Acne en pukkels bij volwassenen: wat doe je eraan?

Acne en pukkels bij volwassenen: wat doe je eraan? Volwassen, en toch acne of pukkeluitbarstingen? Het komt steeds vaker voor. Dan maar zo'n spulletje lenen van puberzoon of dochter? Niet doen! Volwassenenacne en pukkeluitbarstingen zijn te verminderen, maar op een andere manier dan gebruikelijk is voor de jonge huid. Een diepgaande aanpak is de boodschap, die 'zen' denken ofwel stressvermindering combineert met veelal plantaardige, milde huidverzorging. En gelukkig springen ook cosmeticamerken als Vichy en Dermalogica in op het probleem. Volgens cijfers van huidverzorgingsspecialist Dermalogica, zijn er steeds meer volwassenen die problemen hebben met pukkeluitbarstingen en acné. Klinische studies tonen zelfs aan, dat 40 tot 55% van de volwassenen tussen de twintig en veertig jaar een huidtype hebben dat geneigd is tot pukkeluitbarstingen, acne en glimmen. De oorzaken en behandeling van dit probleem bij volwassenen is echter wel wezenlijk anders dan bij de acne en pukkels die jongeren tot wanhoop kunnen drijven.

Pukkelcrèmetje van je dochter?

De verleiding kan opkomen om volwassenenacne of een pukkeluitbarsting te lijf te gaan met een huidverzorgingsproduct voor de jonge huid. Geen goed idee. De volwassen huid is vochtarmer en kwetsbaarder, en dat maakt de tienerproducten te agressief. Bovendien begint de beste aanpak van volwassenenacne en pukkeluitbarstingen van binnenuit. Bij jongeren heeft acne vaak te maken met talgophopongen in combinatie met zich nog uitbalancerende hormonen. Voor de volwassen huid ligt dat anders. Als meest voorkomende veroorzaker van onbalans in de volwassen huid, wordt steeds vaker stress genoemd. Vooral bij chronische stress ligt er een verband met pukkels en acne, en het mag wel duidelijk zijn dat we allemaal steeds meer met stress te maken krijgen. Bovendien zit je met een zichzelf versterkend effect. Een pukkelige huid is niet in balans, en reageert extra 'gestrest' op prikkels. De beruchte vicieuze cirkel.

Van binnenuit

Stress vermijden is voor de meeste mensen praktisch onmogelijk. Je kunt moeilijk je baan vaarwel zeggen of andere rigoureuze anti-stressmaatregelen nemen om je huid weer in balans te brengen. Gelukkig is zwaar geschut niet per se nodig. Je bent als mens gebouwd om een redelijke mate van stress te kunnen verdragen. Wat wel belangrijk is, is stressreductie. Niet alleen je huid vaart daar wel bij, dit is een investering in je hele welzijn. De huid is vaak een graadmeter voor wat er van binnen aan de hand is. Pukkeluitbarstingen en acne zijn zoals gezegd bij pubers een teken van hormoonschommelingen, en dat proces leidt zichzelf normaliter wel weer in goede banen. Bij volwassenen betekent het echter minder vaak dat het louter een hormoonkwestie is, ook al kan PMS of de overgang voor pukkels zorgen Maar bij volwassenen is een onverklaarbare opkomst van pukkels vaak een teken dat lichaam en geest wat hulp kunnen gebruiken bij het vinden van een nieuwe balans. Dit is niet per se een kwestie van draconische maatregelen. Het sleutelwoord is niet 'constante stressvermijding', maar 'regelmatige stressvermindering.' De spanningen in lichaam en geest kun je je voorstellen als golfbewegingen. Door de golf regelmatig in de stand 'eb' te brengen, zorg je dat een nieuwe golf van spanning zich veel langzamer opbouwt, in een lichaam en geest die zich tot op zekere hoogte hebben kunnen herstellen.

Yoga tegen de pukkels?

Een probaat middel om die innerlijke stressgolven regelmatig tot rust te brengen, is yoga. Wie een aantal lessen heeft gevolgd, kan yoga ook regelmatig thuis gaan gebruiken om de stress even een halt toe te roepen. Bovendien heeft yoga een meditatief effect, en kun je jezelf dankzij yoga af en toe tussendoor 'in de ruststand' zetten door geestelijk leegmaken en ademhalingsoefeningen. Andere manieren om dat te bereiken zijn meditatie, maar ook meer aardse en nuchtere methodes zoals wandelen of fietsen. Maar je kunt ook gerust even tussen het werken door in je hoofd afreizen naar een stil palmenstrand met ruisende golven. Elke korte pauze helpt om stresspieken te verminderen, en dat betaalt zich uit in de functies van je lichaam - en dus ook je huid.

