak bij toeval ontdekt als een knobbeltje op een röntgenfoto of CT-scan. Adenocarcinomen kunnen langzaam groeien en aanvankelijk weinig symptomen veroorzaken, maar ze kunnen uiteindelijk uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Behandeling omvat vaak chirurgie, chemotherapie en bestraling.

Kleincellig longcarcinoom

Kleincellig longcarcinoom (SCLC) is een zeer agressieve vorm van longkanker die zich snel verspreidt naar andere delen van het lichaam. Dit type kanker wordt vaak pas in een gevorderd stadium ontdekt en presenteert zich meestal als een klein knobbeltje dat snel groeit. Symptomen kunnen kortademigheid, aanhoudend hoesten, pijn op de borst en gewichtsverlies omvatten. Behandeling bestaat meestal uit chemotherapie en bestraling, maar de prognose is vaak slecht vanwege de snelle groei en uitzaaiingen.

Plaveiselcelcarcinoom

Plaveiselcelcarcinoom is een type longkanker dat meestal ontstaat in de grotere luchtwegen van de longen. Dit kwaadaardige knobbeltje ontwikkelt zich vaak als gevolg van langdurige blootstelling aan roken of luchtvervuiling. Het knobbeltje kan aanvankelijk traag groeien, maar heeft het potentieel om uit te zaaien. Behandeling omvat meestal chirurgie, bestraling en chemotherapie, afhankelijk van het stadium van de kanker.

Gemetastaseerde longkanker

Gemetastaseerde longkanker verwijst naar knobbeltjes die ontstaan wanneer kanker van een ander deel van het lichaam (zoals de borst, darm of nieren) uitzaait naar de longen. Deze knobbels zijn kwaadaardig en worden vaak ontdekt bij mensen die al gediagnosticeerd zijn met kanker elders in het lichaam. Behandeling richt zich meestal op de oorspronkelijke kanker en kan chirurgie, bestraling of chemotherapie omvatten, afhankelijk van de verspreiding van de ziekte.

Grootcellig carcinoom

Grootcellig carcinoom is een vorm van niet-kleincellige longkanker die zich kan presenteren als een knobbeltje in de longen. Dit type kanker groeit snel en kan symptomen veroorzaken zoals een aanhoudende hoest, pijn op de borst en gewichtsverlies. Grootcellig carcinoom kan uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Behandeling bestaat vaak uit een combinatie van chirurgie, chemotherapie en bestraling.

Mesothelioom

Mesothelioom is een zeldzame maar agressieve vorm van kanker die de pleura (het vlies rondom de longen) aantast, vaak veroorzaakt door blootstelling aan asbest. Hoewel het knobbeltje goedaardig lijkt, is het mesothelioom kwaadaardig en heeft het een slechte prognose. Symptomen zijn onder andere ademhalingsproblemen, pijn op de borst en vermoeidheid. Behandeling kan chirurgie, chemotherapie en bestraling omvatten, maar genezing is zeldzaam.

Pancoast-tumor

Een Pancoast-tumor is een zeldzame vorm van longkanker die zich aan de bovenkant van de longen ontwikkelt. Deze tumor kan zich verspreiden naar nabijgelegen weefsels zoals ribben en zenuwen, wat pijn in de schouders, armen en borst kan veroorzaken. Omdat de tumor zich in een lastig bereikbare plek bevindt, kan chirurgische verwijdering moeilijk zijn, en de behandeling bestaat vaak uit een combinatie van chemotherapie en bestraling.

Roken verhoogt vaak het risico op kwaadaardige longknobbeltjes / Bron: Geralt, PixabayRoken verhoogt vaak het risico op kwaadaardige longknobbeltjes / Bron: Geralt, Pixabay

Oorzaken en soorten van longknobbeltjes

Knobbeltjes in de longen kunnen goedaardig (benigne) of kwaadaardig (maligne) zijn. De kans dat een knobbeltje goedaardig is, is groter bij:
  • Patiënten jonger dan 40 jaar: Deze groep heeft een lagere kans op longkanker.
  • Verkalkte knobbeltjes: Verkalkte gebieden in een knobbeltje wijzen vaak op een goedaardige aandoening.
  • Kleine noduli: Kleine longknobbeltjes zijn over het algemeen goedaardig.

Naast roken zijn er nog andere risicofactoren voor kwaadaardige longknobbeltjes:
  • Blootstelling aan kankerverwekkende stoffen: Asbest, siliciumstof en radon zijn voorbeelden van stoffen die het risico op longkanker verhogen.
  • Erfelijke aanleg: Mensen met een familiegeschiedenis van longkanker hebben een verhoogd risico.
  • Chronische longziekten: COPD en emfyseem verhogen de kans op longkanker.

