Auto-brouwerij-syndroom: Kater door eten van koolhydraten

Auto-brouwerij-syndroom: Kater door eten van koolhydraten Een kater is een reactie van het lichaam op een aanzienlijke alcoholinname. Sommige mensen ervaren echter symptomen van een kater zonder aanzienlijke alcoholconsumptie, of zelfs zonder alcohol te drinken. Deze patiënten lijden mogelijk aan het auto-brouwerij-syndroom, een zeldzame aandoening waarbij ethanol (pure alcohol) in de darm wordt geproduceerd na de consumptie van koolhydraten. Deze aandoening kan leiden tot symptomen die zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid beïnvloeden, zoals duizeligheid, het prikkelbare darm syndroom en angst. De behandeling omvat vaak aanpassingen in de voeding, en soms worden medicijnen voorgeschreven. Met de juiste aanpak verdwijnen de klachten van deze zeldzame ziekte meestal.

Synoniemen van auto-brouwerij-syndroom

Drie synoniemen voor het auto-brouwerij-syndroom zijn:
  • auto brewery syndrome
  • endogene ethanolfermentatie
  • darmgistingsyndroom
  • zelfbrouwsyndroom

Epidemiologie

Hoewel het auto-brouwerij-syndroom zeer zeldzaam is, zijn er meldingen van gevallen bij mannen, vrouwen en kinderen. Tot augustus 2024 zijn er gevallen gerapporteerd in Afrika, Japan, de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Oorzaken: Overmatige gisting in de darm zonder alcoholinname

Gisting in de darm is normaal onderdeel van het spijsverteringsproces en gebeurt door de afbraak van voedsel door normale bacteriën in de dikke darm. Bij patiënten met het auto-brouwerij-syndroom vindt echter gisting plaats in de dunne darm, verderop in het spijsverteringskanaal. Bepaalde schimmels zoals Candida glabrata en Saccharomyces cerevisiae zijn verantwoordelijk voor de productie van alcohol. Deze schimmels kunnen in overmaat aanwezig zijn in de darmen van de patiënten.

Normaal gesproken kan de lever de kleine hoeveelheden alcohol die ontstaan tijdens de gistingsprocessen ontgiften. Bij patiënten met een abnormale darmgisting kan echter een te hoge hoeveelheid alcohol worden geproduceerd, wat leidt tot milde alcoholvergiftiging. Hoewel de hoeveelheden alcohol doorgaans niet hoog genoeg zijn om ernstige alcoholvergiftiging te veroorzaken, kunnen ze toch aanzienlijke symptomen veroorzaken.

Variant bij slechte leverfunctie

Een variant van het auto-brouwerij-syndroom kan optreden bij patiënten met leveraandoeningen, waarbij de lever niet in staat is om alcohol normaal af te breken. Bij deze patiënten kan alcohol langer in het systeem blijven, zelfs wanneer de geproduceerde hoeveelheid alcohol door de darmgist gering is. Dit kan leiden tot symptomen die vergelijkbaar zijn met die bij hogere alcoholconcentraties.

Risicofactoren van auto-brouwerij-syndroom

Het auto-brouwerij-syndroom wordt soms gezien als een complicatie van de ziekte van Crohn, een aandoening die gepaard gaat met diarree en buikpijn. Het komt sporadisch ook voor bij kinderen met het kortedarmsyndroom.

Symptomen

De symptomen van het auto-brouwerij-syndroom kunnen variëren van mild tot ernstig en hebben invloed op het dagelijks leven van de patiënt. Zowel kinderen als volwassenen kunnen tekenen van deze zeldzame aandoening vertonen.

Lichamelijke symptomen

Lichamelijke symptomen die gepaard kunnen gaan met deze aandoening zijn:

Mentale symptomen

De geestelijke gezondheid kan eveneens worden beïnvloed door de aandoening. Patiënten kunnen symptomen ervaren zoals depressie, angst, geheugenproblemen, concentratieproblemen, desoriëntatie, en verminderde productiviteit bij het werk. De onvoorspelbare intoxicatie (vergiftiging) kan leiden tot aanzienlijke persoonlijke problemen.

Een bloedonderzoek is vaak noodzakelijk voor een juiste diagnose. / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is vaak noodzakelijk voor een juiste diagnose. / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

De arts noteert de symptomen van de patiënt en bevraagt de patiënt over de gebruikte geneesmiddelen en voedingsgewoonten. Een bloedonderzoek en vaak een CT-enterografie worden uitgevoerd. Het is cruciaal dat de arts het auto-brouwerij-syndroom overweegt in de differentiaaldiagnose van patiënten die geen alcohol consumeren, maar toch tekenen van alcoholgebruik vertonen, vooral als zij een koolhydraatrijke voeding hebben.

Behandeling

Patiënten voelen zich vaak beschaamd over hun klachten en kunnen aarzelen om hulp te zoeken. Desondanks is de aandoening meestal goed te behandelen. De meeste patiënten hebben baat bij veranderingen in hun dieet, zoals het overschakelen naar voeding met weinig koolhydraten en een hoog eiwitgehalte. Behandeling kan ook het gebruik van antibiotica en antischimmeltherapieën omvatten. Vitamine- en mineraalsupplementen kunnen soms nodig zijn om eventuele tekorten in voedingsstoffen aan te vullen.

