Witte stukjes in urine: Wit uitziende vlokjes in plas

Witte stukjes in urine: Wit uitziende vlokjes in plas Gezonde urine is lichtgeel van kleur en helder van uiterlijk, en bevat in principe geen spikkeltjes. In bepaalde omstandigheden bevinden zich witte sliertjes of stukjes in de urine. Sommige oorzaken van witte deeltjes in de urine, zoals een zwangerschap en de ovulatie, zijn normaal en tijdelijk van aard, waardoor een behandeling onnodig is. Maar soms ligt ook een medisch aandoening aan de basis van de witte vlokjes in de urine, zoals nierstenen en een prostaatontsteking. Als een patiënt bijkomende symptomen opmerkt, zoals jeuk of pijn, moet hij mogelijk een arts raadplegen. Bijkomende symptomen zijn soms een teken van een onderliggende infectie die een snelle behandeling vereist. Ook wanneer patiënten niet goed weten wat aan de basis ligt van de witte slierten in de plas, moeten ze een dokter bezoeken. Een goede diagnose en behandeling zijn de beste manier om mogelijke complicaties te voorkomen.

Probiotica nuttigen is nuttig bij patiënten met bacteriële vaginose / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)Probiotica nuttigen is nuttig bij patiënten met bacteriële vaginose / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)

Bacteriële vaginose en witte deeltjes in urine

Bacteriële vaginose is een aandoening waarbij de vagina ontstoken is door een onbalans van bacteriën. Diverse symptomen komen tot uiting, zoals een brandend gevoel bij het plassen (dysurie), stinkende urine of een plasgeur van vis. Sommige vrouwen ervaren een dunne, grijsachtig witte vaginale afscheiding die zich vermengt met de urine waardoor hierin witte vlokken te zien zijn. De behandeling voor bacteriële vaginose bestaat uit orale (via de mond ingenomen) antibiotica of zetpillen. Probiotica nemen is eveneens nuttig want hierdoor komen weer ‘goede’ bacteriën terecht in de vagina.

Diabetes mellitus (suikerziekte)

Patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte) hebben een overmatige hoeveelheid bloedglucose (hyperglykemie). Suiker in de urine (glucosurie) is een typisch kenmerk van diabetici. Patiënten met suikerziekte zijn bovendien vatbaar voor ketonurie. Hierbij bevinden zich overmatig veel ketonen in de urine. Ketonen vormen zich tijdens het proces van het afbreken van vet door het lichaam. Bij gezonde mensen bewegen ketonendeeltjes nooit van het bloed naar de urine, maar bij patiënten met diabetes komt dit wel voor, mogelijk met witte slierten in de urine als gevolg. Een goede behandeling en ook controle van suikerziekte is nodig.

Eisprong (ovulatie) en wit uitziende vlokjes in de plas

Tijdens de eisprong is het mogelijk dat een aantal vrouwen meer baarmoederhalsslijm produceren. Dit baarmoederhalsslijm heeft een melkachtige of romige textuur. In de urine verschijnen vervolgens vezelachtige, witte draadjes in de urine. Dit is geen zorgwekkend symptoom, maar bij een gekleurde of stinkende afscheiding is wel medisch advies nodig.

Nierstenen en witte draadjes in de urine

Nierstenen ontstaan wanneer zich te veel urinezuur of calciumoxalaat in het lichaam bevindt. Wanneer deze stoffen zich ophopen in de urinewegen, vormen zich nierstenen. Kleine nierstenen verdrijft het lichaam via de urine zonder dat de patiënt dit merkt. Wel zijn mogelijk wit uitziende vlokken te zien. Symptomen die vergezeld gaan bij nierstenen zijn onder andere buikpijn, een frequente plasdrang (urinaire urgentie), moeite met plassen, een brandend gevoel en pijn tijdens het plassen, uitstralingspijn naar de onderbuik, het bekken (bekkenpijn) en de lies (liespijn), stinkende urine, troebele urine of bloed in de urine (hematurie). Vrij verkrijgbare pijnstillers verlichten de pijn bij nierstenen. Indien nodig zet de arts alfablokkers in waardoor de stenen in kleinere stukjes breken. In zeldzame gevallen is een medische procedure nodig om de nierstenen te vergruizen en te verwijderen.

Parasitaire infectie

Melkachtige urine met witte draadjes wijst soms op een parasitaire infectie in het lichaam. De patiënt loopt een infectie op door contact met de grond, voedsel of water dat is verontreinigd met uitwerpselen. Parasitaire infecties komen ook vaak voor in gebieden met slechte hygiënische omstandigheden. De parasitaire infectie chylurie tast het lymfestelsel aan en veroorzaakt lymfevocht in de nieren en de urineleider. Dit resulteert in urine met witte draadjes in. Schistosomiasis en filariasis (griepachtige symptomen en verstopte lymfevaten) zijn eveneens bekende parasitaire infecties die leiden tot witte sliertjes in de plas.

