Jeukende borsten: Oorzaken van jeuk aan borst bij vrouwen

Jeukende borsten: Oorzaken van jeuk aan borst bij vrouwen Vrouwen die jeukende borsten hebben, vinden dit een zeer vervelend symptoom, temeer omdat het krabben aan de borst in het openbaar een probleem vormt. De jeuk situeert zich meestal rond de tepels of onder de borsten. Vaak treedt naast de jeuk ook irritatie en een branderig gevoel aan de huid op. Borsten die jeuken zijn meestal geen ernstig teken omdat dit bijvoorbeeld wijst op een probleem met de beha of een zwangerschap. Soms wijst borstjeuk echter wel op een aandoening die een medische behandeling vereist, zoals een huidziekte of zeer zelden ook kanker.

Beha’s en jeuk aan de borsten

Stof van beha

Beha’s zijn gemaakt van allerlei verschillende soorten stof. Sommige goedkopere versies veroorzaken irritatie en jeuk aan de borsten. Synthetische stoffen zoals polyester vormen het grootste probleem. Overschakelen naar een natuurlijke stof zoals katoen is aanbevolen.

Vuile beha

Op vuile kleding zoals een vuile beha bevinden zich vaak bacteriën die de huid kunnen infecteren en irriteren. De borst is over het algemeen een plaats waar bacteriën kunnen groeien dankzij het zweet dat in het borstgebied. Het is bijgevolg belangrijk om minimaal één keer per week de beha uit te wassen. Zweten vrouwen veel of dragen ze een sportbeha, dan is het verstandig om vaker uit te wassen. Het gebruik van een topisch (op de huid aangebracht) antibioticum vermindert de irritatie, maar een beter advies is om de beha vaker uit te wassen.

Huidaandoeningen en borsten die jeuken

Allergische contactdermatitis

Allergische contactdermatitis (huiduitslag met roodheid en jeuk) is een aandoening waarbij patiënten allergisch reageren op blootstelling van de huid aan een allergeen (uitlokkende stof), zoals het gebruik van bepaalde wasmiddelen, handdoeken, lakens bij het naakt slapen en alle andere items die in contact komen met de borst. Jeuk is dan één van de belangrijkste reacties van het lichaam. Patiënten met deze vorm van dermatitis (ontsteking van de huid) opteren best voor ongeparfumeerde, milde of neutrale producten.

Droge huid

De huid droogt uit door een te groot verlies van olie en water, wat bijvoorbeeld gebeurt door te lang onder de douche staan of in bad te zitten en warm water te gebruiken. Ook sommige zepen hebben een uitdrogend effect. Een droge huid gaat gepaard met symptomen zoals jeuk, schilfering en een ruwe huid. Het gebruik van een vochtinbrengende crème die vocht in de huid opsluit is aanbevolen. Het is aanbevolen om eerst een bad te nemen en dan de huid droog te deppen, alvorens het vochtinbrengend middel toe te passen. Natuurlijke oliën zoals kokosolie en amandelolie zijn eveneens goede opties. Het is ook zinvol om producten zoals zeep en andere huidverzorgingsproducten die alcohol, kleurstoffen en andere agressieve chemicaliën bevatten te vermijden.

Eczeem

Eczeem is een chronische huidaandoening waarbij de patiënt een droge, jeukende ontsteking ervaart hetgeen zich uit in de vorm van een rode huiduitslag. Het gebruik van steroïde (ontstekingsremmende) crème biedt een verlichting van de symptomen van de chronische huidziekte. Daarnaast vermijdt de patiënt mogelijk irriterende geuren in verzorgings- en wasproducten. Houden de symptomen aan nadat de crème is aangebracht, dan is het verstandig om een arts te raadplegen.

Intertrigo

Intertrigo is een oppervlakkige huidontsteking veroorzaakt door een combinatie van vocht en wrijving. Deze huidaandoening treft vaak de huidplooien aan de onderzijde van de borsten. Jeuk en een brandend of stekend gevoel en een rode uitslag zijn kenmerkende symptomen. Bacteriën of schimmels infecteren soms secundair het gebied als gevolg van een oppervlakkige huidafbraak. De patiënt zorgt voor een schoon en droog gebied en past beschermende huidzalven en droogmiddelen, zoals talkpoeder toe. Een topisch antischimmelmiddel of antibioticum is nodig bij een secundaire infectie.