Goedaardige longknobbeltjes hebben verschillende oorzaken, waaronder:
  • Ontstekingen: Longontsteking, schimmelinfecties en andere ontstekingen kunnen leiden tot de vorming van littekenweefsel (granuloom) in de longen, wat soms zichtbaar is als een knobbeltje op een röntgenfoto of CT-scan.
  • Infecties: Parasieten, bacteriën en virussen kunnen infecties veroorzaken die longknobbeltjes kunnen veroorzaken.
  • Andere aandoeningen: Auto-immuunziekten, sarcoïdose en amyloïdose zijn enkele voorbeelden van aandoeningen die longknobbeltjes kunnen veroorzaken.

Goedaardige noduli

Ongeveer 90% van de longknobbeltjes kleiner dan 3 centimeter in diameter is goedaardig. Deze goedaardige longtumoren kunnen zich in verschillende delen van de longen ontwikkelen. Er zijn diverse oorzaken voor goedaardige longnoduli. Meestal ontstaan ze door een ontsteking in de longen**, die het gevolg is van een infectie of andere aandoening. In dat geval is de knobbel een teken van littekenweefsel (granuloom) dat door de eerdere ontsteking is gevormd.

Infecties
Besmettelijke oorzaken van longnoduli zijn onder andere:

Ontstekingen
Enkele ontstekingsaandoeningen die longknobbeltjes kunnen veroorzaken, zijn:
  • Pneumoconiose (stoflong), zoals silicose en het Caplan-syndroom. Deze aandoeningen worden veroorzaakt door het inademen van schadelijke stoffen zoals silicastof, wat kan leiden tot ontsteking en littekenvorming in de longen.
  • Reumatoïde artritis: Deze aandoening veroorzaakt ontsteking in de gewrichten en andere organen, waaronder de longen. In de longen kunnen zich dan noduli vormen.
  • Sarcoïdose: Dit is een aandoening die ontsteking veroorzaakt in verschillende organen, waaronder de ogen, huid, longen en het zenuwstelsel. Longknochbels zijn een veelvoorkomend symptoom van sarcoïdose.
  • Wegener-granulomatose: Dit is een zeldzame auto-immuunziekte die ontsteking veroorzaakt in de bloedvaten en organen, waaronder de longen. Longknochbels zijn een veelvoorkomend symptoom van Wegener-granulomatose.

Caplan-syndroom
Het Caplan-syndroom is een longziekte die ontstaat door het inademen van stofdeeltjes, zoals asbest, koolstof en silica. Deze stoffen veroorzaken ontsteking en littekenvorming in de longen, wat bekend staat als longfibrose. Hierdoor functioneren de longen minder goed en is er minder zuurstofopname in de bloedbaan. Kenmerken van het Caplan-syndroom zijn onder andere een ontsteking in de longen, meerdere longnoduli van 5 tot 50 mm, vooral in de bovenste longkwabben, kortademigheid, hoesten, pijn op de borst en vermoeidheid. Risicogroepen omvatten mijnwerkers en mensen met reumatoïde artritis (RA) die worden blootgesteld aan stofdeeltjes. De behandeling bestaat uit het voorkomen van blootstelling aan de schadelijke stof, corticosteroïden (ontstekingsremmers) om de ontsteking te verminderen en immunotherapie bij RA-patiënten. De longaandoening is goed behandelbaar met medicatie en het vermijden van de schadelijke stof. De vooruitzichten zijn dan over het algemeen goed.

Andere goedaardige longknobbeltjes
Naast de reeds genoemde aandoeningen, zijn er nog diverse andere oorzaken van goedaardige longknobbeltjes:
  • Amyloïdose: Dit is een aandoening waarbij zich abnormale afzettingen van amyloïde-eiwitten ophopen in organen en weefsels, waaronder de longen. Deze afzettingen kunnen leiden tot longknobbeltjes.
  • Atelectase: Dit is een aandoening waarbij een deel van de long volledig of gedeeltelijk ineenvalt door verlies van volume. In sommige gevallen kan atelectase leiden tot de vorming van een knobbeltje op de röntgenfoto.
  • Blastomen: Dit zijn zeldzame tumoren die ontstaan uit onrijpe cellen. In de longen kunnen blastomen zich manifesteren als knobbeltjes.
  • Bloedvatafwijkingen: Goedaardige afwijkingen in de bloedvaten van de longen, zoals hemangiomen, kunnen soms op röntgenfoto's als knobbeltjes zichtbaar zijn.
  • Bronchiale adenomen: Dit zijn goedaardige tumoren die zich ontwikkelen in de bronchiën, de luchtwegen in de longen.
  • Fibromen: Dit zijn goedaardige bindweefselgezwellen die op een steeltje groeien. In de longen kunnen fibromen op röntgenfoto's als knobbeltjes zichtbaar zijn.
  • Hamartomen: Dit zijn kleine, goedaardige gezwellen die bestaan uit verschillende soorten normaal weefsel die op een abnormale manier georganiseerd zijn. Hamartomen van de longen kunnen op röntgenfoto's als knobbeltjes zichtbaar zijn.
  • Hemangiomen: Dit zijn goedaardige tumoren van bloedvaten die op verschillende plekken in het lichaam kunnen voorkomen, waaronder de longen. Hemangiomen in de longen kunnen op röntgenfoto's als knobbeltjes zichtbaar zijn.
  • Longfibrose: Dit is een chronische aandoening waarbij het longweefsel verhardt en littekens vertoont. In sommige gevallen kunnen gebieden met littekenweefsel op röntgenfoto's als knobbeltjes zichtbaar zijn.
  • Longinfarcten: Dit is de afsterving van longweefsel als gevolg van de afsluiting van een bloedvat. In zeldzame gevallen kan een longinfarct leiden tot de vorming van een knobbeltje op de röntgenfoto.
  • Neurofibromen: Dit zijn goedaardige tumoren die ontstaan uit zenuwweefsel. Neurofibromen kunnen in verschillende delen van het lichaam voorkomen, waaronder de longen. In de longen kunnen neurofibromen op röntgenfoto's als knobbeltjes zichtbaar zijn.

