Het voorkomen en stoppen van kaalheid en haaruitval

Haaruitval bij mannen van middelbare leeftijd is iets wat als normaal beschouwd wordt. Maar wanneer je ineens veel haar verliest als vrouw of al kaal wordt op een jonge leeftijd is dit misschien iets waarvan je erg kunt schrikken en waarmee je erg kan zitten. Aan deze abnormale kaalheid kan vaak iets gedaan worden. Welke dingen kun je doen om deze soort haaruitval tot een minimum te beperken? Is haaruitval of kaalheid te stoppen?

Normale en abnormale haaruitval

Allereerst is het belangrijk een verschil te maken tussen ‘gewone’ kaalheid, en ‘abnormale’ kaalheid. De kaalheid en haaruitval waarmee sommige mannen, vaak op middelbare leeftijd kampen, is vaak erfelijk. Er is echter ook kaalheid die abnormaal is en waaraan meestal iets gedaan kan worden. Dit kan zijn bij vrouwen, bij kinderen of bij zeer plotselinge haaruitval. Wanneer je haaruitval zichtbaar wordt, heb je vaak al veel haar verloren. Voorkomen is beter dan genezen, en daarom is het belangrijk dat haaruitval snel opgemerkt wordt. Op deze manier zou je je mooie bos haar misschien kunnen behouden.

Waardoor wordt haaruitval veroorzaakt?

Er zijn verschillende oorzaken die aan haaruitval en kaalheid ten grondslag liggen. Zo kan het zijn dat je een lange tijd ziek bent geweest of een grote operatie gehad hebt. Je lichaam geraakt dan in een stresstoestand, waardoor je ineens grote hoeveelheden haar kunt verliezen. Gelukkig is dit type haaruitval vaak tijdelijk. Haaruitval kan ook het gevolg zijn van diabetes of andere ziektes.

Hormonen en schildklier

Vaak heeft haaruitval ook een hormonale oorzaak. Zo kan je schildklier overactief of juist onderactief zijn. De schildklier regelt de hormoonhuishouding. Het is daarom belangrijk dat deze in balans is. Haaruitval kan een teken zijn dat de mannelijke of vrouwelijke hormonen niet in balans zijn. Dit soort haaruitval kan dus bij zowel mannen als vrouwen voorkomen. De schildklierafwijking kan worden opgelost door behandelingen met medicijnen.

Zwangerschap en geboorte

Wanneer een vrouw een baby heeft gekregen, kan ze enkele maanden na de geboorte ook last krijgen van haaruitval. Dit heeft wederom een hormonale oorzaak. Dit komt doordat tijdens de zwangerschap de hoeveelheid hormonen zeer groot is. Dit zorgt ervoor dat haren die normaal zouden uitvallen, blijven zitten en groeien. Wanneer de hormonen na de zwangerschap weer op een normaal peil komen, vallen deze haren wel uit. Dit kan er voor zorgen dat er een grote hoeveelheid haren in één keer uitvalt. Het is verder niet om je zorgen over te maken. Na de haaruitval zal de situatie weer normaal worden.

Schimmelinfecties

Schimmelinfecties zijn ook een bekende oorzaak van haaruitval. Dit komt bijvoorbeeld regelmatig voor bij baby’s en kinderen. Dit kan makkelijk opgelost worden door de toediening van medicatie die een anti-schimmel werking heeft. Dit kan bijvoorbeeld een shampoo zijn. Een veel toegediende shampoo is bijvoorbeeld Ketoconazol. Dit is ook te verkrijgen in tabletten, crème en gel. Veel mensen die met haaruitval kampen gebruiken ook Ketoconazol. Dit middel draagt namelijk ook bij aan de haargroei. Het is ook in een lichtere formule te verkrijgen bij een drogist, onder bijvoorbeeld de naam Rooscure.

Raadpleeg een arts of dokter

Wanneer je kampt met haaruitval wanneer je een vrouw bent, op een jonge leeftijd of wanneer het ineens in grote getale voorkomt kun je het beste een bezoekje brengen aan je dokter. Deze zal je waarschijnlijk vragen stellen over je eetpatroon, medicijnen, recente ziektes, menstruele cyclus, zwangerschap of menopauze. Soms wordt dan een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Soms wordt er een bloedtest uitgevoerd of worden er enkele cellen van je hoofdhuid genomen om te onderzoeken onder een microscoop.

Verschillende oplossingen

Er zijn enkele dingen die tegen abnormale haaruitval kunnen helpen. Allereerst is het belangrijk dat de juiste diagnose wordt gesteld door een gespecialiseerd iemand, zoals een dokter. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld teveel of juist te weinig van een vitamine binnenkrijgt. Zo kan een teveel aan vitamine A zorgen voor haaruitval, maar een goede dosis kan haargroei juist stimuleren. Ook een tekort aan vitamine B kan zorgen voor haaruitval. Het is dus belangrijk dat er een goed eetpatroon gevolgd wordt wanneer er haaruitval optreedt.
© 2009 - 2024 Papillon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De 4 grootste mythen over haaruitvalDe 4 grootste mythen over haaruitvalHet internet staat vol met bronnen en informatie over haaruitval, kaalheid en behandelingen. Jammer genoeg, zijn er ook…
Feiten en fabels over kaalheidDagelijks verliezen we tussen de 50 en 100 haren. Dat is geen enkel probleem omdat het haarzakje meestal een nieuwe haar…
Propecia, haargroeimiddel, hoe werkt het?Propecia, haargroeimiddel, hoe werkt het?Propecia is eigenlijk een middel tegen prostaatvergroting, namelijk Finasteride. Maar omdat het de aanmaak van het manne…
Haarproblemen: Wat is alopecia androgenetica?Alopecia androgenetica is een vorm van haaruitval die voorkomt bij zowel mannen als vrouwen. De meest gebruikte term voo…

Reflux en slokdarmproblemen: behandeling & voedingstipsReflux en slokdarmproblemen: behandeling & voedingstipsReflux is een verschijnsel dat zorgt voor een branderig gevoel in je slokdarm. Bovendien word je geplaagd door zure opri…
Glucosamine voor een gezonde huid en soepele gewrichtenGlucosamine voor een gezonde huid en soepele gewrichtenGlucosamine wordt door veel mensen al gebruikt ter verlichting van gewrichtsklachten, wat men vaak niet weet is dat gluc…
Papillon (75 artikelen)
Laatste update: 29-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.