Immunotherapie met Oralgen

Immunotherapie met Oralgen Allergieën voor bijvoorbeeld huisstofmijt, graspollen, boompollen en huidschilfers van dieren zijn te bestrijden met immunotherapie van Oralgen. De methode duurt 3 tot 5 jaar en is de enige methode met de kans om voorgoed van de klachten af te komen en nooit meer medicijnen tegen allergieën te hoeven gebruiken.

Wat is een allergie?

Er wordt gesproken van een allergie wanneer het afweersysteem zeer heftig reageert op bepaalde stoffen (allergenen) die het lichaam binnenkomen, maar in principe onschadelijk zijn. Er zijn allerlei soorten allergieën. Om vast te stellen waar u allergisch voor bent, kunt u bij uw huisarts een test aanvragen. De test kan bestaan uit een huidtest of uit bloedafname.

Wat is Oralgen?

Oralgen is een sublinguale immunotherapie. Sublinguaal betekent onder de tong en immunotherapie houdt in dat er steeds kleine hoeveelheden van de stof waar u allergisch voor bent toegediend worden en zo uw lichaam langzaam laat wennen aan die stof. Hierdoor zal het lichaam in de loop van de tijd minder heftig reageren op het allergeen. Soms kunnen de klachten zelfs helemaal verdwijnen. Oralgen richt zich op inhalatieallergieën. Dat houdt in dat u alleen allergieën kunt bestrijden van stoffen die u inademt, zoals allerlei soorten pollen, huidschilfers van dieren en huisstofmijt.

Hoe lang moet ik Oralgen gebruiken?

Het eerste jaar merk je vaak nog niet zoveel van de werking van Oralgen, maar hoe langer je het gebruikt, hoe meer je begint te merken dat het iets doet. Meestal heb je vanaf het tweede jaar minder andere medicijnen nodig om de allergieklachten te onderdrukken. Oralgen dient drie tot vijf jaar gebruikt te worden. Na deze periode van behandeling kunt u helemaal van uw allergieklachten af zijn.

Zijn er bijwerkingen van Oralgen?

Bij het opstarten van de kuur, tijdens de instelfase, kunnen bijwerkingen optreden. Soms worden de allergische klachten eerst iets heviger. Ook kan jeuk aan en/of branderigheid van en/of zwelling van tong, mond en/of lippen optreden. In een enkel geval kunnen lichte maagdarm-stoornissen optreden. Deze bijwerkingen zijn mild van aard en zijn meestal geen reden om de kuur te staken. Neem in het geval van bijwerkingen altijd contact op met uw arts. Deze kan vervolgens vaststellen of de klachten daadwerkelijk door Oralgen kunnen zijn veroorzaakt. Verder kan de arts een aangepast instelschema voorstellen, waarbij de dosis langzamer wordt opgebouwd.

Hoe vaak moet ik Oralgen innemen?

Na de instelfase, die per allergeen 20 dagen duurt, is de onderhoudsdosering 2x per week 20 druppels, gedurende minimaal 1 minuut, onder de tong. Dit dient 's ochtends voor het ontbijt te gebeuren. Daarna dient ca. 10 minuten gewacht te worden en dan mag je ontbijten. Sommige mensen zijn allergisch voor meerdere allergenen, wat inhoudt dat je soms meerdere flacons krijgt en dus bijvoorbeeld 4x per week de Oralgen moet innemen. Oralgen moet bewaard worden in de koelkast en mag niet ingevroren worden. Wel mag het in noodgevallen enkele dagen buiten de koelkast bewaard worden bij maximaal 25°C, bijvoorbeeld tijdens de reis als je op vakantie gaat.

Hoe kan ik Oralgen bestellen?

Oralgen is alleen op recept verkrijgbaar en wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Afhankelijk van het advies van uw arts kan het voorkomen dat u meerdere kuren krijgt voorgeschreven. Het best kunt u een afspraak maken met uw huisarts, deze kan u meer vertellen en eventueel een recept voorschrijven voor Oralgen. Tevens kan uw arts meer informatie geven over de vergoeding van Oralgen. Het gebruik van Oralgen zal wellicht wel van invloed zijn op uw eigen risico (zoals dat voor elk medicijngebruik geldt).

Wanneer mag Oralgen niet gebruikt worden?