Let op: Deze lijst is niet uitputtend. Er zijn nog andere zeldzame oorzaken van goedaardige longknobbeltjes.

Kwaadaardige noduli

Kwaadaardige longknobbeltjes zijn het gevolg van longkanker of metastasen (uitzaaiingen van kanker). Metastasen in de longen komen het meest voor bij borstkanker, darmkanker, blaaskanker en prostaatkanker. Andere kwaadaardige aandoeningen die zich in de longen kunnen manifesteren als knobbeltjes zijn lymfomen (kanker van lymfocyten), sarcomen en carcinoïde tumoren (het carcinoïd syndroom: afscheiding van serotonine in het lichaam).

Risicofactoren voor longknobbeltjes

Roken
Roken is de grootste risicofactor voor longknobbeltjes en longkanker. Langdurig en intensief roken verhoogt de kans op het ontwikkelen van abnormale veranderingen in de longen, waaronder knobbeltjes. De schadelijke chemicaliën in sigarettenrook kunnen het longweefsel beschadigen en bijdragen aan de vorming van knobbeltjes.

Leeftijd
De kans op het ontwikkelen van longknobbeltjes neemt toe met de leeftijd. Oudere volwassenen hebben een hoger risico omdat de accumulatie van schadelijke blootstellingen in de loop van de tijd en het verouderende longweefsel de kans op knobbeltjes verhoogt.

Langdurige blootstelling aan schadelijke stoffen
Mensen die worden blootgesteld aan bepaalde schadelijke stoffen, zoals asbest, radon, en andere industriële chemicaliën, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van longknobbeltjes. Deze blootstellingen kunnen leiden tot chronische ontsteking of schade aan het longweefsel.

Familiegeschiedenis van longkanker
Een familiegeschiedenis van longkanker kan het risico op het ontwikkelen van longknobbeltjes verhogen. Erfelijke factoren kunnen bijdragen aan de aanleg voor longkanker en andere longaandoeningen.

Vorige longziekten
Mensen die eerder longziekten hebben gehad, zoals tuberculose of andere infecties, kunnen een verhoogd risico op longknobbeltjes hebben. Deze aandoeningen kunnen het longweefsel beschadigen en leiden tot de ontwikkeling van knobbeltjes.

Immuunsysteemproblemen
Aandoeningen die het immuunsysteem beïnvloeden, zoals auto-immuunziekten, kunnen het risico verhogen op het ontwikkelen van longknobbeltjes. Een verzwakt of overactief immuunsysteem kan bijdragen aan abnormaliteiten in het longweefsel.

Geschiedenis van longkanker
Personen die eerder gediagnosticeerd zijn met longkanker hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van nieuwe knobbeltjes, die kunnen wijzen op een recidief of secundaire tumoren.

Het is belangrijk om te realiseren dat hoewel deze risicofactoren de kans op het ontwikkelen van longknobbeltjes kunnen verhogen, niet alle knobbeltjes kankerachtig zijn. Regelmatige controle en medische evaluatie zijn cruciaal voor een nauwkeurige diagnose en tijdige behandeling.

Een kwaadaardig longknobbeltje veroorzaakt mogelijk pijn op de borst / Bron: Pexels, PixabayEen kwaadaardig longknobbeltje veroorzaakt mogelijk pijn op de borst / Bron: Pexels, Pixabay

Symptomen

Een longknobbeltje is een klein, afgerond of ovaal gezwelletje in de long. De knobbeltjes (noduli) hebben meestal een diameter tot drie centimeter. Als ze groter zijn, is er sprake van een longmassa (longtumor), wat vaak wijst op een kwaadaardige longtumor. De patiënt heeft één of meer knobbeltjes in de longen, afhankelijk van de oorzaak.

In de meeste gevallen ervaart de patiënt geen symptomen bij een goedaardig longknobbeltje. De eventueel aanwezige symptomen zijn gerelateerd aan de aandoening die verantwoordelijk is voor de vorming van de knobbeltje.

