Stresszweren in maagdarmkanaal met pijn en gewichtsverlies

Stresszweren in maagdarmkanaal met pijn en gewichtsverlies Patiënten met stresszweren (stressgerelateerde mucosale schade) hebben zweren in het maagdarmkanaal. Door de zweervorming ontstaat milde tot ernstige schade aan de maagdarmwand. Stresszweren komen vaak tot stand bij verzwakte patiënten die onder veel lichamelijke stress staan, zoals op een ziekenhuisafdeling intensieve zorgen. Pijn, een brandend gevoel, en een verhoogd risico op een infectie zijn belangrijke symptomen van stresszweren. De arts zet medicatie in voor het verminderen van de klachten.

Oorzaken van zweervorming in het maagdarmkanaal

Stresszweren, die in het bovenste maagdarmkanaal tot stand komen, leiden tot schade aan de maagdarmwand. Dit is het gevolg van fysieke stress, zoals o.a. een chirurgische ingreep, een langdurige ziekte, een trauma (hersenen of lichaam), brandwonden of een letsel aan het centrale zenuwstelsel.

Risicofactoren van stresszweren

De risicofactoren voor de vorming van stresszweren zijn talrijk en gevarieerd. Vaak zijn verzwakte patiënten aangetast die vertoeven op de ziekenhuisafdeling intensieve zorgen.

Misselijkheid is één van de mogelijke tekenen / Bron: Geralt, PixabayMisselijkheid is één van de mogelijke tekenen / Bron: Geralt, Pixabay

Symptomen

Stresszweren treden in tegenstelling tot maagzweren plotseling op als gevolg van fysiologische stress. De symptomen verergeren mogelijk door het eten van zure voedingsmiddelen want hierdoor verhoogt het maagzuur. Bij kleine stresszweren zijn er soms geen tekenen aanwezig of anders is slechts sprake van milde irritatie. Grotere zweren veroorzaken mogelijk ernstige pijn, maagdarmbloedingen (inwendige bloedingen) en complicaties.

Symptomen van stresszweren zijn onder meer:

Een bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

De arts gebruikt een endoscopie om in het maagdarmkanaal te kijken. Is het met dit inwendig onderzoek niet mogelijk om de bloedende letsels op te sporen, dan is een angiografie (radiografisch beeld van de bloedvaten) nodig. Verder is een bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek en ademtest ook vereist omdat de arts hiermee H. pylori-bacteriën opspoort.

Behandeling

De arts kijkt naar de mogelijke oorzaak van de zweren, de ernst van de zweervorming en het soort klachten waarmee de patiënt kampt, en stelt dan een behandelplan op. Veroorzaken medicijnen de tekenen, dan schrijft de arts mogelijk andere geneesmiddelen voor. Bij een ernstige maagdarmbloeding is een bloedtransfusie nodig. Verder zet de arts medicatie in. Protonpompremmers verminderen maagzuur. Bepaalde antihistaminica zijn remmen de werking van acetylcholine (acetylcholine stimuleert normaal gezien de processen waardoor maagzuur vrijkomt). Voorts is een volumevervanging en nasogastrische aspiratie nodig. Een chirurgische behandeling is alleen voorbehouden aan patiënten die ondanks alle medische behandelingen blijven bloeden.

Prognose

Omdat veel patiënten met stresszweren reeds ernstig ziek zijn, leiden stresszweren mogelijk tot ernstige ontstekingen en bloedingen. Wanneer de zweren snel bloeden en hierdoor veel bloedverlies ontstaat, is dit mogelijk levensbedreigend voor de patiënt. Een snelle en juiste behandeling verhoogt wel de kans op een herstel van de zweervorming in het maagdarmkanaal.

Complicaties

De meest voorkomende oorzaken van overlijden zijn bloedingen, gastro-intestinale perforaties (gat in maag of darm), een lage bloeddruk, sepsis en ademhalingsinsufficiëntie.

Ernstig zieke patiënten krijgen mogelijk medicatie toegediend om de zweervorming te voorkomen / Bron: Stevepb, PixabayErnstig zieke patiënten krijgen mogelijk medicatie toegediend om de zweervorming te voorkomen / Bron: Stevepb, Pixabay

Preventie

Omdat stresszweren veel tot stand komen in ziekenhuisafdelingen intensieve zorgen, krijgen sommige patiënten medicijnen om zweervorming te voorkomen (histamineblokkers en protonpompremmers) en worden ze regelmatig gecontroleerd.
© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eiwitverlies via de darm (protein-losing enteropathy)Eiwitverlies via de darm (protein-losing enteropathy)Eiwitverlies via de darm (protein-losing enteropathy) verwijst naar elke aandoening van het maagdarmkanaal (bijvoorbeeld…
CMV gastro-enteritis/colitis: Virale infectie maag of darmCMV gastro-enteritis/colitis: Virale infectie maag of darmCMV gastro-enteritis/colitis is een ontsteking van de maag of darm als gevolg van een infectie met het cytomegalovirus (…
Slokdarmzweer: Oorzaken en symptomen van zweervormingSlokdarmzweer: Oorzaken en symptomen van zweervormingDe slokdarm is de buis die de keel met de maag verbindt. Bij een slokdarmzweer is er schade opgetreden in het slijmvlies…
Fecaal braken: Oorzaken van overgeven van stoelgang via mondFecaal braken: Oorzaken van overgeven van stoelgang via mondFecaal braken duidt op het overgeven van ontlasting via de mond. Dit komt voor bij een abnormale verbinding tussen de ma…

Allergie: symptomen, oorzaken, onderzoek en behandelingAllergie: symptomen, oorzaken, onderzoek en behandelingBij een allergie is het immuunsysteem overgevoelig en reageert het op onschadelijke stoffen uit de omgeving (allergenen)…
Kaakholteontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingKaakholteontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingKaakholteontsteking of sinusitis maxillaris is een ontsteking van het slijmvlies in één of beide kaakholten. Dit zijn de…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 19 januari 2020:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Management of stress ulcers, https://www.uptodate.com/contents/management-of-stress-ulcers
  • Stress Ulcer, https://www.healthline.com/health/stress-ulcer
  • Stress ulcers: their pathogenesis, diagnosis, and treatment., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/793064
  • What to know about stress ulcers, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324990.php
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Frolicsomepl, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.