Bigorexia, verslaafd aan sporten

Bigorexia, verslaafd aan sporten Onder jongeren wordt een sportief lichaam anno 2018 steeds belangrijker. Dit niet enkel bij jongens maar ook bij meisjes. We zien dan ook steeds meer jongvolwassen naar de fitness gaan om het perfecte lichaam te creëren. Dit merken ook de fitnesscentra. Op zich is sporten gezond, maar toch kan je ook te veel sporten. Zoveel dat je er zelfs niet meer mee kan stoppen. Dit heet bigorexia.

Ideaalbeeld

Al jaren staan er mooie vrouwen en gespierde mannen in tijdschriften en op tv. De gemiddelde mens in de maatschappij voldoet niet aan deze voorwaarden. Vaak omdat de foto’s in de tijdschriften gefotoshopt zijn. Toch kijken mensen wel naar de foto’s en zien ze dit vaak als het ideale voorbeeld. Ze willen er zo ook uit zien, zeker in de zomer. Daardoor gaan ze sporten. Op zich is hier niet mis mee tot sporten een obsessie wordt. Je blijft sporten ook al ben je verschillende kilo’s vermagerd en zijn je spieren goed zichtbaar.

Wat is bigorexia?

Bigorexia is een obsessieve stoornis waarbij de persoon een foutief beeld heeft van zijn of haar uiterlijk. Hierbij vindt de persoon dat er verschillende dingen mis zijn aan zijn of haar lichaam. Dit kan gaan van een kleine bestaande afwijking tot een denkbeeldig probleem. Over deze afwijking is een extreme bezorgdheid. Men wil er alles aan doen om van deze afwijking verlost te worden. Bovendien zijn ze extreem op de afwijking gefocust. Zo extreem dat dit vaak de dagelijkse activiteiten en relaties met andere personen aantast.

Een van de meest voorkomende uitingen van bigorexia nervosa is dat de persoon vindt dat hij te veel vet heeft en te weinig spiermassa. Hier is hij zo op gefocust dat hij extreem veel zal sporten, meestal krachttraining, en een zeer streng dieet volgt zonder hier één keer van af te wijken. Dit gedrag kan maanden duren omdat de persoon zijn lichaam niet ziet veranderen en blijft vinden dat hij te veel vet heeft. Het verkrijgen van spieren wordt de belangrijkste activiteit van de dag.

Hoe ontstaat bigorexia?

Wat de oorzaak is van bigorexia is anno 2018 nog niet heel duidelijk. Dit komt omdat elk individu anders is en er nog niet veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan. Verder wordt gedacht dat er een samenstelling van verschillende factoren is die voor bigorexia kunnen zorgen.

Traumatische ervaring

Er wordt gezien dat bepaalde traumatische gebeurtenissen bigorexia in de hand kunnen werken. Denk hierbij aan een erg auto-ongeluk of een plotse verlamming van een ledemaat. Wanneer een ledemaat niet goed meer functioneert zal de persoon zich extreem focussen op de andere ledematen uit angst dat deze ook niet meer zullen werken. Als gevolg zal hij deze ledematen extreem beginnen te trainen.

Media

Ook de media heeft een zeer grote invloed op het zelfbeeld. Zo laten zij altijd gespierde mannen en slanke vrouwen in reclames een product aanbieden. Doordat zij een ideaalbeeld aanbieden, zorgen ze er ook voor dat een persoon onbewust denkt dat hij niet gespierd of slank genoeg is.

Endorfine

Verder wordt opgemerkt dat vooral bodybuilders en lopers met bigorexia te maken krijgen. Dit komt omdat zij langer en intensiever sporten. Wanneer je veel en hard sport krijg je endorfine in je lichaam. Je lichaam moet hier wel voor tot het uiterste gaan. Endorfine is een stof die er voor zorgt dat je je heel gelukkig voelt. Je voelt ook geen pijn meer. Dit werkt sporten in de hand. Je zal meer willen sporten om opnieuw dat gelukkige gevoel te bereiken. Wanneer mensen tot het uiterste willen gaan voor hun sport om dat gelukkige gevoel te bereiken wordt er ook gesproken van een sportverslaving of bigorexia.

Hoe herken ik een sportverslaving?

Het is heel moeilijk om een sportverslaving te herkennen. Dit komt omdat bij bigorexia ook erg op voeding wordt gelet waardoor soms foutief wordt gedacht aan een eetstoornis. Bij een sportverslaving zijn voornamelijk gedragingen door het mentale bewustzijn een herkenningspunt. Deze kunnen in vier hokken worden geplaatst.

Keuren en vergelijken

Mensen met een sportverslaving hebben een foutief beeld van hun lichaam. Ze zullen hun lichaam dan ook heel vaak keuren. Denk hierbij aan elke ochtend voor de spiegel staan om naar je spieren te kijken. Ook de buik wordt vaak bekeken om te kijken of hier vet verloren is. Ook tijdens de dag wanneer ze hun reflectie zien kijken ze onbewust naar hun lichaam. Een voorbeeld hiervan is jezelf bekijken in een winkeletalage of een plas water.

Daarnaast vergelijken ze zich ook met anderen. Dit kan met vrienden of een coach zijn of iemand die er goed uitziet. Ze kijken naar de spieren van de ander en vergelijken deze met hun eigen spieren. Bij vrouwen uit zich dit vaak in het kijken naar de buik en de billen. Vaak eindigt het vergelijken met anderen zo dat ze zichzelf niet goed genoeg vinden waardoor ze vaak dezelfde dag nog een extra sportsessie zullen inplannen.

Als laatste meten ze zich vaak. Ze houden hun gewicht bij en weten precies de omtrek van hun arm, borstkas of buik. Ze meten deze ook veel te vaak op waardoor ze teleurgesteld worden als er niet veel verandert. Ook dit werkt vaak een sportverslaving in de hand.