Wanneer een knobbeltje tot stand komt door longkanker of te wijten is aan een andere kwaadaardige oorzaak, ervaart de patiënt ofwel geen symptomen, of anders zet de knobbeltje een nieuwe hoestaanval (met bloed) (hoesten) in gang.

Een piepende ademhaling (stridor), kortademigheid, pijn op de borst, rugpijn en gewichtsverlies zijn andere kenmerken die bij symptomatische patiënten mogelijk zijn.

Alarmsymptomen

Pijn op de borst
Een intense en aanhoudende pijn op de borst kan een teken zijn van een hartaanval of angina pectoris. Deze pijn kan uitstralen naar de schouders, armen, kaak of rug. Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken, vooral als de pijn gepaard gaat met kortademigheid of misselijkheid.

Kortademigheid
Ongewone moeite met ademhalen of een gevoel van benauwdheid kunnen wijzen op ernstige aandoeningen zoals astma-aanvallen, longontsteking of hartfalen. Als je kortademig bent zonder duidelijke oorzaak, is het essentieel om onmiddellijk een arts te raadplegen of een noodnummer te bellen.

Verlies van bewustzijn
Als iemand plotseling bewusteloos raakt en niet aanspreekbaar is, kan dit duiden op ernstige medische problemen zoals een beroerte of een ernstige infectie. Het is cruciaal om onmiddellijk medische hulp te zoeken en de vitale functies van de persoon te controleren.

Bloeden
Ernstige of ongewone bloeding, of het nu extern is door een verwonding of intern zoals bij braken van bloed, kan levensbedreigend zijn. Probeer het bloeden te stoppen indien mogelijk en zoek direct medische hulp om verdere complicaties te voorkomen.

Plotselinge of ernstige hoofdpijn
Een nieuwe, intense hoofdpijn die anders is dan gebruikelijk, vooral als deze gepaard gaat met symptomen zoals verwardheid of visuele veranderingen, kan wijzen op een ernstige aandoening zoals een beroerte of hersenbloeding. Het is belangrijk om onmiddellijk een arts te raadplegen bij dergelijke symptomen.

Zwakheid of verlamming aan één kant van het lichaam
Plotselinge zwakte of verlamming aan één kant van het lichaam, vaak samen met problemen met spreken of begrijpen, kan een teken zijn van een beroerte. Dit vereist onmiddellijke medische aandacht en interventie.

Veranderingen in bewustzijn of mentale toestand
Als iemand plotseling verward of desoriënteerd raakt, of extreem slaperig lijkt zonder duidelijke oorzaak, kunnen deze symptomen wijzen op een ernstige aandoening zoals een infectie of een metabole stoornis. Het is belangrijk om direct medische hulp te zoeken.

Ernstige buikpijn
Hevige buikpijn die aanhoudt, vooral als deze gepaard gaat met koorts, braken of veranderingen in de stoelgang, kan duiden op aandoeningen zoals appendicitis, pancreatitis of buikvliesontsteking. Raadpleeg onmiddellijk een arts om de oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen.

Zicht- of spraakproblemen
Plotselinge veranderingen in gezichtsvermogen of problemen met spreken en begrijpen kunnen wijzen op een beroerte of andere ernstige neurologische aandoeningen. Dit vereist onmiddellijke medische evaluatie.

Koude, klamme huid of blauwe lippen
Een huid die koel en klam aanvoelt, of blauwe verkleuring van de lippen en huid, kan wijzen op ernstige circulatie- of ademhalingsproblemen. Het is van groot belang om onmiddellijk medische hulp in te schakelen bij deze symptomen.

Diagnose en onderzoeken

In de meeste gevallen beseft de patiënt niet dat hij of zij longknobbeltjes heeft totdat de arts een onderzoek uitvoert, meestal voor een andere aandoening. De diagnose van longknobbeltjes wordt gesteld met behulp van een thoraxfoto (röntgenfoto van de borstkas) of een CT-scan van de longen. Longknobbeltjes moeten meestal minstens één centimeter groot zijn om zichtbaar te zijn op een röntgenfoto, terwijl noduli van slechts één tot twee millimeter soms op een CT-scan te zien zijn.

Als de arts een potentiële knobbel op een röntgenfoto ontdekt, is het belangrijk dat de patiënt een CT-scan krijgt. Kleine tumoren kunnen namelijk gemakkelijk over het hoofd worden gezien op een röntgenfoto. In sommige gevallen kan ook een bronchoscopie (inwendig kijkonderzoek van de luchtwegen) of longbiopsie (weefselverwijdering) nodig zijn om een stukje weefsel van de verdachte knobbel te verkrijgen om de oorzaak definitief vast te stellen.

Rol van beeldvorming in de diagnose
Beeldvorming is een cruciaal onderdeel van het diagnostische proces voor longknobbeltjes. Het helpt artsen niet alleen bij het identificeren van de aanwezigheid van knobbeltjes, maar ook bij het beoordelen van hun grootte, vorm en locatie. Een röntgenfoto is vaak de eerste stap in de beeldvorming. Een röntgenfoto van de borstkas kan helpen bij het identificeren van grote knobbeltjes en andere afwijkingen. Echter, de gevoeligheid voor kleine knobbeltjes is beperkt, wat betekent dat verder onderzoek vaak noodzakelijk is.

