Vrees voor verlegenheid

Vrees voor verlegenheid is een ingehouden uiting van de basisemotie angst. Onder verlegenheid gaat een reële angst verborgen, namelijk de angst om afgewezen te worden. Dit is een oude angst en komt meestal voort uit één of meerdere ervaringen waarin je ook daadwerkelijk werd afgewezen of gefaald hebt. Wie ernstig lijdt onder verlegenheid, loopt veel fijne situaties mis.

Verlegenheid in contact

Eén blokkade in het vormen van bevredigende contacten is verlegenheid. Verlegenheid komt relatief vaak voor bij hooggevoelige mensen en is daarnaast ook cultureel bepaald. Hoewel mensen met een hooggevoelige aard veel waarde
hechten aan vriendschappen, kunnen ze door verlegenheid geblokkeerd zijn.

Plotselinge aandacht kan iemand van zijn stuk brengen. Ongedwongen meepraten in een kringgesprek is voor iemand met een hooggevoelig karakter al een hele opgave. Een groep toespreken, vergaderingen leiden, een aardig persoon aanspreken; het kunnen enorme bergen zijn waar verlegen mensen tegenop zien.

Wat voel je bij verlegenheid?

Bij verlegenheid voel je je in het nauw gedreven en wil je het liefste weg. Je voelt te intens de aandacht op je gevestigd; je hart gaat sneller slaan, je voelt je trillerig en je mond voelt droog aan. In contact, letten we allemaal op elkaar; kijken en bekeken worden is een vast onderdeel van een sociale gemeenschap. Verlegenheid is geen eigenschap, maar wordt vaak veroorzaakt door bedreigende en schaamtevolle situaties die zich in het vroegere leven hebben afgespeeld.

Verlegenheid en relaties

Brian Gilmartin, een Amerikaans socioloog, heeft onderzoek gedaan naar hooggevoelige mannen die te verlegen zijn een succesvolle liefdesrelatie aan te gaan. Hoewel de tijden iets veranderen, zijn het nog steeds de mannen die het initiatief moeten nemen als het gaat om liefde. Daarnaast wordt gevoeligheid, meer dan bij vrouwen, bij mannen onterrecht als een teken van zwakte gezien. Uit het onderzoek van Gilmartin kwam naar voren dat van de 300 geïnterviewde mannen, de meeste een veruit ongelukkiger jeugd hadden gehad in vergelijking met de niet verlegen mannen. Ben jij zo'n verlegen man en heb je problemen met liefdesrelaties dan loont het zich hier eens goed naar te kijken.

De verlegenheid te lijf

Verlegenheid en sociale geremdheid is een handicap waaraan je zult moeten werken, wanneer je er erg onder lijdt.
Tegelijkertijd hoef je van jezelf niet te verwachten dat je het hoogste woord hebt, de clown van de vriendenkring bent of de aanvoerder wordt van je sportclub. Sociaal zijn heeft meerdere gezichten. Onderzoek bij jezelf de volgende zaken:
  • Als je in verlegenheid wordt gebracht, voel je lichamelijke reacties, wees er met je aandacht bewust bij: wat gebeurt er nu in mijn lichaam? Wat zijn dat voor lichamelijke sensaties? Waar zitten ze in mijn lichaam? Op deze manier omarm je je angsten en verlegenheid.
  • Durf in fouten volmaaktheid te zien en in mislukking succes: als je van jezelf volmaaktheid verwacht, zul je jezelf voortdurend teleurstellen.
  • Sta meer verwachtingsloos in het leven: verwachtingen worden meestal niet ingelost en teleurstelling is het resultaat.
  • Ga voorbij je ego: dit zijn de overlevingsstrategieën die je jezelf hebt aangeleerd, om maar die pijn niet te hoeven voelen, de pijn die je hebt ervaren, nadat je bijvoorbeeld door iemand bent afgewezen.
  • Dat je in het verleden bent afgewezen, wil niet zeggen dat je in een nieuwe situatie weer faalt of afgewezen wordt. Dit moet je goed voor ogen houden. En al zou je weer falen, so what?
  • Onderzoek je angst, door inzicht te krijgen in de wijze waarop de verlegenheid in je leven is ontstaan, kom je erachter dat de verlegenheid als reactie hierop toedertijd heeft geholpen, maar het nu niet meer nodig is. Neem afscheid van dit maatje in je leven en bedank hem/haar voor de bewezen diensten en zeg hem/haar dat je nu alleen verder wil.

Therapeut

Vaak is verlegenheid een diepgewortelde houding, die door één of meerdere ervaringen erin is gebeiteld. Bovengenoemde aandachtspunten bij jezelf onderzoeken is de eerste stap. Vaak kom je alleen niet bij het gevoel en heb je begeleiding nodig daar te komen. Een regressietherapeut consulteren, kan een goede ingang zijn en wil je meer fysiek de angst te lijf gaan is Emotioneel Lichaamswerk een goede therapie.
© 2009 - 2023 Nautisc1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vermijdende of Ontwijkende Persoonlijkheidsstoornis (OPS)OPS wordt gekenmerkt door extreme verlegenheid en buitensporige angst voor afwijzing, vernedering of kritiek. Veel mense…
Ontwijkende (vermijdende) persoonlijkheidsstoornisOntwijkende (vermijdende) persoonlijkheidsstoornisVelen mensen worstelen met verlegenheid, maar ongeveer twee procent van de bevolking heeft een vermijdende (ontwijkende)…
Hoe uit verlegenheid zich en wat kun je er aan doenHoe uit verlegenheid zich en wat kun je er aan doenIn het van Dale Handwoordenboek wordt verlegen omschreven als onzeker in zijn gedrag tegenover anderen, bedeesd, beschro…
Verlegen zijn is geen angststoornisVerlegen zijn is geen angststoornisDe alomtegenwoordigheid van sociale angst doet verlegen mensen geen goed. De aandoening vertoont immers enkele gelijkeni…

Eerste hulp voor de huid: irritatie, kloven, jeuk, droogteEerste hulp voor de huid: irritatie, kloven, jeuk, droogteEen huid met droge, schrale plekken, kloven, irritatie en jeuk: het komt algemeen voor. In de zomer bij warm weer, in de…
Hyperventilatie herkennen en bestrijdenHyperventilatie herkennen en bestrijdenHyperventilatie herkennen en bestrijden. Het is zo eenvoudig nog niet. De aandoening wordt bijna niet herkend door artse…
Bronnen en referenties
  • Leven met hooggevoeligheid: Susan Marletta-Hart Bio-Energetica: Alexander Lowen
Nautisc1 (45 artikelen)
Gepubliceerd: 08-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.