Prognose en herstel

Met de juiste behandeling verdwijnen de meeste symptomen van het auto-brouwerij-syndroom. Het aanpassen van het dieet en het gebruik van medicatie leiden doorgaans tot significante verbetering van de symptomen.

Complicaties van auto-brouwerij-syndroom

Verhoogd risico op auto-ongelukken

Indien symptomen van het auto-brouwerij-syndroom optreden tijdens het rijden, kan dit het risico op auto-ongelukken verhogen.

De omgeving kan de symptomen verwarren met alcoholmisbruik, wat problemen kan veroorzaken. / Bron: Jarmoluk, PixabayDe omgeving kan de symptomen verwarren met alcoholmisbruik, wat problemen kan veroorzaken. / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Verward met alcoholmisbruik

Het auto-brouwerij-syndroom kan diepgaande effecten hebben op patiënten en hun omgeving. De aandoening wordt vaak verkeerd begrepen als alcoholmisbruik of alcoholverslaving, wat kan leiden tot onbegrip en sociale problemen. Patiënten die de alcoholconsumptie ontkennen maar toch tekenen van alcoholgebruik vertonen, kunnen onterecht worden beschuldigd van alcoholmisbruik.

Voedings- en vitaminetekorten

De dunne darm kan bij deze aandoening meer doorlaatbaar worden, wat kan leiden tot vitamine B-tekorten, een zinktekort en een magnesiumtekort. Deze vitaminen en mineralen zijn essentieel voor een goede gezondheid, en tekorten aan deze voedingsstoffen kunnen leiden tot ondervoeding en andere gezondheidsproblemen.

Preventie

Preventie van het auto-brouwerij-syndroom richt zich voornamelijk op het voorkomen van de overmatige groei van gist en schimmels in de darmen. Enkele preventieve maatregelen zijn:

Dieet en voeding

  • Beperk de inname van koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals brood, pasta en suiker, die gistgroei kunnen bevorderen.
  • Consulteer een diëtist om een gebalanceerd dieet te volgen dat rijk is aan eiwitten en vezels, en arm aan suikers en geraffineerde koolhydraten.
  • Voeg voedingsmiddelen met probiotische eigenschappen toe aan je dieet om de darmflora in balans te houden, zoals yoghurt, kefir en gefermenteerde groenten.

Gezondheids- en levensstijlbeheer

  • Houd een goede hygiëne aan om infecties door gist en schimmels te voorkomen.
  • Vermijd overmatige of ongecontroleerde inname van antibiotica, die de darmflora kunnen verstoren en bijdragen aan gistgroei.
  • Ondersteun de leverfunctie door gezonde leefgewoonten aan te nemen, zoals een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van alcohol.

Regelmatige gezondheidscontrole

  • Laat regelmatig medisch onderzoek uitvoeren als je symptomen hebt die kunnen wijzen op het auto-brouwerij-syndroom, vooral als je een geschiedenis hebt van darmproblemen of leveraandoeningen.
  • Raadpleeg een arts of specialist bij het vermoeden van een darm- of leveraandoening om vroegtijdige diagnose en behandeling te waarborgen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bierbrouwerijen en proeflokalen in UtrechtBierbrouwerijen en proeflokalen in UtrechtIn de stad Utrecht zijn verschillende bierbrouwerijen te vinden. Brouwerij Maximus, brouwerij De Leckere en brouwerij Ou…
Excessief drinken vergroot de kans op metabolisch syndroomnieuws uitgelichtExcessief drinken vergroot de kans op metabolisch syndroomExcessief alcoholgebruik leidt tot een verhoogde kans op het metabolisch syndroom, aldus een recent onderzoek dat gepubl…
Delirium TremensDelirium Tremens. Voor het grootste gros waarschijnlijk een onbekend bier, maar voor de kenners een heerlijk en tevens z…
Oorzaken, symptomen en behandeling van Syndroom van SjögrenOorzaken, symptomen en behandeling van Syndroom van SjögrenHet Syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door droge mond en ogen, verminderde algehele fit…

Gedissemineerde tuberculose: Verspreide bacteriële infectieGedissemineerde tuberculose: Verspreide bacteriële infectieGedissemineerde tuberculose is een ernstige vorm van tuberculose waarbij de bacterie Mycobacterium tuberculosis zich via…
Proteus-syndroom: Ziekte met overgroei organen en weefselsProteus-syndroom: Ziekte met overgroei organen en weefselsHet Proteus-syndroom is een zeldzame genetische aandoening waarbij een patiënt een overgroei van de botten, de huid en a…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 30 augustus 2020:
  • Huissenaar Willem heeft een brouwerij in zijn darmen: geen alcohol op en tóch dronken, https://www.gelderlander.nl/lingewaard/huissenaar-willem-heeft-een-brouwerij-in-zijn-darmen-geen-alcohol-op-en-toch-dronken~a87bce18/
  • Geraadpleegd op 20 september 2018:
  • Auto-brewery Syndrome (Gut Fermentation), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513346/
  • Auto-Brewery Syndrome Symptoms and Treatment, https://www.verywellmind.com/what-is-auto-brewery-syndrome-22478
  • Auto-brewery syndrome, https://en.wikipedia.org/wiki/Auto-brewery_syndrome
  • Auto-brewery syndrome, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323395.php
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Gut Fermentation Syndrome – What It Is, and How to Deal With It, https://gundrymd.com/auto-brewery-syndrome/
  • Afbeelding bron 1: Frolicsomepl, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Jarmoluk, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 03-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.