Verschillende oorzaken van vermoeidheid

Verschillende oorzaken van vermoeidheid Moe voelen, vermoeid zijn, vermoeidheid en zelfs oververmoeid raken hebben velen verschillende oorzaken. Gedacht moet worden aan: depressie, herfst-winterdepressie, voorjaarsmoeheid, hoofdpijn, bloedarmoede, gebruik van medicijnen, slaapproblemen of slaapgebrek, stress, piekeren, door een infectieziekte zoals bv griep, verkoudheid of door de ziekte van Pfeiffer. Maar ook door een ontstekingsziekte zoals reuma. Of het hebben van kanker. Of misschien door iets vrolijkers: door een zwangerschap.

Vermoeidheid en bloedarmoede

De volgende symptomen en flink vermoeid zijn kunnen op bloedarmoede wijzen:
  • Flauwvallen, of dreigen flauw te vallen,
  • Kortademigheid,
  • Blekere huidskleur dan normaal.

Oorzaken bloedarmoede: overmatig bloedverlies

Oorzaken van bloedarmoede is door overmatig bloedverlies. Overmatig bloedverlies door bijvoorbeeld:
  • Operatie,
  • Bevalling (keizersnee!),
  • Miskraam,
  • Letsel,
  • Zware menstruatie.

Een oorzaak van vermoeidheid: bloedarmoede, gebrek aan ijzer

Bloedarmoede kan echter ook veroorzaakt worden door verkeerd voedsel te eten, arm aan enig voedingswaarde, of domweg het lichaam is niet in staat ijzer uit het voedsel op te nemen. Vooral voor vrouwen die gaan bevallen en/of een zware menstruatie hebben: neem extra ijzer in. Iedereen die weet dat er een operatie aan zit te komen: neem extra ijzer in, eventueel in overleg met de (huis)arts. Als je erg vermoeid bent en je hebt een vermoeden dat bloedarmoede wel eens de oorzaak zou kunnen zijn: altijd contact opnemen met de huisarts! Voor meer informatie lees het volgende artikel: IJzertekort bij vrouwen.

Vermoeidheid en medicijngebruik, bloedverdunners en cholesterolverlagers

Bloedverdunners staan er om bekend dat ze een heel vervelende bijwerking veroorzaken: vermoeidheid. Cholesterolverlagende middelen hebben echter ook ene vervelende bijwerking: vermoeidheid!
Is de vermoeidheid echt te zwaar, de moeheid te veel om de dagelijkse zaken nog te kunnen afhandelen, vermoedelijk veroorzaakt door medicijngebruik, maak een afspraak met de huisarts. Bespreek samen met de huisarts de vermoeidheids klachten en bekijk samen of het medicijngebruik nog nodig is en/of overgegaan kan worden op een ander merk met mindere bijwerkingen.

Vermoeidheid na een infectieziekte zoals griep, verkoudheid of de ziekte van Pfeiffer

Herstel van een flinke infectieziekte zoals griep, verkoudheid of de ziekte van Pfeiffer eist een lange herstelperiode van het lijf. Herstellen kan zelfs enige weken in beslag nemen. Vermoeidheid is een teken dat het lichaam nog steeds moet bijkomen van het zware werk tegen het gevecht van een flinke infectieziekte. Doe het rustig aan, drink veel verse vruchtensappen en blijft de vermoeidheid aanhouden: waarschuw de huisarts. Lees voor meer informatie het volgende artikel: Griep voorkomen en bestrijden.

