Medicijnen die acne kunnen opwekken

Acne die geïnduceerd wordt door medicatie, is meestal ongevaarlijk maar wel vervelend. Bij het stopzetten van de medicatie-inname, neemt de acne eveneens af. Welke medicijnen induceren deze acne?

Medicijnen die acne induceren of verergeren

Corticosteroïden

Orale corticosteroïden zijn synthetische derivaten van het natuurlijk steroïde cortisol. Cortisol wordt aangemaakt in de bijnieren. Deze medicatie wordt voorgeschreven voor een groot aantal ontstekingsziektes. Een aantal voorbeelden zijn Prednison en Methylprednisolone.

Deze medicatie kan acne (steroïde folliculitis) induceren op de rug en op de borstkas. Mee-eters komen meestal niet voor. De puistjes verdwijnen indien de medicatie wordt stopgezet. Het overmatig gebruik van corticosteroïden op plaatsen zoals het aangezicht, kan aanleiding geven tot "acne rosacea".

Het lijkt tegenstrijdig omdat in bepaalde gevallen corticosteroïden gebruikt worden om acne te bestrijden. Maar deze medicatie wordt enkel gebruikt onder bepaalde omstandigheden. Zo worden dikke puisten behandeld met het inspuiten van corticosteroïden om de infectie tegen te gaan. Corticosteroïden worden soms een aantal dagen oraal ingenomen om een acne-optoot voor korte tijd tegen te houden, bijvoorbeeld voor een trouw. De behandeling mag dan ook niet langerdan een week duren.

Anabolische androgene steroïden

Het overmatig gebruik van deze medicatie kan leiden tot hevige acne en andere gezondheidsproblemen. Anabolische androgene steroïden zoals testosteron, worden ingenomen bij hormoondeficientie. De medicatie wordt vooral toegediend aan mannen die aan deze aandoening leiden. De acne ontwikkelt zich op de rug, schouders, borstkas en in mindere mate in het aangezicht. Het kan de bestaande acne verergeren of zelfs induceren.

Androsteendion

Androsteendion is een hormoon dat aangemaakt wordt in de bijnieren, de ovaria en in de testikels. Het is een voorloper hormoon dat in het lichaam wordt omgezet naar het welgekende testosteron (mannen) en oestrogeen (vrouwen) hormoon. De drug wordt vooral ingenomen onder topsporters maar ze veroorzaken dezelfde gezondheidsproblemen als met anabolische androgene steroïden zoals hierboven beschreven.

DHEA (dehydroepiandrosterone)

Dehydroepiandrosterone hormoon wordt soms ook wel eens " het eeuwige jeugd" hormoon genoemd en is eveneens een steroïde hormoon. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren maar wordt ook de novo gesynthetiseerd in de hersenen. Het werkt in op de androgene receptor zowel rechtstreeks als via haar metabolieten. DHEA is ook een krachtige sigma-1 agonist. Het wordt beschouwd als een neurosteroid. DHEA supplementen worden soms gebruikt voor spieropbouw of als prestatiebevorderende middelen voor atleten. Echter, uit een gerandomiseerde placebogecontroleerde studie bleek dat DHEA suppletie geen (statistisch significant) effect had op de vetvrije massa, kracht of testosteron niveau. Naast acne, veroorzaakt het product intensieve haargroei op het aangezicht en op de rest van het lichaam.

Andere orale medicatie die acne induceren

  • Lithium
  • Jodium
  • Isonizid
  • Diphenylhydantoin
  • Sommige androgene anticinceptiepillen
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acne, wat is er aan te doen?Veel mensen hebben last van acne. Ze proberen van alles om er van af te komen. Maar hoe kom je je acne af?
Aandoeningen: AcneAandoeningen: AcneAcne wordt ook wel jeugdpuistjes genoemd. Veel jongeren in de puberteit krijgen er last van. Het kan ook psychische prob…
Acne, wat is het en hoe ga je er mee om?Tijdens de puberteit kun je last krijgen van acne door je hormonen. Acne is een huidprobleem. Sommige volwassen hebben h…
Acne bij volwassenen wordt verholpen met de juiste medicatieAcne komt niet enkel voor tijdens de pubertijd, ook als volwassene kan je last hebben van acne. Vooral vrouwen zijn er g…

Gewone griep kan ook heel ernstig verlopenGewone griep kan ook heel ernstig verlopenGriep of influenza is een ziekte die dikwijls mild, maar soms ook ernstig kan verlopen. Bij een flinke griep kun je gema…
Tieneracne onder de loep genomenAcne is de meest voorkomende huidprobleem bij tieners. Negen van de tien tieners worden ooit geconfronteerd met puistjes…
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 17-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.