Hoe kom je af van donkere kringen of wallen onder je ogen?

Hoe kom je af van donkere kringen of wallen onder je ogen? Er zijn mensen die er altijd vermoeid uitzien. Een erg vervelend probleem, wat je erg onzeker kan maken. Toch is het iets wat iedereen mettertijd zal meemaken. De één heeft het alleen erger als de ander. Meestal zijn donkere kringen een teken van een onderliggende oorzaak, zoals vermoeidheid, allergieën, ouderdom, uitdroging of erfelijkheid. Gelukkig kun je wel iets aan de opvallendheid van de donkere kringen of wallen doen.

Donkere kringen of wallen

Donkere kringen of wallen onder de ogen zijn erg hinderlijk in deze hedendaagse wereld. Ze veranderen je totale uiterlijke verschijning. Je ziet er soms vermoeid of ziek uit. Het kan zijn dat sommige mensen zelfs vragen hoe het met je gaat, of hoe je vannacht geslapen hebt. Dit kan erg vervelend zijn en je zelfvertrouwen aantasten. Iedereen wil er graag fris uitzien, wat met donkere kringen of donkere wallen bijna onmogelijk is. Toch zijn er enkele dingen die je kunt proberen om deze donkere kringen en wallen te verminderen.

Oorzaken

Donkere kringen of wallen kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Soms kun je er iets aan doen, maar soms ook niet. Het is belangrijk te weten waar de donkere kringen of wallen vandaan komen, zodat je de juiste acties kunt ondernemen.


Erfelijkheid

Jammer genoeg speelt erfelijkheid vaak een grote rol in het hebben van donkere kringen of wallen. Vaak zit dit gewoon in de genen. Dat wil niet zeggen dat je familie ook donkere kringen heeft. Erfelijkheid gecombineerd met andere factoren kan zorgen voor de donkere kringen of wallen. Zo heeft de ene persoon een dunnere huid rondom de ogen dan de ander. Doordat de huid zo dun is, is ze een beetje transparant. Je kunt dan door de huid de bloedvaten zien. Kijk maar eens naar de aderen op je armen of je handen. Deze schijnen blauw door de huid. Dit kan ook zo zijn bij de huid rondom de ogen. De bloedvaten laten een blauwige, donkere waas achter. Ook kan het tegengestelde van een doorzichtige huid het geval zijn. Bij een iets donkerdere huid kan juist hyperpigmentatie het geval zijn. De melanine is in deze gevallen opgehoopt bij de huid rond de ogen. Dit kan bij mensen met een donkere huidskleur zorgt voor donkere kringen. Ook wallen rond de ogen zijn vaak bepaald door een erfelijke factor.

Vermoeidheid en stress

Een gemiddeld mens heeft zon 7-9 uur slaap per nacht nodig. Vermoeidheid en stress zijn belangrijke oorzaken van donkere kringen of wallen rondom de ogen. Ieder van ons heeft het vast wel eens meegemaakt. Je hebt een paar nachten doorgehaald, met als resultaat: wallen of donkere kringen. Dit komt omdat de huid door de vermoeidheid vaak bleker wordt. Hierdoor worden bloedvaten meer zichtbaar door de huid heen. Deze bloedvaten geven aan de buitenkant vaak een wat donkere, blauwe uitstraling. Veel mensen denken bij donkere kringen of wallen automatisch dat een tekort aan slaap de oorzaak is. Dit is echter lang niet altijd zo. Sommige mensen hebben deze kringen of wallen permanent, het maakt niet uit hoe veel ze slapen. Hier liggen dan ook andere dingen aan ten grondslag.


Een soort blauwe plekken

Je kunt donkere kringen en wallen rond je ogen ook wel zien als een soort blauwe plekken. Dit heeft een ingewikkelde oorzaak. Dit begint allemaal bij de kleine adertjes die onder de huid van je ogen liggen. Omdat deze adertjes zo klein zijn, is de doorstroming ervan moeilijk. Vaak hopen rode bloedcellen zich op en zoeken een andere weg. Hierdoor verspreiden ze zich ook in de omliggende huid rondom je ogen. Het lichaam probeert deze rode bloedcellen weer op te ruimen. Enzymen breken de rode bloedcellen af. De rode bloedcellen bestaan onder andere uit hemoglobine. Wanneer deze stof echter afgebroken wordt, laat hij een donkerblauwe kleur achter. Dit is hetzelfde wat gebeurt bij een blauw plekken. Ook dan lekt er bloed onder de huid, wat later weer opgeruimd wordt.

