InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Dyslexie of woordblindheid

Dyslexie of woordblindheid

Als je Dyslexie letterlijk uit het Grieks naar het Nederlands vertaald dan krijg je als vertaling beperkt lezen. Een ander woord hiervoor is woordblindheid. Dyslexie is een verzamelnaam van verschillende aandoeningen die vooral gepaard gaan met problemen rond de geschreven taal. Dyslexie kent verschillende vormen en deze kunnen tevens verschillende oorzaken hebben.

Diagnose stellen

In Nederland mag de diagnose dyslexie alleen gesteld worden door een professionele arts, orthopedagoog of psycholoog. Tevens moet deze een basisaantekening BAPD en een speciale toezegging tot het stellen van de diagnose dyslexie hebben. Voordat de diagnose dyslexie uit gegeven wordt moet eerst worden onderzocht of het geen simpele leesstoornis is. Pas na een reeks van onderzoeken zal de diagnose worden gesteld.

Onderzoek naar Dyslexie

In 1887 werd de term dyslexie voor het eerst gebruikt. Destijds werd deze term gebruikt voor een mens waarbij de lees vaardigheden lager waren dan bij gemiddeld. Toen stond de term dyslexie gelijk aan een niet zo slim iemand. Pas later werd er ontdekt dat dyslexie een neurologische oorzaak heeft. Iemand die dyslexie heeft zal tien keer meer hersencapaciteit gebruiken bij het verwerken van taal dan iemand die deze aandoening niet heeft. Dyslexie kan ook invloed hebben op het gehoor, spraak, schrijven en het handschrift.

Erfelijkheid

Er zijn diverse onderzoeken geweest naar de erfelijkheid van dyslexie. Zo blijkt dyslexie vaker voor te komen bij jongens dan bij meisjes. Waarschijnlijk is dyslexie een auto-immuniteitsziekte waardoor hij kan wordend oor gegeven vanaf de ouders. Er is een kans van vijftig procent dat het kind van een dyslectisch iemand ook dyslexie mee krijgt.

Verloop dyslexie

De symptomen van dyslexie verschillen per leeftijd, het is dan ook een ontwikkelingsstoornis. De effecten van dyslexie zijn rond de dertig maanden al merkbaar. Vaak hebben dyslectische kinderen een slechtere grammaticale ontwikkeling en tevens een wat mindere spraakproductie. Op de basisschool hebben dyslectische kinderen vaak last met het leren van het alfabet en schrijven. Op latere leeftijd ontwikkelen het spraakvermogen en het leesvermogen zich verder maar toch blijft het lastig. Veel mensen die last hebben van dyslexie kunnen de gesproken tonen niet aan de tekst op het papier koppelen. Dyslectische kinderen groeien vaak over veel van hun problemen heen maar zullen nog altijd last hebben van een slechtere luister, lees en schrijfvaardigheid.

Dyslexie verhelpen?

Het is helaas niet mogelijk om de dyslexie te overwinnen. Wel zijn er naar diverse onderzoeken enkele vernieuwende behandelingen opgenomen die de problemen flink zouden kunnen verlagen. Zo zou het helpen om dyslectische kinderen te laten oefenen met diverse klanken en rijmpjes, op deze manier ontwikkelen ze hun kennis van letterklanken.
© 2009 - 2018 Rakker126, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Oorzaak dyslexie: Disfunctionerende HersenverbindingOorzaak dyslexie: Disfunctionerende HersenverbindingTot nu toe was de oorzaak van dyslexie niet bekend, al waren er wel aanwijzingen dat bepaalde hersengebieden die verantw…
Dyslexie en toch mooie carrièreDyslexie en toch mooie carrièreVoor velen is lezen en schrijven een dagelijkse bezigheid die geen problemen oplevert. Maar dat geldt niet voor iedereen…
Dyslexie symptomenDyslexie symptomenHoewel er steeds meer bewijzen worden gevonden van erfelijke en niet-erfelijke oorzaken van dyslexie. Voor ouders is het…
Dyslexie bestaat niet, of toch wel?Dyslexie bestaat niet, of toch wel?Dyslexie, het klinkt als een aandoening maar is het dat eigenlijk wel? Er zijn onnoemelijk veel onderzoeken gedaan naar…
Dyslexie soortenDyslexie soortenDyslexie is een leesstoornis welke frequent voorkomt. Mensen met dyslexie hebben problemen bij het lezen en dikwijls ook…

Reageer op het artikel "Dyslexie of woordblindheid"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rakker126
Gepubliceerd: 27-01-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!