Genitale verwonding: Eerste hulp bij genitaal trauma
Een genitale verwonding verwijst naar een letsel aan de mannelijke of vrouwelijke geslachtsorganen, of een trauma aan het gebied tussen de benen (het perineum). Pijn is een van de belangrijkste symptomen van genitale letsels, maar ook bloedingen, een stinkende vaginale afscheiding en een open wond kunnen tekenen zijn. Het is essentieel om medische hulp te zoeken en indien mogelijk alvast de eerste medische zorg toe te dienen. Schade aan de genitaliën kan tijdelijk of permanent zijn.
Oorzaken van letsel aan genitaliën
Genitale verwondingen komen voor bij zowel meisjes en vrouwen als jongens en mannen.
Meisjes / vrouwen
Trauma aan de geslachtsorganen kan het gevolg zijn van het inbrengen van voorwerpen in de vagina. Bij jonge meisjes (meestal jonger dan vier jaar) is dit vaak normaal gedrag tijdens de ontdekking van het lichaam. Voorwerpen die een meisje in haar vagina kan stoppen, zijn bijvoorbeeld toiletpapier, kleurpotloden, kralen, pennen of knoppen. Seksueel misbruik, verkrachting en aanranding kunnen ook trauma aan de genitale regio veroorzaken. De arts moet ook altijd vragen hoe het object in de vagina is geplaatst om mogelijk geweld door derden uit te sluiten.
Jongens / mannen
Bij mannen en jonge jongens zijn de meest voorkomende oorzaken van genitale letsels:
- de geslachtsdelen per ongeluk in een broeksluiting opsluiten
- de wc-bril laten vallen op de genitaliën
- een val waarbij de landing op een fiets, speeltoestel of hek gebeurt, met gespreide benen waardoor het voorwerp tussen de benen komt
Symptomen bij genitale verwondingen
Bij een trauma aan de genitaliën kunnen de volgende symptomen optreden:
Eerste hulp bij letsel aan geslachtsorganen
Doen
Een hulpverlener moet zelf rustig blijven en de patiënt kalmeren. Het is belangrijk om de privacy van de patiënt te respecteren en het getroffen gebied zoveel mogelijk te bedekken. Bij een bloeding moet directe druk worden uitgeoefend om de bloeding te stelpen. Een schone doek of een steriel verband kan op open wonden worden geplaatst. Als de vagina ernstig bloedt, moet steriel gaas of schone doeken worden aangebracht op het gebied, tenzij er een vreemd voorwerp in de vagina aanwezig lijkt te zijn. Het aanbrengen van koude kompressen kan de zwelling verminderen. Als de testikels gewond zijn geraakt, kunnen ze ondersteund worden met een draagdoek van handdoeken. Als er een voorwerp vastzit in een lichaamsopening of wond, moet dit blijven zitten en is medische hulp noodzakelijk. Het verwijderen van het voorwerp kan vaak meer schade veroorzaken.
Niet doen
Een hulpverlener mag nooit een voorwerp uit een genitaal trauma verwijderen en moet altijd medische hulp inschakelen. Als er vermoeden bestaat dat de verwonding het gevolg is van een aanval of misbruik, mag de patiënt geen andere kleding aantrekken en mag er geen bad of douche worden genomen.
Alarmsymptomen bij genitaal trauma
Onmiddellijke medische hulp is vereist wanneer één of meer van de volgende tekenen verschijnen:
- blauwe plekken op de geslachtsorganen en/of omliggende gebieden
- bloed in de urine
- een bloeding
- een open wond
- een zwelling
- pijn
- plasproblemen
- veel zwelling van de geslachtsorganen en/of omliggende gebieden
- zorgen over seksueel misbruik
Preventie van genitale verwondingen
Hoewel niet alle genitale verwondingen kunnen worden voorkomen, kunnen de volgende voorzorgsmaatregelen helpen het risico te verkleinen:
- Veiligheid bij activiteiten: Het dragen van beschermende uitrusting, zoals een kruisbeschermer tijdens sportactiviteiten, kan helpen om genitale letsels te voorkomen.
- Bewustzijn en voorlichting: Educatie over veiligheid en lichaamsbewustzijn kan bijdragen aan het voorkomen van ongevallen en misbruik.
- Veiligheid in de omgeving: Zorg ervoor dat kinderen en volwassenen worden begeleid bij het gebruik van speelgoed en sportapparatuur die mogelijk gevaarlijk kan zijn voor de genitaliën.
- Preventieve medische zorg: Regelmatige controles en gesprekken met medische professionals over seksuele gezondheid en veiligheid kunnen ook bijdragen aan het voorkomen van genitale verwondingen.