Vermijden

Als tweede deel kunnen mensen ook het omgekeerde doen van keuren. Hierbij gaan ze zichzelf zoveel mogelijk verstoppen. Ze kijken niet in spiegels en verstoppen hun lichaam onder veel te grote kleren. Wanneer ze hier een opmerking over krijgen zijn ze geagiteerd. Ook nemen ze bepaalde houdingen aan om lichaamsdelen te verstoppen zoals de arm over de buik leggen of met gekruiste armen lopen om de borstkas te verstoppen.

Ijdel zijn

Als derde deel zien we vaak dat deze personen extreem veel bezig zijn met hun uiterlijk. Hier durven ze ook ver in gaan. Ze staan uren voor de spiegel om hun haar perfect te kammen met de juiste hoeveelheid gel. Ze gebruiken ook zeer veel producten en durven hier zeer veel geld voor neertellen. Ze krijgen ook vaak de opmerking dat ze te veel met hun uiterlijk bezig zijn. Dit zorgt dan vaak weer voor frustratie. Ook een selfie nemen is een hele uitdaging. Vaak worden er vanuit verschillende hoeken foto’s genomen alvorens een te kiezen die verdoezeld wat ze niet willen laten zien en de juiste uiterlijke kenmerken in de verf zet. Sommige personen gaan nog verder en wagen zich aan chirurgische ingrepen of nemen steroïden om hun spieren sneller te laten ontwikkelen.

Emotioneel

Als laatste zijn de personen met bigorexia vaak heel emotioneel. Ze zijn snel boos of gefrustreerd. Ze nemen elke opmerking zeer persoonlijk en wijten deze aan hun uiterlijk. Ze worden boos als ze het juiste kledingstuk niet vinden of ze hun haar niet in model krijgen. Ze staan niet graag op foto’s en worden boos als er toch een foto genomen wordt. Ze voelen zich schuldig als ze één sportsessie missen. Ze zijn vaak angstig op drukke plaatsen omdat ze denken dat andere rondom hen een negatieve mening over hun uiterlijk hebben. Dit kan zo manifesteren dat ze geen uitstappen meer doen en hun afspraken afzeggen.

Behandeling van bigorexia

Bigorexia wordt verholpen met therapie. Er wordt bijna altijd gekozen voor een combinatie van verschillende therapieën en dit voor een langdurige periode. Zo wordt er vaak gekozen voor cognitieve gedragstherapie om hun denkwijze naar hun handelingen te veranderen en zo de uiteindelijke handelingen ook te veranderen. Verder wordt ook een psycholoog ingeschakeld om te werken aan het zelfbeeld van de persoon.

Wanneer de stap te groot is om bij een psycholoog langs te gaan kan je ook bij de huisarts terecht of bij de sportschool. Zij zullen naar de luisteren en je doorverwijzen naar de juiste disciplines om je op een gezonde manier te leren omgaan met sporten.

Wat als bigorexia niet behandeld wordt?

Heel vaak wordt gezien dat deze personen niet van ophouden weten. Ze krijgen vaak blessures zoals verrekkingen, spierscheuren,… Ze komen dan ook regelmatig in het ziekenhuis terecht met deze blessures. Vaak trainen ze zelfs verder ook al hebben ze een blessure. Dit zorgt op latere termijn nog voor grotere problemen. Na verloop van tijd neemt de verslaving hun hele leven over. Zo staan relaties op springen omdat ze altijd in de sportschool zitten. Het werk wordt opgezegd omdat ze liever meer willen sporten. Ook financiële problemen kunnen ontstaan omdat ze allerhande dure ingrepen en producten kopen. In een ver stadium zijn ze constant ongelukkig en ontevreden met hun leven waardoor ze een depressie kunnen krijgen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Leen0095, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bigorexia; het gevaar van een sportverslavingBigorexia is een stoornis waarbij sprake is van een sportverslaving. Wie aan bigorexia lijdt, kan niet meer zonder sport…
Sporten: hoeveel is genoeg?Dat sporten gezond is weet iedereen. Een minimum aan sport wordt door iedereen aangeraden om een fit en gezond lichaam t…
Haal het maximale uit je training met een hartslagmeterHaal het maximale uit je training met een hartslagmeterIedere keer dat je hart een pompbeweging maakt, wordt dit de hartslag genoemd. Gemiddeld heeft een volwassen persoon een…
De voor- en nadelen bij hardlopen van lange afstandenDe voor- en nadelen bij hardlopen van lange afstandenUit ondezoek is gebleken dat het lopen van lange afstanden grote voordelen voor de algehele conditie met zich meebrengen…

Gevoelige reactie op jodium in combinatie met andere stoffenGevoelige reactie op jodium in combinatie met andere stoffenJodium is een chemisch element dat van nature voorkomt in het menselijk lichaam en een essentiële rol speelt in de schil…
Huiduitslag op handen: oorzaken en soorten uitslag op handenHuiduitslag op handen: oorzaken en soorten uitslag op handenEr zijn veel vormen van huiduitslag op de handen. Vaak ontstaat het doordat de huid wordt blootgesteld aan iets wat de h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • https://fitnessjunk.nl/bigorexia/
  • http://www.menshealth.nl/Psyche/Heb-jij-last-van-bigorexia-Je-bent-heus-niet-de-enige
  • https://www.hln.be/nieuws/buitenland/-mannenstoornis-bigorexia-is-een-steeds-groter-probleem~a560b608/
  • http://www.healthylives.nl/mentaal/angsten-overwinnen/bigorexia-de-verslaving-aan-sport
Leen0095 (84 artikelen)
Laatste update: 06-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.