Gehoorschade: een iPod is net zo slecht als een Boeing

Gehoorschade: een iPod is net zo slecht als een Boeing Gehoorproblemen of slechthorendheid hoorde vroeger vooral bij opa’s en oma’s. Hun vitale functies werden gewoon slechter doordat ze ouder werden. Tegenwoordig is dat anders. Allerlei apparaten zorgen ervoor dat jongeren vanaf 25 jaar al met een gehoorapparaat in moeten lopen. Hoe krijg je gehoorproblemen of word je slechthorend? En hoe kun je gehoorproblemen of slechthorendheid voorkomen?

Doofheid bij jongeren

Vroeger was het luidste geluid dat er te horen was het lawaai dat mens en dier zelf maakte. Toen er allerlei machines kwamen namen die dat over en werden zij de grootste herriemakers. Tegenwoordig zijn er veel apparaten waar de omgeving geen last van heeft, maar degene die het apparaat draagt des te meer. De kleine koptelefoons van mp3 spelers bijvoorbeeld zorgen voor heel veel gehoorschade. Zo kan een iPod net zoveel geluid produceren als een Boeing 747 die net opstijgt. Ook de snoeiharde muziek die wordt gedraaid tijdens dance partys en live concerten beschadigt het gehoor van de mensen die het evenement bijwonen. Tijdens concerten wordt maar liefst 120 decibel geproduceerd en dat is beslist niet goed voor de gehooringang.

Hoe ontstaat gehoorschade

  • Mensen die 30 minuten lang muziek horen dat met 90 decibel hun gehooringang wordt geduwd lopen al gehoorschade op.
  • Wie een halve minuut geluid hoort van 110 decibel is dan al de pineut.

Dit komt omdat het oor heel gevoelig is en weinig geluid al als heel veel lawaai oppikt.
In het oor bevindt zich het slakkenhuis. Daarin bevinden zich weer zo’n 20.000 haarcellen. Dezen registeren als het ware het geluid. Op de haarcellen zitten zintuighaartjes die de geluidstrillingen omzetten en aangeven om welk geluid het gaat. De gevoelige zintuigjaartjes raken ernstig beschadigd na een avond met heel veel decibellen. Zij kunnen wel weer herstellen, maar iemand die elke dag naar keiharde muziek uit zijn iPod luistert of wekelijks een knetterhard concert bezoekt kan er op rekenen dat de haartjes op den duur kapot gaan. Blijvend letsel is dan het gevolg.

Gehoorschade en de symptomen

Bij gehoorschade heeft de persoon in kwestie vaak last van:
  • Oorsuizen
  • Fluittonen horen
  • Sistonen horen
  • Pieptonen horen
  • Bromtonen horen

Op den duur: weinig of niets meer horen

Het gevolg van die gehoorschade is nog groter. Op den duur kunnen mensen bepaalde geluiden niet meer waarnemen, hebben ze moeite om voorstellingen te volgen of kunnen ze in een drukke ruimte niet meer horen wat mensen tegen ze zeggen. Dit gaat heel geleidelijk, zodat iemand eerst vaak niet in de gaten heeft wat er nu precies aan de hand is. Wordt het eindelijk opgemerkt dan is het vaak al te laat. Voorkomen is dus beter dan genezen. Dat kan door muziek veel minder hard te zetten op iPod of mp3 speler of die apparaten helemaal niet meer in de oren te pluggen. Want een iPod kan net zoveel geluid produceren als een opstijgende Boeing 747. Tijdens een live concert oordopjes indoen vermindert het aantal decibellen met 30 procent. Misschien niet de meest uitgelezen manier om een concert te volgen, maar je oren blijven er wel heel door.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een piep in je oren door vuurwerk of harde muziekEen piep in je oren door vuurwerk of harde muziekEen piep in je oren door vuurwerk. Wat betekent dat? Piepende oren hebben is geen goed teken. Het betekent namelijk dat…
Lawaaidoofheid, oorzaak en gevolgLawaaidoofheid, oorzaak en gevolgLawaaidoofheid is slechthorendheid of doofheid die ontstaat als gevolg van blootstelling aan lawaai. Vaak gaat het hier…
Gehoorbeschadiging bij jongeren door harde muziekGehoorbeschadiging bij jongeren door harde muziekGehoorbeschadiging komt tegenwoordig steeds vaker voor, vooral onder de jongeren. Steeds meer jongeren hebben last van o…
Geluidshinder of geluidsoverlastGeluidshinder of geluidsoverlastGeluidshinder of geluidsoverlast is het als hinderlijk ervaren van geluid: ook wel lawaai genoemd. De meeste mensen hebb…

Fimosis: vernauwing van de voorhuid van de penisFimosis: vernauwing van de voorhuid van de penisAandoeningen van de penis zijn vaak maar lastig bespreekbaar omdat mannen zich schamen. Vernauwing van de voorhuid van d…
Last van tandenknarsen?Last van tandenknarsen?Tandenknarsen of bruxisme is een aandoening die veel voorkomt en grote schade kan veroorzaken aan je gebit. Iedereen kna…
Bronnen en referenties
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 31-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.