Een computertomografie (CT-scan) biedt een gedetailleerder beeld van de longen dan een standaard röntgenfoto. CT-scans kunnen kleinere knobbeltjes detecteren en geven informatie over hun morfologie. Dit helpt artsen om een beter idee te krijgen van de aard van de knobbeltjes en kan helpen bij het maken van beslissingen over de noodzaak van verdere diagnostische tests. Het gebruik van geavanceerde CT-technieken, zoals lage-stralingsdoses en verbeterde beeldresolutie, heeft de detectie van longknobbeltjes verbeterd.

Bronchoscopie en biopsie
Wanneer beeldvorming een knobbel onthult die verder onderzoek vereist, kan de arts aanvullende procedures aanbevelen. Een bronchoscopie is een minimaal invasieve procedure waarbij een flexibele buis met een camera (de bronchoscoop) via de luchtwegen in de longen wordt ingebracht. Dit stelt artsen in staat om de luchtwegen visueel te inspecteren en eventueel weefselmonsters te nemen van knobbeltjes die niet gemakkelijk toegankelijk zijn via andere methoden. Deze procedure is nuttig bij het diagnosticeren van knobbeltjes die zich in de hoofdbronchi bevinden.

Een longbiopsie is een procedure waarbij een klein stukje weefsel van de knobbel wordt verwijderd voor verdere analyse. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, zoals met behulp van een naald (naaldbiopsie) of via een chirurgische ingreep. De verkregen weefsels worden onderzocht op tekenen van kanker of andere aandoeningen. De keuze voor de biopsiemethode hangt af van de locatie en de grootte van de knobbel, evenals de algehele gezondheid van de patiënt.

Histopathologisch onderzoek
Na het verkrijgen van weefselmonsters is histopathologisch onderzoek noodzakelijk. Dit houdt in dat het verwijderde weefsel onder de microscoop wordt bekeken door een patholoog. Het doel is om te bepalen of de knobbeltjes goedaardig of kwaadaardig zijn. Dit onderzoek kan ook helpen bij het identificeren van specifieke types van longtumoren en het bepalen van hun stadia. Histopathologie biedt belangrijke informatie die niet alleen van invloed is op de diagnose, maar ook op de behandeling en prognose van de patiënt.

Een histopathologisch rapport kan informatie bevatten over de celstructuur, de groeisnelheid van de tumor, en de aanwezigheid van specifieke markers die helpen bij het bepalen van de agressiviteit van de ziekte. Het onderzoek kan ook inzicht geven in de biologische kenmerken van de tumor, wat van cruciaal belang is voor het ontwikkelen van een gepersonaliseerd behandelplan.

Bloedonderzoek en andere onderzoeken
Naast beeldvorming en weefselbiopsieën kunnen artsen ook andere diagnostische testen uitvoeren om de algehele gezondheid van de patiënt te beoordelen. Bloedtesten kunnen informatie geven over de algehele gezondheid van de patiënt en de aanwezigheid van ontsteking of infectie in het lichaam. Specifieke merkers kunnen ook helpen bij het identificeren van bepaalde aandoeningen die longknobbeltjes kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld, verhoogde niveaus van bepaalde enzymen kunnen wijzen op lever- of nierproblemen, die ook gerelateerd kunnen zijn aan het ontstaan van longknobbeltjes.

Longfunctietests zijn ook essentieel. Deze testen beoordelen hoe goed de longen functioneren en zijn van belang voor patiënten met longknobbeltjes, vooral als er symptomen zijn zoals kortademigheid of aanhoudende hoest. Longfunctietests kunnen helpen bij het evalueren van de impact van knobbeltjes op de longcapaciteit en kunnen aanvullende inzichten bieden in de algehele longgezondheid van de patiënt.

Opvolging en monitoring
Nadat de diagnose is gesteld, is het essentieel om een opvolgingsplan op te stellen. Voor patiënten met goedaardige longknobbeltjes kan regelmatige monitoring via beeldvorming noodzakelijk zijn om veranderingen in de knobbeltjes in de tijd te volgen. Dit kan helpen om vroegtijdig tekenen van kwaadaardigheid op te sporen. Patiënten moeten zich bewust zijn van veranderingen in hun symptomen en deze met hun arts bespreken, zodat tijdig kan worden ingegrepen indien nodig.

Het is belangrijk dat patiënten bij het opvolgproces nauw samenwerken met hun zorgteam. Regelmatige afspraken en onderzoeken kunnen helpen bij het opstellen van een individueel behandelplan dat rekening houdt met de unieke situatie van de patiënt en de kenmerken van de longknobbeltjes.

