Blauwe eikel: oorzaken en behandeling blauw-paarse eikel

Blauwe eikel: oorzaken en behandeling blauw-paarse eikel Als er geen besnijdenis heeft plaatsgevonden en de penis zich niet in erectiele toestand bevindt, wordt de eikel bedekt door de voorhuid van de penis. In de regel trekt de voorhuid van de penis zich tijdens de erectie terug, alhoewel dit niet bij iedere man het geval is. Op zo'n moment is de eikel gedeeltelijk of volledig zichtbaar en kan tijdelijk enigszins blauwachtig worden vanwege de onderliggende mechanismen: de eikel vult zich bij een erectie met bloed. Deze kleurverandering kan erg variëren. Ook kan de basiskleur van de eikel er heel anders uitzien bij mannen. Als de natuurlijke kleur van de eikel op sommige plaatsen of volledig blauw, blauwachtig of blauw-paars is, zonder herkenbare schade, ziekte of ongemak, dan heeft deze kleur geen betekenis in de zin van ziekte. Maar het kan ook zijn dat de eikel blauw verkleurd door letsel of storing. In deze gevallen is een medisch onderzoek en, indien nodig, passende behandeling vereist om mogelijke onomkeerbare schade te voorkomen.

Mogelijke oorzaken van een blauwe eikel

Normaal fysiologisch verschijnsel

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van een blauwe eikel of glanspenis. Bij sommige mannen vertegenwoordigt de blauwe kleur van de eikel de natuurlijke kleur. Dit kan komen door normale fysiologische verschillen tussen mannen en soms ook door anatomische afwijkingen, zonder dat er een ziekte of probleem aanwezig is.

Erectie

Bovendien kan de eikel tijdens een erectie van de penis tijdelijk blauw worden. Dit is een normaal fysiologische verschijnsel en de kleur normaliseert zichzelf na een korte tijd als de penis weer slap wordt. Dit houdt verband met de stuwing van bloed die optreedt tijdens de erectie.

Trauma

Door verwondingen kan de eikel blauw worden op de manier van een hematoom of bloeduitstorting. In dat geval moet een arts worden geraadpleegd. Dit kan een hematoom zijn zonder verdere schade of er kan een penisfractuur aanwezig zijn. Een penisfractuur is geen breuk in de gebruikelijke zin, maar een scheur in een deel van de zwellichamen. Verschillende soorten ongevallen kunnen dit veroorzaken.

Vernauwing van de voorhuid

Bovendien kan een vernauwing van de voorhuid, fimosis genoemd, ervoor zorgen dat de eikel blauw wordt.

Blauwe kleur na besnijdenis

Om religieuze, medische of andere persoonlijke redenen wordt soms besnijdenis van de voorhuid van de penis gedaan. Een besnijdenis of circumcisie is een kleine operatieve ingreep, waarbij de voorhuid van een jongen of man wordt verwijderd. Afhankelijk van het type chirurgische procedure en hoe het lichaam reageert op het letsel, kan de eikel vervolgens blauw worden. Dit kan maar hoeft niet problemen te veroorzaken. Als er verkleuring optreedt, moet dit absoluut door een arts worden opgehelderd.

Soa

Een blauwe kleuring van de eikel is nooit de enige indicatie en reden voor een geslachtsziekte of seksueel overdraagbare aandoening (soa). Als er andere aanwijzingen zijn voor een seksueel overdraagbare aandoening, moet dit door een arts worden opgehelderd. Bovendien moet je seksuele partner worden geïnformeerd en, indien nodig, worden onderzocht en behandeld.

Begeleidende symptomen

Als de eikel van nature blauw is en dit niet ziektegerelateerd is, zijn er meestal geen bijkomende symptomen. Als de eikel blauw verkleurd is vanwege verwondingen, stoornissen of ziekten, kunnen omkeerbare en onomkeerbare symptomen en schade optreden. Er kan lichte tot ernstige pijn zijn in rust of tijdens geslachtsgemeenschap. Bovendien kunnen omkeerbare en onomkeerbare erectiestoornissen optreden.

Pijnlijke eikel

Als de eikel blauw is verkleurd als gevolg van ziekte of letsel, kan dit gepaard gaan met pijn in de eikel. Omdat er veel zenuwen in het gebied van de eikel zijn, is deze erg gevoelig, ook voor pijn. Vanwege geweld, schadelijke externe invloeden of interne processen kunnen verschillende mechanismen op cellulair niveau worden geactiveerd waardoor pijn ontstaat.

Er kan sprake zijn van acute of chronische pijn in de eikel. In het geval van acute pijn heeft de pijn een beschermende functie en vestigt de aandacht op het feit dat de eikel of bepaalde structuren erin moeten worden gespaard en mogelijk worden behandeld. De acute pijn in de eikel is gerelateerd aan een factor die het uitlokt en de pijn is navenant. Dat wil zeggen, als de verwonding van de eikel groot is, is de pijn ook sterk. Bij chronische pijn in de eikel is de pijn onafhankelijk van de trigger en correleert deze er ook niet mee. Om zowel acute als chronische pijn adequaat te verlichten, is een medisch onderzoek vereist.

