Blaasjes op de tong: oorzaken van zweertjes en tongblaasjes

Blaasjes op de tong: oorzaken van zweertjes en tongblaasjes Een gezonde tong heeft een lichtroze kleur en een regelmatig vochtig en enigszins ruw oppervlak. Maar er kunnen ook blaasjes of blaren op de tong aanwezig zijn die enige tijd aanhouden en meestal pijnlijk zijn. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van blaasjes op de tong, zoals een koortslip (waarbij je meestal blaasjes, op of rond de lippen krijgt, maar soms ook in de mond en op de tong), aften, een verbrande tong of een allergie. Het is belangrijk om bij aanhoudende of verergerende klachten de huisarts te raadplegen. Deze kan een diagnose stellen en een behandeling inzetten die de klachten verlicht. Het is raadzaam om de consumptie van snoep tijdens de genezing te verminderen, maar ook uit preventieoogpunt, omdat suiker fungeert als voedselbron voor bacteriën en schimmels. In veel gevallen verdwijnen de blaasjes of zweertjes op de tong vanzelf.

Blaasjes op de tong

De tong kan veel zeggen over je huidige gezondheidstoestand. Blaasjes komen meestal aan de bovenkant en de zijkanten van de tong voor. Het oppervlak van blaasjes op de tong is transparant of meer grijswit van kleur. Het blaasje is vaak gevuld met vloeistof, meestal water of pus. De meeste blaren op de tong komen plotseling en verdwijnen meestal snel zonder behandeling. Bovendien zijn bijna alle vormen van blaasjes onschadelijk, afhankelijk van de oorzaak. De blaasjes op de tong interfereren vaak met kauwen, praten en slikken.

Oorzaken

Onvoldoende mondhygiëne

Een van de meest voorkomende oorzaken van blaasjes op de tong is onvoldoende mondhygiëne. Als tandenpoetsen en het reinigen van de tong te veel worden verwaarloosd, hopen bacteriën zich op in de mondholte en veroorzaken ze desintegratie van de slijmvliezen. Als het mondslijmvlies beschadigd is, zijn bacteriële infecties en blaren op de tong het gevolg.

Voedsel

Soms verdwijnen ze snel, bijvoorbeeld als ze een reactie zijn op de consumptie van fruit zoals ananas of kiwi. In dit geval zijn blaasjes op een tong het gevolg van agressieve stoffen in voedsel. Als ze echter regelmatig of permanent voorkomen, moet de oorzaak door je huisarts worden opgehelderd. De reden hiervoor is dat als herpesblaasjes opengaan er een met herpesvirussen vervuilde secretie kan worden vrijgegeven.

Andere oorzaken

Mogelijke oorzaken van blaasjes op de tong kunnen zijn:
 • aften (pijnlijke zweertjes van het mondslijmvlies en zitten op de tong, lippen of wang)
 • slechte mondhygiëne
 • verbrande tong
 • allergische oorzaken als gevolg van bepaalde voedingsmiddelen zoals fruit
 • koortslip, waarbij blaasjes ontstaan in of rond de mond en/of op de lippen
 • hoge doses histamine, bijvoorbeeld in rode wijn of oude kaas
 • te gevoelige smaakpapillen
 • stomp trauma
 • amandelontsteking of tonsillitis
 • bacteriële infecties
 • tuberculose (tbc)
 • tongkanker
 • geslachtsziekten of soa's zoals syfilis
 • blaren op de tong zijn soms een indicatie van maag-darmproblemen
 • medicijnen zoals antibiotica kunnen een verandering van de mondflora veroorzaken

Huisarts raadplegen

Blaasjes op de tong kunnen extreem pijnlijk zijn, maar zijn desondanks meestal volledig onschadelijk. De blaasjes ontstaan ​​vaak plotseling en verdwijnen vaak na enkele dagen. Je doet er verstandig aan om de tongblaasjes in de gaten te houden. Raadpleeg je huisarts als de symptomen erger worden of lang aanhouden. In sommige gevallen kunnen blaren op de tong echter een symptoom zijn van een ernstige aandoening. In het bijzonder als je last hebt van bijkomende symptomen zoals een brandende tong, hoge koorts of algehele malaise, wordt een doktersbezoek ten zeerste aanbevolen. Evenzo vereist een uitgesproken verandering van het aspect van de tong een bezoek aan de huisarts. Neem ook contact op met je huisarts als de blaasjes ernstige pijn veroorzaken. Doe dit ook als de blaren op de tong het kauwen, slikken of spreken danig belemmeren. de huisarts kan vaststellen wat er aan de hand is en een behandeling inzetten. In sommige gevallen zal de huisarts je verwijzen naar een specialist, zoals ene tandarts, KNO-arts, internist of oncoloog. Als je frequent last hebt van blaasjes op de tong en er geen ernstige ziekte achter zit, kan regelmatige grondige mondhygiëne een positief effect hebben.

Onderzoek en diagnose

Als je last hebt van blaasjes op de tong, is het niet altijd nodig om een ​​arts te raadplegen. Symmetrisch optredende veranderingen worden over het algemeen niet als serieus beschouwd. Ook als onschadelijke blaasjes aanwezig zijn die ontstaan ​​na contact met een bepaalde stof, is onderzoek door de huisarts ook niet nodig. Voor alle onverklaarbare blaasjes op de tong die aanhouden, erger worden of steeds terugkeren, moet de oorzaak door een arts worden opgehelderd. Dit is vooral belangrijk voor open blaren en voor witachtige en rode tongveranderingen. De huisarts kan specifieke vragen stellen over je klachten en, indien nodig, een uitstrijkje maken.

Behandeling van zweertjes en tongblaasjes

De behandeling van blaasjes op de tong is afhankelijk van de oorzaak.