Huidverzorging

Milde huidverzorging is een eerste vereiste. Soms is wat rust inbouwen en zachte producten gebruiken al voldoende. Er zijn zelfs mensen die de huid zien verbeteren door middeltjes voor een gevoelige huid. Toch iets pittigers nodig? Gelukkig is er nu ook huidverzorging speciaal voor volwassenen met acne of pukkeluitbarstingen. Daarover moet je wel genuanceerd oordelen: alleen een huidverzorgingsserie gebruiken maar niet kijken wat eventuele dieper gelegen oorzaken voor je huidproblemen zijn, gaat meestal niet werken. Maar de huidverzorgingslijn kan wel een waardevolle aanvulling zijn op het aanpakken van dieper gelegen oorzaken. Zo is er Normaderm van Vichy, dat zo ongeveer de pionier was met het brengen van een uitgebreide serie producten. Maar ook MediBac van Dermalogica is zacht genoeg voor een volwassen huid, en maakt gebruik van het schakeleffect dat in de cosmetische wereld steeds populairder wordt: namelijk, niet één product voor lokaal gebruik op de pukkels, maar een volledige opeenvolging van producten waarvan de ingredienten elkaar versterken en 24 uur per dag hun werking behouden. Het inmiddels vrij bekende ingredient salicylzuur bevrijdt de huid van het bovenste laagje huidcellen. Daarnaast profiteren de producten van de werking van verzorgende planten als arnica, citroen en calendula.

Schoonheidsspecialiste

Geen enkele schoonheidsspecialiste of huidtherapeut kijkt nog op van pukkeluitbarstingen of acne bij volwassenen. Vandaar dat de professional ook diverse behandelingen te bieden heeft afgestemd op de volwassen probleemhuid. Het genoemde merk Dermalogica leidt haar huidtherapeuten op om dit specifieke probleem aan te pakken via de gepatenteerde 'Face mapping' techniek. Daarbij wordt de huid goed in kaart gebracht en volgt een persoonlijk behandelplan. Bij elk bezoek wordt die mapping-procedure herhaald om de behandeling bij te stellen. Overigens kan een behandeling bij huidtherapeut of schoonheidsspecialiste in het begin nog vrij duur zijn, ook omdat die dan nog regelmatig herhaald moet worden. Wanneer de huid eenmaal kalmer wordt, kunnen gelukkig de tussenpozen in de behandelingen groter worden.

Wat en hoe

Globaal omvat een huidverzorgingsserie tegen volwassenenacne en pukkels de volgende producten:
  • Een reinigende gel of schuim
  • Een zuiverende, matterende lotion
  • Een verzorgende en ontstekingremmende (gel)creme voor de dag
  • Een verdoezelend product dat tegelijkertijd pukkeltjes uitdroogt
  • Een kalmerende en anti-bacteriele nacht(gel)crème
  • Aanvullende behandelingen zoals intensieve maskers en serums
© 2009 - 2020 Mariawrites, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Acne, mee-eters en pukkelsDe verschrikking van elke puber. Puistjes, acne en mee-eters. Je kan door de grond zakken als je voor de spiegel staat e…
Tieneracne onder de loep genomenAcne is de meest voorkomende huidprobleem bij tieners. Negen van de tien tieners worden ooit geconfronteerd met puistjes…
Acne, wat is er aan te doen?Veel mensen hebben last van acne. Ze proberen van alles om er van af te komen. Maar hoe kom je je acne af?
Acne bij volwassenen. De meest voorkomende oorzakenAcne bij volwassenen. De meest voorkomende oorzakenAcne bij volwassen komt veel vaker voor dan men denkt. Één oorzaak van acne bij volwassen kan stress zijn. Lees hier de…
Bronnen en referenties
  • www.dermalogica.nl

Reageer op het artikel "Acne en pukkels bij volwassenen: wat doe je eraan?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mariawrites
Laatste update: 26-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!