Opisthorchiasis: Worminfectie door eten van rauwe vis

Opisthorchiasis: Worminfectie door eten van rauwe vis Opisthorchiasis is een tropische ziekte, veroorzaakt door infectie met een door vissen overgedragen trematode (zuigworm). Er zijn twee verschillende zuigwormen die problemen veroorzaken. De infectie leidt tot onder andere buikpijn, gezwollen lymfeklieren, braken en koorts. Een chronische infectie leidt vaak tot galwegproblemen. Wormdodende medicijnen behandelen deze ziekte. Het is belangrijk om de worminfectie te behandelen want sporadisch ontstaan ernstige complicaties, zoals bijvoorbeeld galwegkanker. Het goed doorkoken van rauwe vis is tot slot nodig om de worminfectie te voorkomen.

Epidemiologie van opisthorchiasis

Opisthorchiasis die het gevolg is van O. viverrini komt voornamelijk voor in Noordoost-Thailand, Laos en Cambodja. Een infectie met O. felineus komt vooral voor in Europa en Azië, inclusief de voormalige Sovjetunie, Kazachstan en Oekraïne. Deze tropische ziekte komt veel tot stand op plaatsen waar rauwe vissen een hoofdbestanddeel van de voeding zijn. De prevalentie stijgt met de leeftijd. Mannen zijn vaker getroffen dan vrouwen.

Oorzaken: Infectie met zuigwormen door consumptie van rauwe vis

Opisthorchiasis is een parasitaire ziekte veroorzaakt door twee soorten zuigwormen van het geslacht Opisthorchis. Vooral Opisthorchis viverrini en Opisthorchis felineus veroorzaken een ziekte. De verspreiding van de infectie vindt plaats door het eten van rauwe of niet gare zoetwatervis die besmettelijke metacercaria (een staartloze ingekapselde late larve van een digenetische zuigworm) bevat. Na inname, komen de metacercariae vrij en stijgen ze door de ampulla van Vater (plaats waar het pancreaskanaal en het gemeenschappelijke galkanaal samenkomen) in de galwegen, waar ze zich hechten aan het slijmvlies en rijpen. Deze door voedsel overgedragen zuigworminfectie treft vooral de armere bevolking.

Symptomen

Omdat de Opisthorchis-wormen niet in het leverparenchym doordringen, worden hun ziekteverschijnselen veroorzaakt door een galwegobstructie (verstopping van de galwegen), waar ze prominente ontstekingen veroorzaken. De wormen krijgen soms de toegang krijgen tot het pancreaskanaal, waar ze een obstructie en pancreatitis (alvleesklierontsteking) veroorzaken.

Acute infectie

Ongeveer 80% van de besmette patiënten heeft geen symptomen. Een asymptomatische infectie treedt op wanneer er minder dan 1000 eieren in één gram in de ontlasting aanwezig zijn. Bij en zware infectie bevinden zich 10.000-30.000 eieren in één gram ontlasting.

Opisthorchis viverrini
De symptomen van een zwaardere worminfectie met Opisthorchis viverrini bestaan uit diarree, constipatie, een warm gevoel over de buik, epigastrische pijn (pijn in het midden van de bovenbuik, boven de maag) / buikpijn aan het kwadrant rechtsboven, winderigheid, een gebrek aan eetlust, vermoeidheid, geelzucht (geel worden van de ogen en de huid) en milde koorts.

Opisthorchis felineus
Bij een acute worminfectie treden symptomen op twee tot vier weken na het eten van rauwe vis. De tekenen bestaan uit koorts, misselijkheid, braken, buikpijn, een algemeen ziek gevoel, gewrichtspijn, gezwollen lymfeklieren en een huiduitslag.

Chronische infectie

Deze parasieten hebben onbehandeld een lange levensduur en veroorzaken zware chronische infecties die leiden tot onder andere een ophoping van vocht in de benen (oedeem), een vergrote niet-functionele galblaas, obstructieve geelzucht, hepatomegalie (vergroting van de lever) en ondervoeding.

Een bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van opisthorchisais stelt de arts door de eieren van Opisthorchis viverrini in ontlasting te detecteren. Verder is het mogelijk om het antigeen 89 kDa van Opisthorchis viverrini op te sporen via een ELISA-bloedonderzoek. Tevens zijn een echografie, een CT-scan, een MRI-scan, een cholangiografie (röntgenfoto van de galwegen), of een endoscopische retrograde cholangiopancreatografie (ERCP: inwendig kijkonderzoek van galwegen en pancreas) inzetbaar om afwijkingen van de galwegen te onthullen.

Behandeling van parasitaire ziekte

De behandeling van opisthorchiasis berust voornamelijk op wormdodende medicijnen (anthelmintica).

Complicaties van tropische infectie

Zeldzame complicaties van een chronische infectie zijn cholangitis (galwegontsteking), cholecystitis (galblaasontsteking), galstenen en een cholangiocarcinoom (galwegkanker).

Preventie van worminfectie

Patiënten moeten steeds gekookte vis consumeren. Het koken of diepvriezen (minstens zeven dagen bij -20 °C) van voedsel gemaakt van vis is ook nodig om de worminfectie te voorkomen.
© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuigwormen of TrematodaZuigwormen of TrematodaZuigwormen zijn platwormen die voornamelijk in de (sub)tropen voorkomen. Ze leven in een vochtige omgeving. Besmetting b…
Opistorchiasis, infectie met zuigwormenOpistorchiasis, infectie met zuigwormenOpistorchiasis is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door zuigwormen. Zuigwormen zijn platwormen die leven van een…
Worminfecties bij het paard herkennen en voorkomenEen worminfectie is een vervelende vorm van een parasitaire infectie. Bij zon soort infectie kan de conditie van het pa…
Paragonimiasis: Worminfectie met symptomen aan buik & longenParagonimiasis: Worminfectie met symptomen aan buik & longenParagonimiasis is een parasitaire infectie veroorzaakt door platwormen. Patiënten lopen deze ziekte op na het eten van b…

Ontstoken muggenbeet: symptomen, oorzaken en behandelingOntstoken muggenbeet: symptomen, oorzaken en behandelingEen muggenbeet ontsteekt meestal niet, maar het immuunsysteem reageert met zwelling. Als je echter gaat krabben vanwege…
Zwarte afscheiding voor menstruatie: oorzaken en behandelingZwarte afscheiding voor menstruatie: oorzaken en behandelingZwarte afscheiding vóór de menstruatie maakt deel uit van de cyclusafhankelijk intermenstrueel bloedverlies en is daarom…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 13 februari 2020:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Opisthorchiasis, https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/opisthorchiasis
  • Opisthorchiasis, https://en.wikipedia.org/wiki/Opisthorchiasis
  • Opisthorchiasis, https://www.msdmanuals.com/professional/infectious-diseases/trematodes-flukes/opisthorchiasis
  • Opisthorchiasis, https://www.who.int/foodborne_trematode_infections/opisthorchiasis/en/
  • Opisthorchiasis: An Overlooked Danger, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4383567/
  • Afbeelding bron 1: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.