Watermeloenen: Voordelen voor gezondheid van deze vrucht
De watermeloenplant, ook bekend onder de wetenschappelijke naam 'Citrullus lanatus', is een lid van de bloeiende plantenfamilie 'Cucurbitaceae'. De stekelige plant is afkomstig uit Zuid-Afrika en produceert het populaire eetbare fruit dat mensen nu meestal consumeren. Een watermeloen is een heerlijke vrucht die voor 92 procent uit water bestaat. Deze sappige, verfrissende vrucht houdt bijgevolg mensen voldoende gehydrateerd en voorkomt uitdroging. Deze fruitsoort bevat ook tal van voedingsstoffen, organische verbindingen, vitaminen en mineralen en biedt daarom veel voordelen voor de gezondheid. Watermeloenen beschermen het lichaam bijvoorbeeld tegen problemen aan het hart, de hersenen en de prostaat.
Voedingsstoffen in watermeloenen
De gunstige effecten van watermeloenen zijn voornamelijk afkomstig van voedingsstoffen, vitaminen, mineralen en organische verbindingen die in deze vrucht aanwezig zijn. Een watermeloen bevat aanzienlijke hoeveelheden vitamine C,
calcium, magnesium, vezels, eiwitten en een grote hoeveelheid kalium. Bovendien bevatten de vruchten vitamine A, vitamine B, vitamine B6, niacine, thiamine en veel carotenoïden en fytonutriënten (actieve natuurlijke stoffen in planten, fruit en groenten die goed zijn voor de menselijke gezondheid), waaronder lycopeen.
Elektrolyten verhogen
Watermeloenen bestaan niet alleen voor 92 procent uit water. Ze zitten namelijk ook vol magnesium en kalium. Mensen verliezen vaak deze twee
mineralen, in combinatie met natrium, bij het zweten tijdens het sporten. Het is belangrijk om deze onmiddellijk weer aan te vullen. Kalium en magnesium staan bekend als elektrolyten omdat ze helpen de elektrische signalen in het lichaam te dragen en er voor zorgen dat de spieren samentrekken en ontspannen. Het consumeren van een watermeloen voorkomt met andere woorden
elektrolytenstoornissen.
Gewichtsverlies bevorderen
Ondanks dat het rijk is aan een veelheid aan belangrijke
vitaminen en mineralen, bevat watermeloen weinig calorieën, waardoor deze vrucht een geweldige aanvulling is op een voedzaam dieet voor gewichtsverlies. De fruitsoort bevordert namelijk een verzadigd gevoel.
Gezichtsvermogen ondersteunen
De vrucht bevat tevens belangrijke voedingsstoffen die een rol spelen voor de
ooggezondheid, waaronder bètacaroteen, vitamine A, vitamine C,
luteïne en zeaxanthine. Een ernstig
vitamine A-tekort leidt mogelijk tot
maculadegeneratie, een
oogaandoening waarbij het centraal gezichtsvermogen geleidelijk vervaagt. Watermeloen is levert bètacaroteen, de vorm van vitamine A die in planten voorkomt. Het krijgen van voldoende bètacaroteen in de dieet helpt bij het
voorkomen van maculadegeneratie, de belangrijkste oorzaak van
leeftijdsgebonden blindheid.
Hartgezondheid bevorderen
Watermeloenen bevatten veel vitamine C, wat goed de verharding van de slagaders (
atherosclerose) helpt voorkomen, de elasticiteit van de bloedvaten helpt verhogen en
ontstekingen helpt verminderen. Al deze factoren zijn goed voor de preventie van een
hoge bloeddruk en
hartaandoeningen. Watermeloenen zijn daarom
hartgezonde vruchten.
Hersengezondheid verbeteren
Vitamine B1 (thiamine) zorgt voor een gezond zenuwstelsel. Een
vitamine B1-tekort (thiaminetekort) leidt mogelijk tot
verwardheid en
geheugenverlies. Het
overmatig drinken van alcohol leidt mogelijk ook tot een gebrek aan thiamine. Door watermeloen te consumeren (na een nachtje feesten) komt het vitamine B1-niveau in het lichaam sneller op peil. De vrucht is met andere woorden uitstekend voor de
hersengezondheid.
