Gewone griep kan ook heel ernstig verlopen
Griep of influenza is een ziekte die dikwijls mild, maar soms ook ernstig kan verlopen. Bij een flinke griep kun je gemakkelijk een week met koorts in bed liggen en dan ben je nog lang niet genezen. Personen in een zorginstelling, zoals bejaardencentra en verpleegtehuizen zijn extra kwetsbaar. De belangrijkste griepsymptomen: snel opkomende koorts, keelpijn, hoesten, rillerig, spierpijn, vermoeid en uitgeput gevoel.
Wat is griep eigenlijk
Griep is een virusinfectie van de luchtwegen (longen en luchtpijp) en ontstaat door besmetting via een andere persoon. Dus de virusinfectie gaat van mens op mens, via de lucht door speeksel of vocht. Je wordt ziek doordat je het virus inademt. Vaak heb je van eerdere griepen al antistoffen opgebouwd in je lichaam. Maar de kwestie is dat griepvirussen steeds veranderen en dat die antistoffen soms niet afdoende werken tegen een nieuwe griepvariant.
Griep kan mild van karakter zijn maar ook ernstig verlopen. De ziekte uit zich door koorts, met daarnaast vaak symptomen als hoest met slijm, kortademigheid, koude rillingen, moeheid, spierpijn en in een enkel geval ook diarree. Het hoesten wil nog al eens een hele tijd aanhouden. De andere klachten verdwijnen over het algemeen binnen een week. Er kan eveneens een longontsteking ontstaan in combinatie met hevige ademhalingsproblemen. Griep kan er toe leiden dat al bestaande ziekten verhevigen of ontregelen.
Waarom vaccinatie
Met een inenting tegen griep wordt de kans om de ziekte onder de leden te krijgen aanmerkelijk verkleind. Word je desondanks toch geïnfecteerd met griep dan verloopt het ziekteproces waarschijnlijk sneller en milder.
Griep is een virale aandoening die buitengewoon besmettelijk is en die zich door druppelinfectie snel kan verspreiden. Dat gebeurt dan via de handen, of door niezen en hoesten. Met name in gemeenschapsverbanden zoals verzorgingstehuizen, bejaardencentra verloopt de ziekte snel. Medewerkers en bezoekers kunnen het griepvirus binnenbrengen en verspreiden in een zorginstelling. Een persoon die griep heeft is meestal besmettelijk van 1 dag vóór tot ca 5 dagen na het ontstaan van de klachten. Ook iemand die zelf geen griepklachten heeft, kan toch met het virus zijn besmet en dit aan anderen doorgeven. Werkers in bijvoorbeeld de zorg hebben in dit verband dan ook een bijzondere verantwoordelijkheid
Griep in het verzorgingstehuis
Een uitbraak van griep binnen een verzorgingstehuis of een andere instelling met relatief zwakke bewoners kan ernstige gevolgen hebben. Vooral voor inwoners die tot de zogenaamde risicogroep behoren. Maar ook andere cliënten kunnen vervelende complicaties oplopen als gevolg van een griepinfectie. Vooral bij bewoners van verzorgings- en verpleegtehuizen biedt de griepprik vaak geen voldoende bescherming. Belangrijk voor hen is dat eveneens het behandelend personeel is gevaccineerd tegen griep. In dat kader heeft de gezondheidsraad geadviseerd om medewerkers in verpleeg- en verzorgingstehuizen en thuiszorgmedewerkers op te nemen als doelgroep voor de griepprik. Uiteindelijk wordt ook de dagelijkse routine op de afdeling ernstig verstoord door een toegenomen zorgvraag en uitval van personeel.
Wat moet je doen als je eenmaal griep hebt
Zoals bij de meeste virusinfecties heel weinig. De griep moet nu eenmaal z’n beloop hebben en uitzieken. Als je pech hebt en een pittige vorm van de ziekte hebt opgelopen, ben je er soms drie weken mee kwijt. Hou er rekening mee dat als je nog niet volledig bent hersteld, je slijmvliezen nog beschadigd zijn en de afweer nog kwetsbaar is. Je bent dan vatbaar voor een ander virus of een bacterie. Goed drinken als je griep hebt en ook eten. Voorzichtig weer de dagelijkse zaken oppakken en eventueel beginnen met halve dagen.
Verschil tussen griep en verkoudheid
Hoe kun je griep van een gewone verkoudheid onderscheiden? Veel mensen denken bij een gewone verkoudheid dat ze griep hebben. Maar van een griep ben je meestal ernstiger ziek dan van een simpele verkoudheid. Verkoudheid duurt meestal ook korter dan een griep. Symptomen van verkoudheid zijn vaak: waterige ogen, keelpijn, niezen, loopneus. De klachten blijven beperkt tot de bovenste luchtweggedeelten. Spierpijn en koorts blijven over het algemeen afwezig.
Lees verder