Het proces van diagnose en onderzoeken van longknobbeltjes is een cruciale stap in het identificeren van de aard van deze afwijkingen en het bepalen van de beste behandelingsopties. Door het gebruik van verschillende diagnostische technieken kunnen artsen een weloverwogen beslissing nemen over de zorg en begeleiding van hun patiënten. Het multidisciplinaire team, bestaande uit longartsen, radiologen en pathologen, speelt een essentiële rol in het waarborgen van een nauwkeurige diagnose en de daaropvolgende behandeling van longknobbeltjes.

Vaak zijn medicijnen inzetbaar / Bron: Stevepb, PixabayVaak zijn medicijnen inzetbaar / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling van longknobbeltjes

Goedaardige longknobbeltjes

In de meeste gevallen is geen behandeling nodig voor een goedaardig longknobbeltje dat al enkele jaren onveranderd is. Soms kan de knobbel wijzen op een actieve infectie of ontsteking in de longen. In dat geval zal de arts de behandeling baseren op de onderliggende aandoening en de aanwezige symptomen. De meest gebruikte medicijnen zijn:
  • Antibiotica: bij een bacteriële infectie
  • Antifungica: bij een schimmelinfectie
  • Corticosteroïden: bij een ontstekingsaandoening

Kwaadaardige longknobbeltjes

Wanneer de longknobbel kwaadaardig is, maar de kanker nog niet is uitgezaaid, zal de arts de tumor operatief verwijderen.
Biopsie: Heeft de arts een niet-chirurgische biopsie uitgevoerd en zijn de resultaten van het weefselonderzoek van de long twijfelachtig, dan zal hij ook het longknobbeltje verwijderen.

Naast een operatie kan de arts ook radiotherapie en/of chemotherapie inzetten:
  • Radiotherapie: Dit is een behandeling met hoge energieradiogolven die de kankercellen doden.
  • Chemotherapie: Dit is een behandeling met medicijnen die de kankercellen doden of hun groei remmen.

Prognose van longknobbels

De prognose voor patiënten met een kwaadaardige longknobbeltje varieert en is afhankelijk van het stadium van de ziekte. In veel gevallen is de prognose van longkanker goed wanneer de arts de kanker in een vroeg stadium ontdekt. De kans op genezing is dan groter.

Goedaardige longknobbeltjes hebben in de meeste gevallen een goede prognose en veroorzaken geen complicaties. De knobbeltjes hoeven in veel gevallen zelfs niet behandeld te worden.

Factoren die de prognose van longkanker beïnvloeden:
  • Het type longkanker: Er zijn verschillende typen longkanker, met elk hun eigen prognose.
  • Het stadium van de kanker: Hoe eerder de kanker wordt ontdekt, hoe beter de prognose.
  • De grootte en locatie van de tumor: Grote of slecht gelegen tumoren kunnen moeilijker te behandelen zijn.
  • De algehele gezondheid van de patiënt: Patiënten met een goede gezondheid hebben doorgaans een betere prognose.
  • De leeftijd van de patiënt: Jongere patiënten hebben doorgaans een betere prognose dan oudere patiënten.
  • De reactie op de behandeling: Patiënten die goed reageren op de behandeling hebben doorgaans een betere prognose.

Psychosociale impact van longknobbeltjes

De ontdekking van longknobbeltjes kan een ingrijpende invloed hebben op het leven van patiënten, zowel op psychologisch als sociaal vlak. Hoewel longknobbeltjes vaak worden ontdekt tijdens routinematige beeldvorming en niet altijd kankerachtig zijn, kan de onzekerheid en angst rondom de diagnose aanzienlijk zijn. Hieronder worden de belangrijkste psychosociale effecten en beschikbare ondersteuningsopties belicht.

Psychologische impact
De diagnose van longknobbeltjes kan een diepgaande impact hebben op de mentale gezondheid van patiënten. De psychologische effecten kunnen variëren van milde bezorgdheid tot ernstige angststoornissen, en de volgende aspecten komen vaak voor:
  • Angst en stress: De onzekerheid over de aard van de knobbeltjes en de mogelijkheid dat ze kwaadaardig kunnen zijn, kan leiden tot aanzienlijke angst en stress. Patiënten maken zich vaak zorgen over hun toekomstige gezondheid, de noodzaak van verdere onderzoeken, en mogelijke behandelingsopties. Deze gevoelens kunnen verergeren door het wachten op testresultaten en medische beslissingen.
  • Depressie: Langdurige angst en stress kunnen bijdragen aan symptomen van depressie. Patiënten kunnen gevoelens van verdriet, hopeloosheid en ontevredenheid ervaren, wat hun dagelijkse functioneren en kwaliteit van leven kan aantasten.
  • Verlies van controle: De diagnose kan het gevoel van controle over het eigen leven ondermijnen. Patiënten kunnen zich machteloos voelen tegenover de ziekte en de medische procedures die volgen.
  • Relatieproblemen: De psychologische stress kan ook invloed hebben op persoonlijke relaties. Partners, familieleden en vrienden kunnen geconfronteerd worden met veranderingen in de emotionele toestand van de patiënt, wat spanningen en communicatieproblemen kan veroorzaken.