Aften

In het geval van aften zijn gels of tincturen beschikbaar. De tincturen zijn vaak puur plantaardig, zoals arnica. Pijn kan worden verlicht door koude kompressen. Als dit niet het gewenste succes oplevert, kan een lokale verdoving worden toegepast in geval van ernstige pijn. Het meerdere keren per dag de mond spoelen en gorgelen met zuiveringszout kan ook soelaas bieden. Op deze manier worden zelfs afgelegen plaatsen van de tong bereikt. Je kunt ook ene mondspoelmiddel gebruiken die antiseptisch is en een reinigende werking heeft. Chloorhexidine mondspoeling, kamille of waterstofperoxide kunnen om die reden een gunstige werking hebben op aften.

Koortslip

Als herpes de blaren op de tong heeft veroorzaakt, moet de ontwikkeling van de ziekte nauwlettend worden gevolgd. Er is anno 2023 nog geen behandeling voor het herpesvirus voorhanden, die het virus neutraliseert en voorkomt dat het steeds weer actief kan worden. De koorts en de pijn kun je met paracetamol behandelen. Het is belangrijk om je mond zo goed mogelijk schoon te houden en eventueel een mondspoeling te gebruiken.

Bacteriële infectie

Voor bacteriële infecties in de mond helpt een antibioticum.

Prognose

Blaasjes op de tong hebben in de meeste gevallen een goede prognose. De onderliggende oorzaken zijn veelal van voorbijgaande aard, zodat de blaasje of zweertjes op de tong vaak binnen enkele uren, dagen of weken wegtrekken en volledig genezen. Voedselallergie is een allergische reactie van het lichaam. Zodra de trigger niet meer wordt gegeten of gedronken, zullen de blaasjes volledig verdwijnen. Blaasjes als gevolg van een verbrande tong trekken vaak binnen enkele dagen weer weg. Bij een herpesinfectie komt het in de eerste paar uur of dagen tot een toename van de symptomen. Daarna nemen de klachten weer geleidelijk af.

Complicaties

Blaren op de tong zijn meestal onschadelijk, maar kunnen wel erg pijnlijk zijn. Bovendien kunnen ze problemen veroorzaken met praten, slikken en kauwen. Tongblaren genezen meestal vanzelf, maar kunnen steeds opnieuw voorkomen. Het herpesvirus kan uit de blaren komen en door aan de blaasjes te zitten kun je het virus verder over je lichaam verspreiden. Complicaties geassocieerd met tongblaasjes zijn zeer zeldzaam.

Preventie van tongblaasjes

Om tongblaasjes te voorkomen, wordt een zorgvuldige mondverzorging met mondwater en een speciale tongreiniger aanbevolen. Deze laatste reinigt de bovenste laag van de tong en verwijdert zo de schadelijke bacteriën en het mondwater bereikt ook afgelegen plekjes in de mond en heeft een desinfecterende werking. Een gezond voedingspatroon draagt ​​ook bij aan het voorkomen van blaren op de tong. Snoepgoed moeten worden vermeden om een schimmelinfectie van de mond te voorkomen. Als de oorzaak bekend is, moet de trigger worden vermeden, bijvoorbeeld allergische reacties op bepaalde voedingsmiddelen. Herpes is moeilijker te voorkomen als je het eenmaal hebt. Eenmaal in het lichaam kan het op elk moment uitbreken. Dit gebeurt meestal in tijden dat het immuunsysteem verzwakt is door stress of ziekte. Daarom is een gezonde leefstijl erg belangrijk om dit te voorkomen. Met zink kan een verzwakt immuunsysteem worden versterkt.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verbrande tong, symptomen en behandelingVerbrande tong, symptomen en behandelingEen verbrande tong ontstaat vaak door het eten of drinken van te heet voedsel of drank. Hierdoor verbrandt de tong en vo…
Tongontsteking: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenTongontsteking: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenEen ontstoken tong is een vervelende aandoening, doordat de tong flink opzwelt en glad en rood wordt. Deze infectie staa…
Tong verbrand: eerste hulpTong verbrand: eerste hulpDe tong verbranden is iets dat bijna iedereen overkomt. Een verbrande tong geeft pijn, en soms ook blaasjes op de tong.…
Pijn aan de tong? Oorzaken en tips bij tongklachtenPijn aan de tong? Oorzaken en tips bij tongklachtenAls je problemen hebt aan de tong dan kan het moeilijker worden om eten te proeven, te slikken en zelfs te spreken. Dit…

Antioxidanten in voeding: Belang & bronnen van antioxidantenAntioxidanten in voeding: Belang & bronnen van antioxidantenAntioxidanten zijn belangrijke kunstmatige of natuurlijke stoffen die sommige soorten celschade in het lichaam helpen vo…
Watermeloenen: Voordelen voor gezondheid van deze vruchtWatermeloenen: Voordelen voor gezondheid van deze vruchtDe watermeloenplant, ook bekend onder de wetenschappelijke naam 'Citrullus lanatus', is een lid van de bloeiende planten…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Michaeljung/Shutterstock.com
 • https://www.avogel.nl/gezondheid/dossier-mond-problemen/Aften.php
 • https://www.lumc.nl/patientenzorg/praktisch/patientenfolders/aften-mond-slijm-vlies
 • https://www.thuisarts.nl/koortslip
 • https://www.apotheekkennisbank.nl/aften
 • https://www.colgate.com/en-us/oral-health/conditions/mouth-sores-and-infections/tongue-blisters-types-treatment-1215
 • https://www.lumc.nl/patientenzorg/praktisch/patientenfolders/herpes-simplex-mond-slijm-vlies
 • https://www.huidhuis.nl/huidaandoening/herpes-genitalis
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321891.php
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 29-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.