Dyslexie of woordblindheid

Als je Dyslexie letterlijk uit het Grieks naar het Nederlands vertaald dan krijg je als vertaling beperkt lezen. Een ander woord hiervoor is woordblindheid. Dyslexie is een verzamelnaam van verschillende aandoeningen die vooral gepaard gaan met problemen rond de geschreven taal. Dyslexie kent verschillende vormen en deze kunnen tevens verschillende oorzaken hebben.

Diagnose stellen

In Nederland mag de diagnose dyslexie alleen gesteld worden door een professionele arts, orthopedagoog of psycholoog. Tevens moet deze een basisaantekening BAPD en een speciale toezegging tot het stellen van de diagnose dyslexie hebben. Voordat de diagnose dyslexie uit gegeven wordt moet eerst worden onderzocht of het geen simpele leesstoornis is. Pas na een reeks van onderzoeken zal de diagnose worden gesteld.

Onderzoek naar Dyslexie

In 1887 werd de term dyslexie voor het eerst gebruikt. Destijds werd deze term gebruikt voor een mens waarbij de lees vaardigheden lager waren dan bij gemiddeld. Toen stond de term dyslexie gelijk aan een niet zo slim iemand. Pas later werd er ontdekt dat dyslexie een neurologische oorzaak heeft. Iemand die dyslexie heeft zal tien keer meer hersencapaciteit gebruiken bij het verwerken van taal dan iemand die deze aandoening niet heeft. Dyslexie kan ook invloed hebben op het gehoor, spraak, schrijven en het handschrift.

Erfelijkheid

Er zijn diverse onderzoeken geweest naar de erfelijkheid van dyslexie. Zo blijkt dyslexie vaker voor te komen bij jongens dan bij meisjes. Waarschijnlijk is dyslexie een auto-immuniteitsziekte waardoor hij kan wordend oor gegeven vanaf de ouders. Er is een kans van vijftig procent dat het kind van een dyslectisch iemand ook dyslexie mee krijgt.

Verloop dyslexie

De symptomen van dyslexie verschillen per leeftijd, het is dan ook een ontwikkelingsstoornis. De effecten van dyslexie zijn rond de dertig maanden al merkbaar. Vaak hebben dyslectische kinderen een slechtere grammaticale ontwikkeling en tevens een wat mindere spraakproductie. Op de basisschool hebben dyslectische kinderen vaak last met het leren van het alfabet en schrijven. Op latere leeftijd ontwikkelen het spraakvermogen en het leesvermogen zich verder maar toch blijft het lastig. Veel mensen die last hebben van dyslexie kunnen de gesproken tonen niet aan de tekst op het papier koppelen. Dyslectische kinderen groeien vaak over veel van hun problemen heen maar zullen nog altijd last hebben van een slechtere luister, lees en schrijfvaardigheid.

Dyslexie verhelpen?

Het is helaas niet mogelijk om de dyslexie te overwinnen. Wel zijn er naar diverse onderzoeken enkele vernieuwende behandelingen opgenomen die de problemen flink zouden kunnen verlagen. Zo zou het helpen om dyslectische kinderen te laten oefenen met diverse klanken en rijmpjes, op deze manier ontwikkelen ze hun kennis van letterklanken.
© 2009 - 2024 Rakker126, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaak dyslexie: Disfunctionerende HersenverbindingOorzaak dyslexie: Disfunctionerende HersenverbindingTot nu toe was de oorzaak van dyslexie niet bekend, al waren er wel aanwijzingen dat bepaalde hersengebieden die verantw…
Dyslexie en toch mooie carrièreDyslexie en toch mooie carrièreVoor velen is lezen en schrijven een dagelijkse bezigheid die geen problemen oplevert. Maar dat geldt niet voor iedereen…
Dyslexie symptomenDyslexie symptomenHoewel er steeds meer bewijzen worden gevonden van erfelijke en niet-erfelijke oorzaken van dyslexie. Voor ouders is het…
Dyslexie en zelfbeeld bij kinderen en jongerenDyslexie en zelfbeeld bij kinderen en jongerenDe diagnose dyslexie kan heel wat met zich meebrengen. Ook wanneer het nog niet is vastgesteld, kan het invloed hebben o…

Verschillende oorzaken van vermoeidheidVerschillende oorzaken van vermoeidheidMoe voelen, vermoeid zijn, vermoeidheid en zelfs oververmoeid raken hebben velen verschillende oorzaken. Gedacht moet wo…
Dwergpalm tegen prostaatklachtenDe zaagtandpalm Serenoa repens, vroeger ook Sabal serrulata genoemd, groeit in de moerasachtige gebieden langs de zuidoo…
Rakker126 (41 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.