Er zijn situaties waarin Oralgen niet gebruikt mag worden:
 • Wanneer u niet goed gecontroleerde of ernstige astma heeft.
 • Wanneer u in het verleden ernstige allergische overgevoeligheidsreacties heeft gehad.
 • Wanneer u een ernstige aandoening van de mondholte heeft.
 • Wanneer u ernstige aandoeningen aan uw afweersysteem heeft.
 • Wanneer u ernstige hart- en vaatziekten heeft.
 • Wanneer u ß-blokkers gebruikt, bv omdat u een hoge bloeddruk heeft of wanneer u geneesmiddelen gebruikt die uw afweersysteem onderdrukken (immuunsuppressiva)
 • Wanneer u ernstige, langdurige ontstekingen en langdurige met koorts gepaard gaande aandoeningen heeft, in het bijzonder van de luchtwegen.
 • Wanneer u een (psychische) aandoening heeft die therapietrouw nadelig kan beïnvloeden.
 • Wanneer u overgevoelig bent voor glycerol.
 • Wanneer u zwanger bent.
 • Bij kinderen jonger dan 6 jaar.
© 2008 - 2024 Natuurlijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allergie voor grassen en boompollenAllergie voor grassen en boompollenVeel mensen hebben last van allergieën, al weet niet iedereen waarvoor hij nou precies allergisch is. In Nederland hebbe…
Hooikoorts of pollenallergieHooikoorts of pollenallergieRuim 25 procent van de bevolking heeft een allergie voor één of meerdere stoffen. In de helft van de gevallen wordt de a…
Allergieën en allergische ziektenAllergieën en allergische ziektenAllergieën en allergische ziekten komen steeds vaker voor. Het aantal mensen met astma, eczeem en hooikoorts verdubbelt…

Je menstruatiepijn bestrijden met de VagithermVeel vrouwen hebben maandelijks last van nare buikkrampen wanneer zij ongesteld zijn. De meeste vrouwen zullen rond die…
Polyneuropathie - Aandoening perifere zenuwen (zenuwziekte)Polyneuropathie - Aandoening perifere zenuwen (zenuwziekte)Polyneuropathie is een neuropathische aandoening, waarbij sprake is van een afwijking of beschadigingen in meer dan één…
Bronnen en referenties
 • Patiënten informatie Oralgen sublinguaal (de immunotherapie tegen allergie) van Artu Biologicals
Reacties

Cora, 04-03-2014
Hallo, Ik heb minimaal 4 geloof bijna 5 jaar Orlagen gebruikt omdat ik allergisch ben voor de Hazelaar, de Elst en huisstof. Ik was op een gegeven moment klaar om te stoppen en dat is nu zo'n 2 jaar geleden. Ik wordt helemaal gek van het niezen en traan ogen een gevolg van de pollen waar ik dus dacht dat ik er van af was? Dit artikel gelezen te hebben denk ik nu wat moet ik doen en komt dit vaker voor, dat het toch weer terug kan komen? Ik hoor graag van u. Reactie infoteur, 08-03-2014
Ik ben geen arts, dus ik kan hier geen antwoord op geven. Ik heb wel mijn twijfels bij of het werkt, maar dat is uit eigen ervaring. Soms komt het volgens mij ook voor dat je er nog een andere allergie bij ontwikkelt of dat je niet bent behandeld tegen al je allergieën. Oralgen heeft een helpdesk, misschien een idee om daar eens heen te bellen met uw vragen? Of anders naar de huisarts?

Ria, 07-10-2009
Oralgen wordt inderdaad nog door alle zorgverzekeraars vergoed. http://jure.nl/bj1008
Wel jammer dat het niet werkt:
http://www.cbg-meb.nl/CBG/nl/humane-geneesmiddelen/actueel/2009-04-01-statement-cbg-over-oralgen-pollen/default.htm
http://medischcontact.artsennet.nl/tijdschrift/Tijdschriftartikel/Reclame-Oralgen-misleidend.htm
Ik wil van m'n klachten af en hoop binnenkort met een injectiekuur te starten. Reactie infoteur, 01-04-2011
Bedankt voor deze reactie Ria! Ik heb het eens grondig bestudeerd. Ik twijfel zelf ook aan de werking van het product. Ik gebruik het inmiddels al ruim 2 jaar, maar ik kan nog steeds niet stoppen met de onderdrukkende medicijnen tegen hooikoorts etc. Ik zou graag wat willen lezen over de nadelen, maar dat kan ik nog niet vinden.

Susan Kramer, 14-05-2009
Ik weet niet wanneer dit artikel is geschreven, maar momenteel vergoed Menzis het medicijn helemaal niet… Gelukkig zit het boompollenseizoen er bijna op, dat scheelt enorm in de klachten. Mocht iemand een oplossing weten waardoor het wel kan worden vergoed: I'm open to suggestions! :) Reactie infoteur, 22-06-2009
Ik ben zelf nu 2 seizoenen bezig met Oralgen en Menzis vergoedt het nog steeds. Alleen de eigen bijdrage van 155 euro moet je terugbetalen. Misschien dat als je later hebt willen starten dat ze het nu niet meer doen? Ik ben eraan gekomen via een test die ik bij de huisarts heb laten doen, maar die test werd afgenomen door de mensen van ARTU zelf volgens mij. Of er zijn klachten ontstaan bij het medicijn? Dat het daarom eruit gehaald is?

Natuurlijk (19 artikelen)
Laatste update: 25-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.