Huiduitslag op handen: oorzaken en soorten uitslag op handen

Huiduitslag op handen: oorzaken en soorten uitslag op handen Er zijn veel vormen van huiduitslag op de handen. Vaak ontstaat het doordat de huid wordt blootgesteld aan iets wat de huid irriteert. De huid reageert met uitslag. Bekend voorbeeld hiervan is handeczeem. De meeste gevallen van huiduitslag worden geschaard onder de noemer 'contacteczeem', omdat ze worden veroorzaakt door contact met stoffen in de omgeving. Een krachtig irriterend middel, zoals sommige industriële chemicaliën, reinigingsvloeistoffen of zuren, zijn veel voorkomende oorzaken van contacteczeem. Sommige mensen hebben last van droge handen, wat snel voor irritatie kan zorgen. Enkele van de meest voorkomende irriterende stoffen zijn zeep (vooral veelvuldig je handen wassen), reinigingsmiddelen of zelfs ingrediënten in huid- en producten voor persoonlijke verzorging. De ontsteking presenteert zich met roodheid, zwelling en jeuk. Er zijn ook andere oorzaken van een huiduitslag op je handen. Behandeling van huiduitslag kan vaak met een zalfje en zelfzorg.
Droge handen en uitslag door veelvuldig je handen met zeep te wassen / Bron: Pezibear, PixabayDroge handen en uitslag door veelvuldig je handen met zeep te wassen / Bron: Pezibear, Pixabay

Huiduitslag op de handen

Een huiduitslag wijst op een verandering van de huid, waarbij roodheid, schilfering, vlekken en bultjes kunnen ontstaan, wat gepaard kan gaan met jeuk en pijn. Het is een algemene term en het kan op allerlei vormen van uitslag wijzen. Huiduitslag kan erg variëren in presentatie en ernst, en er zijn veel mogelijke oorzaken. Vanwege de variëteit is er ook een breed scala aan mogelijke behandelingen.

Huiduitslag kan lokaal of plaatselijk optreden in slechts een klein deel van het lichaam, bijvoorbeeld je hand(en) of het kan een groot gebied bedekken. Vaak is er sprake van een aanleg om huidreacties te krijgen. Mensen met deze aanleg hebben mogelijk een geschiedenis van hooikoorts en/of astma in combinatie met voedselallergieën en atopisch eczeem. Hun huid kan rood worden en jeuken na contact met allerlei soorten stoffen die de huid van andere mensen mogelijk niet storen.

Oorzaken van huiduitslag op de handen

Er zijn een aantal aandoeningen die voor een huiduitslag op de handen kunnen zorgen. Enkele van de meest voorkomende oorzaken van huiduitslag op de handen, zijn:
 • reactie op medicijnen
 • droge huid
 • contacteczeem
 • psoriasis
 • hand-voet-mondziekte
 • pompholyx (blaasjeseczeem)
 • impetigo (krentenbaard)
 • ringworm

Huiduitslag op de handen door medicijnen / Bron: Stevepb, PixabayHuiduitslag op de handen door medicijnen / Bron: Stevepb, Pixabay

Reactie op medicijnen

Medicijnen kunnen een reactie veroorzaken in de vorm van een huiduitslag. Veel geneesmiddelen kunnen na gebruik een vervelende huiduitslag en jeuk geven en dan met name antibiotica, zoals amoxicilline, en NSAIDs (zoals aspirine, ibuprofen en diclofenac). Geneesmiddelenuitslag wordt meestal veroorzaakt door een allergische reactie op een medicijn. Kenmerkende symptomen zijn roodheid, bultjes, blaren, netelroos, schilfering, jeuk of pijn. De meeste vormen van medicijnuitslag verdwijnt zodra je met het gebruik ervan stopt, en milde reacties kunnen worden behandeld met crèmes om de symptomen te verminderen en ernstige reacties kunnen behandeling vereisen met medicijnen zoals epinefrine (toegediend via injectie), difenhydramine en/of een corticosteroïd om complicaties te voorkomen.

Droge huid

In de koudere maanden (herfst en winter) komt een droge huid vaak voor als gevolg van guur weer en droge lucht binnenshuis door centrale verwarming. Dit kan ook van invloed zijn op je handen, waardoor je last krijgt van droge handen en je handen van de weeromstuit gaan jeuken en schilferen. Eczeem en sommige medicijnen kunnen er ook voor zorgen dat je huid uitdroogt en huiduitslag ontwikkelt. Het krabben aan de droge huid kan de klachten doen verergeren.

Ringworm

Ringworm is een infectie van de huid en de boosdoener is een schimmel. Ringworm is een huidinfectie die zich manifesteert als een ringvormige uitslag die op verschillende delen van het lichaam kan voorkomen. Op de handpalmen zal het echter zijn karakteristieke ringvormige patroon niet ontwikkelen. Naast huiduitslag, kun je last krijgen van droge huid, kloofjes, een verdikte huid en ontsteking.

Contacteczeem

Contacteczeem is een vorm van eczeem die te herkennen is aan een jeukende rode huid met kleine bultjes, blaasjes en schilfers. Een.dergelijke reactie wordt veroorzaakt door een stof die van buitenaf de huid binnendringt. Soms kan de huiduitslag onmiddellijk optreden. In de meeste gevallen duurt het echter een poosje voordat de huiduitslag verschijnt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen allergisch contacteczeem en niet-allergisch contacteczeem.