Ondersteuningsopties
Gelukkig zijn er verschillende vormen van psychologische en sociale ondersteuning beschikbaar voor patiënten en hun families om met de psychosociale impact van longknobbeltjes om te gaan:
  • Psychologische begeleiding: Professionele psychologen en therapeuten kunnen patiënten helpen bij het omgaan met angst en stress door middel van gespreks- en cognitieve gedragstherapie. Therapie kan helpen bij het ontwikkelen van copingstrategieën en het verminderen van de psychologische belasting.
  • Steungroepen: Er zijn steungroepen en online communities waar patiënten ervaringen kunnen delen en steun kunnen vinden bij anderen die met vergelijkbare situaties te maken hebben. Deelname aan dergelijke groepen kan gevoelens van isolatie verminderen en praktische adviezen bieden.
  • Begeleiding voor familieleden: Het is ook belangrijk om steun te bieden aan familieleden die de emotionele impact van de diagnose ervaren. Counseling en educatieve sessies kunnen hen helpen begrijpen wat de patiënt doormaakt en hoe ze effectief kunnen ondersteunen.
  • Stressmanagementprogramma's: Programma's gericht op stressmanagement, zoals mindfulness, meditatie en ademhalingsoefeningen, kunnen patiënten helpen om hun angst en stress beter te beheersen.
  • Vervolgzorg: Regelmatige opvolging en communicatie met zorgverleners kunnen patiënten geruststellen en hen voorzien van actuele informatie over hun gezondheidstoestand, wat kan bijdragen aan een verminderd gevoel van onzekerheid.

Het is essentieel voor patiënten en hun families om te erkennen dat de psychosociale impact van longknobbeltjes een belangrijk aspect van de algehele zorg is. Door gebruik te maken van beschikbare ondersteuningsopties en openlijk over emoties en zorgen te communiceren, kunnen ze de uitdagingen van de diagnose beter aan.

Complicaties van longknobbels

Longknobbels, ook bekend als pulmonaire noduli, kunnen verschillende complicaties met zich meebrengen, afhankelijk van hun aard, grootte en het onderliggende probleem. Hieronder worden de belangrijkste complicaties besproken:

Maligne transformatie
Een van de ernstigste complicaties van een longknobbel is de mogelijkheid dat deze goedaardig blijkt te zijn maar toch kan transformeren naar een kwaadaardige tumor. Dit kan leiden tot:
  • Longkanker: Een longknobbel kan een vroeg teken zijn van longkanker. Dit risico is verhoogd bij patiënten met een voorgeschiedenis van roken of blootstelling aan carcinogenen. Bij een maligne knobbeltje kunnen metastasen ontstaan naar andere organen.
  • Metastasen: Een kwaadaardige longknobbel kan uitzaaien naar nabijgelegen lymfeklieren of andere delen van het lichaam, wat de behandeling en prognose bemoeilijkt.

Inflammatoire reacties
Knobbels kunnen ook een inflammatoire reactie veroorzaken, zoals:
  • Longontsteking (pneumonie): Soms kan een longknobbel een infectie veroorzaken of zelf geïnfecteerd raken, wat kan leiden tot een longontsteking. Dit kan gepaard gaan met symptomen zoals koorts, hoesten en kortademigheid.
  • Granuloomvorming: In sommige gevallen kan een ontstekingsreactie rond de knobbel leiden tot de vorming van granulomen, kleine ontstekingsknobbels die het omliggende weefsel kunnen beschadigen.

Complicaties van behandelingsstrategieën
De behandelingsmethoden voor longknobbels kunnen ook complicaties met zich meebrengen:
  • Chirurgische complicaties: Als een longknobbel chirurgisch moet worden verwijderd, kunnen complicaties optreden zoals infecties, bloeding, of problemen met de longfunctie na de ingreep.
  • Biopsie complicaties: Een longbiopsie kan leiden tot pneumothorax (lucht in de pleuraholte), hemothorax (bloed in de pleuraholte), of lokale infecties.

Functionele beperkingen
Afhankelijk van de locatie en grootte van de longknobbel kunnen er functionele beperkingen optreden:
  • Beperkingen in longfunctie: Grote knobbels of tumoren kunnen de normale longfunctie belemmeren, wat kan leiden tot symptomen zoals kortademigheid en verminderde uithoudingsvermogen.
  • Impact op ademhaling: Knobbels die zich in de nabijheid van de luchtwegen bevinden, kunnen de ademhaling beïnvloeden en leiden tot obstructieve symptomen zoals hoesten en benauwdheid.

Psychologische impact
De diagnose van een longknobbel kan ook leiden tot psychologische complicaties:

Angst en stress: De mogelijkheid van kanker of ernstige ziekte kan aanzienlijke angst en stress veroorzaken bij patiënten. Dit kan de kwaliteit van leven beïnvloeden en leiden tot gevoelens van onzekerheid en bezorgdheid over de toekomst.