Psoriasis

Psoriasis is een aandoening waarbij huidcellen zich opstapelen waardoor schilferige, droge, jeukende plekken op de huid ontstaan. Net zoals bij eczeem verschijnt psoriasis soms onder de borsten. De jeuk behandelen gebeurt door middel van een topisch (op de huid toegepast) steroïde crème. Daarnaast vermijdt de patiënt producten met geurtjes omdat deze mogelijk de opflakkeringen van psoriasis verergeren.

Warmte-uitslag

Vrouwen met grotere borsten en/of vrouwen die een beha dragen met een beugel er in, ontwikkelen mogelijk warmte-uitslag op of onder de borsten. De combinatie van zweet, warmte en wrijving leidt tot een vervelende gespikkelde uitslag die jeukt en brandend aanvoelt. De borsten koel en droog houden en een beugelvrije beha dragen zijn enkele tips voor het verminderen van de symptomen.

Insectenbeten

Veel insectenbeten veroorzaken jeuk en vaak ook roodheid aan de huid. Muggen, bedwantsen en huisstofmijten zijn enkele veroorzakers van jeukende borsten.

Kanker en borstjeuk

Inflammatoire borstkanker

Een borst die jeukt, wijst meestal niet in de richting van borstkanker. Af en toe echter wijst borstjeuk op inflammatoire borstkanker, een zeldzame maar agressieve vorm van kanker aan de borst. De kankercellen dringen de dermis (huidlaag onder de opperhuid = buitenste huidlaag) binnen, waardoor een ontstekingsreactie ontstaat. Inflammatoire borstkanker gaat meestal ook gepaard met andere symptomen zoals een gezwollen borst, een huiduitslag, een sinaasappelschil en een rode, ontstoken huid die warm aanvoelt.

Ziekte van Paget van de borst

De ziekte van Paget van de borst is een andere zeldzame vorm van borstkanker waarbij kankercellen door de melkkanalen gaan en zich verzamelen in of rond de tepel. Patiënten met de ziekte van Paget ervaren ook een schilferige huid rondom de tepel, een bloederige tepelafscheiding of een nieuwe omgekeerde tepel.

Andere vormen van kanker

Andere kankervormen die gepaard gaan met jeuk aan de borsten omvatten:

Mastitis en jeukende borsten

Mastitis is een infectie van de borst die vaak geassocieerd is met het geven van borstvoeding. Ook niet-moeders krijgen soms te maken met de ontsteking aan de borst. De kanalen en tepel van één of beide borsten zijn gebarsten en geïnfecteerd, wat leidt tot borstpijn, borstjeuk en een infectie. Orale (via de mond ingenomen) antibiotica zijn nodig om deze ongemakkelijke aandoening te verhelpen.

Na een operatie

Als een vrouw recent een borstoperatie (vooral een borstvergroting) heeft gehad, is jeuk een normaal onderdeel van het herstel. De huid van de borst strekt zich uit om plaats te bieden aan het implantaat en het resultaat zijn jeukende borsten. Bij de meeste vrouwen verdwijnt de jeuk binnen enkele maanden na de operatie. Als de jeuk aanhoudt en ondraaglijk is, is advies van de chirurg of huisarts nodig.

Schimmelinfectie onder de borsten

Schimmelinfecties komen ook vrij vaak voor onder de borsten. Vocht blijft daar vaak aanwezig, waardoor een ideale omgeving ontstaat voor schimmels. De huid gaat hierdoor jeuken. De patiënt moet vooreerst het gebied droog houden en daarnaast een topisch antischimmelmiddel gebruiken om te genezen van de schimmelinfectie.