Tekort aan vitaminen en mineralen

Donkere cirkels rond de ogen kunnen wijzen op een tekort aan ijzer. Door het tekort aan ijzer wordt de huid bleker. Deze symptomen kun je bijvoorbeeld ook hebben wanneer je menstrueert of wanneer je zwanger bent. Ook dan heb je vaak een tekort aan ijzer. Het is dus verstandig voedingsmiddelen tot je te nemen die ijzer bevatten, of andere voedingssupplementen met ijzer te nemen. Ook een tekort aan vitamine C, K, B6 en B12 kunnen lijden tot donkere kringen. Antioxidanten dragen bij aan de sterkte van je aderen. Het is dus belangrijk genoeg antioxidanten binnen te krijgen. Antioxidanten zitten in veel groente en fruit, zoals bessen en uien.


Alcohol, drugs en roken

Het klinkt misschien erg logisch, maar alcohol, roken en drugs zijn absoluut niet bevorderlijk voor wallen en donkere kringen (of voor de gezondheid in het algemeen). Deze tasten bijvoorbeeld de kwaliteit van je nachtrust aan. Wanneer je slaapt, is het lichaam bezig alles te reguleren en te herstellen. Dit zal ruw worden verstoort door alcohol- en drugsgebruik. Roken zorgt voor problemen met de bloedvaten, waardoor deze nog zichtbaarder en donkerder zullen zijn. Alcohol zorgt er bovendien voor dat het lichaam vocht afdrijft. Er wordt wel eens gezegd dat je voor elk glas alcohol een glas water moet drinken, om het vochtverlies te compenseren. Alcohol zorgt dus voor uitdroging van het lichaam. En wat zijn symptomen van uitdroging? Je raad het misschien al: donkere kringen en wallen.

Behandelingen

Zoals uit het voorgaande blijkt kunnen donkere kringen en wallen veel verschillende oorzaken hebben. Bij de een is het probleem makkelijker op te lossen dan bij een ander. Een persoon kan bijvoorbeeld concluderen dat hij of zij te weinig slaap krijgt, of teveel drinkt of rookt. Misschien heb je wel een tekort aan ijzer of andere vitaminen en mineralen. Maar wanneer je met de erfelijkheidsfactor zit, of met een dunne huid, zijn er dan nog wel oplossingen? Deze oplossingen zullen we bespreken.

Gezonde levensstijl

De meest voor de hand liggende oplossing is het hebben van een gezonde levensstijl. Eet gezond, slaap genoeg, drink en rook niet. Neem voldoende vitaminen en antioxidanten tot je. Blijven drinken is ook erg belangrijk. Te weinig vocht kan zorgen voor een ongezonde uitstraling.


Ga naar de dokter

Het kan zijn dat je lichaam een tekort heeft aan bijvoorbeeld ijzer. Misschien heb je zelfs wel bloedarmoede. Het is daarom belangrijk je dokter te bezoeken en een bloedtest te laten doen. Deze kan je gemakkelijk laten zien of dit de oorzaak is van je donkere kringen of wallen. De dokter ook testen of je allergieën hebt. Donkere kringen kunnen namelijk ook veroorzaakt worden door een allergie. Dit kan een voedselallergie zijn, maar bijvoorbeeld ook hooikoorts of een allergie voor huisstofmijt. Ook kun je allergisch zijn voor sommige chemicaliën. Allergieën kunnen er voor zorgen dat opgezwollen ogen met donkere kringen krijgt.