Prostatitis en wit uitziende schilfers in de plas

Bij prostatitis ontstaat een ontsteking van de prostaatklier. Vaak is deze het gevolg van een bacteriële infectie nabij de klier. Hierbij ervaart de man soms een afscheiding die uit de plasbuis komt. Wanneer deze afscheiding zich vermengt met urine, ontstaan witte draadjes in de plas. Andere tekenen van de prostaatontsteking zijn een pijnlijke ejaculatie, erectiestoornissen, kloppingen of pijn in de testikels (testikelpijn), het perineum of het rectum, moeite of pijn bij het urineren, pijn in de onderrug (lage rugpijn), rillingen of koorts. De meeste patiënten zijn gebaat met een antibioticabehandeling wanneer sprake is van bacteriële prostatitis.

Proteïnurie (eiwit in de urine) en witte vlokken in de plas

Als de nieren niet in staat zijn om alle stoffen uit de urine te filteren, komen eiwitdeeltjes in de urine terecht (proteïnurie). Proteïnurie is het gevolg van onvoldoende absorptie van eiwitten door de nieren of anders door een verhoogde productie van eiwitten in het lichaam. Ook schade aan de nieren zelf resulteert soms in proteïnurie. Het meest voorkomende eiwit in de plas is albumine en het meest voorkomende symptoom hiervan is troebele urine.

Retrograde ejaculatie en witte vlokken in de urine

Retrograde ejaculatie is een verschijnsel waarbij een probleem ontstaat met de sluitspier die moet voorkomen dat sperma de blaas binnendringt. Bij de aandoening trekt de sluitspier (sfincter) namelijk niet goed samen, waardoor de man een orgasme krijgt zonder te ejaculeren, omdat het sperma in de blaas terechtkomt. Ledigt de man vervolgens zijn blaas, dan bemerkt hij dat in de urine vezelige, witte stukjes sperma zweven. Retrograde ejaculatie levert geen directe gezondheidsproblemen op, maar vruchtbaarheidsbehandelingen zijn soms nodig wanneer een kinderwens aanwezig is.

Schimmelinfectie en witte draadachtige deeltjes in de plas

Een schimmelinfectie veroorzaakt soms ook witte vlokjes in de urine. De schimmel Candida albicans is van nature aanwezig bij gezonde vrouwen, maar soms groeit deze snel in de vagina en veroorzaakt deze een infectie. Schimmelinfecties veroorzaken vaak een dikke afscheiding die qua uiterlijk doet denken aan cottage cheese. Wanneer deze afscheiding zich vermengt met de plas, zijn witte stukken te zien in de urine. Veel voorkomende symptomen van candidiasis zijn jeuk, pijn, roodheid en zwelling rond de vagina, pijn tijdens het urineren en pijn tijdens de slachtsgemeenschap. Artsen schrijven vaak antischimmelmiddelen (antimycotica) voor voor de behandeling van schimmelinfecties.

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) en wit uitziende spikkeltjes in de urine

Seksueel overdraagbare aandoeningen veroorzaken vaak urine-afwijkingen. Trichomoniasis, chlamydia en gonorroe zijn bekende soa's die zowel bij vrouwen als bij mannen een genitale afscheiding veroorzaken. Door de afscheiding zijn witte deeltjes in de urine te zien of anders ontstaat troebele urine. Patiënten met een vermoeden van een soa nemen contact op met de arts voor een diagnose en behandeling. Een tijdelijke onthouding voor seksueel contact is nodig zodat de infectie zich niet verspreidt.

Urineweginfecties en witte spikkels in de plas

Urineweginfecties komen vaak voor. Hierbij komen bacteriën in de plasbuis terecht en banen ze zich een weg naar de blaas, de nieren of de urineleider, waar ze zich vermenigvuldigen en de infectie veroorzaken. Minder vaak liggen virussen, parasieten of schimmels aan de basis van een urineweginfectie. Een urineweginfectie tast zowel mannen als vrouwen aan en veroorzaakt één of meer van volgende symptomen:
 • een dringende drang om te plassen
 • koorts of koude rillingen
 • moeite met plassen
 • pijn in de buik of het bekkengebied
 • pijn tijdens het urineren
 • stinkende urine
 • troebele of verkleurde urine
 • witte spikkeltjes in de urine

Bacteriële urineweginfecties vereisen meestal antibiotica. Als de urineweginfectie onbehandeld blijft, verspreidt deze zich naar andere lichaamsdelen waardoor dan ernstige complicaties tot stand komen.