Preventie van longknobbeltjes

Helaas is het niet altijd mogelijk om longknobbeltjes te voorkomen. Er zijn echter verschillende stappen die u kunt nemen om uw risico op het ontwikkelen van longknobbeltjes te verkleinen:

Roken

Stoppen met roken is de enkele effectiefste manier om uw risico op longkanker, en dus ook op longknobbeltjes, te verminderen. Roken is verantwoordelijk voor ongeveer 90% van de longkankers in Nederland.
Ook passief roken is schadelijk voor de longen en kan het risico op longkanker verhogen. Vermijd daarom zoveel mogelijk plaatsen waar gerookt wordt.

Andere risicofactoren

  • Blootstelling aan luchtvervuiling: Langdurige blootstelling aan luchtvervuiling, zowel binnenshuis als buitenshuis, kan het risico op longkanker verhogen. Probeer de hoeveelheid luchtvervuiling waaraan u wordt blootgesteld te verminderen.
  • Radonblootstelling: Radon is een radioactief gas dat in de bodem voorkomt. Het is de tweede belangrijkste oorzaak van longkanker na roken. U kunt uw radonniveau in huis laten testen en indien nodig maatregelen nemen om het te verlagen.
  • Beroepsblootstelling: Sommige beroepen, zoals werken met asbest of silicium, verhogen het risico op longkanker. Neem voorzorgsmaatregelen om uzelf te beschermen tegen deze stoffen als u ermee werkt.
  • Een gezonde levensstijl: Een gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en een gezond gewicht kunnen uw risico op longkanker en andere aandoeningen verminderen.

Vaccinatie

Er is een vaccin beschikbaar tegen HPV (humaan papillomavirus), een virus dat met baarmoederhalskanker en andere kankers, waaronder longkanker, in verband wordt gebracht. Dit vaccin wordt aanbevolen voor meisjes en jonge vrouwen in de leeftijd van 9 tot 19 jaar.

Regelmatige controles

Mensen met een verhoogd risico op longkanker, zoals rokers of mensen die langdurig zijn blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen, kunnen baat hebben van regelmatige screeningsonderzoeken. Dit kan helpen om longkanker in een vroeg stadium op te sporen, wanneer de behandeling het meest effectief is.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knobbels (noduli) van Heberden en BouchardKnobbels (noduli) van Heberden en BouchardKnobbels aan de vingergewrichten worden ook wel noduli van Heberden en Bouchard genoemd. Bij de noduli van Heberden zijn…
Ziekte van Ledderhose: woekering van bindweefsel onder voetZiekte van Ledderhose: woekering van bindweefsel onder voetBij de ziekte van Ledderhose is er sprake van een ongewenste snelle groei van bindweefsel onder de voeten. Sterk verwant…
Fibro-adenose of fibrocysteuze dysplasieFibro-adenose of fibrocysteuze dysplasieFibro-adenose wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van goedaardige knobbels of cysten in de borst. De cysten kunnen var…
Reumatoïde noduli: Knobbeltjes bij reumatoïde artritisReumatoïde noduli: Knobbeltjes bij reumatoïde artritisReumatoïde artritis is een aandoening waarbij de gewrichten en soms ook de organen ontstoken zijn. Bij ongeveer één op d…

Tremor: typen tremoren, symptomen, oorzaken en behandelingTremor: typen tremoren, symptomen, oorzaken en behandelingTremor is de meest voorkomende bewegingsstoornis. Een tremor wordt gedefinieerd als een ritmische, onvrijwillige, oscill…
Nijnagelinfectie: Geïnfecteerde huid van nijnagel met pijnNijnagelinfectie: Geïnfecteerde huid van nijnagel met pijnEen nijnagel is een inscheuring van de huid langs de nagelriem (aan de uiterste rand van de vingernagel). De nijnagel on…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
  • Geraadpleegd op 16 februari 2018:
  • Benign Lung Tumors and Nodules, https://www.webmd.com/lung/benign-lung-tumors-and-nodules#1
  • Caplan-syndroom: Stoflong met reumatoïde artritis, https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/173253-caplan-syndroom-stoflong-met-reumatoide-artritis.html
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Lung nodules; Causes, symptoms, and treatment, https://www.medicalnewstoday.com/articles/317531.php
  • Melioidose: Bacteriële infectie met symptomen aan longen, https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/185824-melioidose-bacteriele-infectie-met-symptomen-aan-longen.html#oorzaken-van-melioidose
  • Pulmonary nodule, https://firstaidkelowna.ca/pulmonary-nodule/
  • Pulmonary nodule, https://radiopaedia.org/articles/pulmonary-nodule-1
  • Pulmonary Nodules and Lung Lesions, http://www.utswmedicine.org/conditions-specialties/thoracic-surgery/benign/pulmonary-nodules.html
  • Pulmonary Nodules, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14799-pulmonary-nodules
  • What Does Having a Nodule on the Lung Mean?, https://www.verywell.com/lung-nodules-symptoms-causes-and-diagnosis-2249304
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 14-10-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.