Dyslexie symptomen

Dyslexie symptomen Hoewel er steeds meer bewijzen worden gevonden van erfelijke en niet-erfelijke oorzaken van dyslexie. Voor ouders is het vooral belangrijk dat hun kind met dyslexie op school goed wordt begeleid. Liefst voor dat de lees en schrijfproblemen al ernstig zijn. Het is belangrijk dat dyslexie tijdig wordt gesignaleerd.

Wat is dyslexie?

Wat is dyslexie nu eigenlijk? Letterlijk betekent het: slecht kunnen lezen. Dyslexie heeft te maken met problemen bij het lezen en schrijven, maar er zijn verschillende beschrijvingen van het woord dyslexie. Er zijn ook verschillende vormen van dyslexie en kan in ernstig of minder ernstig zijn. Waar de een in het dagelijks leven flink gehinderd wordt, kan de andere prima leven met zijn dyslexie.

Men spreekt van dyslexie wanneer:
  • Ernstige lees- en spellingsachterstand heeft.
  • De extra inspanningen van de leerkracht te weinig of geen resultaat hebben.
  • Zeer traag of onnauwkeurig woorden opneemt. de directe woordherkenning en schriftbeeldvorming zijn onvoldoende.
  • De woorden, letters of cijfers dikwijls in tegenovergestelde richting worden geschreven.

Fouten als het verwisselen van de letters zoals d of b wijzen niet altijd op dyslexie maar kunnen ook beginnersfouten zijn die na enige tijd vanzelf verbeteren. Een kind kind dat net begint met spellen en schrijven leert nu eenmaal met vallen en opstaan. Als de fouten zich blijven herhalen kan dat een teken zijn. Het valt ook op dat kinderen of volwassenen met dyslexie moeilijk twee taken tegelijk kunnen uitvoeren.

Wat kan helpen met dyslexie?

Computer

Veel kinderen vinden schrijven op computer stimulerender dan schrijven met pen en papier. Geen gekras en doorhalingen op het blad. Als je zelf ziet dat je een fout maakt, dan druk je gewoon op de backspace en schrijft het opnieuw. Dit werkt minder stresserend voor mensen met dyslexie. Er is ook software ontwikkeld speciaal voor mensen met een dyslexie die het computeren vergemakkelijkt.

Prismabril

Met oogproblemen ga je het eerst naar een oogarts. Toch komt het voor dat een oogarts niets bijzonders ontdekt aan de ogen terwijl iemand met dyslexie geholpen kan zijn met een bril met speciale glazen. Het gaat dan vaak om prismabrillen, brillen die de lichtstralen breken zodat het beeld rustiger wordt. En wie rustiger en beter kan waarnemen, ondervindt minder storende factoren bij het lezen.

Oefenen

Met veel geduld en veel inzettingsvermogen kan dyslexie goede resultaten geven. De ouders, de leerkrachten of zelfs een regelmatige bezoek aan een logopodiste kan bij kinderen helpen. Oefenen op moeilijke lettergrepen en de opbouw van een woord of zin. Heel veel begeleidend lezen werkt ook enorm op de invloed van dyslexie.
© 2011 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaak dyslexie: Disfunctionerende HersenverbindingOorzaak dyslexie: Disfunctionerende HersenverbindingTot nu toe was de oorzaak van dyslexie niet bekend, al waren er wel aanwijzingen dat bepaalde hersengebieden die verantw…
Dyslexie soortenDyslexie soortenDyslexie is een leesstoornis welke frequent voorkomt. Mensen met dyslexie hebben problemen bij het lezen en dikwijls ook…
Dyslexie en fonologisch bewustzijnGesproken taal wordt door vrijwel iedereen begrepen, voor schrijftaal is dit een ander verhaal. Ongeveer 3,6% van de Ned…
Kinderen met dyslexie in het reguliere onderwijsKinderen met dyslexie in het reguliere onderwijsKinderen met dyslexie kunnen naar het reguliere onderwijs, al hebben zij bij lezen en bij taal vaak wat meer begeleiding…

Zwakke ademprikkel of acapnieZwakke ademprikkel of acapnieAcapnie is een moeilijk woord, maar heeft in feite met de ademhaling te maken. De ademhaling zorgt ervoor dat we voldoen…
Rugpijn door stress: wat kun je eraan doen?Rugpijn door stress: wat kun je eraan doen?Een op de drie mensen heeft elk jaar wel eens last van een vervelende rugpijn. De rug is het lichaamsdeel dat ons de mee…
Krisdeprest (143 artikelen)
Laatste update: 06-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.