Pijnstillers bij menstruatiepijn
Verbijsterend genoeg lijden de meeste mensen met menstruatieklachten onnodige pijn, slikken ze te veel en te zware pijnstillers. Menstruatiepijn vraagt namelijk om een specifieke manier van gebruik van pijnstillers. Dit is de kennis die je nodig hebt om je pijn effectief te stillen met de lichtst mogelijke pijnstillers.
Het is een goed idee om menstruatieklachten zo mogelijk op te vangen door rustiger aan te doen, kamille- en andere gerichte kruidentheesoorten te drinken en warmtebehandeling met bijvoorbeeld een kruik toe te passen. Maar bij veel vrouwen is menstruatiepijn daarvoor gewoon te hevig. Bekijk dan altijd samen met je dokter of je klachten om een medische oplossing vragen. Is dat niet het geval, dan kan een gematigd gebruik van pijnstillers je door die moeilijke dagen van de maand heen helpen. Het is wel belangrijk dat je weet wat je slikt, en hoe dat te doen. Zo voorkom je dat je onnodig pijn lijdt, maar ook voorkom je het onnodige gebruik van extreem zware middelen. Want bij pijnstillers geldt altijd: hoe minder en hoe lichter, des te beter. Maar voor alles moet je juist bij menstruatiepijn weten wat en hoe je slikt.
Ken je periode
Fundamenteel maar bij de meeste mensen onbekend is het feit, dat menstruatiepijn vraagt om een specifieke manier van pijnstillers slikken. De pijn bij menstruatie wordt namelijk veroorzaakt door zogenaamde lichaamseigen prostaglandines. Hoe meer je met behulp van gerichte pijnstillers bijtijds voorkomt dat die door je lichaam aangemaakt worden, des te minder pijn. Bovendien creeer je op die manier bijtijds een hoeveelheid pijnstillende stoffen in je bloed, zodat je niet verrast wordt door een hevige aanval die je bijna dwingt de maximaal toegestane dosis van een pijnstiller te nemen. Vandaar dat een gouden advies is, om al te beginnen met pijnstillers ruim voor je pijnklachten hevig worden. Om dit te kunnen doen, moet je je periode leren kennen. Misschien is je menstruatie regelmatig, en kun je de klok erop gelijk zetten; dan weet je ook gemakkelijker wanneer je het beste kunt gaan slikken. Zo niet, leer dan de verschijnselen herkennen die je menstruatie aankondigen. Die verschijnselen kunnen algemeen bekend zijn of heel persoonlijk verbonden met je eigen lichaam. Of het nu bijvoorbeeld gaat om gespannen borsten, verstopping, huidkriebels, of vermoeidheid, leer je lichaam kennen in de signalen die het afgeeft. Dan ben je optimaal voorbereid bij het voorkomen of verminderen van pijn.
Ken de pijn
Heb je constante, hevige pijn, de eerste dagen van je menstruatie? Dan wordt weleens aangeraden om zo mogelijk al voor je menstruatie een zogenaamde 'spiegel' in je bloed op te bouwen, ofwel een aanwezigheid van pijnstillende stoffen, en dit de pijnlijkste uren of zelfs dagen vol te houden. Maar indien het enigszins mogelijk is, is het goed om het gebruik van pijnstillers zo veel mogelijk te beperken. Werk dan naar gelang de pieken in de pijn. Vaak is het tijdstip waarop die komen, globaal gelijk. Komt bijvoorbeeld de eerste piek in de pijn rond twaalf uur 's middags op de eerste dag, en kies je voor pijnstillers die een tussenpoos van vier uur tussen het slikken van de doses vereisen, neem dan alvast een dosis om acht uur 's ochtends en een volgende om twaalf uur, doorgaand totdat de klachten gewoonlijk afnemen. Kun je van de tijdstippen niet op aan, probeer dan het patroon in hevigere en minder hevige pijn te vinden. Veel mensen hebben een aanloopperiode van enkele uren, dan een piek in de pijn, gevolgd door afnemende pijn. Begin dan met de eerste dosis tijdens de aanloopperiode en bestrijk met de volgende dosis de piekperiode.
Wat te slikken?
Door het bovenstaande schema te leren hanteren, kun je verbazende resultaten boeken. Had je de gewoonte om pas wanneer de pijn ondraaglijk wordt een maximale dosis van de krachtige pijnstillers Ibuprofen te slikken, dan zou het heel goed kunnen dat je door het slimme doseren nu kunt volstaan met een lichte dosis Paracetamol, een lichter middel dat van alle pijnstillers het minst tot maagklachten en dergelijke leidt. Maar wat je ook slikt, bespreek je keuze altijd even met de apotheker of huisarts. Het is onverstandig en onnodig om op eigen houtje pijnstillers te slikken, zeker als het om de zwaardere varianten gaat. De lijst aan mogelijke bijwerkingen is niet gering! Zorg dus dat je samen met een deskundige het juiste middel kiest, en om de juiste manier van slikken te vinden een persoonlijk plan opstelt dat jou op het lijf geschreven is.
Pijnstillers: zo werken ze het beste
- Wees uiterst terughoudend in het gebruik van pijnstillers. Hoe meer gewenning, des te vaker rapporteren mensen een verminderd resultaat of ongewenste noodzaak de dosis op te voeren. Heb je bijvoorbeeld een mild hoofdpijntje of andere lichte pijn, probeer dan met rust, een hazenslaapje of een wandeling in de natuur de pijn te verzachten. Dan werkt het middel des te beter op het moment dat je écht in de narigheid zit.
- Let op de vereiste periode die je volgens arts of bijsluiter in acht moet nemen tussen de doses. Je riskeert anders gezondheidsklachten die ernstig kunnen blijken.
- Werk trapsgewijs. Begin niet met het zwaarste middel, probeer als eerste het lichtste en minst ingrijpende middel. Gaat het om pijnstilling dan is dat in de regel Paracetamol.
Reactie
Margreet, 14-06-2013
Ik heb maandelijks zo vreselijke pijn, dokter heeft de pil voorgeschreven maar ik ben 4 maanden dag in dag uit misselijk geweest en tussentijdse bloedinkjes. Ik val flauw en heb zware pijn plus ik vloei heel zwaar. Ik ben 16 jaar, maar ik moet nu 2 dagen per maand in bed blijven. Ik haat dit maar de dokter zegt er is niets aan te doen. Weet u iets dan hoor ik het graag. Ik heb al van alles geprobeerd: warme kruiken. kamille warme baden. maar niets helpt de dokter zegt ook je heb gewoon pech. Maar ik geloof dat er iets moet zijn. die mij van het probleem af kan helpen. Graag verneem ik.
Margreet
Reactie infoteur, 15-06-2013
Beste Margreet,
ik ben geen arts maar journalist met een specialisatie in medische topics, maar ik vraag me af of je huisarts adequaat handelt. Ook bij jonge meiden komen medische oorzaken voor hevige klachten voor, zoals endometriose. Goed mee te leven maar behandeling kan nodig zijn. Heb het er eens met je ouders over als je met hen kunt praten, ik zou het hebben over het regelen van een doorverwijzing of desnoods het wisselen van huisarts. zorg dan wel dat je er een hebt voor je de oude inlicht, zodat de overstap zeker is. je hebt er recht op dat je klachten serieus worden genomen.
veel succes en veel goeds,
Maria