Tijdens de zwangerschap komen ok wit uitziende stipjes in de plas voor / Bron: PublicDomainPictures, PixabayTijdens de zwangerschap komen ok wit uitziende stipjes in de plas voor / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Zwangerschap en wit uitziende stukken in de plas

Tijdens de zwangerschap komen diverse hormonale veranderingen tot stand. Deze veroorzaken een vaginale afscheiding en mogelijk ook nog andere tekenen. Wanneer de vaginale afscheiding zich vermengt met de plas, verschijnen witte draadjes in de urine. Deze wit uitziende spikkels zijn normaal en vormen geen reden tot bezorgdheid. Zwangere vrouwen met een donkere afscheiding of een vaginale afscheiding die gepaard gaat met zoals jeuk of een brandend gevoel aan de vagina, moeten wel een arts raadplegen want ze lijden dan mogelijk aan een infectie.

Uiterlijk van witte substantie in de plas

Het uiterlijk van witte deeltjes in de urine is aan wijzigingen onderhevig, al hangt dit af van de onderliggende oorzaak. De urineafwijking presenteert zich op verschillende manieren:
 • een draderige, troebele substantie in de urine
 • een grijsachtig sediment dat in de urine zweeft
 • troebele of melkachtige urine
 • witte vlokken in de urine

Een onderliggende medische aandoening veroorzaakt vaak een paar andere symptomen. De arts moet deze symptomen ook te weten komen, want deze tekenen zijn nuttig voor het maken van de juiste diagnose en het opstellen van een correct behandelplan.

Alarmsymptomen

Als de symptomen van witte deeltjes in de urine aanhouden of als de patiënt andere symptomen ervaart, moet hij onmiddellijk naar de arts gaan. Als witte, troebele urine gepaard gaat met één van de volgende symptomen, is ook het bezoek aan een arts nodig:
 • buikpijn
 • een branderig gevoel tijdens het urineren.
 • een sterke, aanhoudende drang om te plassen maar telkens maar een beetje kunnen uitplassen
 • koorts met of zonder rillingen
 • misselijkheid en braken
 • troebele urine met een vieze geur (stinkende urine)

Prognose van witte stukjes in de urine

Een genitale afscheiding is vaak de oorzaak van witte spikkeltjes in de urine. Het is van belang om de juiste oorzaak te kennen van deze afscheiding voor het verkrijgen van de juiste behandeling. Veel oorzaken zijn gemakkelijk medicamenteus of via medische procedures te behandelen. De vooruitzichten zijn in de meeste gevallen goed.
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwarte stipjes in urine: oorzaken van zwart gruis in urineZwarte stipjes in urine: oorzaken van zwart gruis in urineSoms zie je zwart gruis of zwarte vlokjes, sliertjes, pluisjes, korrels of stipjes in de urine. Dit kan worden veroorzaa…
Stukjes en vlokjes in de urine: oorzaken van urinesedimentStukjes en vlokjes in de urine: oorzaken van urinesedimentUrinesediment zijn niet oplosbare vlokjes of stukjes in de urine. Waarom zit er soms sediment in de urine? Urine is onde…
Witte vlokjes in urine: oorzaken van sliertjes en draadjesWitte vlokjes in urine: oorzaken van sliertjes en draadjesWitte vlokjes, draadjes, schilfers of stukjes in je urine? Het is niet nodig om meteen in paniek te raken als je witte v…
Een gewassen plas opvangen: wat is dat, hoe doe je dat?Een gewassen plas opvangen: wat is dat, hoe doe je dat?Voor onderzoek van de urine bij de huisarts of op het laboratorium is vaak gewassen plas nodig. Wat is een gewassen plas…

Chylurie: Oorzaken van chyl in urine (melkachtige plas)Chylurie: Oorzaken van chyl in urine (melkachtige plas)Chylurie is een symptoom waarbij chyl in de urine aanwezig is, waardoor deze een melkachtig uiterlijk krijgt. Chyl is li…
Zweethanden (klamme handen): behandeling en stoppenZweethanden (klamme handen): behandeling en stoppenZweethanden of klamme handen is iets wat vaak optreedt in stressvolle situaties, wanneer je nerveus of opgewonden bent.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Frolicsomepl, Pixabay
 • Geraadpleegd op 9 mei 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Nine causes of white particles in urine, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321338.php
 • Particles Floating In Urine – Causes, Treatment and Prevention, https://www.thehealthyapron.com/particles-in-urine
 • What Are the Various Causes of White Particles in Urine?, https://www.belmarrahealth.com/various-causes-white-particles-urine/
 • White Stuff or Particles in Urine: What It Means and What To Do, https://www.healthyandnaturalworld.com/particles-in-urine/
 • Afbeelding bron 1: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.