Last van galbulten (netelroos), hoe komt het?

Last van galbulten (netelroos), hoe komt het? Galbulten kunnen zomaar ineens tevoorschijn komen. Ze geven veel jeuk, maar verdwijnen meestal ook weer vanzelf.

Wat zijn galbulten?

Galbulten zijn kleine witte bultjes, waarvan er meestal meerdere in plekken bij elkaar ontstaan op de huid. De plekjes doen een beetje denken aan de "prik" van een brandnetel. Galbulten worden ook wel netelroos genoemd. De witte plekjes zijn meestal omgeven door roodheid, al dan niet ontstaan door het krabben vanwege de jeuk. De plekjes jeuken namelijk zo erg, dat er bijna niet van af te blijven is. Vooral kinderen hebben vaak moeite om niet te krabben. Galbulten verdwijnen meestal weer binnen een aantal uur, in sommige gevallen blijven aanvallen van galbulten de kop opsteken.

Wat is de oorzaak van galbulten?

Galbulten kunnen verschillende oorzaken hebben:
  • Overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen. Galbulten kunnen vaak ontstaan door overgevoeligheid voor een bepaald voedingsmiddel. Kinderen met bijvoorbeeld koemelkallergie kunnen nog wel eens een aanval van galbulten hebben, wanneer zij per ongeluk toch iets met melk hebben binnengekregen.
  • Men kan een uitbraak van galbulten krijgen door warmte, soms duiken de bultjes ineens op wanneer bijvoorbeeld het zweet op je rug of voorhoofd staat.
  • Door druk van een bepaald iets op de huid kunnen galbultjes ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer je met je wang op een lederen bank hebt liggen slapen, of wanneer je in aanraking bent geweest met materiaal waar je overgevoelig voor bent, bijvoorbeeld rubber.
  • Door stress of nervositeit kunnen zich tijdelijk aanvallen van galbulten voordoen. Vaak verdwijnen de aanvallen weer, wanneer de stress vermindert.
  • Door verminderde weerstand, bijvoorbeeld na een flinke griep, kan er zich een uitbraak van galbulten voordoen. Na een paar dagen zijn de aanvallen meestal vanzelf weer verdwenen.

Moet ik naar de dokter met galbulten?

Wanneer je zeker weet dat de uitslag waar je last van hebt een aanval van galbulten, dan hoef je er niet mee naar de dokter, tenzij de aanvallen van netelroos blijven aanhouden. Ben je er niet zeker van wat voor soort vlekjes je hebt, raadpleeg dan altijd je huisarts. Wanneer je regelmatig last hebt van galbulten, dan kan het zijn dat er aanvullend onderzoek gedaan moet worden bij een allergoloog. Deze kan nagaan of je ergens allergisch voor bent, waardoor de galbulten worden veroorzaakt. Wanneer de galbulten inderdaad een gevolg zijn van allergie, dan zal je het product waar je allergisch voor bent moeten vermijden om zo herhaaldelijke aanvallen te voorkomen. De arts kan ook een middel voorschrijven, wat de allergische reactie remt, bijvoorbeeld cetrizine.

Wat kan ik zelf doen tegen de jeuk en bultjes?

Wanneer je veel last hebt van de jeuk als gevolg van galbulten, dan kun je de bultjes bestrooien met wat mentholpoeder. Mentholpoeder werkt verkoelend en vermindert jeuk. Ook een koude, natte washand op de plek leggen wil nog wel eens goed werken tegen de jeukende bultjes. Verder is geduldig wachten tot de jeuk weer weg trekt, en vooral proberen niet te krabben. Krabben zorgt voor verergering van de jeuk en bovendien kun je de huid kapot krabben, wat weer infecties kan geven.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van rode vlekken na het douchenOorzaken van rode vlekken na het douchenHeeft u na het douchen last van rode vlekjes en/of jeuk? In dit artikel worden mogelijke oorzaken hiervan besproken.
Netelroos behandelenNetelroos behandelenNetelroos is een soort van allergische reactie van het lichaam waarbij rode vlekjes kunnen verschijnen op het lichaam di…
Netelroos/Urticaria/Galbulten, hoe komt u er snel vanaf?Netelroos is een reactie van de huid, het staat ook bekend als Urticaria of Galbulten. Iedereen komt vroeg of laat er me…

Besnijdenis van mannen ingezet in de strijd tegen HIV/AIDSBesnijdenis van mannen ingezet in de strijd tegen HIV/AIDSIn Paramaribo (Suriname) kunnen jongens tussen 4 en 21 jaar zich thans gratis laten besnijden om de kans op hiv-besmetti…
Reacties

Maria, 02-05-2011
Heej,
ik heb er al vanaf de zomer zo nu en dan last van (witte bultjes, rode huid en jeuk). Klopt het dat het op verschillende plekken op de huid terugkomt? En zal ik een keer naar de huisarts moeten met de vraag of het werkelijk netelroos is?
ik kan niet zeggen dat ik last heb van stress of wat dan ook…
Groetjes Maria Reactie infoteur, 02-05-2011
Als je er al zo lang last van hebt, zou ik zeker even langs de huisarts gaan. De galbultjes kunnen inderdaad op verschillende plekken tevoorschijn komen.
Het zou kunnen dat je ergens allergisch voor bent.

Max, 16-06-2009
Hallo.
ik heb zelf ook galbulten.
het jeukt als de *****
ik doe nu mentholpoeder op de plekjes.
ik heb al alles geprobeerd van zalf maar het gaat maar niet weg.
zou ik dan naar de huisart gaan…?

mvg max:-) Reactie infoteur, 16-06-2009
Als je last blijft houden van galbulten zou ik zeker even langs de huisarts gaan. Misschien ben je ergens allergisch voor.

Hella, 16-04-2009
Ik vind het een duidelijk artikel, en heb het ook helemaal gelezen. Ik heb sinds begin februari last van af en toe een jeukbult wat op een muggenbult lijkt, maar ze verdwijnen ook weer. Wel is het zo dat als ik er aan krab er ineens een hele staart aan kleinere jeukbultjes ontstaat. Door operatie aan de kaken (waar ik enorm tegenop zag en het plaatsen van een steg in de kaak had ik behoorlijk last van de zenuwen. Volgnes de informatie die ik hier lees, kunnen die akelige jeukbultjes dus van de stress komen. Reactie infoteur, 16-04-2009
Dat klopt helemaal. Stress kan inderdaad uitslag geven. Voor galbultjes is het wel kenmerkend dat ze wit van kleur zijn.

Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 20-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.