Auto-brouwerij-syndroom: Kater door eten van koolhydraten

Auto-brouwerij-syndroom: Kater door eten van koolhydraten Een kater is een reactie van het lichaam dat het zware drinken niet op prijs stelt. Sommige patiënten ervaren echter de symptomen van een kater zonder een aanzienlijke hoeveelheid alcohol te drinken, of zelfs zonder alcohol te drinken. Deze patiënten lijden aan het auto-brouwerij-syndroom, een zeldzame aandoening waarbij pure alcohol (ethanol) wordt geproduceerd in de darm na het eten van koolhydraten. De patiënt kampt met symptomen die de geestelijke gezondheid en het lichamelijk welzijn aantasten, zoals duizeligheid, het prikkelbaredarmsyndroom en angst. De voedingsinname van de patiënt moet zorgvuldig worden bekeken want de steunpilaar van de behandeling is een andere voedingsstijl. Soms schrijft de arts ook medicatie voor. Door deze maatregelen verdwijnen de klachten van de zeldzame ziekte normaal gesproken.

Synoniemen van auto-brouwerij-syndroom

Drie synoniemen voor het auto-brouwerij-syndroom zijn:
 • auto brewery syndrome
 • endogene ethanolfermentatie
 • het darmgistingsyndroom
 • het zelfbrouwsyndroom

Epidemiologie

Hoewel de aandoening zeer zeldzaam is, zijn er gevallen gemeld bij mannen, vrouwen en kinderen. Er zijn tot anno augustus 2020 reeds meldingen geweest van patiënten in Afrika, Japan, de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Oorzaken: Teveel van een gist in darmen zonder inname alcohol

Gisting in de darm is een normaal onderdeel van het spijsverteringsproces en gebeurt door de afbraak van voedsel door normale bacteriën in de dikke darm. Bij patiënten met het zelfbrouwsyndroom gebeurt er echter gisting in de dunne darm, verder in het spijsverteringskanaal. Bepaalde schimmels zijn verantwoordelijk voor het produceren van alcohol, zoals Candida glabrata en Sacchromyces cerevisiaw. Hierbij gebeurt een overmatige ophoping van de gist in de darmen.

Normaal gesproken is de lever in staat om de kleine hoeveelheden alcohol (die bijproducten van gistfermentatie zijn) te ontgiften, maar bij patiënten met een abnormale darmgisting gebeurt een te hoge productie van alcohol en raakt de patiënt licht vergiftigd. Het auto-brouwerij-syndroom veroorzaakt echter geen grote hoeveelheden alcohol in het bloed. Deze hoeveelheden zijn met andere woorden niet hoog genoeg om een grote alcoholvergiftiging te veroorzaken waarbij overmatige hoeveelheden alcohol zich in het bloed bevinden.

Variant bij slechte leverfunctie

Er treedt een variant van het zelfbrouwsyndroom op bij patiënten met leverafwijkingen, waarbij de lever alcohol niet normaal kan afscheiden of afbreken. Aangezien de lever doorgaans ethanol verwerkt, ervaren patiënten met een slechte leverfunctie mogelijk een vorm van het auto-brouwerij-syndroom waarbij de alcohol zich langer in het systeem verzamelt en aanwezig blijft. Patiënten ontwikkelen dan deze aandoening, zelfs wanneer de darmgist een hoeveelheid alcohol produceert die te klein is om een gezond persoon te bedwelmen.

Risicofactoren van zelfbrouwsyndroom

Het darmgistingsyndroom wordt vermeld als een complicatie van de ziekte van Crohn (aandoening met diarree en buikpijn) bij volwassenen. Het auto-brouwerij-syndroom komt sporadisch ook voor bij een kind met het kortedarmsyndroom.

Symptomen

Sommige patiënten lijden aan milde klachten, terwijl anderen kampen met ernstige symptomen. De gevolgen van de ziekte zijn mogelijk ingrijpend voor het dagelijks leven. Zowel kinderen als volwassenen kampen mogelijk met tekenen van de zeldzame aandoening.

Lichamelijk

Sommige lichamelijke symptomen die gepaard gaan met deze aandoening zijn:

Mentaal

Ook de geestelijke gezondheid is mogelijk getroffen door de ziekte. De patiënt ervaart dan een depressie, angst, geheugenproblemen, concentratieproblemen, desoriëntatie en een slechte productiviteit bij het werken. De willekeurige staat van de intoxicatie (vergiftiging) leidt tot persoonlijke problemen.