Vermoeidheid en een depressie, herfstdepressie of een winterdepressie

Zodra de dagen korter worden tijdens de herfst, beginnen bij een hoop mensen klachten van vermoeidheid, onrust, lusteloosheid en neerslachtigheid. De donkere dagen voor kerst en de maanden januari en februari zijn berucht. Men voelt zich moe, heeft nergens zin in, wel veel trek in zoetigheid en na een lange nachtrust blijft men zich niet uitgerust voelen. Zodra de lente aanbreekt verdwijnen alle klachten als sneeuw voor de zon. Voor meer info over vermoeidheid tijdens de herfst en de winter, lees de volgende artikelen:

Vermoeidheid en voorjaarsmoeheid

Voorjaarsmoeheid ontstaat door een groot gebrek aan vitamine, mineralen, beweging en buitenactiviteiten in de frisse buitenlucht. Niet door een gebrek aan daglicht. De klachten zijn overwegend: uitzonderlijk groot gevoel van vermoeidheid, depressief zijn, nergens zin in hebben, enorme behoefte aan extra slaap, maar ondanks het vele slapen blijft men zich vreselijk moe en energieloos voelen. Voor meer informatie over vermoeidheid en een voorjaarsmoeheid hebben, lees het volgende artikel: Voorjaarsmoeheid voorkomen en bestrijden

Vermoeidheid en (te veel) witte suiker consumeren

Suiker is heerlijk! Verrukkelijk! En is in al ons voedsel terug te vinden als extra toevoeging. Het is echter wel een groot gif, ondanks dat het zalig is! Suiker heeft namelijk een zeer vervelende eigenschap: zodra we suiker hebben geconsumeerd, vreet het suiker binnen in ons lijf al onze energie op: al onze vitamine, mineralen, bouwstenen, aminozuren, kortom, alles waar we energie van krijgen, wordt vernietigd door witte suiker. Na het (te veel) consumeren van witte suiker voelen we ons moe, vermoeid en slaperig. Ons energiebron is namelijk opgevroten door het suiker!

Vermoeidheid en slaapgebrek

Door een te kort aan slaap, wegens te grote werkdruk, te veel piekeren of door stress kan een flinke vermoeidheid en concentratie problemen ontstaan. Af en toe wakker liggen in de nacht doen we allemaal wel eens. Gaan de lichamelijke functies achteruit, door bv concentratieproblemen, wazig zien en blijft het slaapgebrek door een tekort aan slaap langer dan 4 weken aanhouden, waarschuw dan onmiddellijk de huisarts! Lees het volgende artikel als slaapgebrek de oorzaak is van de vermoeidheid: Slaapadviezen algemeen

Vermoeid, vermoeidheid en moe zijn tijdens een zwangerschap

De eerste weken en maanden van een zwangerschap zijn berucht: we voelen ons moe! Vreselijk moe! We zijn eigenlijk pas net ons bed uit in de morgen, en voordat de dag eigenlijk goed en wel is begonnen voelen we het al: een vreselijke vermoeidheid! Lees het volgende artikel voor meer informatie: Slaapproblemen en slapeloosheid tijdens de zwangerschap.

Vermoeidheid en de overgang

Vermoeidheid en je behoorlijk moe voelen tijdens de overgang is een bekend verschijnsel. Kenmerken zijn:
  • lusteloos,
  • huilbuien,
  • zweten,
  • opvliegers,
  • vermoeid,
  • somberheid,
  • zeer laag zelfbeeld,
  • geen zin hebben in niets,
  • depressief zijn.
Het lichaam van alle vrouwen met overgangsklachten levert zwaar werk. Het lichaam valt na jaren elke maand een menstruatiecyclus te produceren (vruchtbaar) in een stilstaande menopauze (onvruchtbaar). Het nieuwe ontwikkelingsproces voor lichaam en geest vergt een hoop energie, vermoeidheid hoort daar bij echt op zijn plaats. Geef jezelf de ruimte met al deze ingrijpende veranderingen!

Vermoeidheid en een zittend leven, gebrek aan beweging

Als je vrijwel de hele dag zittend (of zelfs liggend op de bank!) doorbrengt en vrijwel geen enkele beweging meer uitvoert of lichamelijke activiteiten uitvoert, blijft het energiepeil in je lichaam laag. Daardoor blijf je je moe voelen. Er is namelijk geen enkele toevoer van energie als je blijft zitten en/of liggen. Door veel en vaak en met grote regelmaat te bewegen zorg je dat er stoffen in de hersenen vrijkomt (endorfine!) waardoor je je goed voelt! Vermoeidheid verdwijnt als sneeuw voor de zon bij regelmatige dagelijkse beweging!