Zonnebrand

Langdurig topless zonnen zonder het aanbrengen van een zonnebrandcrème met een zonbeschermingsfactor (SPF) van 50 of hoger leidt tot zonnebrand. Een rode, geïrriteerde, schilferige en jeukende huid zijn kenmerkend bij zonnebrand. De jeuk verzachten is mogelijk met een vochtinbrengende crème (gebaseerd op aloë vera) of het nemen van koele baden of douches.

Tijdens de zwangerschap ervaren vrouwen mogelijk jeukende borsten / Bron: PublicDomainPictures, PixabayTijdens de zwangerschap ervaren vrouwen mogelijk jeukende borsten / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Zwangerschap van vrouwen

De hormonale veranderingen in het lichaam veroorzaakt door een zwangerschap leiden mogelijk tot jeukende borsten.

Alarmsymptomen bij jeuk aan of rond borsten

In bepaalde gevallen is een medisch onderzoek vereist. Als de jeuk gepaard gaat met andere symptomen aan de borst, ga dan naar een arts. Deze symptomen omvatten:
 • één borst is harder
 • een rode, dikke of schilferige huiduitslag op de tepel dat doet denken aan eczeem
 • een tepelafscheiding (geel of bloederig)
 • een zwelling in een oksel (gezwollen lymfeklieren door lymfkliermetastasen = uitzaaiingen van kanker in de lymfeklieren)
 • een zwelling, verdikking of plotselinge groei van één of beide borsten die niet gerelateerd is aan de puberteit of een gewichtstoename
 • koorts
 • pijn en/of tintelingen in de tepel of het tepelhof
 • pijn in de borst
 • putjes in de borst (doet denken aan een sinaasappelschil)
 • rillingen
 • roodheid van de borst
 • tepelafwijkingen, zoals een tepel die vervormd, ingetrokken of omgekeerd is
 • warmte van de borst

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeukende tepelsJeukende tepelsVeel vrouwen en meisjes hebben last van jeuk aan de tepels. Het ontstaat door prikkeling van de gevoelszenuwen die uitmo…
Pijnlijke gevoelige borsten, wat kan de oorzaak zijn?Pijnlijke gevoelige borsten, wat kan de oorzaak zijn?Borsten kunnen regelmatig pijn doen of gevoelig zijn. Heb je last van pijnlijke of gevoelige borsten dan kan dit verschi…
Gezondheid: BorstenGezondheid: BorstenDe borsten van de vrouw zijn veelbesproken, zoniet het meest besproken van alle lichaamsdelen. Dat de man daar voor een…
Pijnlijke borsten – Wat kan de oorzaak zijn?Pijnlijke borsten – Wat kan de oorzaak zijn?Pijnlijke borsten is een klacht die veel voorkomt bij vrouwen. Men noemt het vaak ook gevoelige borsten. De pijn concent…

Huiduitslag op handen: oorzaken en soorten uitslag op handenHuiduitslag op handen: oorzaken en soorten uitslag op handenEr zijn veel vormen van huiduitslag op de handen. Vaak ontstaat het doordat de huid wordt blootgesteld aan iets wat de h…
Subareolair abces: Ophoping van pus onder tepelhof in borstSubareolair abces: Ophoping van pus onder tepelhof in borstEen abces is een ophoping van pus, die zich ontwikkelt als een verdedigingsreactie, tegen een infectie. Een subareolair…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 26 juli 2018:
 • 6 Reasons Your Boobs Are Super Itchy, https://www.yourtango.com/2017298955/why-are-my-boobs-itchy
 • Are Itchy Breasts a Symptom of Inflammatory Breast Cancer?, https://www.verywellhealth.com/when-do-itchy-breasts-indicate-breast-cancer-513764
 • Causes of Itching Breasts, https://www.livestrong.com/article/217498-what-are-the-causes-of-itching-breasts/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Implantation Bleeding: Normal in Early Pregnancy?, https://www.self.com/story/implantation-bleeding-pregnancy
 • Is It Normal For Your Boobs to Itch?, https://www.cosmopolitan.com/sex-love/advice/a459/breasts-itch/
 • Itchy Breast: Keep Abreast Of These 6 Possible Causes, https://www.curejoy.com/content/causes-of-itchy-breast/
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.