Psoriasis

Psoriasis is een veelvoorkomende chronische ontstekingsziekte die op verschillende delen van het lichaam kan voorkomen, waaronder je handpalmen. De plekken komen evenwel het vaakst voor op de ellebogen, knieën, scheenbenen en onder het hoofdhaar. Deze huidziekte wordt gekenmerkt door rode plekken en witte schilfers.

Hand-, voet- en mondziekte op de hand van een volwassene / Bron: Mrradiostar82, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Hand-, voet- en mondziekte op de hand van een volwassene / Bron: Mrradiostar82, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Hand-voet-mondziekte

Hand-voet-mondziekte is een zeer besmettelijke aandoening die veel voorkomt bij kinderen. Het is een virale infectie die ertoe kan leiden dat je blaren in de mond en op handen en voeten krijgt. Andere symptomen die je met deze infectie kunt ondervinden, zijn onder andere:

Impetigo (krentenbaard)

Een andere veelvoorkomende huidinfectie bij kinderen is impetigo of krentenbaard. Deze aandoening zorgt ervoor dat je blaasjes ontwikkelt op je gezicht, nek en handen. Kinderen hebben een grotere kans om deze infectie te ontwikkelen als ze al andere huidaandoeningen ervaren, zoals eczeem. Krentenbaard is besmettelijk en het vocht dat in de blaasjes zit, is erg besmettelijk. Door aan de blaasjes te zitten, komt de bacterie op je handen en kun je andere delen van je lichaam besmetten. Ook kan de bacterie op speelgoed of deurknoppen terechtkomen, waardoor anderen besmet kunnen raken. Krentenbaard veroorzaakt ook jeuk.

Pompholyx op de hand / Bron: Chalco, Wikimedia Commons (GFDL)Pompholyx op de hand / Bron: Chalco, Wikimedia Commons (GFDL)

Pompholyx (blaasjeseczeem)

Pompholyx of blaasjeseczeem is een specifiek type eczeem dat ervoor zorgt dat er kleine, jeukende blaren op je handpalmen ontstaan. Ze verschijnen meestal in clusters en kunnen pijnlijk zijn. De blaren zullen binnen drie weken indrogen en schilferen. Pompholyx treft meestal jongvolwassenen, vaker vrouwen dan mannen.

Wanneer huisarts raadplegen?

Als huiduitslag optreedt met de volgende symptomen, is het belangrijk om een afspraak te maken met je huisarts:

Arts onderzoekt een hand van een patiënt / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comArts onderzoekt een hand van een patiënt / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com

Alarmsymptomen

Neem in de volgende gevallen direct contact op met een arts:

Behandeling

Zelfzorg

Er zijn enkele zelfzorgmaatregelen die je kunt nemen om het herstel te versnellen en het ongemak te verlichten van een huiduitslag op de hand:
 • Gebruik milde (neutrale) zeep, niet geparfumeerde zeep.
 • Vermijd wassen met heet water, lauw is beter voor de huid.
 • De uitslag niet afdekken met een pleister of iets anders.
 • Niet krabben of pulken aan korstjes.
 • Als de uitslag droog is, bijvoorbeeld bij eczeem, gebruik dan ongeparfumeerde, vochtinbrengende en herstellende crème.
 • Gebruik geen cosmetica of lotions die de huiduitslag kunnen veroorzaken.
 • Calamine-schudsel kan bepaalde vormen van jeuk verlichten.
 • Als de huiduitslag op de hand milde pijn veroorzaakt, kan paracetamol helpen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode uitslag na zwembad of jacuzzi: Hot tub folliculitisRode uitslag na zwembad of jacuzzi: Hot tub folliculitisJe bent wezen zwemmen in een subtropisch zwemparadijs en 6 tot 48 uur later ontstaan er rode, jeukende bultjes. Grote ka…
Geneeskrachtige kruiden bij huiduitslagHuiduitslag kan pijn doen of irriteren. Over het algemeen gaat huiduitslag vanzelf voorbij, maar dit kan lang duren. Om…
Huiduitslag in de hals: oorzaken, behandeling en preventieHuiduitslag in de hals: oorzaken, behandeling en preventieEen huiduitslag in de hals is een reactie van de huid in het halsgebied, meestal gekenmerkt door roodachtige plekken op…
Huiduitslag op de penis: Oorzaken van uitslagHuiduitslag op de penis: Oorzaken van uitslagSoms krijgen mannen te maken met een huiduitslag op de penis. De man heeft dan rode, jeukende plekken op het puntje van…

Bigorexia, verslaafd aan sportenBigorexia, verslaafd aan sportenOnder jongeren wordt een sportief lichaam anno 2018 steeds belangrijker. Dit niet enkel bij jongens maar ook bij meisjes…
Jeukende borsten: Oorzaken van jeuk aan borst bij vrouwenJeukende borsten: Oorzaken van jeuk aan borst bij vrouwenVrouwen die jeukende borsten hebben, vinden dit een zeer vervelend symptoom, temeer omdat het krabben aan de borst in he…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Alice Day/Shutterstock.com
 • https://www.webmd.com/children/ss/slideshow-common-childhood-skin-problems
 • https://www.everydayhealth.com/dyshidrotic-eczema/
 • http://www.dermconsultants.com/general-dermatology/hand-eczema
 • https://www.livestrong.com/article/355811-how-to-treat-a-bright-red-rash-on-the-hands/
 • https://www.firstderm.com/itchy-red-rash-spots-skin/
 • Afbeelding bron 1: Pezibear, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Mrradiostar82, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Chalco, Wikimedia Commons (GFDL)
 • Afbeelding bron 5: Michaeljung/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 17-05-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.