Vermoeidheid en reuma en kanker

Vermoeid zijn en kanker hebben is een gebruikelijk en een heel normaal beeld. Mensen met kanker (of een andere zware en ernstige ziekte!) leveren een zwaar lichamelijk gevecht tegen de kankercellen en de tumoren. Het vreet energie. Letterlijk en figuurlijk. Onzeker zijn over de toekomst, de hoop op een goede afloop, de angst voor alle bestralingen en behandelingen.
Mensen met reuma, artritis (enz.) leveren dagelijks een zwaar gevecht tegen alle pijnlijke ontstekingen. Het vreet energie. Letterlijk en figuurlijk. Ook zij zijn onzeker over de toekomst, voelen de hoop op een goede afloop en de angst voor alle behandelingen en zwaar medicijn gebruik.

Vermoeidheid en een te kort aan water drinken: uitdroging

Voor vrijwel alle lichaamsfuncties en voor een optimaal gebruik van de spieren moer er voldoende vocht aanwezig zijn in je lichaam. Bij te weinig drinken (gemiddeld anderhalve liter bronwater per persoon per dag) kan er uitdrogingsgevaar op treden. Tijdens het begin van uitdrogingsverschijnselen ontstaan onmiddellijk vermoeidheidsverschijnselen.

Vermoeidheid en overgewicht

Je moet een hele last meesjouwen. Letterlijk en figuurlijk. Extra last 24/7 bij je dragen betekend vermoeiend werk. Bewegen kan door het extra gewicht moeilijk zijn. Om van je extra gewicht en vermoeidheid af te komen is beginnen met rustig lopen en rustig wandelen een goed begin. Elke dag (minimaal) een half uurtje in de frisse buitenlucht! Stapje voor stapje is al een goed begin!! Afvallen op een gezonde manier geeft een hoop extra energie en doet de vermoeidheid uiteindelijk verdwijnen! Met een extra steuntje in de rug voor iedereen die zich moe voelt en ontevreden is over zijn of haar figuur: Ontevreden zijn over je figuur.

Vermoeidheid en heb je een vermoeden dat je zwanger bent?

Behalve dat de menstruatie weg blijft is vermoeidheid wel degelijk een teken van een zwangerschap! Vermoed je dat je zwanger bent? Lees het volgende artikel: Zwangerschapstest: gebruik en werking of de special: Zwangerschapstest

Vermoeidheid en huisvrouw zijn

De dagelijkse stress die een huisvrouw ervaart tijdens haar dagelijkse saaie en eentonig werk is een grote veroorzaker van een stevige vermoeidheid! Heel veel huisvrouwen voelen zich uitgeput, voelen zich dagelijks ontzettend moe en hebben amper energie genoeg om de dag door te komen in eenzaamheid. Lees het volgende artikel voor meer informatie: Stress en huisvrouwen.

Vermoeidheid, moe voelen en grote relatieproblemen

Partner problemen en huwelijk problemen kunnen een aanslag doen òp je gestel. Als er dagelijks ruzie is, vreet dat energie. Problemen met je partner, echtgenoot of echtgenote kunnen je echt uitputten, je energie wordt uit je weg gezogen. Als je vermoed dat de relatieproblemen wel eens een reden of zelfs een oorzaak van alle moeheid is die je de laatste tijd voelt, lees dan eens de volgende artikelen:

Moe voelen en vermoeidheid als je leven beheerst wordt door angst en paniek

Vermoeidheid en je vreselijk moe voelen als je dagelijkse leven vrijwel beheerst wordt door allerlei angsten en paniek, kan een grote veroorzaker en reden zijn van je vermoeidheid. Lees het volgende artikel voor meer informatie: Omgaan met angst en paniek.