Een bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

De arts noteert de symptomen van de patiënt en daarnaast bevraagt hij de patiënt ook over de gebruikte geneesmiddelen. Een bloedonderzoek is nodig. Daarnaast bestelt de arts een CT-enterografie. De arts moet steeds bedacht zijn op het stellen van de diagnose van het auto-brouwerij-syndroom in de differentiaaldiagnose van patiënten die geen alcohol consumeren en toch de tekenen van alcoholgebruik vertonen, vooral als ze ook een koolhydraatrijke voeding consumeren.

Behandeling van het darmgistingsyndroom

Patiënten schamen zich vaak voor hun klachten en durven daarom niet zo goed een behandeling zoeken. Meestal is het echter goed mogelijk om deze aandoening te behandelen. De meeste patiënten met het auto-brouwerij-syndroom zijn gebaat met veranderingen in de voeding. Zij kunnen namelijk het beste overschakelen op voedingsmiddelen met weinig koolhydraten en een hoog eiwitgehalte. Een volgende stap in de behandeling van deze aandoening is het gebruik van antibiotica en antischimmeltherapieën. Vitamine- en mineralensupplementen zijn tot slot soms nodig om de eventuele tekortkomingen in voedingsstoffen aan te pakken.

Prognose van dronken zijn door eten van koolhydraten

Dankzij het gebruik van antibiotica en een aanpassing in de voeding verdwijnen de meeste symptomen.

Complicaties van aandoening met symptomen van kater

Auto-ongeluk

Indien de tekenen van het zelfbrouwsyndroom optreden tijdens het rijden, verhoogt de kans op het krijgen van een auto-ongeluk.

De omgeving verwart deze ziekte vaak met alcoholmisbruik / Bron: Jarmoluk, PixabayDe omgeving verwart deze ziekte vaak met alcoholmisbruik / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Verward met alcoholmisbruik

Het darmgistingsyndroom heeft een diepgaand effect op patiënten en families. In veel gevallen ziet de omgeving de aandoening namelijk als alcoholgebruik of alcoholmisbruik. Dit veroorzaakt problemen voor de patiënt die de alcoholinname ontkent maar de tekenen en mogelijke ademgeur heeft van een persoon die alcohol heeft gedronken.

Vitamintekorten

Er zijn ook fysieke complicaties. De dunne darm wordt mogelijk meer doorlaatbaar, wat leidt tot vitamine B-tekorten, een zinktekort en een magnesiumtekort. Deze vitaminen en mineralen zijn belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid, en vitaminetekorten zijn een vorm van ondervoeding.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Excessief drinken vergroot de kans op metabolisch syndroomnieuws uitgelichtExcessief drinken vergroot de kans op metabolisch syndroomExcessief alcoholgebruik leidt tot een verhoogde kans op het metabolisch syndroom, aldus een recent onderzoek dat gepubl…
Oorzaken, symptomen en behandeling van Syndroom van SjögrenOorzaken, symptomen en behandeling van Syndroom van SjögrenHet Syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door droge mond en ogen, verminderde algehele fit…
Syndroom van Sjögren: droge ogen en een droge mondSyndroom van Sjögren: droge ogen en een droge mondHet syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte: het afweersysteem vernietigt de traanklieren en speekselklieren. Ooga…
Delirium TremensDelirium Tremens. Voor het grootste gros waarschijnlijk een onbekend bier, maar voor de kenners een heerlijk en tevens z…

Gedissemineerde tuberculose: Verspreide bacteriële infectieGedissemineerde tuberculose: Verspreide bacteriële infectieGedissemineerde tuberculose is een besmettelijke bacteriële infectie waarbij mycobacteriën (een bepaald geslacht van bac…
Proteus-syndroom: Ziekte met overgroei organen en weefselsProteus-syndroom: Ziekte met overgroei organen en weefselsHet Proteus-syndroom is een zeldzame genetische aandoening waarbij een patiënt een overgroei van de botten, de huid en a…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 30 augustus 2020:
 • Huissenaar Willem heeft een brouwerij in zijn darmen: geen alcohol op en tóch dronken, https://www.gelderlander.nl/lingewaard/huissenaar-willem-heeft-een-brouwerij-in-zijn-darmen-geen-alcohol-op-en-toch-dronken~a87bce18/
 • Geraadpleegd op 20 september 2018:
 • Auto-brewery Syndrome (Gut Fermentation), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513346/
 • Auto-Brewery Syndrome Symptoms and Treatment, https://www.verywellmind.com/what-is-auto-brewery-syndrome-22478
 • Auto-brewery syndrome, https://en.wikipedia.org/wiki/Auto-brewery_syndrome
 • Auto-brewery syndrome, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323395.php
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Gut Fermentation Syndrome What It Is, and How to Deal With It, https://gundrymd.com/auto-brewery-syndrome/
 • Afbeelding bron 1: Frolicsomepl, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Jarmoluk, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 30-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.