Alles over wratten op ons lichaam
Wratten zijn goedaardige huidgezwelletjes veroorzaakt door een virus. Wratten komen zeer veel voor, namelijk bij 7 tot 10 procent van de bevolking, voornamelijk bij jongeren. Je krijgt wratten meestal op plaatsen waar de huid gekwetst wordt, vooral ter hoogte van de handen en voeten. Duimzuigen, nagelbijten, blootsvoets lopen in zwembaden en gemeenschappelijke ruimten verhogen de kans op infectie.
De verschillende soorten wratten
Er bestaan verschillende soorten wratten, zoals de gewone wratten. Die komen meestal voor op handen of vingers. Je hebt eveneens wratten rond de vingernagels. Er zijn voetzoolwratten op de hiel of op de voorvoet. Soms kan de hiel helemaal bezaaid zijn met wratten. Dat noemt men dan een mozaïekwrat. Platte wratten of condylomen komen alleen voor op de geslachtsorganen. Ze worden overgedragen door seksueel contact.
Een wrat herkennen
Op de handen is de huid wat verheven en je ziet kleine zwarte puntjes. Dat zijn de bloedvaatjes die in de wrat omhoog groeien. Op de voetzolen kun je kijken naar de huidlijnen die niet mooi doorlopen, maar onderbroken zijn. Ook de tastzin van wrattenweefsel is anders ten opzichte van normale huid. Er is immers een verminderde gevoeligheid op die plaats.
Spontane genezing van wratten
Tweederde van de wratten verdwijnen binnen de twee jaar spontaan. In sommige gevallen, vooral bij volwassenen, kan dit langer duren. Ondertussen loopt men het gevaar niet met één, maar met tientallen wratten te zitten. Een wrat wordt namelijk overgedragen door lokaal contact op plaatsen waar een kleine huidbeschadiging is opgetreden. Het is dus belangrijk niet te lang te wachten om een wrat te behandelen. Het is gemakkelijker voor de dokter en aangenamer voor de patiënt om een wrat te laten weghalen in plaats van tien.
Wratten verwijderen
Bevriezen met vloeibare stikstof is een elegante, snelle en eenvoudige techniek die maar enkele seconden duurt. Sommige personen ervaren deze techniek als erg pijnlijk. Men past deze methode vooral toe op alleenstaande wratten. Het resultaat is een soort verbrandingsblaar, waardoor het wrattenweefsel loskomt.
Bepaalde scheikundige producten (salicylzuur en melkzuur) kunnen in vloeistoffen of zalven verwerkt worden door de apotheker. Ze worden op de wrat aangebracht, waar ze twaalf tot vierentwintig uur moeten inwerken. De huid sterft dan af en kan dan laagje per laagje worden afgepeld. Deze methode is volledig pijnloos, maar erg tijdrovend.
Soms wordt Bleomycine gebruikt, een celafremmend middel dat met een spuitje in de wrat wordt gebracht, waardoor deze inkrimpt. Ook deze methode is eerder pijnlijk. Hardnekkige wratten worden soms onder plaatselijke verdoving uitgecuretteerd of afgeschraapt. Dit geeft geen littekenvorming, maar wel een wond die dagelijks moet worden verzorgd. Lasertherapie (coa laser) wordt meer als aanvullende techniek gebruikt, als de klassieke middelen falen. Voor de meeste behandelingsmethoden kun je bij je huisarts terecht, of anders bij een dermatoloog.
Wratten voorkomen
Niet nagelbijten, zo voorkom je kleine wondjes. Niet aan de velletjes rond vinger- of teennagels trekken. Zo kun je namelijk bij jezelf de wrat verspreiden. Schoeisel dragen in zwembaden of publieke douches. De voeten grondig afdrogen vooral na het zwemmen. Geef aan kinderen een klein apart handdoekje mee, waar ze op kunnen staan met de voeten en dat ze alleen voor de voeten gebruiken. Je moet dit dan elke keer wassen. Ga zelf niet zwemmen als je wratten hebt.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huismiddeltjes tegen wrattenWratten zijn huidveranderingen die meestal goedaardig zijn en weinig kwaad kunnen. Ze kunnen de huid echter flink ontsie…