Huismiddeltjes

Je hebt er vast wel eens van gehoord: huismiddeltjes tegen donkere kringen of wallen. Vaak wordt er gezegd dat komkommer onder de ogen gelegd kan worden, of dat je theezakjes of ijsklontjes onder je ogen kan leggen. Dit kan inderdaad (tijdelijk) goed werken tegen donkere kringen of wallen. Het beste is een koude kompres op de gebieden te leggen. De kou vermindert de zwelling en de verkleuring. Ook komkommer kan vaak goed helpen. Zeker het proberen waard dus.


Make up en crèmes

Een goede concealer of foundation kan gebruikt worden om donkere kringen minder opvallend te laten lijken. Zo heb je concealer met lichtreflecterende deeltjes. Breng alvorens eerst een goede crème op de huid aan, zodat deze soepel blijft. Klop de concealer of foundation daarna zachtjes op je huid, wrijf niet ruw met je vingers op je dunne huid. Daarna zou je eventueel nog wat losse poeder aan kunnen brengen, om het geheel niet al te glimmend te maken.
Veel crèmes beweren dat ze donkere kringen en wallen kunnen doen verdwijnen. Dit geeft vaak valse hoop. Onderzoek heeft uitgewezen dat crèmes met vitamine K, vitamine C en retinol de meeste kans hebben donkere kringen te doen verminderen.


Zonnecrème, crème met SPF

Het is belangrijk altijd crème met een factor te dragen. Vergeet daarbij vooral de huid rondom je ogen niet, en gebruik daarvoor het liefst een sterkere factor. Wanneer je gezicht iets bruiner wordt, zullen de donkere kringen niet meekleuren. Daardoor kunnen ze lichter lijken. De factor van de crème wordt meestal aangegeven met de term SPF. Je kunt ook een zonnebril dragen. Deze heeft een UV-bescherming en beschermt je huid zodat deze licht blijft.


Laserbehandeling en plastische chirurgie

Er bestaan laserbehandelingen die donkere kringen onder de ogen zouden moeten verwijderen. Lasers hebben de mogelijkheid veel dieper in de huid door te dringen dan andere therapieën. Lasertherapie kan een donkere kringen en wallen dramatisch verminderen. Een laserbehandeling werkt echter vaak niet voor mensen met een donkere huid. Door middel van plastische chirurgie is het mogelijk wallen te laten verwijderen. De overtollige huid wordt daarbij weggesneden. Dit is echter wel alleen aan te raden als laatste redmiddel.

Conclusie

Er zijn veel dingen te proberen wanneer het gaat om donkere kringen en wallen. Dit kan zorgen voor een vermindering van het probleem. Bij erfelijkheid en een dunne huid ligt dit vaak wat lastiger. Toch kun je met een beetje make up al heel wat verdoezelen. Wanneer je iets zoekt wat een permanenter effect heeft, kun je het beste met een gespecialiseerd iemand je mogelijkheden bespreken. Deze kan je meer informeren over een laserbehandeling of plastische chirurgie.
© 2009 - 2024 Papillon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen verwijderen is gemakkelijker dan je denkt. Als je verschillende jaren last had van wallen en donkere kringen onde…
Wallen: wat zijn het en wat kun je eraan doen?Iedereen heeft er wel eens last van: wallen. Je hebt slecht geslapen, bent uit gegaan of je hebt er gewoon altijd last v…
Kringen onder de ogen laten verwijderen, hoe?Kringen onder de ogen laten verwijderen, hoe?Donkere kringen onder je ogen. Hoe verwijder je die? Als je last hebt van donkere kringen onder je ogen, wil je daar mee…
Last van wallen? Verminder ze met smoothiesLast van wallen? Verminder ze met smoothiesHeb je last van wallen en donkere kringen onder de ogen? Hebben de vele feestjes hun gevolgen voor de huid? Gelukkig kan…

Maatregelen bij winterhanden, wintervoeten en wintertenenMaatregelen bij winterhanden, wintervoeten en wintertenenKoude voeten of koude handen hebben we allemaal wel eens, vooral tijdens de winterperiode. Maar dat wil natuurlijk nog n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Xusenru, Pixabay
  • Mayo Foundation for Medical Education and Research (MFMER) WikiHow
Papillon (75 artikelen)
Gepubliceerd: 29-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.