Verkleuring is alleen op de rand

De eikel kan min of meer blauw zijn aan de rand als de natuurlijke kleur. Maar het is ook mogelijk dat door een verwonding, ongelukken en manipulatie de eikel alleen aan de rand blauw verkleurt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door overmatige masturbatie. In deze gevallen moet een bezoek aan de arts worden gebracht om onomkeerbare gevolgschade te voorkomen

Blauwe eikel bij een jong kind

Bij kinderen en peuters is de eikel meestal paarsblauw. De natuurlijke kleur kan variëren. De beslissende factor is of de kleur van de eikel altijd zo is of is veranderd door een gebeurtenis, een verwonding, een aandoening of ziekte. Bovendien is het belangrijk om opmerkzaam te zijn of het kind klaagt over andere klachten zoals pijn. Jonge kinderen die pijn hebben, maar zich nog niet verbaal kunnen uiten, drukken hun ongemak uit via hun gedrag. Dat wil zeggen dat ze in toenemende mate jammeren, huilen, zich terugtrekken of geïrriteerd en agressief reageren.

In sommige gevallen kan er een vernauwing van de voorhuid zijn die vroegtijdig moet worden behandeld. Als wordt waargenomen dat de eikel verkleurd is bij een kind, moet onmiddellijk contact worden opgenomen met de huisarts.

Behandeling van een blauwe eikel

Als er geen pathologische oorzaak en geen risico op gevolgschade is, is er geen actie vereist. Als de verkleuring van de eikel echter gepaard gaat met ziektegerelateerde veranderingen, moet de oorzaak door een arts worden opgehelderd en adequaat worden behandeld. Zelfbehandeling wordt niet aanbevolen en kan leiden tot onherstelbare schade. Daarom is een bezoek aan een arts altijd noodzakelijk bij een blauwe eikel en andere klachten. In sommige gevallen zal de arts direct overgaan op een medische noodbehandeling.

Vaak wordt het bezoek aan de arts uit schaamtegevoelens vermeden en worden de klachten ondertussen erger. Daarom is het belangrijk om de gevoelens van schaamte te overwinnen en contact op te nemen met een arts. Het is van essentieel belang om de arts zo nauwkeurig mogelijk te informeren over gebeurtenissen die verband kunnen houden met de klachten.

De behandeling van een blauwe eikel is afhankelijk van de oorzaak. Dit kan betekenen das de arts medicijnen voorschrijft of dat de arts een kleine of grote operatie moet uitvoeren. Bij een voorhuidvernauwing wordt bijvoorbeeld operatief ingegrepen.

Duur en prognose blauw-paarse eikel

De duur en prognose van een blauw-paarse eikel zijn afhankelijk van de oorzaak. In een natuurlijke, niet-ziektegerelateerde blauwe kleuring van de eikel blijft de natuurlijke kleur bestaan ​​en is er meestal geen reden om je zorgen te maken. Als de eikel blauw is vanwege ziektegerelateerde aandoeningen, variëren de duur en de prognose.

In kleinere, ongecompliceerde, acute en adequaat behandelde blauwheid van de eikel kunnen de symptomen na enkele dagen of weken zonder gevolgen genezen. In deze gevallen is er een goede prognose. In het geval van grote, gecompliceerde, ontoereikende of onbehandelde eikellaesies of letsels of ongunstige omstandigheden, kan het genezingsproces maanden duren en kan dit gepaard gaan met onomkeerbare schade.
© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besnijdenis, met een moeilijk woord circumcisieBesnijdenis, met een moeilijk woord circumcisieDe reden waarom men tot besnijdenis overgaat is een vernauwing van de voorhuid van de penis, hierdoor kan de voorhuid ni…
De besnijdenis: hygiënischer of niet?De besnijdenis: hygiënischer of niet?Fimosis is de medische reden om jongens te besnijden. Als de voorhuid niet zonder weerstand tot achter de eikel getrokke…
Rode eikel: oorzaken en behandeling van roodheid glanspenisRode eikel: oorzaken en behandeling van roodheid glanspenisDe eikel wordt ook wel glanspenis genoemd. Bij een erectie komt de eikel meestal bloot te liggen, omdat de voorhuid zich…
Eikelboorder, Curculio glandiumDe eikelboorder, Curculio glandium of Balaninus glandium, is een snuitkever die veel in eiken voorkomt. De larven van de…

Hartaanval bij vrouwen: Risicofactoren en symptomenHartaanval bij vrouwen: Risicofactoren en symptomenIedereen krijgt mogelijk te maken met een hartinfarct. De risicofactoren en symptomen voor vrouwen zijn echter een beetj…
Schaal- en schelpdierenallergie: Soort voedselallergieSchaal- en schelpdierenallergie: Soort voedselallergieÉén van de meest bekende voedselallergieën is een schaal- en schelpdierenallergie. Hierbij reageren patiënten bijvoorbee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Derneuemann, Pixabay
  • www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/ontsteking-van-eikel-en-voorhuid-bij-volwassen-mannen
  • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/bloeduitstorting/item34908
  • https://www.bovenij.nl/Onderzoeken-ampamp-Behandelingen/Besnijdenis-bij-volwassenen.html
  • https://www.menshealth.com/health/g19408900/purple-penis-causes/
  • https://www.healthline.com/health/mens-health/purple-penis
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 22-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.