Huidgezondheid verbeteren
Het toevoegen van watermeloen aan de voeding heeft een krachtig effect op de gezondheid van de huid (
huidgezondheid). Door het hoge gehalte aan de vitaminen A en C, is het mogelijk om de
huidveroudering tegen te vertragen en de huid een gezond uiterlijk krijgt. Vitamine C is vooral belangrijk voor de gezondheid van de huid omdat het de collageenproductie verhoogt en tegelijkertijd schade door de
zon helpt voorkomen. Vitamine A de sleutel tot het behoud van de gezondheid van de huidcellen en de bescherming tegen uv-schade.
Immuunsysteem versterken door consumptie van watermeloen
Het eten van watermeloen verhoogt mogelijk de niveaus van arginine, een belangrijk aminozuur dat nodig is voor het aanmaken van stikstofmonoxide. Niet alleen helpt stikstofmonoxide de bloedvaten te verwijden om het bloed efficiënt te laten stromen en het risico op een
hoge bloeddruk te verminderen, maar het helpt ook om het immuunsysteem te reguleren. Watermeloen bevat eveneens veel vitamine C, een belangrijke micronutriënt die zowel als een
antioxidant als een immuunversterker fungeert. Op deze manier blijft het lichaam gezond en is het mogelijk om chronische ziekten af te weren. Antioxidanten helpen eveneens bij het bestrijden van vrije radicalen en verminderen ontstekingen om de cellen tegen oxidatieve schade en
stress te beschermen.
Nierstenen voorkomen
In groenten en fruit is vaak kalium aanwezig. Ook in watermeloen is dit te vinden. Kalium is erg nuttig is bij het reinigen van gifstoffen en het wegspoelen van afval uit het bloed. Hierdoor is de fruitsoort nuttig om het risico op
nierstenen te verlagen. Watermeloenen zijn ook een natuurlijk diureticum, wat betekent dat het helpt de urineproductie te verhogen om afval en gifstoffen uit het lichaam te transporteren zodat het lichaam beschermd wordt tegen de vorming van nierstenen.
Productie van arginine verhogen
Watermeloenen bevatten het uniek aminozuur 'citrulline'. het lichaam gebruikt dit om een ander aminozuur te produceren, met name 'arginine'. Arginine speelt een directe rol in het volume en de richting van de bloedstroom in het lichaam. Watermeloenen zouden daarom mogelijk ingezet kunnen worden voor de behandeling van
erectiestoornissen, maar anno oktober 2020 is nog verder wetenschappelijk onderzoek rond dit thema nodig.
Prostaatkanker voorkomen
Watermeloenen bevatten veel lycopeen, waardoor ze hetzelfde rode pigment krijgen als
tomaten. Lycopeen is een krachtige antioxidant die uitgebreid is onderzocht omdat ze zouden kunnen beschermen tegen de ontwikkeling van
prostaatkanker. Het combineren van watermeloen met een beetje groene ijsthee werken in het lichaam op een bepaalde manier samen, waardoor ze samen veel antioxidanten bevatten die
kanker helpen voorkomen.

Het eten van watermeloen verlicht (spier)pijn bij atleten /
Bron: Skeeze, PixabaySpierpijn verminderen door eten van vrucht
De vrucht heeft het vermogen om het spierherstel te bevorderen en
spierpijn en
lichaamspijn bij atleten te verlichten. Naast de potentiële voordelen van watermeloensap, bevat watermeloen ook een goede hoeveelheid vitamine C, wat goed is voor het kraakbeen en de
botten beschermt, helpt bij het herstel van pezen en ligamenten en helpt bij het versnellen van de
wondgenezing. Kalium en magnesium, twee voedingsstoffen die ook in watermeloenen aanwezig zijn, zijn belangrijk voor het spierherstel en de pijnverlichting. Vooral kalium helpt bij het voorkomen van
spierkrampen na het sporten en versnelt het genezingsproces van blessures.
Zure reflux verminderen
Een van de voordelen van een watermeloen en andere soorten meloenen is dat ze vaak worden gebruikt om de symptomen van zuurbranden (
gastro-oesofageale reflux) te verminderen. Meloenen maken deel uit van het GAPS-dieet, dat spijsverteringsziekten geneest en ontstekingen vermindert. Een meloen kalmeert het maagdarmkanaal en reguleert de pH-waarden, terwijl de vrucht ook de ontsteking en de zuurproductie in het hele lichaam vermindert.
Lees verder