Uitgeput, moe zijn en vermoeidheid door je werk: werkstress

Alle stress veroorzaakt op de werkvloer, werkstress, zorgen dat je uitgeput thuis komt van je werk, je vroeg in de morgen tijdens het ontwaken je al vreselijk moe voelt en je hebt eigenlijk de hele dag een ernstig gebrek aan energie. Werkstress is ene grote veroorzaker van een onophoudelijke vermoeidheid! Lees de volgende artikelen voor meer informatie:

Vermoeidheid voorkomen en bestrijden

Door een stressvol leven, een leven waar we door heen sjeesen, waar we van alles moeten, waar we een hoop druk ondervinden, doen we onszelf maar al te vaak te kort. Vermoeidheid is een signaal dat het lichaam het graag wat rustiger aan wil doen. Hoe kunnen we het lichaam en jezelf, ondersteunen tijdens de vermoeidheid?
  • Eet gezond en afwisselend,
  • Eet veel salades en rauwkost,
  • Eet veel verse fruitsalades,
  • Eet drie maaltijden per dag, of gebruik 5 kleinere maaltijden per dag,
  • Eet extra vezels, tarwe en volkoren,
  • Drink veel kruidenthee,
  • Drink veel verse vruchtensappen,
  • Drink veel verse groentesappen,
  • Drink ruim voldoende mineraalwater per dag,
  • Beperk het gebruik van zout drastisch,
  • Beperk het gebruik van witte suiker drastisch,
  • Beperk het gebruik van koek, snoep, gebak (enz) drastisch,
  • Beperk het gebruik van alcohol: een glaasje wijn per dag is prima,
  • Beperk het gebruik van koffie en cola drastisch,
  • Ga op tijd naar bed,
  • Beweeg zo vaak je kan in de frisse buitenlucht,
  • Ga iets doen met passie: hobby, cursus, sporten.

Blijft de vermoeidheid aanhouden, waarschuw dan altijd de huisarts!

Vermoeid zijn zonder aanwijsbare reden? Naar de huisarts!

Met de volgende checklist kan iedereen de voor de hand liggende oorzaken van vermoeidheid uitsluiten. Blijft de vermoeidheid echter bestaan, blijft de vermoeidheid aanwezig zonder aanwijsbare reden, neem dan altijd contact op met de huisarts!
  • Gezond eten,
  • Geen maaltijden overslaan,
  • Voldoende slaap,
  • Voldoende tijd nemen voor ontspanning en hobby,
  • Geen overgewicht hebben,
  • Elke dag een frisse neus halen,
  • Elke dag minimaal een half in beweging,
  • Geen gebruik van cholesterolverlagende medicijnen,
  • Geen gebruik van (zware) medicijnen.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vermoeid of oververmoeidVermoeid of oververmoeidElke dag bezoeken grote aantallen mensen de dokter met klachten over vermoeidheid. Toch zijn er veel mensen die na afloo…
Waarom ben ik altijd moe?Veel mensen kennen het. Steeds maar weer dat vermoeide gevoel. Je gaat op tijd naar bed maar je word vervolgens weer fut…
Ziekte van Pfeiffer bij een kindZiekte van Pfeiffer bij een kindDe ziekte van Pfeiffer is een virale infectieziekte. Het meest in het oog springende verschijnsel van de ziekte is een e…
Maak een eind aan vermoeidheidMaak een eind aan vermoeidheidIedereen is wel eens moe. Meestal wordt dit veroorzaakt door een nacht slecht slapen, een volle agenda of overbelasting…

Geslachtsziekte, seksueel overdraagbare aandoeningen (soa)Geslachtsziekte, seksueel overdraagbare aandoeningen (soa)Iedereen die seksueel actief is, man of vrouw, jong of oud, vaginaal, oraal of anaal, moet serieus rekening houden met i…
Dyslexie of woordblindheidAls je Dyslexie letterlijk uit het Grieks naar het Nederlands vertaald dan krijg je als vertaling beperkt lezen. Een and…
Bronnen en referenties
  • www.plusonline.nl
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 27-04-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.